همه آنچه مشاوره حقوقی نفقه به آن می‌پردازد!

3 سال پیش
مشاوره حقوقی نفقه

در نظام خانواده در سیستم حقوقی ایران، حقوق و تکالیفی پس از ازدواج برای زن و مرد ایجاد می‌شود. در قرآن و کتب دینی به پرداخت نفقه به عنوان یکی از وظایف مرد تأکید ویژه شده است و از آنجایی که قوانین ایران از جمله قانون مدنی از احکام و قوانین اسلامی برگرفته شده است، این موضوع نیز در قوانین ما تجلی یافته است. از تبعات اصلی یک ازدواج دائم، پرداخت نفقه از جانب مرد به همسر خود می‌باشد و این مسئله به عنوان یک دین بر گردن زوج تا هنگام فوت زوجه وجود دارد.

نفقه یکی ازشروط اصلی در هنگام ازدواج زن و مرد است و یکی از تکالیف قانونی زوج به شمار می‌رود. لذا آگاهی از شرایط و چگونگی پرداخت آن بسیار اهمیت دارد. این که در کدام موقعیت‌ها پرداخت نفقه الزامی است و یا در چه مواردی می‌توان از پرداخت آن امتناع نمود، نکاتی است که لازم است با بهره‌گیری از مشاوره حقوقی نفقه به آن‌ها دست یافت.

 

درصورتی‌که شما به دنبال مشاوره حقوقی نفقه هستید؛ می‌توانید از طریق لینک زیر با کارشناسان و وکلای ما در این مرکز در تماس باشید و از خدماتی که آن‌ها در راستای ارائه مشاوره حقوقی نفقه برای شما درنظر گرفته‌اند، استفاده نمایید:

 

دریافت مشاوره حقوقی نفقه

 

نفقه چیست و چطور محاسبه می‌شود؟

همان‌طور که گفتیم در پی ازدواج زن و مرد و تشکیل خانواده توسط آن‌ها، وظایفی برای هریک از زوجین بوجود می‌آید. پس از ازدواج و ثبت قانونی آن، زوجین می‌بایست به وظایف خود نسبت به یکدیگر آگاه بوده و درصدد انجام آن‌ها برآیند. نفقه یکی از این وظایف از جانب زوج است که در ازای تمکین زن به وی پرداخته می‌شود. به علاوه مرد در یک خانوده نسبت به اعضای خانواده خود نیز این مسئولیت را دارد و فرزندان وی تا سنین معینی که براساس قانون مشخص می‌شود؛ حق دریافت نفقه را خواهند داشت.

نفقه، خرج زندگی و معیشت اعضای خانواده یک مرد است و اینکه میزان و شرایط پرداخت آن، چگونه تعیین می‌شود، نیازمند بررسی وضعیت زندگی زوجه و سایر اعضاء خانواده است. مشاوره حقوقی نفقه به این موضوعات خواهد پرداخت و تمامی اصول و شرایط را بررسی خواهد کرد.

 

شاید مطالعه این مطلب برای شما مفید باشد: نفقه چیست و نحوه محاسبه نفقه چگونه است؟

 

نفقه همسر چگونه محاسبه می‌شود؟

همان‌طور که گفتیم نفقه، حق شرعی و قانونی زوجه در ازای ازدواج دائم و تمکین از همسر خود می‌باشد. به همین ترتیب از آنجایی که زوج الزاما می‌بایست این مبلغ را به همسر خود، صرف نظر از اینکه چه میزان درآمد و یا استطاعت مالی برای وی وجود دارد، بپردازد؛ در قوانین حقوقی، نحوه محاسبه و پرداخت آن بسیار چالش برانگیز بوده است.

به همین ترتیب از آنجایی‌ که نحوه تعیین و محاسبه آن برای زوجه در موقعیت‌های مختلف اجتماعی می‌تواند متفاوت باشد و نرخ مشخصی برای پرداخت آن وجود ندارد، افراد می‌توانند برای دستیابی به اطلاعات لازم در این زمینه با دریافت مشاوره حقوقی چگونگی محاسبه و پرداخت نفقه، اطلاعات کافی و لازم را کسب نمایند.

