حق بیمه قراردادهای پیمانکاری و نحوه محاسبه آن

بیمه قراردادهای پیمانکاری

در قراردادهای پیمانکاری  از نیرو و دانش افراد استفاده می‌شود تا پروژه‌های مختلفی به انجام برسد. به همین دلیل قرارداد پیمانکاری در واقع به نوعی قرارداد استخدامی محسوب می‌شود.  اما آیا بیمه قراردادهای پیمانکاری با بیمه در قراردادهای استخدامی تفاوت دارد؟  خوب است ابتدا تعریفی از قرارداد پیمانکاری داشته باشیم. البته شما می‌توانید برای توضحات بیشتر به مقاله قبلی ما درباره‌ی تعریف پیمانکار و قراردادهای پیمانکاری رجوع کنید.

قرارداد پیمانکاری یا مقاطعه‌کاری به معنای واگذاری عملی مشخص و معین از سوی کارفرما به پیمانکار است که ایشان موظف است موضوع قرارداد را در قبال دریافت وجه از قبل مشخص‌شده و در مدت زمان معین بر اساس مفاد قرارداد به انجام برساند.

 

قرارداد پیمانکاری راهی برای فرار از بیمه نیست!

معمولاً کارفرمایان محترم برای فرار از سختگیری‌های بیمه و بیمه نکردن کارکنان خود از ما جویای راه‌حل می‌شوند و جالب است که سؤال اکثر آن‌ها این است که اگر با منشی یا نگهبان شرکت قرارداد پیمانکاری امضا کنیم می‌توانیم از بار بیمه کردن آن‌ها شانه خالی کنیم؟

اما جواب ما به کارفرمایانی که به دنبال دور زدن قانون و بیمه نکردن پرسنل خود هستند همیشه و با قاطعیت این بوده است:خیر!

اولاً قرارداد پیمانکاری تنها برای کارهایی مناسب است که پروژه محور بوده و قابلیت تداوم و استمرار ندارند. لذا نمی‌توانید از این قالب قراردادی برای کارمندانی استفاده کنید که برای شما کارهایی با ماهیت مستمر را انجام می‌دهند. درواقع در قراردادهای پیمانکاری، پیمانکار به‌صورت مداوم در مجموعه کارفرما حضور ندارد و ازنظر اقتصادی، وضعیت معاش ایشان به‌صورت صرف، وابسته به کارفرما نیست.

دریافت مشاوره حقوقی

همچنین قانون کار به سبب ماهیت حمایتی که در قبال کارگران دارد درصورتی‌که ابهامی وجود داشته باشد و بین ماهیت قرارداد استخدام موقت و قرارداد پیمانکاری اختلافی حاصل شود، قرارداد را استخدام موقت استنباط کرده تا کارگر بتواند از تمام حقوق و مزایای عنوان‌شده در قانون کار بهره‌مند گردد.

ثانیاً همیشه این مسئله را در نظر داشته باشید که قانون کار و تأمین اجتماعی از قوانین آمره هستند بدین معنا که نمی‌توانید خلاف آن‌ها با یکدیگر توافق کنید. پس اگر کارگری به شما تعهد محضری داد که در قبال کار کردن برای مجموعه شما بیمه نمی‌خواهد و از شما هیچ شکایتی هم ندارد، باز می‌تواند نزد مراجع صالح این حق خود را مطالبه کند.

بیمه در قراردادهای پیمانکاری

برای فهم بهتر این بخش لازم است روابطی که در اثر قرارداد پیمانکاری ایجاد می‌شود را مشخص کنیم و سپس مسئولیت بیمه هریک از این افراد را موردبررسی قرار دهیم:

بیمه پیمانکاری

  • رابطه بین کارفرما و پیمانکار
  • رابطه بین پیمانکار و کارگران تحت پوشش او
  • رابطه بین کارفرما و کارگران تحت پوشش پیمانکار

نکته مهمی که باید در این قسمت در نظر داشته باشید این است که این روابط در قراردادهای پیمانکاری دسته‌جمعی وجود دارد و در ادامه به بررسی قرارداد پیمانکاری تک‌نفره هم می‌پردازیم.

رابطه بین کارفرما و پیمانکار

در قراردادهای پیمانکاری به دلیل ماهیت این نوع قراردادها (همان‌طور که قبلاً هم عنوان شد) رابطه استخدامی بین کارفرما و پیمانکار وجود ندارد لذا حداقل‌های قانونی که در مورد تمام کارگران باید رعایت شود در اینجا مفهومی نداشته و پیمانکار در قبال انجام کار مشخص، اجرت معین از کارفرما دریافت می‌کند.

