در انجام بسیاری از امور و عملیاتها ممکن است افراد قصد داشته باشند که انجام این کار را به عهده شخص دیگری که از تخصص کافی در انجام این کار برخوردار است بسپارند. به منظور تحقق این هدف افراد نیازمند تنظیم یک قرارداد پیمانکاری خواهند بود. بنابراین، قرارداد پیمانکاری زمانی موضوعیت مییابد که صحبت از اجرای یک پروژه در میان باشد. برای مثال جهت ساخت یک وبسایت یا نصب بالابر که یک پروژه محسوب میشوند، میتوان به تنظیم یک قرارداد پیمانکاری متوسل شد، اما در مواردی چون استخدام منشی که جنبه دائمی دارد، انعقاد قرارداد پیمانکاری موضوعیتی نخواهد داشت. با تنظیم قرارداد پیمانکاری، شخص پیمانکار در مقابل کارفرما متعهد میگردد تا موضوع قرارداد را در مدت زمان مورد توافق به انجام رسانده و در مقابل حقالزحمه خود را دریافت نماید. در تنظیم این قرارداد بایستی کوشید تا کلیه نکات حقوقی لازم رعایت گردد. به همین منظور تیم حقوقی لامینگو تلاش نموده است تا نمونه قرارداد پیمانکاری را با رعایت کلیه نکات لازم تهیه نموده و در اختیار شما قرار دهد.
قرارداد پیمانکاری غالباً زمانی کاربرد دارد که اشخاص حقیقی و یا حقوقی قصد واگذاری عمل و یا انجام کاری مانند حملونقل، بازرگانی، تهیه کالا، انجام پروژههای تحقیقاتی و غیره را به دیگر اشخاص حقیقی یا حقوقی دارند و تمایل به برقراری همکاری موردی دارند؛ زیرا قراردادهای پیمانکاری یا پروژهای در مواردی کاربرد دارد که موضوع قرارداد ماهیتی موقت و غیرمستمر دارد و مختص انجام کاری معین به صورت موردی میباشد. با انعقاد این قرارداد، انجام کار با شرایط معین به پیمانکار واگذار میگردد تا کار را با مدیریت خود پیش ببرد و در مقابل، کارفرما وجه مشخصی در قبال انجام شدن پروژه به پیمانکار میپردازد.
در نظر گرفتن نکات حقوقی در تهیه و تنظیم قرارداد پیمانکاری امری ضروری است. مجموعه حقوقی لامینگو مشخصات و مندرجات زیر را در تنظیم نمونه قرارداد پیمانکاری به شرح زیر مورد توجه قرار داده است:
۱. مشخصات طرفین قرارداد
پیمانکار و کارفرما، اعم از اینکه شخص حقیقی باشند یا حقوقی، طرفین قرارداد پیمانکاری بوده و بایستی مشخصات و اطلاعات هویتی آنها در قرارداد درج گردد.
۲. موضوع قرارداد
موضوعی که کارفرما به واسطه آن اقدام به تنظیم قرارداد پیمانکاری نموده و انجام آن مورد نظر وی میباشد بایستی کاملا مشخص و معلوم بوده و در قرارداد درج گردد.
۳. مبلغ قرارداد و نحوه پرداخت آن
همانطور که در تعریف قرارداد پیمانکاری به آن اشاره شد، شخص پیمانکار در مقابل اجرای عملیات مورد توافق مبلغ مشخصی را تحت عنوان حقالزحمه از کارفرما دریافت مینماید. این مبلغ بایستی از پیش مورد توافق طرفین قرار گرفته و مبلغ دقیق آن به همراه نحوه پرداخت آن در قرارداد درج گردد.
۴. مدت زمان قرارداد
با توجه به اینکه قراردادهای پیمانکاری در خصوص پروژههای موقتی موضوعیت دارد، زمان انجام این پروژه از اهمیت بالایی برخوردار است. بنابراین، زمان شروع و پایان پروژه بایستی مورد توافق طرفین قرار گرفته و در متن قرارداد قید گردد.
۵. تعهدات طرفین
انعقاد قرارداد پیمانکاری، اعم از تک نفره یا جمعی، موجب ایجاد تکالیف و تعهدات مختلفی برای طرفین قرارداد میگردد. این تعهدات بایستی به تفکیک و به صورت کامل برای هر یک از طرفین مشخص شده و در زمان تنظیم قرارداد قید گردد تا طرفین نسبت به تعهدات و مسئولیتهای خود آگاهی کامل داشته باشند.
