گواهی بکارت چیست و آیا دریافت آن پیش از ازدواج الزامی است؟

7 ماه پیش
گواهی بکارت

گواهی بکارت یا سلامت بکارت، مدرکی است که به موجب آن پزشک متخصص، سلامت بکارت یک زن و عدم وقوع نزدیکی را تأیید می‌نماید. با توجه به آن که عمدتاً باکرگی زوجه از مسائل مهم و مورد توافق پیش از ازدواج تلقی می‌شود، در برخی از مواقع زوج و یا خانواده وی از زوجه تقاضای ارائه گواهی بکارت را دارند. همین مسئله موجب می‌شود که افراد به دنبال آشنایی با نحوه دریافت این گواهی باشند. متأسفانه در برخی از مواقع نیز اصرار بر ارائه این گواهی موجب بروز اختلافات خانوادگی می‌شود.

ما را در اینستاگرام دنبال کنید

 

گواهی بکارت چیست؟

در بسیاری از جوامع و از جمله جامعه ما مسئله باکرگی دختران موضوع مهمی تلقی شده که در زمان ازدواج مورد توجه آقایان و خانواده ایشان قرار دارد. علاوه بر این، در بسیاری از موارد دیگر چون وقوع طلاق پیش از نزدیکی، لزوم اذن پدر یا جد پدری جهت ازدواج دختر و غیره، اثبات مسئله باکرگی دختر از اهمیت برخوردار است.

گواهی بکارت در چنین مواقعی که نیاز به اثبات باکرگی می‌باشد کاربرد پیدا می‌نماید. گواهی سلامت بکارت سندی است که توسط پزشک متخصص زنان یا پزشکی قانونی صادر شده و به موجب آن سلامت یا عدم سلامت پرده بکارت، نوع پرده بکارت و میزان آسیب‌دیدگی گواهی می‌گردد.

به منظور آشنایی با اذن ولی قهری در ازدواج دختر باکره و موارد سقوط آن می‌توانید به لینک زیر مراجعه نمایید: ازدواج بدون اجازه پدر چه شرایطی دارد و موارد ساقط شدن اذن پدر چیست؟

 

اقسام گواهی بکارت

امروزه گواهی مذکور به اعتبار مرجع صادرکننده آن به دو نوع به شرح زیر تقسیم می‌شود:

1. گواهی بکارت صادره توسط پزشک متخصص زنان: دختران می‌توانند به صورت شخصی به مطب پزشک متخصص زنان مراجعه نموده و خواستار معاینه و صدور گواهی سلامت بکارت شوند. عمدتاً پیش از ازدواج، گواهی پزشک متخصص زنان به همسر یا خانواده ایشان ارائه می‌گردد.

2. گواهی بکارت صادره از پزشکی قانونی: هرگاه در خصوص آسیب یا عدم آسیب به بکارت دختری اختلاف نظر پیش آید، دادگاه موضوع فوق را به پزشکی قانونی ارجاع می‌دهد. پزشکی قانونی با انجام معاینات لازم، اقدام به صدور این گواهی می‌نماید. صدور این نوع از گواهی تنها به درخواست مقام قضایی امکان‌پذیر است.

 

گواهی بکارت

 

شرایط صدور گواهی بکارت

به منظور صدور گواهی سلامت بکارت، وجود چند شرط به شرح زیر ضروری است:

1. وجود رضایت فرد مورد معاینه: وجود رضایت فرد مورد معاینه اصلی‌ترین و ضروری‌ترین شرط به منظور صدور گواهی بکارت می‌باشد. صرف نظر از اینکه مرجع صادرکننده گواهی بکارت، پزشک متخصص زنان است یا پزشکی قانونی، فرد مورد معاینه بایستی نسبت به انجام این معاینات رضایت داشته باشد. بنابراین، هیچ کس حتی مرجع قضایی نیز نمی‌تواند دختری را مجبور به انجام معاینات و در نهایت صدور این گواهی نماید.

2. صدور گواهی بکارت به تقاضای فرد یا مرجع قضایی: صدور گواهی سلامت بکارت، تنها در صورتی امکان‌پذیر است که این تقاضا از جانب فرد معاینه‌شونده یا مرجع قضایی تقدیم شده باشد. بنابراین، با تقاضای همسر یا خانواده ایشان یا هر فرد دیگری این گواهی صادر نمی‌گردد.

3. احراز هویت فرد معاینه‌شونده: پیش از انجام معاینات لازم، هویت دختری که مورد معاینه قرار می‌گیرد بایستی احراز و مشخص شده باشد. همچنین الصاق عکس فرد معاینه‌شونده بر روی گواهی نیز ضروری است.

4. صدور گواهی بکارت در دو نسخه: بهتر آن است که این گواهی با ذکر تمام جزئیات به همراه مهر پزشک و الصاق عکس فرد معاینه‌شونده در دو نسخه تنظیم گردد.

