انواع شروط ضمن عقد در سند ازدواج و نحوه تنظیم آن
در هر قرارداد، طرفین میتوانند با توافق یکدیگر شروطی را ضمن آن درج نمایند. عقد نکاح نیز از این قاعده مستثنی نبوده و طرفین این عقد یعنی زن و مردی که قصد ازدواج با یکدیگر را دارند نیز میتوانند شروط ضمن عقد در سند ازدواج را که در نظر دارند درج نمایند. بهعبارت دیگر، زن و مردی که قصد ازدواج با یکدیگر را دارند میتوانند برای نزدیکتر کردن شرایط ازدواج به خواست و انتظار خود، شروط عقدنامه ازدواج را با توافق هم تنظیم کنند. البته باید توجه داشته باشید که طرفین عقد نکاح تنها میتوانند شروطی را ضمیمه عقد کنند که خلاف اقتضای ذات عقد نکاح نیست، زیرا توافق بر خلاف اقتضای ذات هر عقد، سبب خدشهدار شدن آن عقد بوده و باطل است.
با توجه به اینکه قوانین ایران در بسیاری از مواد تبعیضآمیز است، در نتیجه درج شروط ضمن عقد ازدواج غالباً از سوی زنان درخواست میشود و در واقع زنها از این طریق سعی در برابر کردن حداقلی شرایط ازدواج نمایند. علاوه بر شروطی که خود طرفین میتوانند بر درج آن در سند ازدواج توافق نمایند، قانونگذار نیز خود شروطی را بهعنوان شروط ضمن عقد در نظر داشته است که زوج و زوجه در هنگام جاری شدن صیغه نکاح، اقدام به امضای این شروط مینمایند و به همین دلیل باید از این شروط و حقوق قانونی خود آگاهی داشته باشند. چرا که پذیرش این شروط آثار قانونی خاصی را به دنبال دارد. در همین راستا در این مقاله قصد داریم به بررسی شروط ضمن عقد پرداخته و سپس نحوه درج این شروط در سند ازدواج را بیان کنیم.
شروط ضمن عقد در سند ازدواج به چه زمانی برمیگردد؟
از سال 1360 به بعد در سند ازدواج شروطی به عنوان شروط عقدنامه ازدواج و یا شروط ضمن عقد پیشبینی شد و سردفتر مکلف بود تا این شروط را برای طرفین عقد نکاح قرائت کرده و در صورتیکه هر یک از زوج یا زوجه معنای شرطی را نمیدانستند، سردفتر مکلف به توضیح آن خواهد بود.
علاوه بر این، مطابق با ماده 1119 قانون مدنی، زوجین میتوانند علاوه بر این شروط ضمن عقد که از پیش تعیین شده است، اگر شرط دیگری نیز برای ازدواج دارند که خلاف اقتضای ذات عقد نیست، این شروط را نیز ضمن عقد درج نمایند. یکی از مزایای درج شروط مورد نظر طرفین ضمن عقد نکاح، نزدیک کردن ازدواج به دلخواه طرفین است. بسیاری از افراد ممکن است قصد ازدواج داشته باشند، اما از قوانین حاکم بر نکاح در ایران راضی نبوده و در نتیجه در تصمیم خود برای ازدواج مردد شده باشند. به همین دلیل، اگر این افراد بتوانند آنچه را که در نظر دارند ضمیمه عقد نکاح کنند، شرایط برای هر دو طرف مساعدتر خواهد بود.
ما را در اینستاگرام دنبال کنید
شروط ضمن عقد در سند ازدواج چیست؟
در هر عقد و قراردادی، طرفین میتوانند شروطی را ضمن عقد شرط نمایند. بهعبارت دیگر، طرفین قرارداد شرایطی را که در نظر دارند، بهعنوان شرط در ذیل قرارداد میآورند. از آنجایی که نکاح نیز یک عقد است، در نتیجه از این قاعده مستثنی نبوده و در نتیجه زن و مردی که قصد ازدواج با یکدیگر را دارند میتوانند شرایطی را در قالب شروط عقدنامه ازدواج درج نمایند. از آنجایی که عقد نکاح یک عقد لازم است، در نتیجه شروطی که ضمن این عقد درج میشود نیز لازم و برای طرفین عقد الزامآور میباشد.
