جریمه عدم پرداخت حق بیمه کارگر توسط کارفرما | شکایت از کارفرما بابت بیمه

6 ماه پیش
حق بیمه کارگر

قرارداد بیمه، قراردادی است که طبق آن یک طرف متعهد می‌شود در ازای دریافت مبلغی از طرف دیگر، در صورت بروز حادثه، خسارت را به او پرداخت کند یا مبلغ مشخصی را بپردازد. طبق قانون کار و قانون تأمین اجتماعی، هر کارفرمایی ملزم است کارگران خود را بیمه کرده و حق بیمه آنان را پرداخت کند. در این گفتار در تلاش هستیم جریمه عدم پرداخت بیمه کارگر توسط کارفرما و مجازات قانونی آن را بیان کنیم. شما می‌توانید پس از خواندن این مطلب، سؤالات خود را در انتها نوشته و با ما به اشتراک بگذارید. همکاران ما در سریع‌ترین زمان ممکن به پرسش‌های شما پاسخ می‌دهند و ابهامات شما را رفع خواهند نمود.

تعریف کارگر و کارفرما

تعریف قانونی کارگر در ماده ۲ قانون کار بیان شده است. طبق این ماده «کارگر از لحاظ این قانون کسی است که به هر عنوان در مقابل دریافت حق‌السعی، اعم از مزد، حقوق، سهم سود و سایر مزایا به درخواست کارفرما کار می‌کند.» در خصوص کارفرما نیز ماده ۳ قانون کار بیان می‌کند «کارفرما شخصی است حقیقی یا حقوقی که کارگر به درخواست و به حساب او در مقابل دریافت حق‌السعی کار می‌کند.» همچنین ماده ۲ قانون تأمین اجتماعی به تعریف کارفرما پرداخته است. طبق این ماده «کارفرما شخص حقیقی یا حقوقی است که بیمه‌شده به دستور یا به حساب او کار می‌کند. کلیه کسانی‌که به عنوان مدیر یا مسئول، عهده‌دار اداره‌ کارگاه‌ هستند نماینده کارفرما محسوب می‌شوند و کارفرما مسئول انجام کلیه تعهداتی است که نمایندگان مزبور در قبال بیمه‌شده به عهده می‌گیرند.»

ما را در اینستاگرام دنبال کنید

 

تکلیف قانونی کارفرما برای پرداخت حق بیمه کارگر

پرداخت حق بیمه کارگر از وظایف مهم کارفرما است که در مواد قانونی بسیاری به آن اشاره شده است. طبق ماده ۱۴۸ قانون کار «کارفرمایان کارگاه‌های مشمول این قانون مکلفند بر اساس قانون تأمین اجتماعی، نسبت به بیمه نمودن کارگران واحد خود اقدام نمایند». در کل ۳۰ درصد از حقوق کارگران تحت عنوان حق بیمه باید به اداره تأمین اجتماعی پرداخت شود که از این ۳۰ درصد ۲۳ درصد به عهده کارفرما بوده و ۷ درصد مابقی آن را خود کارگر باید پرداخت کند. البته این ۷ درصد را نیز کارفرما از حقوق کارگر کسر نموده و همراه با ۲۳ درصد به اداره تأمین اجتماعی، تحت عنوان حق بیمه پرداخت می‌کند. به این تکلیف قانونی در ماده ۳۶ قانون بیمه تأمین اجتماعی اشاره شده است.

 

این مطلب را نیز بخوانید: مشاوره حقوق کار در زمینه حل‌وفصل اختلافات کارگر و کارفرما

 

میزان حق بیمه تأمین اجتماعی کارگر

طبق تبصره ۱ ماده ۲۸ قانون تأمین اجتماعی، حق بیمه سهم کارفرما بیست درصد مزد یا حقوق بیمه‌شده خواهد بود و با احتساب سهم بیمه‌شده و کمک دولت، کل حق بیمه به سی درصد مزد یا حقوق افزایش می‌یابد.

