نفقه زن از چه زمانی شروع می‌شود؟

زمان شروع نفقه زن

زمان شروع نفقه زن از چه موقعی است و مسائل و قوانین مربوط به این حق قانونی زوجه در قانون مدنی کدام‌ها هستند؟ این سؤال یکی از سؤالات پرتکراری است که ازجمله مسائل روز مربوط به خانواده‌ها محسوب شده و زوج‌های بسیار زیادی به دلیل اختلافات در زندگی با آن روبرو هستند. در این مقاله قصد داریم تمام مسائل و موارد مربوط به این حق قانونی زوجه را بررسی کرده و شرایط مختلف پیش‌بینی‌شده در قانون را نیز برای آن بیان کنیم.

 

تعریف نفقه در قانون

قبل از پرداختن به زمان شروع نفقه زن به تعریف این واژه در قانون می پردازیم. نفقه حق قانونی است که شرع و قانون‌ برای زن در نظر گرفته و پرداخت آن برای مرد واجب است.  ماده 1106  قانون مدنی این حق را به گردن شوهر قرار می‌دهد. البته میزان نفقه و مواردی که به آن‌ها تعلق می‌گیرد نیز در قانون به‌صورت کامل تشریح شده است. طبق ماده 1107  قانون مدنی مواردی از قبیل حق مسکن، لباس و پوشاک، نان و خوراک، اثاث منزل، هزینه‌های درمانی و بهداشتی و مواردی ازاین‌دست ازجمله مواردی هستند که نفقه به آنها تعلق می‌گیرد. کیفیت هرکدام از موارد بالا نیز بسته به شرایط خاصی دارد که قاضی درباره آنها تصمیم‌گیرنده خواهد بود.

 

زمان شروع نفقه زن

 

خدمات حقوقی مربوط به زمان شروع نفقه زن در لامینگو

کاربرانی که سؤالات و ابهامات درباره زمان شروع نفقه زن داشته و یا برای دریافت و پرداخت آن نیاز به کمک دارند بایستی از خدمات وکیل پایه یک دادگستری و مشاور حقوقی در این زمینه استفاده کرده و علاوه بر آشنایی با قوانین و مقررات مربوط به آن، مراحل قانونی آن را نیز طی کنند. لامینگو با در اختیار داشتن یک تیم حقوقی حرفه‌ای، این خدمات را به‌صورت کاملاً حرفه‌ای و در سطح بالا برای کاربران فراهم آورده و شما می‌توانید تنها با یک تماس از این خدمات بهره‌مند شوید.

 

دریافت مشاوره حقوقی نفقه

 

نفقه از چه زمانی به زوجه تعلق می‌گیرد؟

پرداخت نفقه توسط شوهر شرایط و ضوابط خاص خود را دارد. هرچند این موضوع در شرایط مختلف ممکن است توسط قاضی مورد بررسی قرار گرفته و احکام مختلفی برای آن صادر شود. اما به‌صورت کلی طبق ماده 1102  قانون مدنی، به محض اینکه عقد نکاح به‌صورت سالم بین دو نفر برقرار شود، تمام حقوق زوجیت برای طرفین لازم خواهد بود و از همین موقع نفقه نیز به زوجه تعلق می‌گیرد. البته بایستی یادآور شویم که در شرایط و موارد مختلف ممکن است قانون نظر دیگری درباره پرداخت نفقه داشته باشد که بسته به شرایط طرفین بایستی بررسی شود.

برای مثال یکی از حقوق زن برای مرد حق حبس است. طبق این حق زن می‌تواند پس از عقد اقدام به ارائه درخواست دریافت مهریه نماید.  طبق قانون تا زمانی که شوهر مهریه زن را به‌صورت تمام و کمال در این شرایط پرداخت نکند، علاوه بر این‌که زوجه می‌تواند از تمکین خودداری نماید، نفقه نیز به وی تعلق خواهد گرفت.

 

شرایط تعلق گرفتن نفقه به زوجه

در قانون دو شرط اصلی و اساسی برای تعلق گرفتن و زمان شروع نفقه زن تعریف شده است. برقراری این دو شرط برای دریافت نفقه کافی خواهد بود. دو شرط لازم و کافی برای تعلق گرفتن نفقه به زن به شرح زیر است:

  • عقد دائمی
  • تمکین زن

این شرایط به‌خوبی تعریف می‌کند که در صورت برقراری عقد موقت، نفقه به زن تعلق نخواهد گرفت.  درباره تمکین هم شرایط و مسائل مختلفی برقرار است که حتماً بایستی توسط وکیل پایه یک دادگستری بررسی و سپس درباره آن تصمیم‌گیری شود.