در ارتباط با درج شروط ضمن عقد در سند ازدواج این نکته را باید در نظر داشته باشید که هر دو طرف ازدواج یعنی زن و مرد، میتوانند شروطی را که در نظر دارند و طرف مقابل نیز با آن موافق است، در ضمن عقد نکاح شرط نمایند، اما آنچه که میبینیم این است که غالباً این شروط از سمت زنان مطرح میشود. دلیل این امر این است که قوانین ازدواج در کشور ما از نظر جنسیتی تبعیضآمیز بوده و حقوق زوج در ازدواج بیشتر از حقوق زوجه است؛ برای مثال مطابق با قوانین ایران، زوج حق دارد همسر خود را طلاق دهد در صورتیکه این حق برای زوجه وجود ندارد.
از آنجایی که ممکن است برخی از مردان از این حقوق قانونی خود استفاده سوء نمایند، در نتیجه قانونگذار این امکان را به زنان داده است تا بتوانند با درج شروطی در عقد ازدواج، کمی در حقوق ازدواج با مردان برابر شوند.
شروط عقدنامه ازدواج که در قانون مدنی اشاره شده است
در قسمتهای قبل توضیحاتی را درباره این که شروط ضمن عقد و یا همان شروط عقدنامه ازدواج چیست بیان کردیم و همچنین بیان شد که قانون مدنی خود شروطی را برای ازدواج در نظر گرفته است که طرفین با امضای این شروط، با آن موافقت میکنند. در ادامه قصد داریم تا به ذکر و توضیح این شروط بپردازیم و توجه داشته باشید که زوج و زوجه میتوانند شروط مورد نظر خود را نیز به عقد ازدواج اضافه نمایند، اما در این بخش از مطلب به ذکر شروطی خواهیم پرداخت که در قانون مدنی پیشبینی شده است.
الف. شرط تنصیف اموال
شرط تنصیف اموال به معنای نصف کردن اموال بعد از طلاق است. اگر طلاق به درخواست زوجه نباشد و مرد درخواست طلاق داشته باشد بدون اینکه زوجه از وظایف همسرداری خود امتناع کرده باشد و یا بدون اینکه سوء رفتار یا سوء اخلاقی در زوجه وجود داشته باشد، در این صورت زوج مؤظف است تا نصف اموالی را که در طی دوران زناشویی به دست آورده است به زوجه منتقل نماید.
ب. شروط دوازدهگانه طلاق
در قانون مدنی ۱2 شرط تعیین شده است که در هر یک از این موارد، زوجه حق دارد برای طلاق از زوج به دادگاه مراجعه نماید. این موارد عبارتاند از:
1. استنکاف شوهر از دادن نفقه به مدت ۶ ماه
اگر شوهر به هر دلیلی ۶ ماه از پرداخت نفقه یا سایر حقوقی قانون زن خودداری نماید، در این صورت زن حق دارد با مراجعه به دادگاه از شوهر خود طلاق بگیرد.
2. سوء رفتار یا سوء معاشرت زوج
اگر زوج رفتار بدی داشته باشد که این رفتار و یا اخلاق به حدی باشد که زندگی را برای همسر او غیرقابل تحمل کند، در این صورت زن حق دارد که از شوهر خود طلاق بگیرد. برای مثال اگر شوهر در برخورد با زن خشونت داشته باشد و این خشونت به حدی باشد که شرایط زندگی را برای زن غیرقابل تحمل نماید، در این صورت زن این حق را دارد که از شوهر خود طلاق بگیرد.
3. ابتلای زوج به امراض صعبالعلاج
اگر مرد به مریضی صعبالعلاجی مبتلا باشد و دوام زندگی زناشویی برای زوجه غیرممکن شود، در این صورت زن میتواند درخواست طلاق داشته باشد.
4. جنون زوج
یکی دیگر از مواردی که در صورت وجود آن زوجه میتواند به دادگاه مراجعه کرده و درخواست طلاق داشته باشد، جنون زوج است. توجه داشته باشید که زن تنها زمانی میتواند با استناد به این موضوع از شوهر خود طلاق بگیرد که کارشناسان پزشکی قانونی جنون مرد را تأیید نمایند.