عدم پرداخت حق بیمه

 

ضمانت اجرای عدم پرداخت حق بیمه کارگر توسط کارفرما

عدم پرداخت حق بیمه کارگر توسط کارفرما دارای ضمانت اجرای کیفری و جزای نقدی است. طبق ماده ۳۶ قانون تامین اجتماعی در صورتی‌که کارفرما از کسر حق بیمه سهم بیمه‌شده خودداری کند، شخصاً مسئول پرداخت آن خواهد بود. تأخیر کارفرما در پرداخت حق بیمه یا عدم‌ پرداخت آن، رافع مسئولیت و تعهدات سازمان در مقابل بیمه‌شده نخواهد بود. همچنین در ماده ۱۸۳ قانون کار، کارفرمایانی که از بیمه نمودن کارگران خود خودداری نمایند، علاوه بر پرداخت کلیه حقوق متعلق به‌ کارگر (‌سهم کارفرما) با توجه به شرایط و امکانات فرد خاطی و مراتب جرم به جریمه نقدی معادل دو تا ده برابر حق بیمه مربوطه محکوم خواهند شد.

 

این مطلب را نیز بخوانید: همه آنچه مشاوره حقوقی بیمه به آن‌ها می‌پردازد!

 

قانون دریافت جرائم نقدی از کارفرمایان کارگاه‌های مشمول قانون تأمین اجتماعی

در زمینه عدم پرداخت حق بیمه کارگر توسط کارفرما قانون خاصی وجود دارد که مجازات نقدی آن را بیان کرده است. عنوان این قانون «قانون دریافت جرائم نقدی از کارفرمایان کارگاه‌های مشمول قانون تأمین اجتماعی که ظرف مهلت مقرر نسبت به ارسال صورت مزد و حقوق بیمه‌شدگان و حق بیمه مربوط اقدام نمی‌نمایند» است. طبق این قانون، جریمه عدم انجام تکلیف مذکور عبارت است از:

‌الف) تا مبلغ ۳۰۰,۰۰۰ ریال بدهی ماهانه، معادل ۷ درصد تمام یا کسری بدهی پرداخت‌نشده همان ماه.

ب) از مبلغ ۳۰۰,۰۰۰ ریال تا مبلغ ۱۲۰۰,۰۰۰ ریال بدهی ماهانه، معادل ۱۲ درصد تمام یا کسری بدهی پرداخت‌نشده همان ماه.

ج) از مبلغ ۱۲۰۰,۰۰۰ ریال تا مبلغ ۲۵۰۰,۰۰۰ ریال بدهی ماهانه، معادل ۱۷ درصد تمام یا کسری بدهی پرداخت‌نشده همان ماه.

‌د) از مبلغ ۲۵۰۰,۰۰۰ ریال به بالا بدهی ماهانه، معادل ۲۲ درصد تمام یا کسری بدهی پرداخت‌نشده همان ماه.

دریافت مشاوره حقوقی

 

جریمه عدم کسر حق بیمه کارگر

بر اساس ماده ۳۶ قانون تأمین اجتماعی، در صورتی‌که کارفرما ۷ درصد سهم کارگر را از دستمزد وی کسر نکند، نمی‌تواند به این بهانه از پرداخت آن به سازمان تامین اجتماعی سرباز بزند. در واقع جریمه این کار، پرداخت همان ۷ درصد حق کارگزار حساب خود به سازمان تامین اجتماعی خواهد بود.

جریمه عدم ارسال لیست دستمزد

کارفرمایان مکلفند تا پایان ماه بعد، لیست دستمزد و بیمه کارگران خود را به سازمان تامین اجتماعی تحویل دهند. البته این مهلت در مورد کارگاه‌هایی که حداکثر ۵ کارگر دارند، تا ۲ ماه بعد خواهد بود. در صورتی‌که کارفرما این لیست را تهیه نکند و به کارگزاری تامین اجتماعی تحویل ندهد، مشمول جریمه ۱۰ درصدی خواهد شد. این جریمه بر روی حق بیمه و بیمه بیکاری همان ماه لحاظ می‌شود. یعنی کارفرما مکلف به پرداخت ۱۰ درصد از ۳۰ درصد دستمزد کارگر یا همان ۳ درصد از دستمزد، به عنوان جریمه خواهد بود.