 

نکات حقوقی مهم درباره زمان شروع نفقه زن

  • پرداخت نفقه به عهده شوهر است اما طبق قانون این وجود دارد که حتماً بایستی زوجه آنها را رعایت نماید.
  •  در صورت اشتغال به کار زوجه بدون اذن و رضایت شوهر، نفقه از گردن وی ساقط خواهد گردید.
  • در صورت عدم پرداخت نفقه توسط زوج، زوجه هم می‌تواند بند به‌صورت کیفری و هم به‌صورت حقوقی از وی شکایت کند.
  •  تعیین میزان و شرایط پرداخت نفقه در صورت عدم توافق طرفین به عهده دادگاه خواهد بود.
  •  هزینه دانشگاه فرزند ازجمله موارد مربوط به نفقه برای شوهر محسوب نمی‌شود.
  • در صورت شکایت زن اصل بر عدم پرداخت نفقه توسط زوج است. در این مواقع اثبات ناشزه بودن و یا پرداخت نفقه به عهده زوج خواهد بود.

زمان شروع نفقه زن

 

سؤالات رایج درباره زمان شروع نفقه زن

در این بخش از مقاله سعی داریم تا سؤالات رایج و اساسی درباره نفقه و شرایط پرداخت و دریافت آن را در قانون با هم مرور کنیم.

 

آیا به زوجه در دوران عقد نفقه تعلق می‌گیرد؟

در دوران عقد و قبل از برقراری روابط زناشویی میان زوج و زوجه تا زمانی که دو نفر به زندگی مشترک زیر یک سقف می‌روند به‌صورت عرف پرداخت نفقه به عهده زوج نیست. اما اگر این مدت طولانی شده و زوج در این امر کوتاهی داشته باشد، زن می‌تواند برای دریافت نفقه اقدام نماید.

 

مراحل قانونی اقدام برای دریافت نفقه چیست؟

برای دریافت این حق هم امکان اعاده دعوای حقوقی و هم امکان شکایت کیفری برای زوجه در دادسرای منطقه وجود دارد. ماده 1111 قانون مدنی به بررسی نحوه دریافت نفقه توسط زن پرداخته و دادگاه را مرجع رسیدگی‌کننده به این موضوع قلمداد می‌نماید.

 

شرایط نفقه زوجه پس از مرگ همسر يا طلاق چگونه است؟

اگر طلاق به‌صورت رجعی بوده باشد، نفقه زن به عهده شوهر است. در غیر این صورت تنها در صورت باردار بودن زن، تا زمان به دنیا آمدن بچه نفقه وی به عهده شوهر خواهد بود.

 

آیا دیرکرد در پرداخت نفقه شامل جریمه می‌شود؟

خیر

 

آیا عدم پرداخت نفقه می‌تواند ازجمله شروط عقد دائم توسط مرد باشد؟

دراین‌بین هرکسی باید مطابق با دستور مرجع تقلید خود عمل نماید. به‌صورت عمومی و به نظر اکثر فقها، این شرط در هنگام عقد می‌تواند جاری شده و توافق طرفین دراین‌باره قانونی خواهد بود.

 

زمان شروع نفقه زن

 

آیا پرداخت نفقه زنی که ثروت زیادی دارد، بر مرد واجب است؟

داشتن ثروت زن وی را از دریافت نفقه محروم نکرده و با این شرایط نیز نفقه زوجه به عهده زوج خواهد بود.

 

ارتباط میان نفقه و تمکین زن در چیست؟

تمکین یکی از وظایفی است که زن در حق شوهر خود به عهده داشته و طبق ماده 1108 قانون مدنی درصورتی‌که زوجه بدون دلایل محکمه‌پسند و قانونی اقدام به عدم تمکین نماید، از دریافت نفقه محروم خواهد بود.

 

ما را در اینستاگرام دنبال کنید

 

جمع‌بندی و نتیجه‌گیری

به بررسی مسائل حقوقی مختلف درباره زمان شروع نفقه زن پرداختیم و سؤالات رایج مربوط به آن را نیز مرور کردیم. این اطلاعات می‌تواند برای کسانی که با چنین مشکلاتی روبرو بوده و به دنبال پاسخ‌های معتبر هستند کاملاً مفید و کاربردی باشد. درنهایت باید متذکر شویم که بررسی این موضوع برای هر کس و تحت هر شرایطی نیاز به بررسی تخصص مورد نظر دارد. به این معنی که ممکن است به شرایط مسائل مربوط به پرونده متفاوت بوده و افراد مطلع مانند وکیل پایه یک دادگستری و مشاور حقوقی می‌توانند در این زمینه صاحب‌نظر باشند.

کاربرانی که به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه هستند، علاوه بر این مقاله می‌توانند از سایر مقالات موجود در بخش بلاگ حقوقی لامینگو استفاده نمایند. همچنین در انتهای این مقاله و در بخش نظرات نیز شرایط لازم برای اعلام نظر و درج سؤالات شما عزیزان فراهم آمده تا از این طریق نظر مشاور حقوقی لامینگو را در مورد مسائل مربوط به شرایط خود جویا شوید.

0
برچسب ها :
نویسنده مطلب توحید ره‌گشای

دیدگاه شما

بدون دیدگاه