رابطه نامشروع و مجازات آن چیست و چگونه اثبات می‌شود؟

7 ماه پیش
رابطه نامشروع

رابطه نامشروع از جمله مواردی است که در قانون مجازات اسلامی کشور ما ذیل جرایم منافی عفت جرم‌انگاری شده است. عدم ارائه تعریفی دقیق از این جرم در قانون موجب بروز ابهامات بسیاری شده است. جرم زنا نیز عنوان مستقلی داشته و به صورت جداگانه در بخش حدود قانون مجازات اسلامی جرم‌انگاری شده است. به همین دلیل تفکیک این عنوان مجرمانه از جرم زنا نیز بسیار حائز اهمیت است. با توجه به این موارد، در این گفتار قصد برسی جرم رابطه نامشروع، مجازات آن و نحوه اثبات آن را خواهیم داشت.

رابطه نامشروع چیست؟

قانون مجازات اسلامی رابطه نامشروع را عبارت از هرگونه ارتباط خلاف شرع و قانون میان زن و مردی دانسته است که هیچ رابطه زوجیتی میانشان وجود ندارد. البته، این ارتباط زمانی رابطه نامشروع تلقی می‌شود که مادون زنا به معنای آمیزش جنسی میان زن و مرد باشد.

مطابق این تعریف، رابطه نامشروع می‌تواند مصادیق گوناگونی داشته باشد؛ از جمله بوسیدن، در آغوش گرفتن، دست دادن، رابطه جنسی بدون دخول، ارتباط مجازی زن و مرد نامحرم و غیره. تعیین اینکه چه ارتباطی رابطه نامشروع تلقی شود بر عهده عرف جامعه است. به عنوان مثال در جامعه امروزی در مقایسه با دهه‌های پیشین، قرار ملاقات دختر و پسر نامحرم در کافه ممکن است مصداق رابطه نامشروع تلقی نشود.

 

ما را در اینستاگرام دنبال کنید

 

مجازات رابطه نامشروع چیست؟

جرم رابطه نامشروع از جمله جرایم تعزیری است که در کتاب تعزیرات قانون مجازات اسلامی جرم‌انگاری شده است. قانونگذار مجازات این جرم را شلاق تا نود و نه ضربه در نظر گرفته است. چنانچه این جرم در انظار و اماکن عمومی ارتکاب یافته باشد، مرتکبین علاوه بر کیفر شلاق تا نود و نه ضربه به حبس از ده روز تا دو ماه یا شلاق تا هفتاد و چهار ضربه دیگر نیز محکوم می‌گردند.

همواره این احتمال وجود دارد که فردی با اعمال تهدید و اکراه طرف مقابل را وادار به برقراری رابطه نامشروع نماید. بنابراین با اثبات وجود عنف و اکراه در برقراری رابطه نامشروع، تنها تهدیدکننده به مجازات فوق محکوم می‌گردد.

 

رابطه نامشروع

 

مجازات رابطه نامشروع زن یا مرد متأهل

زمانی که جرم رابطه نامشروع ارتکاب می‌یابد، این احتمال وجود دارد که هر دو یا یکی از طرفین این رابطه، متأهل و دارای همسر بوده باشد. بر خلاف جرم زنا که در موارد تأهل مرتکبین، مجازات آنان تغییر می‌یابد، در جرم رابطه نامشروع مجازات زن شوهردار و مرد متأهل با دختر و پسر مجرد تفاوتی نخواهد داشت و همان مجازات مقرر قانونی در مورد آن‌ها اجرا خواهد شد.

اما اثبات ارتکاب این جرم می‌تواند بر رابطه زوجیت شخص با همسرش تأثیرگذار باشد. چنانچه رابطه نامشروع مرد متأهلی ثابت گردد، همسر وی می‌تواند این موضوع را از موجبات عسر و حرج خود دانسته و تقاضای طلاق نماید. اثبات رابطه نامشروع زن شوهردار نیز مصداق نشوز زن محسوب شده و مانع حق وی بر دریافت نفقه از همسرش می‌شود.

جهت آشنایی بیشتر با نفقه، میزان آن و نحوه مطالبه آن می‌توانید به لینک زیر مراجعه نمایید: نفقه زن در سال 1402 چه میزان است؟ | عوامل مؤثر در تعیین مزان نفقه

 

تفاوت جرم زنا و رابطه نامشروع چیست؟

جرم زنا از جمله جرایم مستوجب حد و عنوانی مستقل از جرم رابطه نامشروع است. جرم زنا تنها زمانی تحقق می‌یابد که بین زن و مردی که با یکدیگر علقه زوجیت ندارند رابطه جنسی همراه با دخول اتفاق بیافتد. جرم زنا بر خلاف جرم رابطه نامشروع، تعریف مشخص و دقیقی داشته و جز این مورد مصداق دیگری ندارد. رابطه جنسی بدون دخول میان زن و مردی که علقه زوجیت ندارند زنا تلقی نشده و مصداقی از رابطه نامشروع است.

از جمله تفاوت‌های دیگری که میان جرم زنا و رابطه نامشروع وجود دارد، در خصوص تعیین مجازات آن‌هاست. زنا از جمله جرایم مستوجب حد می‌باشد، بدین معنی که نوع و میزان مجازات آن در شرع تعیین شده و قابل تغییر نمی‌باشد. این در حالی است که رابطه نامشروع یک جرم تعزیری است و قانونگذار، خود نوع و میزان مجازات آن را تعیین نموده است و ممکن است بعدها در بازنویسی قوانین این مجازات تغییر یابد.