5. عدم رعایت دستور دادگاه
اگر زوج مشغول به شغلی باشد که این شغل با منافع خانواده وی در تعارض است، زوجه میتواند نزد دادگاه از این مورد شکایت کرده و درخواست تغییر شغل زوج را داشته باشد. دادگاه نیز این موضوع را بررسی خواهد کرد و اگر شغلی که مرد به آن اشتغال دارد را مغایر با منافع خانواده بداند، در این صورت دستور به ترک آن شغل و مبادرت به شغل دیگری میدهد. حال اگر شوهر از این دستور تبعیت ننماید، در این صورت زوجه میتواند با استناد به این موضوع درخواست طلاق داشته باشد.
6. محکومیت شوهر به حکم قطعی 5 سال یا بیشتر
اگر شوهر مرتکب جرمی شود و در نتیجه به 5 سال حبس یا بیشتر از آن محکوم شود و این محکومیت قطعی شود، در طول مدت این محکومیت، زوجه میتواند درخواست طلاق خود را به دادگاه ارائه نماید منوط بر اینکه حکم محکومیت زوج قطعی شده باشد.
7. ابتلای زوج به اعتیاد
یکی دیگر از شروط ضمن عقد در سند ازدواج زوجین، ابتلای زوج به اعتیاد است. اگر زوج به اعتیادی مبتلا شود که این اعتیاد مضر بوده و سبب ایجاد خلل در بنیاد خانواده شود و زندگی زوجه را با مشکل مواجه نماید، در این صورت زوجه میتواند درخواست طلاق داشته باشد.
8. ترک زندگی مشترک بدون عذر موجه
اگر زوج بدون داشتن عذر موجه، زندگی مشترک را ترک کند زوجه میتواند درخواست طلاق خود را به دادگاه ارائه نموده و درخواست طلاق از زوج را داشته باشد. البته تشخیص این موضوع که عذر زوج برای ترک زندگی موجه است یا خیر با دادگاه است و دادگاه با احضار زوج، موجه بودن یا نبودن عذر وی را بررسی خواهد کرد و اگر زوج تا 6 ماه نزد دادگاه حاضر نشود، در این صورت نیز دادگاه میتواند حکم به طلاق زوجین بدهد.
9. محکومیت به مجازاتی که مغایر شئون خانواده است
اگر زوج به جرمی حکوم شود و محکومیت او قطعی شود و دادگاه حکم به مجازات بدهد و این مجازات مغایر با شئون خانواده باشد، در این صورت زوجه مطابق با شروط ضمن عقد در سند ازدواج میتواند درخواست طلاق داشته باشد.
10. عقیم بودن زوج
اگز زوجه نتواند پس از 5 سال به دلیل مشکلات جسمی از همسر خود صاحب فرزندی بشود، در این صورت زوجه حق درخواست طلاق را خواهد داشت.
11. مفقودالاثر شدن زوج
اگر زوج مفقودالاثر شده باشد و تا 6 ماه پس از مراجعه زوجه به دادگاه یافت نشود، در این صورت دادگاه میتواند صیغه طلاق را به صورت غیابی صادر نماید.
12. ازدواج مجدد بدون اجازه زوجه
اگر زوج بدون اجازه همسر خود اقدام به ازدواج مجدد نماید و یا میان همسران خود به عدالت رفتار نکند، زوجه میتواند از دادگاه درخواست طلاق نماید.
آیا بدون وجود شروط ضمن عقد در سند ازدواج میتوان طلاق گرفت؟
در قسمت قبل به توضیح شروط ضمن عقد نکاح و یا همان شروط عقدنامه ازدواج پرداختیم و همچنین بیان شد که طرفین عقد نکاح میتوانند این شروط را بپذیرند و یا از پذیرفتن آن امتناع نمایند. در نتیجه باید بدانید که پذیرفتن این شروط برای هیچ یک از طرفین عقد نکاح یعنی چه زوج و چه زوجه، الزامی نمیباشد.
امضا نکردن شروط ضمن عقد توسط زوج به این معنا نیست که حق طلاق برای زن در صورت تحقق یکی از شروط 12گانه از بین میرود، بلکه حتی اگر زوج از پذیرفتن این شروط سر باز بزند و یکی از این موارد محقق گردد، در این صورت زوجه باز هم میتواند با استناد به عسر و حرج اقدام به ثبت درخواست طلاق نزد دادگاه نماید.