 

برای اطلاعات بیشتر دراین‌باره این مطلب را مطالعه نمایید: نحوه محاسبه نفقه همسر در قانون و مسائل مربوط به آن

 

نفقه زن از چه زمانی محاسبه می‌شود؟

زن و مرد با ازدواج و جاری شدن صیغه عقد بین آن‌ها، دارای تکالیفی نسبت به یکدیگر می‌شوند. یکی از وظایف زوج در قبال همسر خود این است که به وی جهت تأمین معیشت زندگی نفقه بپردازد؛ اما آنچه که اهمیت دارد این است که پس از ایجاد علقه زوجیت بین زن و مرد، از چه زمانی برای زن نفقه محاسبه می‌شود. به همین ترتیب شاید بسیاری از افراد در پی اطلاعاتی در این زمینه باشند و یا برای پرداخت نفقه همسر و یا دریافت نفقه نیازمند داشتن اطلاعات کاملی در این زمینه باشند.

 

این مطلب دراین‌باره به شما کمک خواهد کرد: نفقه زن از چه زمانی شروع می‌شود؟

 

چگونه مرد می‌تواند نفقه ندهد؟

هنگامی که بین افراد عقد زوجیت در چهارچوب قوانین اسلامی بسته می‌شود، می‌بایست قوانینی را که شرع برای این امر درنظرگرفته است، رعایت نمایند. قانون مدنی به عنوان یکی از مهمترین قوانین تنظیم‌کننده روابط افراد و از همه مهمتر خانواده، حقوق و تکالیف زوجین را نسبت به یکدیگر مشخص کرده است. یکی از این حقوق، حق دریافت نفقه توسط زوجه است که مرد موظف است آن را به وی پرداخت نماید. بر اساس قوانینی که وجود دارد پرداخت نفقه منوط به فقر و یا نیازمند بودن زوجه نیست و زن حتی در صورت وجود استطاعت مالی نیز از این حق برخوردار است. در ازای پرداخت نفقه از جانب مرد، زن نیز موظف به انجام تمکین یا در معنای دیگر، اطاعت کردن از زوج است. ماده 1108 قانون مدنی به این امر تصریح کرده است: “هرگاه زن بدون مانع مشروع از ادای وظایف زوجیت خودداری کند، مستحق نفقه نخواهد بود”.

به همین ترتیب با توجه به تعهداتی که در سایه انعقاد قرارداد نکاح میان طرفین به وجود می‌آید، زوجین باید نسبت به ایفای آن وظایف در مقابل یکدیگر آگاه بوده و اقدام نمایند. به همین ترتیب از آنجائی ‌که حق تمکین، یکی از حقوق شناخته‌شده برای زوج است، اگر مرد بتواند در دادگاه عدم تمکین از جانب زوجه را اثبات نماید، می‌تواند از پرداخت نفقه معاف شود. نکته مهم در پرداخت نفقه همسر، منوط نبودن پرداخت آن به استطاعت یا توانایی مالی زوج است؛ بدین معنا که در صورت عدم استطاعت مالی نیز مرد مکلف به پرداخت نفقه می‌باشد. البته در اینجا لازم است بیان کنیم در صورتی که زوجه بخواهد در صورت عدم پرداخت نفقه از سوی زوج، دعوای کیفری مطابق ماده 53 قانون حمایت خانواده مصوب 1391 طرح نماید، ملزم است استطاعت مالی زوج را در پرداخت نفقه نزد محاکم دادگستری اثبات نماید.

 

پرداخت نفقه، نفقه همسر، نفقه فرزند

 

در تعیین نفقه قیمت اثاث‌البیت چگونه است؟

اثاث‌البیت عبارت است از تمام اسباب و وسایلی که لازم است مرد برای همسر خود در زندگی فراهم نماید. به همین ترتیب تأمین و فراهم آوردن اثاث‌البیت با توجه به وضعیت متعارف زن، از جانب زوج از مصادیق نفقه‌ای است که ملزم به پرداخت آن است. نکته‌ای که لازم است مورد توجه قرار بگیرد این است که هزینه‌ای که برای تهیه اثاث‌البیت صرف شده است، در تعیین نفقه زن تأثیر مستقیم دارد.

آنچه که قانون‌گذار برای تعیین نفقه زن قید نموده است این است که شرایط و انواع نفقه‌ای که به زن ارائه می‌شود می‌بایست بر اساس شأن و منزلت وی تعیین گردد و هرگونه کوتاهی و یا عدم پرداخت آنچه که حق وی می‌باشد، از منظر قانون می‌تواند مورد پیگیری قرار گیرد. ماده 1107 قانون مدنی به این امر اشاره کرده و تهیه نفقه را متناسب با وضعیت زن به طور متعارف تعیین کرده است.  اثاث‌البیت به منزله یکی از مصادیق نفقه زن، لازم است با توجه به همان میزان نفقه‌ای که برای زوجه تعیین گشته است، برای زندگی مشترک تهیه گردد.

 

نفقه زن در دوران عقد چگونه محاسبه می‌شود؟

پس از جاری شدن عقد نکاح بین زن و مرد، مسئولیت‌ها و تکالیف متعددی برای آن‌ها به وجود می‌آید. اما آنچه که ابهام‌برانگیز است این است که آیا روج در دوران عقد نیز موظف به پرداخت نفقه است یا خیر. لذا پس از ایجاد عقد زوجیت بین طرفین و ترتب عنوان زوج و زوجه بر آن‌ها، قانون تحت شرایطی، زوج را ملزم به پرداخت نفقه نموده است.

به همین ترتیب با اطلاع از شرایط و اصول پرداخت نفقه، می‌توان میزان و نحوه پرداخت نفقه را در دوران عقد محاسبه کرد. دریافت مشاوره حقوقی نفقه و بررسی این مسئله می‌تواند شما را از بایدها و نبایدهای محاسبه و چگونگی پرداخت نفقه در دوران عقد مطلع نماید.

شاید این مطلب برای شما مفید باشد: نحوه محاسبه نفقه در دوران عقد و مسائل مربوط به آن

 

 

نفقه معوقه در دوران عقد به چه صورت قابل پیگیری است؟

نفقه معوقه به نفقه‌ای گفته می‌شود که در موعد خود پرداخت نشده است و افراد با طی مراحل قانونی، درصدد مطالبه آن برمی‌آیند. هرچند که گفته می‌شود زوجه در زندگی مشترک، حق برخورداری از نفقه را خواهد داشت؛ لیکن جای این سؤال است که با بسته شدن عقد زوجیت میان زن و مرد و تکلیف به پرداخت نفقه برای مرد، در صورت ایجاد فاصله میان مراسم عقد و عروسی به دلایل متعدد، آیا زوج ملزم به پرداخت نفقه در دوران عقد بوده یا خیر؟

البته همان‌طور که گفتیم پرداخت نفقه به زوجه تحت شروط و قیود خاصی صورت می‌پذیرد. به همین دلیل از آنجائی ‌که نفقه در ازای تمکین به زن پرداخت می‌گردد؛ می‌بایست بررسی شود که با وجود فرض بر باکره بودن زوجه در این دوران، آیا این مسئله می‌تواند موجب ادعایی برای دریافت نفقه از جانب زوجه باشد یا خیر.