به منظور آشنایی بیشتر با جرم زنا، انواع آن و مجازات آن می‌توانید به لینک زیر مراجعه نمایید: جرم زنا و مجازات آن چیست و چه انواعی دارد؟ | نحوه اثبات

 

مدارک لازم برای اثبات رابطه نامشروع

این جرم نیز مانند بسیاری از جرایم دیگر به طرق مختلف قابل اثبات است، از جمله با شهادت دو مرد عادل، اقرار مرتکب نزد قاضی و یا حصول علم و یقین برای قاضی با توجه به شواهد و قرائن موجود.

اما نکته شایان ذکر در خصوص اثبات این جرم، حکم مندرج در ماده 241 قانون مجازات اسلامی است. مطابق این ماده، در اثبات جرایم منافی عفت، در صورت نبود ادله اثبات قانونی و انکار متهم، انجام هرگونه تحقیق و بازجویی جهت کشف امور پنهان و مستور از انظار ممنوع است، مگر آن که احتمال ارتکاب با عنف، اکراه، آزار، ربایش یا اغفال وجود داشته باشد یا از مواردی باشد که به موجب قانون در حکم ارتکاب به عنف است. با توجه به ماهیت ویژه جرایم منافی عفت، قانونگذار چنین حکمی را جهت اثبات این جرایم وضع نموده است، چرا که در بسیاری از موارد افشاء و کشف این جرایم در تضاد با مصالح عمومی جامعه قرار می‌گیرد.

 

مدارک لازم برای اثبات رابطه نامشروع

 

غیرقابل گذشت بودن جرم رابطه نامشروع

جرم رابطه نامشروع در دسته جرایم غیرقابل گذشت قرار دارد. این دسته از جرایم، جرایمی هستند که شکایت شاکی و گذشت وی در شروع به تعقیب و رسیدگی و ادامه آن و نهایتاً اجرای مجازات تأثیری ندارد. در واقع، این جرم به دلیل ارتباط با نظم عمومی جامعه حائز اهمیت بوده و زمانی که وقوع آن کشف و در دادگاه ثابت می‌شود، مرتکب یا مرتکبین حتماً به مجازات مقرر قانونی محکوم شده و گذشت شاکی موجب اسقاط مجازات نخواهد بود.

این مطلب را نیز بخوانید: گذشت شاکی در جرم قابل گذشت و جرم غیر قابل گذشت چه تأثیری دارد؟

 

اسقاط مجازات از طریق مرور زمان

بر خلاف آن که مجازات جرم رابطه نامشروع با گذشت شاکی ساقط نمی‌شود، اما ممکن است مشمول مرور زمان شده و از این طریق مجازات این جرم ساقط شود. با توجه به این که مجازات این جرم از زمره مجازات‌های تعزیری درجه شش است، چنانچه از تاریخ وقوع جرم یا آخرین اقدام تحقیقی و تعقیبی بیش از پنج سال گذشته باشد و یا اینکه از زمان قطعیت حکم بیش از هفت سال گذشته و حکم اجرا نشده باشد، مشمول مرور زمان شده و مجازات فوق اجرا نخواهد شد.

 

کانال تلگرام لامینگو

 

کلام پایانی

رابطه نامشروع عنوان مجرمانه‌ای است که در قانون مجازات اسلامی کشور ما جرم‌انگاری شده است. این عنوان مجرمانه عبارت است از هر نوع ارتباط خلاف عرف، قانون و شرع میان زن و مرد نامحرم که کمتر از زنا بوده و زنا را شامل نشود. طبق این تعریف مصادیق بسیاری می‌تواند ذیل این عنوان مجرمانه قرار گیرد که تعیین آن بر عهده عرف و دادگاه است. با اثبات این جرم در دادگاه، مرتکبین به شلاق تعزیری تا نود و نه ضربه محکوم خواهند شد و در صورت وجود عنف و اکراه در تحقق این جرم، تنها اکراه‌کننده مجازات خواهد شد.

در این مقاله تلاش شده است تا تعریفی جامع و کامل از جرم رابطه نامشروع ارائه شده و کلیه جزئیات لازم در رابطه با این عنوان مجرمانه و مجازات آن توضیح داده شود. چنانچه پس از مطالعه این گفتار با سؤالی در این خصوص روبه‌رو شدید، می‌توانید پرسش خود را در قسمت دیدگاه‌ها درج نمایید تا توسط کارشناسان حقوقی مجموعه لامینگو به آن‌ پاسخ داده شود. همچنین جهت ارتباط با مشاورین حقوقی مجموعه لامینگو در این زمینه نیز می‌توانید به قسمت دریافت مشاوره مراجعه نموده و از این خدمت مجموعه لامینگو بهره‌مند شوید.

شما می‌توانید با مراجعه به بلاگ لامینگو به مقالات حقوقی بسیاری در زمینه‌های مختلفی چون جرایم و مجازات‌ها، قراردادها، خانواده و غیره دسترسی داشته و با مطالعه آن‌ها اطلاعات حقوقی خود را افزایش دهید.

0
علی بلوری
نویسنده مطلب علی بلوری
علی بلوری، دانش‌آموخته کارشناسی حقوق دانشگاه علامه طباطبائی و مشغول به تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد حقوق خانواده دانشگاه شهید بهشتی است. او به مسائل حقوقی حوزه خانواده، زن، کودک و اخلاق پزشکی علاقه‌ دارد و تهیه مقالات و محتوای حقوقی یکی از توانمندی‌های اوست.

دیدگاه شما

بدون دیدگاه