ماده 1130 قانون مدنی در این زمینه بیان میکند «در صورتیکه دوام زوجیت، موجب عسر و حرج زوجه باشد، وی میتواند به حاکم شرع مراجعه و تقاضای طلاق کند. چنانچه عسر و حرج مذکور در محکمه ثابت شود، دادگاه میتواند زوج را اجبار به طلاق نماید و در صورتیکه اجبار میسر نباشد، زوجه به اذن حاکم شرع، طلاق داده می شود». با توجه به این ماده قانونی متوجه خواهیم شد که عدم پذیرفتن شروط ضمن عقد توسط زوج، مسقط حق درخواست طلاق زوجه نخواهد بود.
این مطلب را نیز بخوانید: نمونه دادخواست طلاق غیابی از طرف زن و مهمترین نکات مرتبط با آن
شروط ضمن عقد نکاح مندرج در توضیحات سند ازدواج
علاوه بر آن دسته از شروط عقدنامه ازدواج که بهصورت چاپی در سند ازدواج وجود دارد و طرفین عقد نکاح در هنگام جاری شدن صیغه نکاح آن را امضا میکنند، شروطی نیز وجود دارد که طرفین میتوانند در قسمت توضیحات سند ازدواج درج نمایند و با امضا آن را لازمالاجرا نمایند. برخی از عامترین شروط ضمن عقدی که زنان در هنگام ازدواج شرط میکنند و در بخش توضیحات نوشته میشود، به شرح زیر است. توجه داشته باشید که این شروط به برابری شرایط ازدواج زن و مرد کمک بسیاری مینماید.
شرط تحصیل
مطابق با قوانین ایران، مرد میتواند مانع از تحصیل زن خود شود و او را از این کار منع نماید. از آنجایی که اشتغال به تحصیل در شرایط کنونی جامعه امری بسیار مهم برای غالب افراد است، در نتیجه زنان میتوانند این حق را تحت قالب یکی از شروط ضمن عقد در سند ازدواج درج نموده و به این ترتیب، زنی که این حق را شرط کرده است میتواند بدون نیاز به اجازه شوهر خود تا هر مقطعی که در نظر داشت تحصیل نماید.
شرط اشتغال به کار
یکی دیگر از شروط ضمن عقد بسیار رایجی که زنان در ضمن عقد نکاح درج میکنند، شرط اشتغال به کار است. همانطور که به احتمال زیاد در جریان هستید، همانند تحصیل، زوج میتواند همسر خود را از اشتغال به کار منع نماید و به همین دلیل و برای آنکه مرد از این موضوع برای اذیت کردن همسر خود سوءاستفاده نکند، در نتیجه زوجه میتواند حق کار کردن را ضمن عقد نکاح شرط نماید. توجه داشته باشید که این شروط ضمن عقد، سبب ایجاد امتیاز برای زنان نیست، بلکه با توجه به قوانین تبعیضآمیز خانواده در ایران، شرط این حقوق ضمن عقد ازدواج، سبب ایجاد برابری در ازدواج خواهد شد.
حق تعیین مسکن
مطابق با قوانین ایران، شوهر این حق را دارد که محلی که زن باید در آن زندگی کند را انتخاب کند، اما میتوان با شرط حق تعیین مسکن برای زن در ضمن عقد ازدواج، این حق را به زوجه منتقل نمود.
حق خروج از کشور
یکی دیگر از شروط ضمن عقد در سند ازدواج که بسیار شرط مهمی است، شرط امکان خروج از کشور بدون اجازه شوهر است. مطابق با قوانین کنونی ایران، دخترانی که زیر 18 سال سن دارند برای خروج از کشور به اجازه سرپرست خود و زنان متأهل نیز برای خروج از کشور به اجازه همسر خود احتیاج دارند. این موضوع در بسیاری از شرایط سبب سوءاستفاده زوج از این حق میشود. برای مثال بارها در دادگاههای خانواده پیش آمده است که مشکلی میان زن و مرد ایجاد شده و مرد برای تحت فشار گذاشتن همسر خود، اقدام به ممنوعالخروج کردن وی از کشور کرده است.
با این وجود اما زوجه میتواند حق خروج از کشور را ضمن عقد نکاح برای خود شرط نماید و بدین ترتیب زن میتواند بدون نیاز به هیچگونه اجازهای از سوی شوهر خود به هر مقصدی که در نظر دارد و برای هر مدتی که میخواهد سفر کند.