 

طلاق

 

نفقه فرزند دختر تا چند سالگی ضرورت پرداخت دارد؟

پرداخت نفقه به فرزند دختر بر عهده پدر اوست. به همین ترتیب پدر و در صورت فوت پدر، جد پدری و پس از آن مادر و جد مادری او موظف هستند که برای پرداخت نفقه وی اقدام نمایند. هنگامیکه ثمره ازدواج، تولد فرزند است، زن و شوهر می‌بایست به منظور تأمین رفاه حال وی، مخارج او را عهده‌دار شده و به همین ترتیب پرداخت نفقه به نوعی وظیفه والدین در قبال فرزندی است که دنیا آورده‌اند. نفقه فرزند، چه فرزند دختر و چه پسر بر عهده پدر وی خواهد بود و اجداد پدری، مادر و اجداد مادری او به ترتیب نیز موظف به پرداخت نفقه پس از فوت پدر هستند اما این مورد تنها در جایی رسمیت دارد که فرزند خود توانایی و سرمایه کافی برای تأمین مخارج زندگی را نداشته باشد.

به همین منظور برای پرداخت نفقه دختر نکته‌ای که وجود دارد این است که به علت اینکه پرداخت نفقه به فرزند دختر از نفقه اقارب به حساب می آید؛ تا زمان ازدواج دختر، پدر وی موظف به پرداخت هزینه‌های ضروری زندگی وی در صورت وجود استطاعت مالی خواهد بود.

 

اعسار از پرداخت نفقه فرزند در چه شرایطی ممکن است؟

تولد فرزند علاوه‌بر آنکه زندگی زوجین را شیرین‌تر می‌کند لیکن مسئولیت آن‌ها را در قبال آینده وی افزون‌تر می‌کند. فراهم کردن مخارج و هزینه‌های زندگی فرزند، از جانب پدر فرزندان تأمین می‌گردد. اما در برخی شرایط به دلایل متعددی، پدر از عهده تأمین این مخارج ناتوان بوده و ممکن است برای فرزند مشکلاتی را به وجود آورد. لذا درصورتی‌که اعسار (ناتوانی در پرداخت) پدر نزد دادگاه اثبات شود و قاضی به این اقناع برسد که این امر قابل توجیه است، پدر می‌تواند نفقه فرزندان خود را به صورت نفقه معوقه برای آن‌ها درنظربگیرد.

اما باید توجه داشت که عوامل مختلفی در تعیین نفقه فرزندان اهمیت دارد و این موضوع می‌تواند به دختر یا پسر بودن و یا سطح نفقه‌ای که پدر موظف به پرداخت آن است، متغیر باشد. در قانون عدم پرداخت نفقه اقارب با تجمیع شرایطی، جرم‌انگاری شده است و با وجود شرایطی این امر می‌تواند برای پدر مسئولیت کیفری به همراه داشته باشد. در برخی از شرایط که تعیین موقعیت مرد برای پرداخت نفقه قابل تشخیص نبوده، دریافت مشاوره حقوقی نفقه دراین‌باره می‌تواند بسیاری از ابهامات افراد را برطرف نماید و راهنمائی‌های لازم را به آنان ارائه نماید.

 

مشاوره حقوقی پرداخت نفقه

 

چگونه می‌توان اثبات کرد که نفقه پرداخت شده است؟

نفقه همواره یکی از مسائل پرچالش و بحث‌برانگیز میان زوجین است. هریک از طرفین یک ازدواج چه زن و چه مرد می‌توانند ادعایی در باب پرداخت و یا عدم پرداخت نفقه زن داشته باشند. آنچه که بدیهی است این است که نفقه یکی از مسائلی است که می‌تواند موضوع دعوی طرفین قرار ‌گیرد و در موارد بسیاری به دلایلی از جمله ادعای عدم پرداخت آن از جانب زوج و یا اعدای عدم تمکین از جانب زوجه، منازعات و درگیری‌هایی را ایجاد ‌کند.

به‌همین‌ترتیب زوج در صورتی که نفقه را پرداخته باشد؛ لیکن زوج به آن رضایت نداشته و در دادگاه اقامه دعوای عدم پرداخت نفقه نماید، آگاهی از طریق قانونی اثبات پرداخت نفقه بسیار قابل توجه می‌باشد. به همین ترتیب مشاوره حقوقی نفقه راهی برای کسب اطلاعات و آشنایی با طرق اثبات پرداخت نفقه از جانب زوج خواهد بود.