بیمه نکردن کارگر توسط کارفرما

 

جریمه تأخیر در پرداخت حق بیمه

جریمه تاخیر تأدیه پرداخت حق بیمه، به میزان ۲ درصد حق بیمه ماهیانه برای هر ماه تأخیر و سالانه ۲۴ درصد پرداخت و بر اساس قانون نوسازی صنایع مصوب ۱۳۸۲ محاسبه و مطالبه خواهد شد. اگر کارفرما به دلیل تأخیر در پرداخت حق بیمه یا عدم پرداخت آن (همچنین تاخیر یا عدم ارسال لیست) مشمول جریمه شود و اصل حق بیمه و بیمه بیکاری را قبل از صدور برگ لازم‌الاجرا کلاً پرداخت نماید، از پرداخت ۳۰ درصد جریمه‌های مربوطه معاف خواهد بود.

شکایت از کارفرما بابت بیمه

در تمامی مواردی که کارفرما اقدام به بیمه کردن کارگر نکند، کارگر می‌تواند اقدام به شکایت از کارفرما کند. برای شکایت از کارفرما لازم است کارگر با در دست داشتن مدارک هویتی و قرارداد به کار اداره کار مراجعه کند و بابت بیمه نشدن اقدام به طرح شکایت کند. در این حالت، بر اساس ماده ۱۸۳ قانون تامین اجتماعی، کارفرما ممکن است به ۲ تا ۱۰ برابر مبلغ حق بیمه مربوطه محکوم شود. در صورتی‌که قرارداد کار شفاهی باشد، کافی است کارگر مدارکی را که نشان‌دهنده وجود رابطه کار بین او و کارفرماست به اداره کار تحویل دهد. روش حضوری شکایت بیمه نکردن کارگر توسط کارفرما با مراجعه به مراجع حل اختلاف کارگر و کارفرما یعنی هیئت تشخیص و هیئت حل اختلاف اداره کار است. روش اینترنتی شکایت از کارفرما بابت رد نکردن حق بیمه کارگر، با مراجعه به سامانه جامع وزارت کار به آدرس prkar.mcls.gov.ir خواهد بود.

کانال تلگرام لامینگو

 

در پایان

طبق مقررات قانونی، کارفرما مکلف است کارگران خود را بیمه کرده و حق بیمه آنان را پرداخت کند. در صورتی‌که کارفرما از انجام این تکلیف سرباز بزند، باید مجازات‌ نقدی معادل دو تا ده برابر حق بیمه کارگر را پرداخت کند. در این گفتار تلاش کردیم چیستی تکلیف قانونی پرداخت حق بیمه کارگر توسط کارفرما و مجازات قانونی آن را بیان کنیم. شما می‌توانید جهت ارتباط با مشاورین متخصص این حوزه و بهره‌مندی از خدمات مشاوره حقوقی تخصصی مجموعه لامینگو به قسمت دریافت مشاوره مراجعه نموده و با مشاورین این حوزه مشورت نمایید.

بلاگ حقوقی لامینگو را دنبال کنید!

مطلبی که تا به اینجا آن را مطالعه نمودید یکی از هزاران محتوای تولیدی در بلاگ حقوقی لامینگو است. همکاران ما در تیم تولید محتوای لامینگو روزانه مطالبی را در این بلاگ منتشر می‌کنند که مطالعه آن به افزایش دانش حقوقی شما کمک می‌کند. در همین راستا پیشنهاد می‌شود وارد بلاگ حقوقی لامینگو شوید و سایر محتواهای این بلاگ را نیز مطالعه نمایید.

0
فرنوش فخار
نویسنده مطلب فرنوش فخار
فرنوش فخار، دانشجوی کارشناسی ارشد حقوق عمومی دانشگاه شهید بهشتی است و موضوعات مربوط به حقوق اداری، حقوق کار و مباحث میان‌رشته‌ای مرتبط با حقوق از جمله علاقه‌مندی‌های او به شمار می‌آید.

دیدگاه شما

بدون دیدگاه