شرط تنصیف اموال
همانطور که پیشتر در این مطلب بیان شد، اگر مرد بدون عذر قانونی بخواهد اقدام به طلاق دادن همسر خود نماید بدون اینکه زوجه از انجام وظایف زناشویی خود امتناع کرده باشد و بدون اینکه سوء رفتاری نشان داده باشد، در این صورت مرد باید نصف اموال و داراییهایی را که در طی مدت زندگی مشترک به دست آورده است با همسر خود تقسیم نماید. اما با توجه به اینکه این شرط قانونی پیششرطهای بسیاری دارد، زن و شوهر میتوانند با توافق یکدیگر در هنگام عقد نکاح توافق کنند که پس از طلاق هر آنچه که در طی زندگی مشترک به دست آوردهاند میان خود تقسیم نمایند. توجه داشته باشید که لازم نیست این شرط به نفع هر دو طرف عقد نکاح یعنی زوج و زوجه درج شود بلکه ممکن است این شرط با توافق طرفین تنها به نفع زن در عقد نکاح شرط شود.
شرط وکالت زن در طلاق
شاید بتوان گفت که مهمترین شرط در میان شروط ضمن عقد در سند ازدواج زوجین، شرط وکالت در طلاق است. همانطور که میدانید، قانونگذار حق طلاق را تنها به مرد اعطا کرده است؛ به این معنا که مرد میتواند هر زمان که خواست، همسر خود را طلاق دهد و از سوی دیگر، اگر زنی خواهان متارکه و جدایی و طلاق باشد و نتواند به یکی از شروط ۱۲گانه طلاق استناد نماید، در این صورت تنها در شرایطی میتواند از همسر خود طلاق بگیرد که زوج به این امر رضایت داشته باشد. با توجه به این شرایط، زن میتواند در هنگام ازدواج، شرط وکالت در طلاق را ضمن عقد نکاح بیاورد و به این ترتیب این اختیار را داشته باشد که هر زمان خواست از شوهر خود طلاق بگیرد.
نکته بسیار مهمی که باید به آن توجه داشت این است که حق طلاق یک حق ذاتی برای مرد است و در نتیجه زوج نمیتواند این حق را بهصورت کامل از خود سلب کرده و به زن واگذار نماید بلکه میتواند نسبت به این حق به زوجه وکالت دهد.
شرط حق حضانت
مطابق قانون مدنی، حضانت فرزند تا هفت سالگی با مادر و پس از هفت سالگی، اولویت حضانت فرزند با پدر است، مگر اینکه پدر و مادر با یکدیگر به نحو دیگری توافق کرده و یا اینکه دادگاه مصلحت طفل را طور دیگری بداند. با این وجود اما طرفین عقد نکاح که زوج و زوجه هستند، میتوانند در هنگام انعقاد عقد نکاح به هر طریقی که میخواهند در این زمینه توافق کنند و زن میتواند حق حضانت فرزند را برای خود شرط نماید.
نحوه تنظیم و درج شروط ضمن عقد در سند ازدواج
یکی از مهمترین سؤالاتی که ممکن است برای شما در خلال این مطلب پیش بیاید این است که شروط ضمن عقد نکاح را که طرفین قصد دارند ضمیمه عقد ازدواج نمایند، به چه صورت باید تنظیم و درج کرد. در پاسخ به این سؤال باید بدانید که پس از جاری شدن خطبه عقد نکاح، طرفین عقد نکاح یعنی زوج و زوجه، سند ازدواج که نشانگر اعتبار ازدواج است را امضا میکنند و این سند حاوی تمام شروط و مندرجات عقد نکاح است. به همین دلیل توافقات مربوط به ازدواج که طرفین قصد شرط کردن آن را داشتهاند نیز باید در این سند ذکر گردد و این توافقات و شروط ضمن عقد با استناد به این سند که به آن قباله ازدواج نیز گفته میشود، قابل پیگیری است.
