شکایت از تجاوز به حریم خصوصی و مجازات نقض آن

شکایت از تجاوز به حریم خصوصی

حریم خصوصی افراد همواره باید در برابر تعرض دیگران در امان بماند. اما با این‌حال در برخی مواقع حریم خصوصی افراد مورد تعرض و خدشه قرار می‌گیرد و از طریق شیوه‌های گوناگون، افراد از اطلاعات شخصی و محرمانه دیگران سوء استفاده می‌کنند. از سوی دیگر به دلیل مسائل اخلاقی، مالی، قانونی و برای جلوگیری از تضییع حقوق دیگران، قانون‌گذار باید به حمایت از حریم خصوصی اشخاص بپردازد. البته در قوانین مختلف و در شرایط گوناگون قوانینی برای حمایت از حریم خصوصی اشخاص تدوین شده است که همین امر باعث می‌شود تا امکان شکایت از تجاوز به حریم خصوصی وجود داشته باشد.

 

حریم خصوصی چه معنایی دارد؟

به زبان ساده حریم خصوصی مانند حفاظی گرداگرد چیزی تصور می‌شود تا امکان ورود سایرین به آن وجود نداشته باشد. به عبارتی تجاوز به حریم خصوصی دیگران یا ورود غیرمنطقی به حریم خصوصی دیگران، باعث خدشه و آسیب به امنیت، آرامش و آسایش افراد می‌شود. مسلماً هیچ فردی علاقه ندارد که دیگران از اطلاعات شخصی و جزئیات زندگی او باخبر شوند.

البته کیفیت و کمیت این موضوع جهت شکایت از تجاوز به حریم خصوصی افراد از جامعه‌ای به جامعه دیگر متفاوت است؛ یعنی با توجه‌ به موقعیت جغرافیایی، ملیت، مذهب، قانون ملی کشور محل اقامت و تفاوت فرهنگی، میزان تجاوز و یا اثبات تجاوز به حریم خصوصی دیگران ثابت می‌شود.

 

ما را در اینستاگرام دنبال کنید

 

انواع حریم خصوصی جهت شکایت از تجاوز به حریم خصوصی

همان‌طور که گفته شد حریم خصوصی به معنای ساختن حریم برای عدم ورود دیگران به زندگی شخصی افراد است. تجاوز به حریم خصوصی زمانی اثبات می‌شود که ورود به حریم دیگران بدون جهت و دلیل باشد و باعث به‌ خطر افتادن یا در دشواری قرار گرفتن او شود. به‌صورت کلی حریم خصوصی به 4 دسته زیر تقسیم می‌شود:

 

حریم خصوصی

 

1. حریم خصوصی در منازل و اماکن

زمانی که افراد بدون دلیل به منزل و اماکن شخصی دیگران وارد شوند، تجاوز محقق می‌شود. به‌موجب ماده 694 قانون مجازات اسلامی هر کس با زور یا تهدید به منزل دیگری وارد شود، مجازات حبس برای او در نظر گرفته شده است. در نتیجه به دلیل صراحت قانونی در صورت اثبات ورود به حریم خصوصی، امکان شکایت از ورود به حریم خصوصی فرد برقرار است.

 

2. حریم خصوصی جسمانی افراد

به دلیل اهمیت و ارزش انسان در ابعاد جسمانی و روحانی، قانون‌گذار با تدوین مواد قانونی ارزش جسم فرد را مورد توجه قرار داده است. از سوی دیگر تعرض و آسیب به جسم و روان افراد و افشای اطلاعات جسمانی و روانی افراد مورد نکوهش قانون‌گذار قرار گرفته است. زیرا در ماده 648 قانون مجازات اسلامی، بیان شده است که اگر طبیب، ماما و داروفروشان که اسرار درمانی افراد نزد آنان وجود دارد، به افشای این اسرار بپردازند مجازت حبس و یا جزای نقدی به آنها تحمیل ‌می‌شود.