به منظور آشنایی با گواهی تجرد و نحوه صدور آن می‌توانید به لینک زیر مراجعه نمایید: گواهی تجرد چیست و در چه مواردی صادر می‌شود؟

 

آیا ارائه این گواهی پیش از ازدواج الزامی است؟

لزوم یا عدم لزوم ارائه گواهی بکارت، پیش از وقوع عقد نکاح تنها به فرهنگ خانواده و محل زندگی زوجین بستگی دارد. در هیچ قسمتی از قانون بر لزوم ارائه این گواهی اشاره نشده است. همچنین سلامت بکارت نیز شرط صحت عقد نکاح برشمرده نمی‌شود. بنابراین اجبار دختران به ارائه این گواهی پیش از ازدواج امر صحیحی نیست. دفاتر ازدواج نیز به منظور ثبت ازدواج زوجین نیازی به رؤیت گواهی سلامت بکارت ندارند.

 

گواهی سلامت بکارت

 

موارد استفاده گواهی بکارت

همانطور که پیش‌تر اشاره شد، تنها کاربرد گواهی بکارت در زمان ازدواج نیست. بلکه این سند در برخی از مواقع اهمیت بسیار بیشتری دارد، از جمله:

1. اثبات وقوع تجاوز جنسی: ارائه گواهی بکارت و انجام معاینات لازم نزد پزشکی قانونی در اثبات وقوع تجاوز جنسی تأثیر بسیاری دارد. چنانچه وقوع تجاوز جنسی به موجب این گواهی اثبات شود، فرد متجاوز به راحتی محکوم شده و مجنی‌علیه می‌تواند دیه ازاله بکارت خود را نیز دریافت نماید.

2. سقوط اذن ولی قهری جهت ازدواج دختر باکره: وجود اذن پدر یا جد پدری (ولی قهری) جهت ازدواج دختران باکره ضروری است. با از بین رفتن بکارت دختر از راه نزدیکی، اذن ولی قهری نیز ساقط می‌گردد. بنابراین، گواهی بکارت می‌تواند موجب اسقاط اذن ولی قهری در ازدواج دختران گردد.

3. دریافت مهریه: با وقوع عقد نکاح، زن به صورت متزلزل مالک مهریه می‌گردد. مالکیت زن نسبت به مهریه پس از وقوع نزدیکی ثابت می‌گردد. بنابراین، در صورت طلاق زوجین پیش از نزدیکی، زن تنها مستحق دریافت نصف مهریه خواهد بود و در صورت طلاق پس از نزدیکی، مستحق دریافت تمام مهریه می‌شود. گواهی بکارت در چنین مواقعی بیانگر استحقاق زن به دریافت تمام یا نیمی از مهریه است.

کانال تلگرام لامینگو

 

نتیجه‌گیری

گواهی بکارت سندی است که توسط پزشک متخصص زنان یا پزشکی قانونی صادر شده و سلامت یا عدم سلامت پرده بکارت فرد معاینه‌شونده را تأیید می‌نماید. عمدتاً شوهر یا خانواده ایشان پیش از وقوع عقد نکاح از دختر تقاضای ارائه این گواهی را دارند. تنها کاربرد این گواهی محدود به این مورد نیست و در موارد بسیاری چون اثبات وقوع تجاوز جنسی، دریافت مهریه پیش از وقوع نزدیکی و اسقاط اذن ولی قهری در ازدواج دختر باکره نیز کاربرد دارد. شرایط دریافت این گواهی و انواع آن به تفصیل در این گفتار توضیح داده شده است.

مسئله گواهی بکارت و نحوه دریافت آن به تفصیل در این گفتار توضیح داده شد. شما می‌توانید سؤالات خود در این زمینه را در قسمت دیدگاه‌ها طرح نمایید تا در اسرع وقت توسط کارشناسان متخصص مجموعه لامینگو به آن‌ها پاسخ داده شود. علاوه بر این، با مراجعه به قسمت دریافت مشاوره نیز می‌توانید از خدمات مشاوره تخصصی این مجموعه بهره‌مند شده و با مشاورین متخصص مجموعه لامینگو در ارتباط باشید. در پایان، پیشنهاد می‌شود تا با مراجعه به بلاگ لامینگو مطالب حقوقی مختلفی را که در حوزه‌های گوناگونی چون جرایم و مجازات‌ها، قراردادها، خانواده و غیره تهیه شده‌اند مطالعه نموده و اطلاعات حقوقی خود را افزایش دهید.

0
علی بلوری
نویسنده مطلب علی بلوری
علی بلوری، دانش‌آموخته کارشناسی حقوق دانشگاه علامه طباطبائی و مشغول به تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد حقوق خانواده دانشگاه شهید بهشتی است. او به مسائل حقوقی حوزه خانواده، زن، کودک و اخلاق پزشکی علاقه‌ دارد و تهیه مقالات و محتوای حقوقی یکی از توانمندی‌های اوست.

دیدگاه شما

بدون دیدگاه