نفقه چیست و نحوه محاسبه نفقه چگونه است؟

3 سال پیش
نحوه محاسبه نفقه

ازدواج و تشکیل خانواده همان‌گونه که باعث آرامش و ایجاد محبت میان اعضای یک خانواده، ازجمله زن و شوهر می‌شود، دارای شرایط و روابط خاص خود است. در این ‌بین زن و مرد در قبال هم وظایفی دارند که مکلف به اجرای این  قوانین هستند. برخی از  این وظایف به‌صورت قانون مشخص‌شده تا درصورتی‌که هرکدام از زوجین به آن عمل نکردند، قانون‌گذار بتواند در این موارد حکم موردنظر را صادر کند. یکی از موارد قانونی که در مورد آن بین زوجین اختلاف به وجود می‌آید، نفقه و نحوه محاسبه آن است. درواقع مرد برای امرارمعاش همسر و فرزندان موظف به پرداخت نفقه است. حال این سؤال مطرح می‌شود که نفقه در چه مواردی پرداخت و نحوه محاسبه نفقه چگونه است. در ادامه این مطلب به این موارد می‌پردازیم.

 

درصورتی‌که شما نیاز به دریافت مشاوره در این زمینه دارید یا می‌خواهید اطلاعات بیشتر در مورد مواد قانونی آن به دست ‌آورید، پیشنهاد می‌کنیم از طریق لینک زیر با مشاوران ما در تماس باشید.

دریافت مشاوره حقوقی نفقه

 

نفقه چیست؟

در زندگی زناشویی مرد در مقابل زن و فرزندان خود موظف است تمامی نیازهایی که زن و فرزند برای ادامه زندگی به آن‌ها نیاز دارند مانند خوراک، مسکن، پوشاک و…. را متناسب با عرف جامعه و در حد توان خود فراهم کند. این وظیفه از زمانی که عقد دائم میان زوجین خوانده می‌شود با توجه به شرایطی به ‌عهده مرد خانواده قرار می‌گیرد.

 

نحوه محاسبه نفقه

 

شرایط پرداخت نفقه به زوجه

در مورد پرداخت نفقه این نکته بسیار حائز اهمیت است که نفقه در هر حالتی به زن تعلق نمی‌گیرد و تنها به دو شرط زیر نفقه به زن تعلق می‌گیرد.

1- عقد دائم

2- تمکین زن از مرد

حق نفقه تنها در صورتی به زن تعلق می‌گیرد که یا عقد به‌صورت دائم انجام‌شده باشد یا در صورت عقد موقت یکی از شروط  ضمن عقد باشد. همچنین در دوران عقد درصورتی‌که زمان شروع زندگی مشترک از طرف مرد مشخص‌شده باشد نفقه به زن تعلق نمی‌گیرد. اما درصورتی‌که در این دوران مرد زن را رها کرده و زمان مشخصی را برای شروع زندگی مشخص نکرده، مرد موظف به پرداخت نفقه است.

نکته حائز اهمیت در نحوه محاسبه نفقه بحث تمکین است. تمکین در این مورد به دو صورت بیان می‌شود. مورد اول تمکین به این صورت معنی می‌دهد که زن در منزلی که مرد برای او مشخص کرده و یا در انتخاب محل سکونت به او اختیار داده سکنی گزیند. تمکین در معنی دوم به انجام وظایف زناشویی اشاره می‌کند. درصورتی‌که دو مورد بالا از سمت زن رعایت نشود، همسر او می‌تواند در دادگاه از او به دلیل عدم تمکین شکایت کند.

همچنین در مواردی که مرد فوت‌شده باشد در مدت معین (عده) زن می‌تواند از دادگاه درخواست نفقه کند و این مقدار از اموال مرد محاسبه می‌شود و در اختیار زن قرار می‌گیرد. درصورتی‌که مرد مفقود شده باشد پرداخت نفقه از اموال مرد به زن صورت می‌گیرد. حال درصورتی‌که زن از مرد طلاق گرفته باشد و طلاق به دلیل عدم تمکین جاری‌شده باشد، نفقه به زن تعلق نمی‌گیرد ولی درصورتی‌که طلاق رجعی (طلاقی که قبل از پایان عده آن مرد دوباره رجوع کند) جاری‌شده باشد یا زن باردار باشد مرد موظف است به او نفقه پرداخت کند. به یاد داشته باشید در محاسبه نحوه محاسبه نفقه این موضوعات بسیار مهم هستند.

 

نحوه محاسبه نفقه

 

 

نحوه محاسبه نفقه به چه صورت است؟

همان‌گونه که بیان شد نفقه میزان مشخصی ندارد. نفقه بسته به عرف، شرایط زندگی مردم منطقه، ‌شان خانوادگی زن، شرایط زن قبل از ازدواج و شرایط مالی مشخص می‌شود. این مقدار باید به ‌اندازه‌ای باشد که بتواند تمامی نیازهای متعارف و مناسب زن را تأمین کند. درصورتی‌که  زن از مرد در قبال پرداخت نفقه به دادگاه شکایت کند، دادگاه کارشناسی را برای تحقیق به محل سکونت زن قبل از ازدواج ارجاع می‌دهد. کارشناس شرایط مالی مرد، عرف زندگی مردم منطقه و موارد از این قبیل را مشخص می‌کند و بر این اساس میزان و نحوه محاسبه نفقه زن مشخص می‌شود.

ما را در اینستاگرام دنبال کنید

 

این نکته را به یاد داشته باشید.

مسئله و موضوع نفقه یکی از موارد پیچیده و پرحاشیه در دادگاه خانواده است. این مسئله موارد زیادی را در برمی‌گیرد که هرکدام از این موارد خود دارای زیرمجموعه‌ای هستند. به‌عنوان نمونه آیا در مورد شکایت از مرد نیاز است حکم توقیف اموال یا حکم جلب مرد نیز گرفته شود؟ آیا در تمامی مراحل نیاز است زن خود به دادگاه مراجعه کند یا می‌تواند این کار را به عهده وکیل یا فرد دیگری قرار دهد؟ آیا با دریافت حکم عدم دریافت نفقه از سمت شوهر، زن می‌تواند درخواست طلاق دهد؟ آیا نحوه محاسبه نفقه عادلانه بررسی شده؟  تمامی این سؤالات و مانند آن مطالبی هستند که تنها افراد باتجربه و متخصص می‌توانند به آن پاسخ دهند. شما می‌توانید برای دریافت مطالب بیشتر در این مورد یا موارد مشابه آن از وبلاگ لامینگو دیدن فرمایید.

0
برچسب ها :
نویسنده مطلب زهره مدرسی

دیدگاه شما

بدون دیدگاه