همه چیز درمورد نمونه قرارداد استخدام خیاط و نکات حقوقی آن

3 سال پیش
نمونه قرارداد استخدام خیاط

نمونه قرارداد استخدام خیاط ازجمله قراردادهای پرکاربرد در صنعت تولید پوشاک محسوب می‌شود. صنعت پوشاک یکی از کسب‌و‌کار‌های درآمدزا محسوب می‌شود و روز‌به‌روز تقاضای مصرف‌کنندگان این‌ صنعت درحال افزایش است. بنابراین جهت تولید پوشاک در سطح گسترده تا کارگاه‌های کوچک، استخدام ارائه‌کنندگان خدمات خیاطی ضرورت دارد. قرارداد استخدام خیاط از‌جمله قراردادهای پرکاربرد است که میان کارفرمایان و خیاطان تنظیم می‌شود. در فرآیند استخدام خیاط، تنظیم یک قرارداد ضروری است تا حقوق و تعهدات هریک از صاحبان مشاغل تولیدی و ارائه‌کنندگان خدمات خیاطی تضمین شود.

تنظیم یک قرارداد استاندارد، بسیار حائز اهمیت می‌باشد. شما می‌توانید نمونه قرارداد استخدام خیاط را از بانک قرارداد لامینگو دریافت نمایید. در ادامه مطالب بیشتری درباره اهمیت شغل خیاطی و شروط لازم در قرارداد کار در خیاطی ارائه خواهیم داد.

دریافت نمونه قرارداد استخدام خیاط

در قرارداد کار خیاطی، خیاط کیست؟

پوشاک، یکی از نیازهای اساسی انسان‌ها می‌باشد و تأمین این نیاز تنها با مهارت و هنر خیاطان امکان‌پذیر است. در قرارداد کار خیاطی، هنر دوخت‌و‌دوز منجر به تولید لباس و پوشاک از پارچه‌ها می‌شود. در این شغل همانند سایر مشاغل، آموزش مفاهیم و اصول اولیه ضرورت دارد. علاقه‌مندان می‌توانند در آموزشگاه‌های رسمی یا تحت کارآموزی مدرسان خصوصی، مهارت‌های لازم را کسب کنند. از جمله نکات لازم جهت انجام خیاطی، شناخت انواع پارچه، علاقه و خلاقیت، نظم و مدیریت زمان، مهارت در دوخت‌و‌دوز، آشنایی با متود‌های روز و تجربه را می‌توان برشمرد. ارائه‌کنندگان خدمات خیاطی معمولاً به‌‌طور تمام‌وقت در مراکز تولیدی و کارگاه‌ها فعالیت می‌کنند و برخی دیگر به‌‌صورت پاره‌وقت سفارش‌های مشتریان را دریافت و آماده تحویل می‌کنند.

این مطلب را بخوانید: صفر تا صد معرفی شغل خیاطی

قرارداد کار خیاطی برای چه اشخاصی مناسب است؟

جهت انتخاب شغل مناسب برای هر شخص، باید عواملی همچون ویژگی‌های شخصیتی، نیازمندی‌های جامعه، وضعیت خانوادگی، استعداد، مهارت و علایق مورد توجه قرار داده شود. شناخت درست نسبت به ویژگی‌های درونی باعث انتخاب مسیر شغلی درست و سرانجام سبب رضایت شغلی فرد در آینده می‌شود.

ازجمله ویژگی‌های ضروری برای شغل خیاطی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  1. قدرت خلاقیت، علاقه‌مندی به طراحی و دوخت‌و‌دوز
  2. شناخت انواع پارچه‌ها و کاربرد هریک از آنان
  3. مدیریت زمان جهت تحویل سفارشات در موعد معین
  4. داشتن پشتکار و توانایی کار در مدت‌زمان طولانی
  5. آشنایی با علایق مصرف‌کنندگان نهایی تولیدات
  6. مهارت الگویابی و خلاقیت در تنوع طرح‌ها
  7. مهارت در دوزندگی و ظرافت دوخت

اطلاعات بیشتر در: خیاطی برای چه کسانی مناسب است؟

وظایف شغل خیاطی چیست؟

چنانچه قرارداد کار خیاطی میان شخص سفارش‌دهنده و خیاط، جهت انجام درخواست دوخت لباس منعقد شود؛ می‌توان به وظایف زیر اشاره کرد:

  1. توافق در انتخاب نوع پارچه و طرح لباس
  2. تعیین زمان تحویل
  3. اندازه‌گیری دقیق جهت دوخت
  4. طراحی الگو، برش پارچه و دوخت اولیه
  5. پرو اولیه لباس
  6. تکمیل دوخت لباس

چنانچه قرارداد خیاطی میان کارفرمای کارگاه‌های تولیدی و خیاط تنظیم شود، خیاط می‌بایست تعهدات خویش را بر‌طبق قرارداد ایفاء کند. مهم‌ترین وظیفه خیاط، انجام موضوع قرارداد بنابر صلاحدید کارفرما و براساس کیفیت و طرح و نوع ذوخت توافق‌شده و تسلیم آن در موعد تحویل است. در یک نمونه قرارداد استخدام خیاط الزامی است حدود وظایف هریک از طرفین بنابر استراتژی کسب‌وکار به‌‌طور دقیق و واضح ذکر گردد. برای کسب اطلاعات بیشتر، این مطلب را بخوانید.

نمونه قرارداد استخدام خیاط

موضوع قرارداد استخدام خیاط چیست؟

در زمان انعقاد قرارداد کار خیاطی، باید به‌‌طور مشخص جزئیات درخواست و سفارش کارفرما به خیاط ذکر گردد. همچنین در نمونه قرارداد استخدام خیاط، می‌بایست حدود وظایف خیاط و ویژگی‌های موضوع قرارداد به‌طور دقیق مشخص شود. به‌عنوان مثال، طبق قرارداد طرفین توافق کرده باشند تا کارفرما پارچه‌ای با اوصاف مشخصی از قبیل جنس، طرح و کیفیت در اختیار خیاط قرار دهد و خیاط موظف به طراحی الگو و دوخت لباس طبق توافق ذکرشده در قرارداد باشد.

این مطلب را از دست ندهید: با مهارت‌های شغل خیاطی آشنا شوید!

مزایا و معایب شغل خیاطی چیست؟

خیاطی جزء مشاغلی است که همواره مورد نیاز جامعه می‌باشد و اشتغال در این حرفه، باتوجه به کثرت تنوع پوشاک، قلمرو گسترده‌ای دارد.

مزایای اشتغال به خیاطی

برخی از دلایلی که سبب ورود اشخاص به این کسب‌وکار می‌شود؛ عبارت است از:

  1. پس از کسب مهارت در خیاطی، فرصت‌های شغلی گوناگونی فراهم می‌شود. ارائه‌کنندگان خدمات خیاطی می‌توانند در مزون‌ها، کارگاه‌های تولیدی، کارخانه‌جات نساجی و حتی با ثبت سفارش در منزل فعالیت نمایند.
  2. اشتغال در خیاطی طیف وسیعی دارد. فعالیت در ارائه خدمات تولید پوشاک کودکانه، بزرگسال، زنانه و مردانه از جمله مشاغل قابل ذکر می‌باشد. هرکدام از این زمینه‌ها دارای شاخه‌های متعددی هستند که علاقه‌مندان می‌توانند براساس توانایی و مهارت خود وارد حوزه کاری شوند.
  3. کسب‌و‌کار خیاطی ازجمله مشاغل سودآور برشمرده می‌شود. این شغل، ازجمله مشاغل کم‌هزینه نیز محسوب می‌شود که صرفاً با برخورداری از مهارت، امکان درآمدزایی وجود دارد. میزان درآمد با میزان سفارش، تجربه، مهارت و نوع ارائه خدمت رابطه مستقیمی دارد. علاوه‌بر ارائه خدمات خیاطی، آموزش نیز از راهکارهای توسعه درآمد است. اشخاص متخصص در این حوزه که دارای توانایی انتقال مفاهیم باشند، می‌توانند به‌صورت خصوصی به تدریس بپردازند و یا با آموزشگاه‌ها همکاری داشته باشند.
  4. با بهبود کیفیت ارائه خدمات تولیدی و انطباق محصولات با استانداردهای جهانی، امکان عرضه تولیدات به کشورهای خارجی فراهم می‌شود. در این امر، سازمان‌دهی شبکه تولید و وجود سرمایه اولیه و توجه به نیازهای مصرف‌کننده کشور مقصد ضرورت دارد.

معایب اشتغال در خیاطی

اشخاصی که خیاطی را شغل اصلی و دائمی خود قرار می‌دهند، در طولانی‌مدت ممکن است دچار عوارض جسمانی شوند. از‌جمله آسیب‌های جسمانی که به مرور زمان عارض می‌شود، می‌توان به کاهش بینایی و درد در ناحیه گردن، شانه و کمر اشاره کرد. جهت حفاظت از سلامت کارکنان خیاطی در کارگاه‌ها و کارخانه‌های تولیدی طبق ماده 91 قانون کار، ضروری است استانداردهای مربوط به تجهیزات محیط کار توسط کارفرمایان رعایت شود.

اطلاعات بیشتر در: نمونه قرارداد استخدام خیاط + مزایا و معایب شغل خیاطی

مدت‌زمان همکاری، در قرارداد کار خیاطی به چه نحوی است؟

در نمونه قرارداد استخدام خیاط، مدت‌زمان همکاری براساس توافق میان کارفرما و خیاط، به دو صورت دائم یا موقت منعقد می‌شود. در این قرارداد علاوه‌بر اراده طرفین که تعیین‌کننده حدود تعهدات آنان است؛ مقررات قانون کار نیز لازم‌الاجرا می‌باشد. بنابراین توافقات خصوصی میان کارفرما و خیاط درصورتی‌که مخالف قواعد امری قانون کار باشد، فاقد اعتبار قانونی خواهد بود.

قرارداد موقت

قرارداد موقت زمانی مورد استفاده واقع می‌شود که کار برای مدت مشخص و محدودی باشد؛ بنابراین طرفین مدت‌زمانی را برای آغاز و پایان همکاری تعیین می‌کنند. پس از اتمام مدت، قرارداد موقت به‌پایان می‌رسد و رابطه خیاط و کارفرما خاتمه می‌یابد. این امر ممکن است امنیت شغلی خیاط را به‌خطر بیندازد.

قرارداد دائم

قرارداد دائم ناظر بر مواردی است که کارفرما و خیاط بر فرض نامحدود بودن همکاری قرارداد منعقد می‌کنند. علاوه‌بر این، طبق تبصره 2 ماده 7 قانون کار، در قراردادهایی که طبیعت کار جنبه مستمر داشته باشد، عدم تعیین مدت قرارداد به‌منزله دائمی بودن قرارداد تلقی می‌شود.

همان‌طور که بیان شد، ذکر مدت در قرارداد استخدام از ارکان اساسی قرارداد محسوب می‌شود که عدم تعیین مدت در آن می‌تواند در تعهدات و طریقه خاتمه همکاری طرفین، ضوابط متفاوتی ایجاد کند.

قرارداد کار معین

در این نوع قرارداد، طرفین برای انجام کار مشخص و معینی مبادرت به انعقاد قرارداد می‌کنند و پس از انجام کار مشخص قرارداد نیز خاتمه می‌یابد. به‌عنوان مثال، در قرارداد کار خیاطی، کارفرما موضوع قرارداد را انجام سفارش دوخت‌ودوز یک تعداد لباس مشخص، تعیین کند.

نمونه قرارداد استخدام خیاط

در قرارداد استخدام خیاط چگونه حسن انجام تعهدات تضمین شود؟

در بعضی مواقع، کارفرما هنگام انعقاد قرارداد از خیاط درخواست می‌کند جهت ضمانت انجام صحیح تعهدات در طول مدت قرارداد، مبلغی را به‌عنوان امانت تسلیم کند. خیاط می‌تواند هر نوع وجه نقد، سفته و چک را به‌عنوان ضمانت حسن اجرای قرارداد بر طبق توافق تعیین‌شده تسلیم کارفرما نماید. در این صورت، چنانچه خیاط به تعهدات خود در موعد مقرر در قرارداد عمل نکرده باشد، کارفرما با اثبات ورود خسارت در مراجع قانونی ذی‌صلاح می‌تواند ضرر و زیان تحمیل‌شده را از محل آن ضمانت وصول کند.

در هنگام تسلیم موضوع ضمانت حسن انجام تعهدات، رعایت نکاتی برای حفظ حقوق طرفین ضروری است. درج عنوان «بابت ضمانت حسن انجام کار» در متن ضمانت و در بند تضمینات قرارداد می‌بایست قید گردد. برای تضمین حقوق خیاط، رسید دریافت ضمانت از کارفرما گرفته شود تا در صورت اختلاف به مراجع ذی‌صلاح ارائه شود.

شرایط فسخ قرارداد استخدام خیاطی چگونه است؟

قانونگذار در راستای حمایت از کارگران در قراردادهای استخدامی موقت، امکان فسخ قرارداد را به‌صورت یک‌جانبه توسط کارفرما نمی‌دهد؛ لیکن امکان فسخ قرارداد با توافق کارفرما و خیاط وجود دارد.

مراجع رسیدگی‌کننده به اختلاف در قرارداد استخدام خیاط

هنگام وقوع اختلافات درمورد نمونه قرارداد استخدام خیاط، طبق توافق میان کارفرما و خیاط عمل می‌شود. طرفین می‌توانند زمان امضای قرارداد، در زمینه حل اختلافات مذاکرات، سازش و میانجی‌گری را به‌عنوان شیوه حل‌و‌فصل اختلافات تعیین کنند. روش‌های دیگر حل‌و‌فصل اختلافات عبارت است از:

1) مراجع ذی‌صلاح در قانون کار

بخشی از قرارداد کار خیاطی تابع قوانین و دستورالعمل‌های قانون کار است. بنابراین چنانچه اختلاف میان کارفرما و خیاط مصداق صلاحیت هیأت حل و تشخیص اختلافات قانون کار باشد، به این مرجع ارجاع داده می‌شود. بنابراین، اختلافات مربوط به بیمه کارگر یا حقوق و مزایای او به هیأت مذکور ارجاع خواهد شد.

2) داوری

درصورتی‌که اختلاف مرتبط با مضامین قانون کار نباشد، کارفرما و خیاط می‌توانند در زمان اختلاف در تفسیر یا اجرای قرارداد هرکدام شخصی را به‌عنوان داور معرفی کند. همچنین امکان تعیین مؤسسات داوری به‌عنوان مرجع حل اختلاف نیز وجود دارد. رسیدگی داور تابع قوانین آیین دادرسی مدنی خواهد بود و رأی صادرشده برای طرفین لازم‌الاتباع خواهد بود.

2) مراجع دادگستری

حق طرح دعاوی در محاکم دادگستری از حقوق اساسی تمامی شهروندان ایرانی به‌شمار می‌رود. هریک از کارفرما و خیاط درصورت اختلاف و نقض تعهدات می‌توانند به مراجع قضایی مراجعه و اقامه دعوا کنند. ارجاع اختلاف به دادگاه‌های حقوقی نیز، مانند داوری، مشروط بر این است که اختلاف میان کارگر و کارفرما مربوط به قواعد استخدامی نباشد.

کانال تلگرام لامینگو

پیام آخر

پوشاک از مهم‌ترین نیازهای انسانی است و تأمین این نیاز باتوجه به گسترش جمعیت، برعهده کارگاه‌ها و کارخانه‌های تولید پوشاک می‌باشد. برای انجام این امر، کارفرمایان نیازمند استخدام ارائه‌کنندگان خدمات خیاطی در سطوح مختلف هستند. تنظیم قرارداد مکتوب میان کارفرما و خیاط از جمله موارد ضروری محسوب می‌شود. در راستای تنظیم قرارداد استخدام خیاط، می‌توانید نمونه قرارداد استخدام خیاط را که به‌همت کارشناسان حقوقی لامینگو تنظیم شده، دریافت نمایید. همچنین امکان تنظیم قرارداد سفارشی برای شما فراهم است.

سؤالات و نظرات خود را در بخش دیدگاه با ما به اشتراک بگذارید. همچنین مطالب زیادی در بلاگ لامینگو در موضوعات مختلفی برای شما قرار داده‌ایم که‌ می‌توانید مطالعه نمایید.

5
برچسب ها :
نویسنده مطلب مهسا زرپایان

دیدگاه شما

5 دیدگاه