نفقه زن در سال 1402 چه میزان است؟ | عوامل مؤثر در تعیین مزان نفقه

12 ماه پیش
نفقه زن در سال 1402

با انعقاد عقد نکاح بین زن و مرد، حقوق و تکالیف مختلفی بر زوجین بار می‌گردد. از جمله حقوقی که قانون برای زوجه به رسمیت شناخته است، این است که با انعقاد عقد نکاح دائم، نفقه زن برعهده شوهر قرار می‌گیرد. نفقه زن مصادیق مختلفی از جمله پوشاک، خوراک، مسکن و غیره را شامل می‌شود و میزان آن در شرایط گوناگون متفاوت خواهد بود. در این گفتار قصد داریم تا نحوه تعیین نفقه زن، عوامل مؤثر بر میزان نفقه و میزان نفقه زن در سال 1402 را بررسی نماییم.

 

ما را در اینستاگرام دنبال کنید

 

حق زن بر نفقه و تکلیف به تمکین

نفقه از جمله حقوقی است که در عقد نکاح دائم برای زن به رسمیت شناخته شده است. صرف نظر از نیاز یا عدم نیاز زن، شوهر مکلف به پرداخت نفقه خواهد بود. در عقد نکاح موقت، شوهر تکلیفی به پرداخت نفقه ندارد، مگر آن که زوجین در خصوص پرداخت آن با یکدیگر توافق نموده باشند.

زن در صورتی مستحق نفقه خواهد بود که نسبت به شوهر خود تمکین نماید. تمکین عبارت است از ادای تمامی وظایف زوجیت، از جمله حضور در منزل مشترک، رسیدگی به امور منزل، داشتن روابط زناشویی با شوهر و غیره. در صورتی‌که زوجه بی‌دلیل از تمکین خودداری نماید، ناشزه محسوب شده و استحقاق خود نسبت به نفقه را از دست می‌دهد. زن در حالت نشوز حق مطالبه نفقه نخواهد داشت، اما اگر در حالت تمکین بوده و شوهر بی‌دلیل از پرداخت نفقه سرباز زند زن می‌تواند دادخواست الزام به پرداخت نفقات معوقه و جاریه را به طرفیت شوهر خود تقدیم دادگاه نماید. جهت دریافت نمونه شکواییه ترک نفقه به لینک زیر مراجعه نمایید:

 

شکواییه ترک نفقه

 

مصادیق نفقه

نفقه عبارت از تأمین کلیه نیازهای مادی زن می‌باشد. ماده 1107 قانون مدنی چند مورد را به عنوان نمونه‌ای از مصادیق نفقه ذکر نموده است؛ مانند مسکن، پوشاک، خوراک، لوازم منزل، هزینه‌های درمانی و بهداشتی و خدمتکار در صورت عادت یا احتیاج زن.

 

جهت کسب اطلاع در خصوص نفقه فرزندان و میزان آن به لینک زیر مراجعه نمایید: نفقه فرزند دختر تا چه سنی باید پرداخت شود؟

 

نحوه تعیین میزان نفقه زن

پیش از صحبت درباره میزان نفقه زن در سال 1402 بایستی گفت که میزان نفقه زن با توجه به شرایط وی از جمله سطح تحصیلات، موقعیت اجتماعی، موقعیت خانوادگی و غیره تعیین می‌شود. در صورتی‌که میان زوجین در خصوص میزان نفقه اختلافی به وجود آید، قاضی این امر را به کارشناس ارجاع می‌نماید. کارشناس با در نظر گرفتن شرایط و وضعیت زن، میزان نفقه وی را تعیین می‌نماید. بنابراین نمی‌توان حداقل و حداکثری برای میزان نفقه در نظر گرفت؛ چرا که تعیین میزان آن با توجه به شرایط هرکس متفاوت خواهد بود.

 

جهت کسب اطلاع در خصوص سهم‌الارث زوجه به لینک زیر مراجعه نمایید: نحوه تقسیم ارث بر اساس قانون | سهم ارث فرزندان | سهم ارث همسر

 

تأثیر تحصیلات بر میزان نفقه

مسائل مختلفی بر کاهش یا افزایش میزان نفقه زن تأثیرگذار است. از جمله این مسائل، سطح تحصیلات زن می‌باشد. طبیعتاً میزان نفقه زنی با مدرک دکتری بیشتر از نفقه یک زن لیسانسه خواهد بود. البته بایستی توجه داشت که میزان تحصیلات تنها عامل مؤثر بر تعیین میزان نفقه نخواهد بود، بلکه علاوه بر آن وضعیت اشتغال زن، سن و سال، موقعیت خانوادگی و غیره نیز بر کاهش یا افزایش میزان نفقه مؤثر خواهد بود.

