دعوی مطالبه وجه و مراحل آن چگونه است؟ | نحوه وصول طلب

6 ماه پیش
دعوی مطالبه وجه

تقریباً برای همه افراد جامعه پیش آمده است که در طی روابط و معاملات اقتصادی خود مبلغی را از دیگری طلبکار شده و یا موظف به پرداخت مبلغی به دیگری شوند. زمانی که عنوان طلبکار بر فردی صدق نموده و طرف مقابل وی بدهکار محسوب شود، موضوع دعوی مطالبه وجه قابلیت طرح خواهد یافت. چنانچه بدهکار از پرداخت بدهی خود به طلبکار استنکاف نماید، طلبکار می‌تواند با طرح دعوی مطالبه وجه این مبلغ را مطالبه نماید. طرح این دعوی مستلزم حصول شرایطی خاص و طی مراحلی می‌باشد که در این گفتار بررسی خواهد شد.

دعوی مطالبه وجه به استناد سند عادی چیست؟

امروزه بسیاری از دعاوی مطالبه طلب به استناد اسناد عادی در دادگاه‌ها طرح می‌شوند. سند عادی نوشته‌ای است که پیش‌تر میان طرفین، تنظیم شده و به امضای آنان رسیده است و بیانگر وجود طلب و بدهی میان آنان است. این سند در دادگاه مدرکی بر ادعای خواهان قرار گرفته و وی را در وصول طلب خود یاری می‌نماید.

سند عادی هر نوشته‌ای را که مؤید وجود طلب بوده و به امضای طرفین رسیده باشد را شامل می‌شود، مانند فاکتور خرید و فروش. این قبیل اسناد متفاوت از اسناد تجاری چون چک یا سفته است و مطالبه وجه به استناد چک یا سفته متفاوت خواهد بود.

 

ما را در اینستاگرام دنبال کنید

 

تفاوت مطالبه وجه به استناد اسناد عادی و مطالبه وجه به استناد اسناد تجاری

دعوی مطالبه وجه به استناد اسناد عادی قابل مقایسه با دعوی مطالبه وجه به استناد اسناد تجاری نیست. این نوع از دعاوی در موارد مختلفی با یکدیگر تفاوت دارند، از جمله:

1. اسناد تجاری چون چک و سفته قابلیت نقل و انتقال دارند، اما اسناد عادی قابل نقل و انتقال نیستند. این مسئله موجب می‌شود که دعوی مطالبه وجه به استناد اسناد عادی تنها میان صادرکنندگان اصلی آن قابل طرح باشد. در حالی که انتقال اسناد تجاری موجب می‌شود که گاهی دعوی مطالبه طلب میان بدهکار و فردی جز طلبکار اصلی طرح شود.

2. اسناد تجاری خود دلیل بر وجود طلب بوده و صرف در دست داشتن این اسناد، این حق را برای دارنده آن ایجاد می‌نماید که دعوی مطالبه طلب طرح نماید. اما زمانی که دعوی مطالبه وجه به استناد اسناد عادی مطرح می‌شود، خواهان بایستی ابتدا علت وجود طلب را ثابت نماید، زیرا ممکن است سند ساختگی و جعلی بوده باشد.

3. زمانی که طلبکار دعوی مطالبه وجه به استناد اسناد عادی طرح می‌نماید، می‌تواند در صورت لزوم تقاضای تأمین خواسته نموده و با سپردن تأمین، قسمتی از اموال بدهکار را جهت استیفای طلب توقیف نماید. این در حالی است که طلبکار به استناد اسناد تجار برای توقیف اموال بدهکار نیازی به سپردن تأمین ندارد.

جهت آشنایی بیشتر با تأمین خواسته و شرایط صدور آن می‌توانید به لینک زیر مراجعه نمایید: تأمین خواسته چیست؟

 

شرایط اقامه دعوی مطالبه وجه

جهت اقامه دعوی مطالبه وجه، بایستی طلب دارای چند شرط به شرح زیر باشد:

1. موعد پرداخت وجه گذشته باشد و بدهکار، علی‌رغم مطالبه طلبکار از پرداخت وجه استنکاف نموده باشد. تا پیش از رسیدن موعد پرداخت دین، طلبکار نمی‌تواند دعوی مطالبه وجه طرح نماید.

2. سند یا مدرکی دال بر وجود طلب موجود باشد، از جمله وجود شاهد، رسید انتقال وجه، اقرار خوانده و غیره.

3. طلب بایستی منجز باشد. منجز بودن در مقابل معلق بودن است؛ بدین معنی که پرداخت بدهی نباید معلق و مشروط به تحقق امری شده باشد که هنوز محقق نشده است.

4. طلب یا بدهی به طرق گوناگونی چون ابراء، اقاله، وفای به عهد و غیره می‌تواند ساقط شود. طرح دعوی مطالبه وجه بایستی پیش از ساقط شدن طلب انجام شود، چرا که پس از آن طرح چنین دعوایی موضوعیت نخواهد داشت.