نتیجه: کارفرما ملزم به بیمه کردن شخص پیمانکار نمی‌باشد.

رابطه بین پیمانکار و کارگران تحت پوشش او

در این قسمت، رابطه کارفرما و کارگرانش رابطه استخدامی بوده  ایشان موظف است کلیه حداقل‌های قانونی مقرر در قانون کار را نسبت به ایشان اجرا کند.

نتیجه: پیمانکار موظف است کلیه کارگران تحت پوشش خود را بیمه کند.

تنظیم قرارداد سفارشی

رابطه بین کارفرما و کارگران تحت پوشش پیمانکار:

بین کارفرما و کارگران پیمانکار هیچ رابطه استخدامی وجود ندارد اما قانون مسئولیت‌هایی را در بعضی موارد برای کارفرما مفروض دانسته است. کارفرمایان تحت عضویت سازمان بیمه و تأمین اجتماعی موظف هستند به میزان 5 درصد از پرداختی‌های پیمانکار را نزد خود نگاه دارند تا بدین‌وسیله بتوانند پیمانکار را مجبور به انجام تکالیف خود در قبال کارگران کنند. چنانچه پیمانکار در انجام این وظیفه قصور ورزد کارفرما مکلف است کارگران تحت پوشش پیمانکار را از محل مطالبات ایشان بیمه کند.

نتیجه: بین کارفرما و کارگران تحت پوشش پیمانکار هیچ‌گونه رابطه استخدامی وجود ندارد اما مسئولیت‌هایی که قانون برای کارفرما در نظر گرفته است درنهایت نتایج خوشایندی را برای کارگران به همراه خواهد داشت.

پیمانکاری تک‌نفره

پیمانکاری تک‌نفره درواقع به قراردادی گفته می‌شود که میان کارفرما و یک شخص که در قرارداد پیمانکار نامیده می‌شود منعقد می‌شود تا پیمانکار یک پروژه یا کار مشخص را در قبال دریافت اجرت معین انجام دهد.

بیمه پیمانکاری

برای مثال وقتی به یک برنامه‌نویس سفارش طراحی و اجرای یک سامانه خریدوفروش آنلاین را می‌دهید درواقع یک قرارداد پیمانکاری تک‌نفره منعقد کرده‌اید.

اما دقت داشته باشید که تنظیم قراردادهای پیمانکاری به‌دقت و دانش خاصی نیاز دارد چون همان‌طور که قبلاً اشاره کردیم چنانچه در ماهیت قرارداد پیمانکاری تردید شود قانون‌گذار اصل را بر استخدامی بودن قرارداد می‌گذارد تا کارگر بتواند از کلیه حداقل‌های قانونی و امتیازات مقرر در قانون بهره‌مند گردد.

برای مطالعه سایر مقالات می‌توانید به مجله حقوقی لامینگو مراجعه کنید. فراموش نکنید حتما سوالات و نظراتتان را از طریق کامنت با ما در میان بگذارید.

6
برچسب ها :
نویسنده مطلب مژگان ابوطالبی

دیدگاه شما

6 دیدگاه

  • Rasool
    5 سال پیش

    سلام. بنده به عنوان پیمانکار می بایست لیست بیمه عوامل رد کنم. حال سوال اینحاست
    1: مثلا برای تهیه قضا و سرویس ایاب و ذهاب خودم با یک آشپزخانه و آزانس قرارداد منعقد کرده ام. آیا بیمه این افراد نیز برعهده من است.
    2: کسانی که خودشان بیمه هستند و برای چند روز با بنده همکاری می کنند چه؟
    با تشکر

    • مدیریت سایت
      5 سال پیش

      با سلام و تشکر از حسن نظر شما. شما تنها موظف به بیمه کردن افرادی هستید که تحت نظر شما و برای شما کار می‌کنند. همچنین بیمه افرادی که در شعب تامین اجتماعی بیمه هستند لزومی ندارد البته که می‌توانید انها را هم تا سقف مشخص شده در قانون بیمه کنید.