 

3. حریم خصوصی ارتباطی افراد

مطابق ماده 582 قانون مجازات اسلامی، مستخدمین دولتی یا مأموران دولتی اگر مرسولات و مخابرات افراد را به هر شکلی که باشد باز نمایند یا مطالعه نمایند به مجازات حبس یا جزای نقدی محکوم می‌شوند. به همین دلیل می‌توان پی برد که شیوه‌های ارتباطی افراد همانند حریم آنها است و به حفظ حریم اطلاعاتی که از آن طریق منتقل می‌شود باید توجه کرد. در صورت ورود غیرمنطقی که خدشه‌ای به این حریم وارد کند، امکان شکایت از تجاوز به حریم خصوصی برقرار است.

 

4. حریم خصوصی اطلاعاتی

اطلاعات و داده‌های شخصی افراد از مهم‌ترین و محرمانه‌ترین مواردی است که مورد توجه و اهتمام قانون‌گذار قرار گرفته است. هرگونه به‌دست‌آوردن، پردازش و انتشار اطلاعات شخصی و محرمانه افراد ممنوع است؛ مگر اینکه قانون‌گذار تصریح کرده باشد. در نهایت به دلیل بالابودن مسئولیت اخلاقی در زمان ورود به حریم خصوصی اطلاعاتی افراد، امکان شکایت از تجاوز به حریم خصوصی برای افراد برقرار است.

 

شکایت از تجاوز به حریم خصوصی

 

نحوه شکایت از تجاوز به حریم خصوصی افراد

تجاوز به حریم خصوصی افراد جرم است و مجازات دارد. برای شکایت از تجاوز به حریم خصوصی افراد باید به کلانتری و دادسرا برویم. بعد از اثبات با استفاده از دلایل مورد تأیید قانون‌گذار و رویه قضایی، قاضی دادگاه به پرونده بررسی کرده و با توجه‌ به نوع تجاوز یا موضوع مورد تجاوز، حکم مناسب را صادر می‌نماید. یاری جویی از افراد متخصص، آگاه و مسلط به مسائل حقوقی در این زمینه را فراموش نکنید. برای کسب اطلاعات بیشتر و استفاده از دانش و سواد حقوقی متخصصین گروه حقوقی لامینگو تنها کافی است روی لینک زیر کلیک کنید تا مسائل حقوقی خود را هرچه آسان‌تر و سریع‌تر حل کنید:

 

دریافت مشاوره حقوقی

 

روش‌های تجاوز به حریم خصوصی اطلاعاتی افراد

بعد از تعریف حریم خصوصی و انواع آن، باید بیان کرد که امکان بروز تجاوز به حریم خصوصی از روش‌های مختلف ممکن است. در ادامه هر یک به‌صورت جداگانه بیان می‌شود.

 

1. جاسوسی

جاسوسی به معنای کسب اطلاعات محرمانه و خصوصی افراد، بدون اجازه از صاحب اطلاعات است که در ادامه فرد اطلاعات به‌دست‌آمده را به دیگران منتقل می‌کند.

 

2. اخاذی

این شیوه از تجاوز به حریم خصوصی، با هدف به‌ دست‌ آوردن مال، خدمت و اطلاعات غیرقانونی با تهدید و باج‌گیری و زورگیری از صاحب اطلاعات اتفاق می‌افتد.

 

این مطلب را هم بخوانید: ادله اثبات دعوا در امور کیفری و نقش هر کدام در فرایند دادرسی!

 

3. تهدید به انتشار عکس

این اقدام به معنی انتشار عکسی از صاحب اطلاعات، بدون کسب اجازه از او است که باعث به‌ خطر افتادن موقعیت و بروز مشکلاتی برای او می‌شود.

 

4. سرقت

به‌دست‌آوردن غیرقانونی و بدون مجوز از اطلاعات شخصی و مالی افراد به معنای سرقت است. ممکن است با استفاده از هویت صاحب اطلاعات، کلاهبرداری و خریدهای غیرقانونی صورت بگیرد.