 

این مطلب را برای اطلاعات بیشتر دراین‌باره مطالعه کنید: اثبات پرداخت نفقه توسط زوج و چالش‌های مربوط به آن

 

نفقه فرزند پسر تا چه سنی خواهد بود؟

همان‌طور که گفتیم فرزندان ثمره زندگی مشترک هستند و پدر موظف است که هزینه زندگی و معیشت آن‌ها را بپردازد. هرچند که این مبلغ برای معیشت فرزندان با توجه به معیارهای مختلفی از جمله موقعیت اجتماعی و میزان درآمد پدر می‌تواند متغیر باشد اما آنچه که درباره پرداخت نفقه در تمامی موارد صدق می‌کند این است که پدر با هر میزان درآمد به شرط وجود استطاعت مالی، موظف به پرداخت نفقه به فرزندان خود است. به همین ترتیب فرزند چه دختر و چه پسر این حق را برگردن پدر خود دارد که نفقه از وی دریافت نماید و به دلیل تفاوت های جنسیتی که در سطح جامعه و عرف برای فرزندان دختر و پسر وجود دارد، مقدار پرداخت آن و همچنین زمان پرداخت آن براساس شرایط سنی فرزند، متغیر است.

 

مشاوره حقوقی نفقه

 

برای نفقه فرزند از طرف مادر چه دادخواستی می‌بایست تنظیم گردد؟

در برخی شرایط ممکن است که پدر از پرداخت نفقه فرزندان خود امتناع کند و یا به دلیل بروز مشکلاتی بین پدر و مادر، مادر تصمیم بگیرد که نفقه فرزندان را پرداخت نماید. به همین ترتیب مادر یک دادخواست حقوقی تنظیم کرده و آن را به دادگاه ارائه می‌نماید. در وهله نخست، پرداخت نفقه برعهده پدر می‌باشد؛ لیکن مادر با ارائه دلایل کافی برای عدم پرداخت و یا عدم داشتن توان مالی از سوی پدر در پرداخت نفقه، می‌تواند نفقه فرزند را خود عهده‌دار شود.

درصورتی‌که پدر با وجود استطاعت مالی از پرداخت نفقه سر باز بزند؛ فرزندان وی می‌توانند تنظیم شکایت نمایند. همچنین مادر از جانب فرزندان خود و به نمایندگی از آن‌ها با تنظیم شکایت و طی نمودن مراحل قانونی آن می‌تواند اقدام به دریافت حق پرداخت نفقه برای فرزندان خود نماید. به همین جهت آنچه که اهمیت دارد این است که افراد با نحوه تنظیم این دادخواست آشنایی داشته باشند. به همین منظور در مشاوره حقوقی نفقه افراد می‌توانند درباره این مسئله آگاهی یابند و از مشاوره افراد باتجربه و مطلع در این زمینه استفاده نمایند.

 

برای شکایت جهت عدم پرداخت نفقه چه مراحلی لازم است طی شود؟

ازدواج در چهارچوب قانون و شرع، تکالیفی را برای افراد به وجود می‌آورد که موظف به رعایت آن‌ها هستند. از آنجایی که زن در قبال تمکین از همسر خود، حق دریافت نفقه را دارد، در صورت عدم پرداخت نفقه از سوی زوج، با تنظیم شکایت و داشتن ادله کافی در این باره می‌تواند نسبت به دریافت این حق قانونی خود اقدام نماید. همچنین تولد فرزند حاصل از ازدواج، وظایفی را از جمله پرداخت نفقه بر دوش پدر و در صورت عدم پرداخت بر عهده جد پدری، مادر  و در نهایت جد مادری می‌گذارد.

لذا عدم پرداخت نفقه از جانب پدر می‌تواند از منظر قانون مورد پیگیری قرار بگیرد و شرایطی نیز برای پیگیری این حق برای فرزند در نظر گرفته شده است. اینکه یک فرد بتواند نسبت به دریافت حق نفقه خود اقدام کند، مستلزم طی کردن فرایند و طرق قانونی و ارائه ادله کافی برای اثبات این موضوع است.