  • م.ک
    4 سال پیش

    بسیار کار پسندیده است

    سوال: آیا افرادی که فقط جمعه و به عنوان کارشناس ایمنی، زیر نظر پیمانکار در محیط خطرناک کارخانه کار می کنند نیز باید بیمه شوند؟ مستندات ؟؟؟

    • نیکتا روزبهانی
      4 سال پیش

      با عرض سلام و ادب
      در صورتی که کارفرما با پیمانکار شما قرارداد پیمانکاری امضاء کرده باشد و شما تحت نظارت و سرپرستی پیمانکار مشغول به انجام فعالیت بوده و تحت استخدام ایشان می‌باشید (پیمانکاری گروهی)، مطابق ماده 38 قانون تأمین اجتماعی، پیمانکار مکلف به بیمه کردن کارکنان خود می‌باشد. متن صریح ماده به شرح ذیل است:
      “در مواردی که انجام کار به طور مقاطعه به اشخاص حقیقی یا حقوقی واگذار می‌شود، کارفرما باید در قراردادی که منعقد می‌کند مقاطعه کار‌ را متعهد نماید که کارکنان خود همچنین کارکنان مقاطعه‌کاران فرعی را نزد سازمان بیمه نماید”.

  • Courti
    4 سال پیش

    سلام
    من توی پروژه عمرانی کار میکردم که به دلیل اتمام قرارداد تعدیل شدم.برای منی که کارمند شرکت بودم و همه روزه باید در کارگاه حاضر بودم بیمه پیمانکاری رد شده و الان نمیتونم بیمه بیکاری بگیرم.بنظرتون چه راه حلی هست که بیمه بیکاری بهم تعلق بگیره.ضمنا رد کردن بیمه من به عنوان پیمانکاری کار قانونی بوده است؟

    • نیکتا روزبهانی
      4 سال پیش

      با عرض سلام، ادب و تبریک به مناسبت سال نو
      در صورتی که ماهیت کار انجام‌شده از سوی شما، پروژه محور بوده و در قالب قرارداد استخدامی نمی‌گنجد، قرارداد پیمانکاری منعقدشده صحیح بوده و با توجه به اینکه پیمانکاری گروهی بوده یا فردی، شرایط بیمه آن متفاوت می‌باشد. در صورتی که شما به صورت فردی برای انجام پروژه‌ای معین، با کارفرما قرارداد پیمانکاری منعقد کرده‌اید، کارفرما هیچ الزامی به بیمه کردن شما ندارد؛ لیکن در صورتی که شما در قالب قرارداد استخدام و تحت نظارت و سرپرستی، با یک پیمانکار مشغول به انجام پروژه بوده‌اید و پیمانکار شما با کارفرما قرارداد منعقد کرده است (پیمانکاری گروهی)، مطابق ماده 38 قانون تأمین اجتماعی، مقاطعه‌کار ملزم به بیمه کردن نیروهای تحت استخدام خود می‌باشد.
      در خصوص سؤال دوم شما، بیمه‌شده‌ای که مشمول قانون کار و تأمین اجتماعی بوده و به صورت غیرارادی یا به علت بروز حوادث غیرمترقبه بیکار شده باشد، مشروط به اینکه دارای حداقل 6 ماه سابقه پرداخت حق بیمه بوده (در خصوص کارهایی که جنبه دائمی دارند، این مدت یک سال است؛ یعنی دارای سابقه پرداخت حق بیمه یک ساله در آخرین کارگاه باشد) و مستمری‌بگیر بازنشسته و یا ازکارافتاده کلی نباشد، می‌تواند به مدت حداکثر 36 ماه برای بیمه‌شده مجرد و 50 ماه برای بیمه‌شده متأهل و یا متکفل، از بیمه بیکاری استفاده نماید. البته مدت تعیین‌شده برای سابقه پرداخت حق بیمه، برای اشخاصی که به دلایل بروز حوادث غیرمترقبه بیکار می‌شوند، مجری نیست. با این توضیحات، اگر شما استخدام پیمانکار بوده‌اید (پیمانکاری گروهی) و مشمول شروط معین برای استفاده از بیمه بیکاری می‌باشید، می‌توانید حداکثر ظرف 30 روز از تاریخ بیکاری به اداره کار محل خود مراجعه و درخواست اشتغال به کار تخصصی خود و یا مشابه آن را نمایید. همچنین با توجه به ماهیت کار انجام‌شده از سوی شما و عدم تنظیم نوع قرارداد صحیح (استخدام یا پیمانکاری)، می‌توانید با اثبات این موارد و یا عدم بیمه کردن شما در صورتی که قرارداد اسخدامی یا تحت شمول پیمانکاری گروهی بوده، بیمه بیکاری خود را مطالبه نمایید.