صفر تا صد خرید و فروش وام بانکی | واگذاری امتیاز وام
اعطای وام از جمله تسهیلاتی است که بانکها و مؤسسات مالی و اعتباری دولتی و خصوصی به مشتریان خود ارائه مینمایند. بانک، مبلغی را تحت عنوان وام به فرد متقاضی پرداخت مینماید. وامگیرنده نیز در مقابل با ارائه تضمینات کافی متعهد میشود تا اصل مبلغ وام را به همراه درصد مشخصی از سود، طی مدت زمان معینی به بانک بازپرداخت نماید. با توجه به اینکه بانکها شرایط سختی جهت اعطای وام در نظر گرفتهاند، برخی از افراد اقدام به خرید و فروش وام خود و یا واگذاری امتیاز وام مینمایند. از این رو در این گفتار چگونگی خرید و فروش وام به تفصیل توضیح داده خواهد شد.
ما را در اینستاگرام دنبال کنید
وام چیست؟
اعطای وام امروزه یکی از تسهیلات و خدمات بانکها میباشد که افراد بسیاری تا کنون از این تسهیلات استفاده نمودهاند. بانکها مبلغ مورد نظر را از محل اعتبارات خود به فرد متقاضی، تحت عنوان وام پرداخت مینمایند. وامگیرنده نیز با بازپرداخت مبلغ اصلی وام و سود مشخص آن موجب افزایش اعتبار بانک میشود. در نتیجه اعطای وام، تبدیل به یکی از مهمترین منابع کسب درآمد بانکها شده است.
وامهای پرداختی بانکها انواع گوناگونی چون وام خرید مسکن، وام خرید خودرو، وام ازدواج و غیره را شامل میشود. مبلغ هریک از این وامها و شرایط دریافت و بازپرداخت آنان متفاوت میباشد.
دریافت قرارداد خرید و فروش وام
خرید و فروش وام ممکن است یا خیر؟
با توجه به آن که وامگیرنده موظف به بازپرداخت اصل مبلغ وام به همراه سود معین آن میباشد، بانکها پیش از اعطای وام تضمینات و وثیقههای خاصی را از متقاضی دریافت مینمایند، مثل سند یک ملک، ضامن کارمند و غیره. شرایط سختگیرانه اعطای وام گاهی باعث میشود تا فرد قادر به ارائه تضمینات لازمه نباشد، از این رو درصدد واگذاری امتیاز وام خود برمیآید.
قابلیت واگذاری وامها منوط به قابل انتقال یا غیرقابل انتقال بودن امتیاز وام میباشد. خرید و فروش وام تنها در صورتی ممکن خواهد بود که امتیاز وام مذکور قابل انتقال باشد. در غیر این صورت، واگذاری امتیاز وام غیرقابل انتقال، میتواند موجب تحقق جرم کلاهبرداری گردد. در واقع، خرید و فروش وام قابل انتقال چون هر قرارداد خرید و فروش دیگری معتبر است. خرید و فروش وام، بسته به نوع وام و مطابق شرایط و قوانین داخلی بانک انجام میشود.
جهت آشنایی با شرایط تحقق جرم کلاهبرداری و مجازات آن میتوانید به لینک زیر مراجعه نمایید: آیا درباره جرم کلاهبرداری، انواع و مجازات قانونی آن میدانید؟
شرایط واگذاری امتیاز وام
جهت جلوگیری از هرگونه سوءاستفاده و کلاهبرداری در خرید و فروش وام، ضروری است تا خریدار دقت نماید که فروشنده اقدام به واگذاری امتیاز وام قابل انتقال قانونی خود نموده باشد. همچنین، این خرید و فروش بایستی در بانک و با اطلاع شعبه مربوطه انجام شود، زیرا با واگذاری امتیاز وام، مدارک و تضمینات دیگری بایستی به بانک داده شود.