 

5. شنود مکالمه

در این شیوه به مکالمات دو فرد به‌صورت غیرقانونی و بدون اجازه گوش داده می‌شود تا اطلاعات به‌دست‌آمده به فروش برسد یا افشا شود. در برخی مواقع گوش‌دادن به مکالمات دو فرد با هدف اخاذی و تهدید برای به‌دست‌آوردن پول است. در ماده 3 قانون جرائم رایانه‌ای مجازات حبس، مجازت نقدی یا هر دو برای مرتکب این عمل در نظر گرفته شده است.

 

حریم خصوصی

 

6. ضبط مکالمه و تهدید به انتشار آن

ضبط مکالمات افراد و تهدید به انتشار آن، نوع دیگری از تجاوز به حریم خصوصی افراد است که به‌صورت قانونی و اخلاقی مورد مذمت و نکوهش واقع شده است.

 

7. نشر اکاذیب

این نوع از تجاوز به‌منظور انتشار اخبار و اطلاعات غیرحقیقی یا دروغین است که با هدف ایجاد فضای مشوش و ضرر رساندن به دیگری شناخته شده است. ماده 698 قانون مجازات اسلامی به انتساب اخبار دروغین و غیرواقعی به افراد می‌پردازد که موجب هتک حیثیت و ضرر آن‌ها شود. این ماده مجازات حبس و شلاق را برای مرتکب در نظر گرفته است.

 

شکایت از تجاوز به حریم خصوصی در فضای مجازی

تجاوز به حریم خصوصی و انواع روش‌های انجام آن، حتی اگر در فضای مجازی (در بستر رایانه) محقق شود جرم است و امکان شکایت از تجاوز به حریم خصوصی افراد در فضای رایانه هم برقرار است. به استناد ماده 16 قانون جرائم رایانه‌ای هر کس با و‌سایل رایانه‌‌ای یا مخابراتی، فیلم، صدا یا تصویر دیگری را تغییر دهد، منتشر کند یا با علم به حقیقی نبودن آن را منتشر کند در صورتی‌که باعث هتک حیثیت او شود مجازات حبس یا جزای نقدی برای او در نظر گرفته شده است. همچنین به استناد ماده 17 همین قانون هر کس صوت، تصویر و فیلم خصوصی، خانوادگی یا اسرار دیگری را بدون رضایت او جز در مواردی که قانون اجازه داده است، منتشر کند یا در دسترس دیگران قرار دهد به صورتی‌که باعث هتک حیثیت او شود به حبس یا جزای نقدی یا هر دو مجازات محکوم خواهد شد.

 

کانال تلگرام لامینگو

 

سخن نهایی درباره شکایت از تجاوز به حریم خصوصی

ورود به حریم خصوصی افراد باعث به‌ خطر افتادن حیثیت و موقعیت آنها می‌شود که گاهی موجب ورود ضرر نیز می‌باشد. از سوی دیگر حفاظت از حریم خصوصی افراد در ابعاد مختلف و شیوه‌‌های گوناگون توسط قانون‌گذار واجب و ضروری است. به دلیل وجود مسائل اخلاقی، بهتر است قبل از وقوع ضرر و به‌خطرافتادن موقعیت افراد، تدابیری جهت حفظ حریم خصوصی در فضای مجازی در نظر گرفته شود. با در نظر گرفتن موضوعاتی که در این نوشته بررسی شد بهتر است برای شکایت از تجاوز به حریم خصوصی با افراد متخصص، آگاه و مسلط به قوانین مربوطه مشورت نمایید!

برای کسب اطلاعات و مشاوره در این خصوص، به صفحه لامینگو و قسمت دریافت مشاوره مراجعه نمایید. همچنین اگر علاقه‌‌مند به کسب اطلاعات و افزایش دانش حقوقی خود هستید به بلاگ حقوقی لامینگو مراجعه کرده و از سایر مطالب حقوقی دیدن نمایید. در صورت وجود هرگونه ابهام و سوال در خصوص متن فوق، سوالات خود را در قسمت دیدگاه‌ها با کارشناسان و متخصصان مجموعه در میان بگذارید. کارشناسان ما در سریع‌ترین زمان پاسخگوی شما عزیزان هستند.

0
برچسب ها :
نویسنده مطلب زهرا طاهرخانی

دیدگاه شما

بدون دیدگاه