 

نحوه تعیین نفقه

 

میزان نفقه زن در سال 1402

همانطور که بیان شد نمی‌توان برای میزان نفقه زن در سال 1402 حداقل و حداکثری در نظر گرفت. دادگاه با توجه به وضعیت هر زن، برای وی میزان نفقه‌اش را تعیین می‌نماید. طبیعتاً با توجه به افزایش نرخ تورم، قضات نیز بایستی میزان نفقه زن را افزایش دهند تا قادر به برآورده نمودن نیازهای وی باشد.

چنانچه زن و شوهری پیش‌تر در خصوص میزان نفقه زن در سال 1402 باهم توافق نموده و مبلغی را تعیین نموده باشند، همین مبلغ ملاک عمل قرار گرفته و شوهر موظف است هر ماه به همان میزان به همسرش نفقه پرداخت نماید. اما در صورت حدوث اختلاف و عدم توافق در خصوص میزان نفقه، این موضوع به کارشناس ارجاع می‌شود تا کارشناس با توجه به شرایط و وضعیت زن، میزان نفقه زن در سال 1402 را تعیین نماید.

 

عدم پرداخت نفقه زن

در صورتی‌که شوهر علی‌رغم تمکین زن، از پرداخت نفقه وی اجتناب نماید زن می‌تواند هم از منظر حقوقی و هم از منظر کیفری اقدام به شکایت از همسر خود و مطالبه نفقه نماید. زیرا که عدم پرداخت نفقه هم دارای وصف حقوقی و هم وصف کیفری می‌باشد.

ماده 53 قانون حمایت خانواده، جرم ترک انفاق را جرم‌انگاری نموده است. چنانچه زن اقدام به شکایت کیفری به منظور عدم پرداخت نفقه از همسرش نماید، شوهر به حبس تعزیری درجه شش (حبس از شش ماه تا دو سال) محکوم می‌گردد. البته این جرم تنها جنبه خصوصی داشته و با شکایت شاکی خصوصی (زوجه) قابل تعقیب خواهد بود.

در صورت تنظیم دادخواست حقوقی مطالبه نفقه نیز دادگاه خانواده موضوع را بررسی نموده و با در نظر گرفتن شرایط زن، مثل سن و سال، تحصیلات، وضعیت اشتغال و غیره، نفقه وی را تعیین نموده و شوهر را ملزم به پرداخت آن می‌نماید.

 

کانال تلگرام لامینگو

 

کلام پایانی

نفقه حقی است که در ازدواج دائم، در صورت تمکین برای زن به رسمیت شناخته شده است. کارشناس دادگاه جهت تعیین میزان نفقه زن در سال 1402 عوامل گوناگونی چون میزان تحصیلات، سن و سال، موقعیت خانوادگی و غیره را در نظر گرفته و مطابق آن میزان نفقه زن در سال 1402 را تعیین می‌نماید. با توجه به نحوه تعیین نفقه، میزان نفقه دارای حداقل و حداکثر مشخصی نیست. نفقه هر زن با توجه به شرایط وی متفاوت خواهد بود.

امید است که گفتار فوق شما را با نحوه تعیین نفقه، مصادیق آن و میزان نفقه زن در سال 1402 آشنا نموده باشد. چنانچه پس از مطالعه گفتار فوق با سؤال یا ابهامی در خصوص نفقه زن و میزان آن مواجه شدید، می‌توانید پرسش خود را در قسمت دیدگاه‌ها مطرح نمایید تا توسط کارشناسان متخصص مجموعه به آن‌ها پاسخ داده شود. جهت دریافت مشاوره تخصصی در خصوص میزان نفقه زن در سال 1402 نیز می‌توانید به قسمت دریافت مشاوره مراجعه نموده و از خدمات مشاوره تخصصی این حوزه بهره‌مند شوید. در پایان شما می‌توانید با مراجعه به بلاگ لامینگو سایر مطالب حقوقی در حوزه‌های مختلف دیگر را نیز مطالعه نمایید.

0
علی بلوری
نویسنده مطلب علی بلوری
علی بلوری، دانش‌آموخته کارشناسی حقوق دانشگاه علامه طباطبائی و مشغول به تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد حقوق خانواده دانشگاه شهید بهشتی است. او به مسائل حقوقی حوزه خانواده، زن، کودک و اخلاق پزشکی علاقه‌ دارد و تهیه مقالات و محتوای حقوقی یکی از توانمندی‌های اوست.

دیدگاه شما

بدون دیدگاه