رایگان
شکواییه ترک نفقه

شکواییه ترک نفقه

ترک نفقه یا ترک انفاق هنگامی رخ می‌دهد که مرد یا شخصی که مسئول پرداخت نفقه همسر خود و یا افرادی که مستحق دریافت نفقه هستند، با وجود استطاعت مایل، امتناع ورزد. ماده ۵۳ قانون حمایت خانواده بیان می‌کند که هرکس با داشتن استطاعت مالی، نفقه زن خود را در صورت تمکین او ندهد یا از تأدیه نفقه سایر اشخاص واجب ‌ النفقه امتناع کند به حبس تعزیری درجه شش محکوم می‌شود. باید توجه داشت که جهت تعقیب کیفری فرد نیازمند طرح شکایت از طریق ارائه شکواییه ترک نفقه می‌باشیم. شما می‌توانید این شکواییه را به صورت هوشمند از لامینگو دریافت کنید!

آخرین بروزرسانی: 1401/05/04

مطابق قانون مدنی، در عقد دائم نفقه زن به عهده شوهر است. نفقه عبارت است از همه نیازهای متعارف و متناسب با وضعیت زن از قبیل مسکن، البسه، غذا، اثاث منزل و هزینه های درمانی و بهداشتی و خادم در صورت عادت یا احتیاج به واسطه نقصان یا مرض. از سوی دیگر هرگاه مردی بدون داشتن دلایل و عذر موجه اقدام به ترک نفقه نماید با وجود شرایط مقرر در قانون مرتکب جرم گردیده است و همسر می‌تواند از طریق شکواییه ترک نفقه از وی شکایت کند. جهت توضیحات بیشتر در ادامه با ما همراه باشید!

ترک انفاق به چه معنا است؟

منظور از انفاق در عبارت مذکور همان نفقه دادن است و منظور از ترک انفاق این است که شوهر یا شخصی که مسئول پرداخت نفقه است از پرداخت نفقه همسر شرعی و قانونی خود یا اقارب و افرادی که مستحق دریافت نفقه هستند، امتناع و خودداری کند.

حکم ترک انفاق چیست؟

بر اساس حکم قانون، تعلق نفقه به زن منوط به تمکین عام و خاص زن می‌باشد و هر گاه زن بدون مانع مشروع از ادای وظائف زوجیت امتناع کند مستحق نفقه نخواهد بود. اما در وضعیتی که کلیه شرایط جهت پرداخت نفقه به زن و یا افرادی که مستحق دریافت نفقه هستند، فراهم است اما مرد از پرداخت آن امتناع می‌کند این مورد مطابق قانون جرم انگاری شده و برای آن مجازات نیز در نظر گرفته شده است. 

‌مطابق ماده ۵۳ قانون حمایت خانواده ۱۳۹۱ هرکس با داشتن استطاعت مالی، نفقه زن خود را در صورت تمکین او ندهد یا از تادیه نفقه سایر اشخاص واجب ‌النفقه امتناع کند به حبس تعزیری درجه شش محکوم می‌شود. تعقیب کیفری منوط به شکایت شاکی خصوصی است و در صورت گذشت وی از شکایت در هر زمان تعقیب جزائی یا اجرای مجازات موقوف می‌شود.

همچنین مطابق تبصره ماده فوق، امتناع از پرداخت نفقه زوجه‌ای که به موجب قانون مجاز به عدم تمکین است و نیز نفقه فرزندان ناشی از تلقیح مصنوعی یا کودکان تحت سرپرستی مشمول مقررات این ماده است.

بنابراین اولین شرط در این مورد داشتن توانایی مالی مرد است به این معنا که تنها در شرایطی که مرد توانایی پرداخت نفقه را داشته باشد و با وجود سایر شرایط، از پرداخت آن امتناع ورز مطابق قانون می‌توان از وی شکایت کرد. از سوی دیگر باید توجه داشت که برای پیگیری این جرم نیازمند طرح شکایت علیه شاکی از طریق شکواییه ترک نفقه هستیم، در غیر اینصورت، تعقیب کیفری جرم مذکور صورت نخواهد پذیرفت.

همچنین ماده ۱۱۲۹ قانون مدنی در رابطه با طلاق به علت عدم پرداخت نفقه سخن گفته است و در خصوص استنکاف یا عجز شوهر از پرداخت نفقه، بیان می‌کند: «در صورت استنکاف شوهر از دادن نفقه و عدم امکان اجراء حکم محکمه و الزام او به دادن نفقه، زن می‌تواند، برای طلاق به حاکم رجوع کند و حاکم شوهر را اجبار به طلاق می نماید. همچنین است در صورت عجز شوهر از دادن نفقه» 

آیا شاکی می‌تواند راجع به نفقه ایام گذشته بر اساس ماده ۵۳ قانون حمایت خانواده شکایت کیفری مطرح نماید؟

بر اساس نظریه مشورتی شماره ۷/۹۸/۹۷۹ مورخ ۱۳۹۸/۰۷/۱۴ اداره حقوقی قوه قضاییه، موضوع جرم ترک انفاق در ماده ۵۳ قانون حمایت خانواده مصوب ۱۳۹۱، «نفقه حال» زوجه است و مطالبه نفقه ایام گذشته که صرفاً واجد ضمانت اجرای حقوقی است، مستلزم تقدیم دادخواست می‌باشد.

شکواییه ترک نفقه هوشمند چیست؟

همانطور که قبل‌تر گفتیم برای تعقیب کیفری مردی که ترک انفاق کرده است، نیازمند طرح شکایت از طریق شکواییه ترک نفقه هستیم. لامینگو با ادغام تکنولوژی و علم حقوق، برای اولین بار انواع شکواییه و دادخواست را به صورت هوشمند در اختیار کاربران قرار داده است. شکواییه هوشمند عبارت است از شکواییه‌ای که به طور خاص و متناسب با پاسخ‌های افراد و شرایط ویژه آنها به صورت خاص برای هر فرد تهیه می‌گردد. شما می‌توانید با رجوع به بانک اسناد قضایی لامینگو انواع شکواییه و دادخواست موردنظر خود را به صورت هوشمند و رایگان در هر لحظه و هر جا دریافت کنید.

در صورت داشتن هرگونه سوالی با ما تماس بگیرید

021-91070885
تهیه شده توسط بهترین ‌‌ها

آیا این قرارداد مورد نیاز شما نیست و یا در انتخاب آن شک دارید؟

چنانچه به هر دلیلی در انتخاب این قرارداد تردید دارید، می‌توانید با ثبت درخواست خود در قسمت تنظیم قرارداد سفارشی ضمن مشورت با مشاورین حقوقی ما، قرارداد مورد نیاز خود را دریافت کنید.

سوالات متداول

پرسش و پاسخ

پرسش خود را مطرح نمایید

پرسش شما با موفقیت ثبت شد ، پاسخ از طریق پیامک یا ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد.