دارندگان کارگاههای خیاطی یا مراکز تولید لباس، همواره به افرادی برای ارائه خدمات خیاطی نیازمندند. بنابراین، قرارداد استخدام خیاط در بخشهای تولید انواع لباس، قراردادی پرطرفدار است. این قرارداد، یکی از انواع قراردادهای همکاری است که بخشهایی از آن با توافق طرفین و بخشهای دیگر، براساس مقررات و دستورالعملهای قانون کار نوشته میشود. از آنجا که هر کارفرما براساس صلاحدید خود استراتژی خدمترسانی متفاوتی طراحی میکند، شیوه تعریف وظایف خیاط در قرارداد، دارای اهمیت فراوانی است. وجود دغدغههایی مانند خطر افشاء اسرار کارفرمایان و همچنین مالکیت فکری طرحهای پیادهشده توسط خیاط، حساسیت نگارش این قرارداد را بیشتر میکند. از این جهت، لازم است برای نوشتن قراردادی مطمئن، از مشاوران حوزه قراردادهای همکاری کمک بگیرید.
امروزه شاهد این هستیم که خیاطها به شیوههای مختلفی مشغول به کار هستند؛ برخی بهصورت موردی برای مشتریان خود که ممکن است مصرفکننده مستقیم لباس یا مغازهداران و فروشندگان باشند، کار میکنند. برخی دیگر، برای کارگاههای تولید لباس یا مراکز خیاطی خدمترسانی میکنند. قرارداد استخدام خیاط برای دارندگان مراکز خیاطی و تولید لباس کاربرد زیادی دارد؛ چراکه نیاز آنها به خدمات خیاط، یک نیاز دائمی و مستمر است.
این قرارداد نیز، مانند سایر قراردادهای استخدامی، با معرفی کامل طرفین قرارداد شروع میشود و در بندهای بعدی به تعیین موضوع قرارداد، مدت قرارداد، دستمزد درنظرگرفتهشده برای خیاط، ساعات کاری و محل انجام کار او پرداخته میشود.
ممکن است بپرسید نگارش کدام بند قرارداد، نسبت به سایر بخشها، دقت بیشتری نیاز دارد؟ بدون شک، پاسخ، بند تعهدات خیاط خواهد بود؛ این بند در تعیین شیوه کار خیاط و پیشبرد استراتژیهای کارفرما نقش تعیینکنندهای دارد. بنابراین، لازم است که وظایف و تکالیف خیاط و همچنین شیوه انجام کار او را بهروشنی در قرارداد مشخص کنید. در نظر داشته باشید که تعیین قلمروی اختیارات خیاط دارای حساسیت زیادی است؛ از این رو، پیش از نوشتن قرارداد، زمانی را اختصاص داده و محدوده اختیارات خیاط را مشخص کنید.
چگونگی شرح وظایف خیاط در قرارداد همکاری با او، ارتباط تنگاتنگی با نیازها و شیوه کار شما دارد. ممکن است خیاط بهطور مستقیم با مشتریان شما در ارتباط باشد؛ در این صورت، معیار تعیینکننده برای کار خیاط سفارش مشتری خواهد بود. اما چنانچه سفارشات ازجانب کارفرما یا شخص مافوق خیاط تعیین شود، لازم است خیاط درخصوص شیوه کار نیز تابع دستورالعملها و استانداردهای آنها باشد. در هر صورت، شیوه ذکر تمامی این موارد در قرارداد استخدام خیاط سرنوشت کارگاه شما را تعیین خواهد کرد.
در قانون کار، تعهداتی برای کارفرمایان در نظر گرفته شده که تخلف از آنها، تبعاتی مانند جریمه نقدی برای کارفرمایان بههمراه خواهد داشت. بهدلیل قانونی بودن این تکالیف، طرفین قرارداد در این خصوص اختیارات زیادی ندارند؛ با این وجود، بهتر است بهمنظور شناخت کامل این تعهدات و ایجاد شفافیت برای طرفین قرارداد، به آنها پرداخته شود. بدون شک مهمترین تکلیف کارفرما در روابط استخدامی، بیمه کارمند است. مطابق ماده 148 قانون کار، کارفرما باید خیاط را در تمام طول مدت قرارداد بیمه کند. توجه داشته باشید که شرط بیمه در قانون کار الزامی است و حتی با رضایت کارمند، امکان توافق خلاف آن وجود ندارد.
کارفرما همچنین مکلف به پرداخت دستمزد خیاط در تاریخ مشخصشده در قرارداد، ارائه آموزشهای لازم به او بدون دریافت هزینه، ایجاد محیطی بهداشتی و ایمن برای کار و فراهم کردن وسایل و تجهیزات لازم برای انجام تعهدات موضوع قرارداد است.