 

نفقه زن باردار به چه صورت است؟

پس از ازدواج، مرد موظف به پرداخت نفقه به همسر خود می‌باشد. نفقه، تأمین مخارج زندگی زوجه به صورت متعارف و متناسب با وضعیت وی است و استطاعت مالی زن موجب نمی‌شود که وی از دریافت این حق محروم گردد. دریافت حق نفقه از سوی زن در زمان غیربارداری با زمان بارداری او متفاوت خواهد بود. اگر زن در زمان بارداری خود بخواهد از همسر خود جدا شود هر چند که شرایط متفاوتی برای جاری شدن صیغه طلاق وجود دارد؛ لیکن همسر او موظف به پرداخت نفقه زوجه و فرزند می‌باشد و در مدت زمان بارداری نفقه زن برعهده همسر خواهد بود.

زن باردار تا پایان دوره بارداری در خانه همسرخود می‌تواند باقی بماند و نفقه خود و فرزند خود را تا زمان تولد فرزند دریافت نماید. دریافت مشاوره حقوقی نفقه در این باره می‌تواند بسیاری از ابهامات زوجین را در مسیر تعیین، دریافت و پرداخت نفقه حل نماید.

 

مصادیق نفقه کدام‌اند؟

نفقه عبارت است از تأمین مخارج و هزینه‌های زندگی زوجه متناسب با وضعیت اجتماعی زوجه و به صورت متعارف. پرداخت نفقه برای تأمین هزینه‌های زندگی زوجه از جمله خوراک، پوشاک، مسکن و غیره است و این که وی در چه سطحی از وضعیت اجتماعی قرار دارد، می‌تواند در میزان نفقه دریافتی وی تأثیرگذار باشد. قانون مصادیقی از انواع نفقه را ذکر کرده است لیکن الزامی نیست که دقیقا نفقه بر این مصادیق مبتنی باشد و با توجه به وضعیت زندگی زوجه، موارد متعددی را می‌تواند دربربگیرد. به‌علاوه، زن در برابر دریافت نفقه از همسر خود می‌بایست از وی تمکین نماید و در صورت عدم رعایت هر یک از شرایطی که برای پرداخت نفقه ضروری است، می‌تواند اصل پرداخت و شرایط آن متفاوت باشد.

 

کانال تلگرام لامینگو

 

در پایان به یاد داشته باشید

نفقه یکی از ارکان مهم در زندگی خانوادگی است؛ چه زوجین و چه فرزندان لازم است که بتوانند در وضعیت متناسب متعارف زندگی کنند و همسر و پدر موظف است که این شرایط رفاه را برای آنان فراهم نماید. به همین ترتیب از آنجائی ‌که تأمین رفاه خانواده و مشکلاتی که بر سر نپرداختن نفقه در خانواده‌ها و بین زن و شوهر می‌تواند رخ می‌دهد؛ لازم است که از تمامی اصول و جوانب شرایط پرداخت نفقه و مسائل حقوقی مربوط به آن آگاه باشند.

مشاوره حقوقی نفقه یکی از اقداماتی است که افراد با دریافت آن می‌توانند موارد و مسائل پیش‌آمده درباره آن را حل نماید و همچنین با مشورت افراد متخصص در این زمینه، از حقوق و تکالیف خود در خصوص این موضوع مطلع گشته و از بروز مشکلات احتمالی در آتی جلوگیری نمایند.

 

فراموش نکنید که برای دریافت مشاوره حقوقی نفقه می‌توانید از خدماتی که این مرکز برای شما درنظر گفته است، استفاده نمایید. درصورتی‌که این مطلب را تا انتها مطالعه نموده‌اید دیدگاه خودتان را دراین‌باره در بخش نظرات با ما در میان بگذارید. همچنین می‌توانید برای استفاده از سایر مطالبی که وجود دارد به بلاگ لامینگو مراجعه نمایید

5
برچسب ها :
نویسنده مطلب سارا عباسی

دیدگاه شما

5 دیدگاه