 

مطالبه طلب

 

مراحل اقامه دعوی مطالبه وجه

زمانی که فردی دعوی مطالبه طلب را اقامه می‌نماید، بایستی این موضوع را در دو مرحله به شرح زیر دنبال نماید:

 

1. ارسال اظهارنامه

اظهارنامه عبارت است از برگه‌ای که به موجب آن، طلبکار از طرف مقابل خواستار پرداخت بدهی می‌شود. این مرحله نخستین گام در مطالبه طلب است. با ارسال اظهارنامه، مهلت مشخصی به بدهکار داده می‌شود تا بتواند طلب خود را پرداخت نماید. چنانچه پس از ارسال اظهارنامه، بدهکار اقدام به پرداخت بدهی خود نماید، دعوی مطالبه وجه خاتمه می‌یابد. اما در غیر این صورت، طلبکار می‌تواند به طریق دیگری اقدام نماید.

به منظور آشنایی با اظهارنامه و نحوه تنظیم آن می‌توانید به لینک زیر مراجعه نمایید: اظهارنامه قضایی چیست و چگونه باید آن را نوشت؟

 

2. ثبت دادخواست مطالبه وجه

ارسال اظهارنامه دلیل بر سررسید بدهی و عدم پرداخت آن از جانب بدهکار است. در چنین شرایطی، طلبکار می‌تواند با مراجعه به سامانه ثنا دادخواست مطالبه وجه را به طرفیت بدهکار ثبت نماید. با ثبت دادخواست و ارسال ابلاغیه برای بدهکار، دادگاه وقت رسیدگی را تعیین نموده و در موعد مقرر، این موضوع را مورد رسیدگی قرار می‌دهد. در این مرحله، اظهارنامه‌ای که پیش‌تر برای بدهکار ارسال شده بود، در زمره دلایل خواهان جهت اثبات ادعای خود قرار می‌گیرد.

 

دادگاه صالح جهت طرح دعوی مطالبه وجه

رسیدگی به دعوی مطالبه وجه در صلاحیت دادگاه‌های عمومی قرار گرفته است. تنها در صورتی که مبلغ طلب کمتر از بیست میلیون تومان باشد، رسیدگی به این موضوع به جای دادگاه عمومی در صلاحیت شورای حل اختلاف قرار می‌گیرد. از منظر صلاحیت محلی نیز دعوی بایستی در دادگاه یا شورای حل اختلاف محل اقامت خوانده (بدهکار) طرح شود.

 

کانال تلگرام لامینگو

 

نتیجه‌گیری

چنانچه بدهی یا طلبی میان دو نفر وجود داشته باشد و بدهکار از پرداخت بدهی خودداری نماید، اقامه دعوی مطالبه وجه موضوعیت می‌یابد. جهت مطالبه طلب، در گام نخست طلبکار بایستی پس از سررسید بدهی به موجب ارسال اظهارنامه، پرداخت بدهی را مطالبه نماید. در صورتی که بدهکار پس از دریافت اظهارنامه، اقدامی جهت پرداخت بدهی ننماید، طلبکار اقدام به ثبت دادخواست مطالبه وجه نموده و درخواست رسیدگی به این موضوع را از دادگاه می‌نماید. دادگاه با بررسی موضوع و مدارک و شواهد موجود، در صورت صحت شرایط، حکم به پرداخت بدهی توسط بدهکار را صادر می‌نماید.

با توجه به درگیری‌های افراد بسیاری از جامعه با موضوع مطالبه طلب و پرداخت بدهی، ضروری است که هر فردی با مراحل اقامه دعوی مطالبه طلب آشنایی کافی را داشته باشد. امیدواریم که با مطالعه این گفتار، آشنایی کافی حاصل شده باشد. شما می‌توانید پس از مطالعه این گفتار، سؤالات یا ابهامات خود در این خصوص را در قسمت دیدگاه‌ها طرح نمایید تا کارشناسان متخصص مجموعه لامینگو در اسرع وقت به آن‌ها پاسخ دهند. همچنین، می‌توانید به منظور استفاده از خدمات مشاوره تخصصی این مجموعه به قسمت دریافت مشاوره مراجعه نموده و با مشاورین متخصص مجموعه لامینگو در ارتباط باشید.

در پایان، پیشنهاد می‌شود که با مراجعه به بلاگ لامینگو مقالات حقوقی منتشر شده در این سایت را مطالعه نمایید تا از این طریق بسیاری از سؤالات شما پاسخ داده شده و اطلاعات حقوقی خود را افزایش دهید.

0
علی بلوری
نویسنده مطلب علی بلوری
علی بلوری، دانش‌آموخته کارشناسی حقوق دانشگاه علامه طباطبائی و مشغول به تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد حقوق خانواده دانشگاه شهید بهشتی است. او به مسائل حقوقی حوزه خانواده، زن، کودک و اخلاق پزشکی علاقه‌ دارد و تهیه مقالات و محتوای حقوقی یکی از توانمندی‌های اوست.

دیدگاه شما

بدون دیدگاه