بدون شک در کسبوکار شما اطلاعاتی حیاتی وجود دارد که در صورت افشاء شدن آنها، متحمل ضرر و زیان خواهید شد. لیست نام و اطلاعات مشتریان شما کوچکترین مصداق این مورد است. از طرفی، ممکن است در طول همکاری با شما، خیاط به شیوهها و الگوهای جدیدی دست پیدا کند که عامل تمایز شما از سایر رقبایتان است. فاش کردن این روشها و الگوها یا بهکارگیری آنها در همکاری با سایر اشخاص، موقعیت شما را به خطر خواهد انداخت. از این رو، بهتر است برای حفاظت از اطلاعات شغلی مهم خود، بندی را در قرارداد به بحث رعایت محرمانگی اختصاص بدهید.
در موارد بسیاری در مراکز تولید لباس، طراحان، طرحهای جدیدی را ارائه داده و خیاطها آن طرحها را پیادهسازی میکنند. بهتر است در قرارداد خود بندی را به این موضوع اختصاص داده و درمورد وضعیت مالکیت فکری این طرحها پیشبینیهای لازم را داشته باشید.
امروزه ارائه تضمین ازجانب کارمندان رواج زیادی دارد و کارفرمایان برای ضمانت حسن انجام کار از کارمندان درخواست ارائه تضمین میکنند. آنچه باید هنگام انعقاد قرارداد مورد توجه قرار گیرد، ذکر اطلاعات سند ارائهشده توسط خیاط در بند تضمینات است. این سند تقدیمی ممکن است چک، سفته یا ضمانتنامه بانکی باشد. در هر صورت، لازم است در سند قید شود که هدف از تقدیم آن ضمانت حسن انجام کار است. کارفرما مکلف است همزمان با پایان همکاری، سند را به خیاط مسترد کند.
قراردادهای استخدامی امروزه بهصورت موقت منعقد میشوند. بنا بر حکم صریح قانون کار، بههیچ عنوان امکان برهم زدن یکطرفه این گونه قراردادها وجود ندارد. بنابراین، لازم است در تعیین مدت قرارداد دقت کافی داشته باشید.
قانون کار، درخصوص پیش آمدن چنین حوادثی که کنترل آن نیز از توانایی کارمند یا کارفرما خارج باشد، مادهای را اختصاص داده است. براساس ماده 15 قانون کار، چنانچه بهدلیل بروز اتفاقات غیرقابل پیشبینی، امکان اجرای تعهدات توسط یکی از طرفین از بین برود، قرارداد به حالت تعلیق در خواهد آمد و پس از فراهم شدن شرایط لازم برای کار، همکاری طرفین ادامه پیدا خواهد کرد.
علاوهبر نکات حقوقی مذکور، لازم است در بندهای پایانی قرارداد مرجع حل اختلاف طرفین و شرایط مربوط به حق سنوات یا مزایای پایان کار تعیین شود.
پس از امضاء طرفین، لازم است نسخههای قرارداد نزد کارفرما، خیاط، اداره کار محل و شورای اسلامی کار قرار بگیرد.
متخصصان حوزه قراردادنویسی در مجموعه لامینگو، این قرارداد را، با بررسی کامل قوانین و مقررات مربوطه و همچنین شناسایی دقیق مقتضیات خاص شغل خیاطی، نوشته و پس از بازبینیهای مکرر، فایل آن را در اختیار شما قرار دادهاند. در این قرارداد، نیازها و ملاحظات شغلی و قانونی هر دو طرف کارمند و کارفرما در نظر گرفته شده است. برای تسریع روند استخدامات خود، فایل آمادهشده این قرارداد را دانلود کنید و پیش از امضاء آن، از راهنمایی رایگان مشاوران مجموعه ما بهره ببرید. با ما در تماس باشید.
در صورت داشتن هرگونه سوالی با ما تماس بگیرید
متخصص امور قراردادها و وکیل پایه یک دادگستری
دانشآموخته دانشگاه شهید بهشتی، همبنیانگذار لامینگو
دکتری حقوق از فرانسه، بنیانگذار شرکت دادفلامینگو و همبنیانگذار لامینگو
مدیر دپارتمان خدمات حقوقی دادفلامینگو، دانشآموخته دانشگاه منچستر انگلستان
پژوهشگر دکتری حقوق نفت وگاز، وکیل پایه یک دادگستری
متخصص امور قراردادها و وکیل پایه یک دادگستری
چنانچه به هر دلیلی در انتخاب این قرارداد تردید دارید، میتوانید با ثبت درخواست خود در قسمت تنظیم قرارداد سفارشی ضمن مشورت با مشاورین حقوقی ما، قرارداد مورد نیاز خود را دریافت کنید.
{{item.content}}
سوالات متداول