اما نکته بسیار مهمی که باید به آن توجه داشت این است که درج و قید این شروط تنها در سند ازدواج کافی نبوده بلکه این شروط باید در یک سند رسمی مجزا تنظیم و درج شده و در دفتر اسناد رسمی ثبت شود، در غیر این صورت این شروط ضمن عقد کارایی لازم را نخواهد داشت. علاوه بر این، اگر زوج و زوجه پس از مدتی تصمیم به ایجاد تغییر در برخی از این شروط و یا اضافه نمودن شروط ضمن عقد جدیدی در سند ازدواج نمایند، میتوانند به دفاتر اسناد رسمی مراجعه نموده و توافق جدیدی نوشته و آن را مکتوب و رسمی نمایند، مشروط بر اینکه شروط جدید مخالف مقتضای ذات عقد و برخلاف ماهیت عقد نکاح نباشد.
نتیجهگیری پایانی
شروط ضمن عقد در سند ازدواج یکی از مهمترین مباحث حقوق خانواده است و اهمیت بسیاری در روابط میان زوجین دارد. شروط ضمن عقد به معنای توافقاتی است که زن و مرد پیش از ازدواج با یکدیگر داشته و قصد دارند تا این توافقات را در سند ازدواج نیز نوشته و آن را مکتوب نمایند. برخی از شروط ضمن عقدی که به صورت چاپی در سند ازدواج وجود ندارد و زوجه میتواند درج آنها را درخواست نماید عبارت است از حق وکالت در طلاق، شرط امکان خروج از کشور، شرط حق تحصیل و کار، شرط تنصیف دارایی و غیره. بسیاری از زنانی که قصد ازدواج دارند به درج این شروط در ضمن عقد نکاح توجه نداشته و این موضوع برای آنها اهمیت ندارد.
اما با توجه به ماهیت تبعیضآمیز قوانین حقوق خانواده نسبت به زنان، درج و قید این شروط عمدتاً در راستای تلاش برای حفظ حقوق اساسی و انسانی زوجه بوده و با عنوان شروط ضمن عقد نکاح شناخته میشود. نکته مهم در ثبت این شروط به ویژه شرط وکالت زوجه در صدور مجوز برای خروج از کشور و شرط وکالت مطلق زوجه در طلاق این است که ثبت این شروط در سند ازدواج کافی نبوده و حتماً باید در قالب یک سند رسمی مجزا در دفتر اسناد رسمی ثبت شود، در غیر این صورت کارکرد اجرایی نخواهد داشت.
مشاوره حقوقی شروط ضمن عقد نکاح را از لامینگو بخواهید!
در همین راستا ممکن است شما نیز قصد درج شروط ضمن عقد در سند ازدواج را داشته باشید، اما اطلاعات لازم درباره چگونگی تنظیم و ماهیت هر یک از این شروط را نداشته باشید. اگر در چنین شرایطی قرار دارید باید بدانید که اصلاً جای نگرانی نیست و شما میتوانید با دریافت مشاوره حقوقی لازم در ارتباط با شروط ضمن عقد در سند ازدواج، هر اطلاعاتی که لازم است را در این زمینه کسب کنید. پیشنهاد ما به شما دریافت مشاوره حقوقی مربوطه از همکاران ما در تیم حقوقی لامینگو بهصورت تلفنی یا حضوری است. لامینگو متشکل از حقوقدانانی متخصص و جوان است که به شما کمک مینمایند با ماهیت هر شرطی که قصد دارید ضمن عقد بیاورید و مقررات شکلی این موضوع آشنا شوید.
در این مقاله تلاش کردیم تا اطلاعات لازم و جامعی درباره شروط عقدنامه ازدواج و یا همان شروط ضمن عقد در اختیار شما بگذاریم. با این وجود اگر همچنان نیاز به کسب اطلاعات بیشتری در این زمینه دارید، شما میتوانید با همکاران ما در تیم حقوقی لامینگو در ارتباط باشید. اگر مطالعه این مطلب برای شما مفید بوده است، پیشنهاد ما به شما ورود به بلاگ حقوقی لامینگو و مطالعه سایر محتواهای حقوقی این بلاگ است. شما همچنین میتوانید در صورتیکه پرسش یا ابهامی در ارتباط با چگونگی تنظیم و درج شروط عقدنامه ازدواج در ذهن دارید، سؤال خود را برای ما بنویسید تا همکاران ما به آن پاسخ دهند. در پایان ضمن تشکر از توجه شما خواهشمندیم که نظرات و انتقادات خود در ارتباط با این مطلب را با ما به اشتراک گذاشته و لامینگو را در شبکههای اجتماعی دنبال کنید.
دیدگاه شما