همانطور که پیشتر بیان شد، قرارداد خرید و فروش وام یک توافق خصوصی میان طرفین بوده که وفق ماده 10 قانون مدنی صحیح برشمرده میشود. اما صحت این قرارداد به شرطی است که شرایط اساسی صحت قراردادها را نیز طبق ماده 190 قانون مدنی دارا باشد. این شرایط عبارتند از:
1. قصد طرفین و رضای آنها
2. اهلیت طرفین
3. موضوع معین که مورد معامله باشد
4. مشروعیت جهت مطالعه
جرم خرید و فروش وام
مطابق آنچه پیشتر بیان شد، چنانچه در خرید و فروش وام، شرایط قانونی آن رعایت شده و وام نیز قابل انتقال باشد، جرمی محقق نشده است. در خصوص واگذاری غیرقانونی امتیاز وام و یا واگذاری امتیاز وامهای غیرقابل انتقال، قوانین موضوعه کشور ما مسکوت است و اقدام به جرمانگاری آن ننموده است.
اما بخشنامه مصوب 24 شهریور 1389 بانک مرکزی مقرر داشته است که خرید و فروش وام به صورت غیرقانونی موجب میشود که فرد خاطی موظف به پرداخت اصل وام به همراه سود معین آن و همچنین جبران کلیه خسارات وارده به بانک گردد. در نتیجه بایستی گفت که واگذاری امتیاز وام به صور غیرقانونی یک تخلف محسوب شده که متخلف تنها موظف به جبران خسارت آن میباشد و مجازاتی چون حبس، جزای نقدی و غیره به دنبال نخواهد داشت.
شایان ذکر است که اگر واگذاری امتیاز وام همراه با مانور متقلبانه و اعمال کلاهبردارانه باشد، جرم کلاهبرداری محقق میشود که فرد مرتکب از این بابت قابل پیگرد و مجازات خواهد بود.
خرید و فروش وام ازدواج
از جمله وامهایی که بانکها با شرایط خاص به گروههای خاصی از متقاضیان پرداخت مینماید، وام ازدواج میباشد. وام ازدواج با شرایطی خاص و درصد سود پایین به زوجین جوان تعلق میگیرد. عدم توانایی برخی از زوجین از تأمین وثیقه و ضامن مناسب برای دریافت وام ازدواج باعث میشود که برخی از زوجین درصدد واگذاری امتیاز وام ازدواج خود برآیند. این موضوع منجر به پدید آمدن بازار سیاه خرید و فروش وام ازدواج و سوءاستفادههای بسیاری شده است. اما آنچه باید بدانیم این است که وام ازدواج از جمله وامهای غیرقابل انتقال میباشد که واگذاری امتیاز آن ممکن نیست.
جهت کسب اطلاع از شرایط دریافت وام ازدواج و مبلغ آن در سال 1402 به لینک زیر مراجعه نمایید: ثبت نام وام ازدواج 1402 | مبلغ وام، شرایط و نحوه ثبت نام
نتیجهگیری
با توجه به نکاتی که بیان گردید بایستی نتیجه بگیریم که امتیاز وامهای بانکی به راحتی قابل انتقال و خرید و فروش نیستند. بلکه در صورتیکه وام بانکی قابل انتقال باشد و طرفین، شرایط لازم و قانونی چون تنظیم قرارداد صحیح خرید و فروش وام را رعایت نمایند، امتیاز وام به سادگی قابل انتقال به دیگری خواهد بود. بایستی توجه داشت که در صورت عدم رعایت شرایط قانونی واگذاری امتیاز وام، یک تخلف وقوع یافته و فرد متخلف موظف به پرداخت مبلغ وام به همراه سود معین آن و جبران کلیه خسارات وارده به بانک خواهد بود.
امید است که با مطالعه این مقاله با نکات لازم و ضروری جهت خرید و فروش وام آشنا شده باشید. با این حال، در صورت مواجهه با هر سؤال یا ابهامی در زمینه نحوه خرید و فروش وام میتوانید سؤالات خود را به منظور پاسخدهی توسط کارشناسان مجموعه لامینگو در قسمت دیدگاهها مطرح نمایید.
همچنین، شما میتوانید در صورت نیاز به دریافت مشاوره تخصصی در این حوزه به قسمت دریافت مشاوره مراجعه نمایید. مجموعه لامینگو علاوه بر خدمات مشاورهای این امکان را برای شما فراهم نموده است تا با مراجعه به قسمت بانک قراردادها نمونه قرارداد خرید و فروش وام را دریافت نمایید. در پایان به شما پیشنهاد میشود جهت کسب اطلاعات بیشتری در حوزههای مختلف حقوقی به بلاگ لامینگو مراجعه نمایید.
دیدگاه شما