۶. اسناد و مدارک مرتبط با توافق
انعقاد قرارداد پیمانکاری موجب میشود که شخص کارفرما اسناد و مدارک گوناگونی را
جهت پیشبرد عملیات مورد نظر در اختیار پیمانکار قرار دهد. مشخصات این اسناد و مدارک بایستی در یک بند از قرارداد قید شده و اصل یا کپی این مدارک در بخش پیوست، ضمیمه قرارداد گردد.
۷. تعیین عضو ناظر
در مواردی که شخص کارفرما تخصص کافی در خصوص موضوع پروژه ندارد، تعیین عضو ناظر از طرف کارفرما امری ضروری است. عضو ناظر فرد متخصصی است که در طول اجرای پروژه وظیفه نظارت بر عملکرد پیمانکار را دارد تا از انجام موضوع قرارداد به نحو احسن و رعایت کلیه استانداردها اطمینان حاصل نماید.
۸. شرایط فورس ماژور
شرایط فورس ماژور شرایطی استثنایی است که کنترل آن از دست طرفین قرارداد خارج میباشد. در واقع، وقوع امری غیرقابل پیشبینی موجب میشود امکان انجام عملیات مورد توافق طرفین وجود نداشته باشد. در نتیجه، در چنین شرایطی قرارداد به حالت تعلیق درمیآید. توجه به این مسئله و اختصاص یک بند از قرارداد پیمانکاری به این موضوع امری ضروری است.
۹. حل و فصل اختلافات
تعیین تکلیف در خصوص نحوه حل و فصل اختلافاتی که در آینده ممکن است میان پیمانکار و کارفرما بروز نماید امری ضروری است. به همین خاطر بایستی یک بند از قرارداد به تعیین تکلیف در خصوص این موضوع اختصاص یابد و مرجعی جهت حل و فصل این قبیل اختلافات احتمالی پیشبینی شود.
سؤالات متداول
به طور کلی قراردادهای پیمانکاری بر دو دسته قراردادهای پیمانکاری کاری تک نفره (فردی) و قراردادهای پیمانکاری جمعی تقسیم میشوند. در قراردادهای پیمانکاری تک نفره انجام موضضوع قرارداد توسط شخص پیمانکار مورد توافق میباشد و بایستی پیمانکار شخصاً اقدام به انجام و پیشبرد عملیات نماید، مانند قرارداد پیمانکاری طراحی وبسایت. اما در قراردادهای پیمانکاری جمعی پیمانکار صاحب یک گروه بوده و با کمک پرسنل خود عملیات مورد نظر را اجرایی مینماید، مانند قرارداد پیمانکاری مجهز کردن یک نیروگاه به آب آشامیدنی.
خیر. با امضای قرارداد پیمانکاری توسط پیمانکار و کارفرما این قرارداد رسمیت یافته و امکان استناد به آن در محاکم دادگستری وجود خواهد داشت. بنابراین، نیازی به مراجعه به دفاتر اسناد رسمی و ثبت این قرارداد وجود نخواهد داشت.
خیر. در هیچ یک از قراردادهای پیمانکاری، اعم از تک نفره یا جمعی، کارفرما الزامی به بیمه کردن پیمانکار نخواهد داشت، چرا که قراردادهای پیمانکاری از الزامات قانون کار تبعیت نمینمایند. تنها در قراردادهای پیمانکاری جمعی، شخص پیمانکار ملزم به بیمه کردن پرسنل خود میباشد که این الزام متوجه شخص کارفرما نخواهد بود.
در صورت داشتن هرگونه سوالی با ما تماس بگیرید
021-91557030متخصص امور قراردادها و وکیل پایه یک دادگستری
دانشآموخته دانشگاه شهید بهشتی، همبنیانگذار لامینگو
دکتری حقوق از فرانسه، بنیانگذار شرکت دادفلامینگو و همبنیانگذار لامینگو
مدیر دپارتمان خدمات حقوقی دادفلامینگو، دانشآموخته دانشگاه منچستر انگلستان
پژوهشگر دکتری حقوق نفت وگاز، وکیل پایه یک دادگستری
متخصص امور قراردادها و وکیل پایه یک دادگستری
چنانچه به هر دلیلی در انتخاب این قرارداد تردید دارید، میتوانید با ثبت درخواست خود در قسمت تنظیم قرارداد سفارشی ضمن مشورت با مشاورین حقوقی ما، قرارداد مورد نیاز خود را دریافت کنید.
{{item.content}}
سوالات متداول