دادخواست ورود ثالث چیست و چگونه تنظیم می‌شود؟

10 ماه پیش
دادخواست ورود ثالث

اصولاً هر دعوا یا اختلاف حقوقی میان دو طرف بروز یافته و جهت رسیدگی قضایی در یکی از مراجع قضایی مربوطه طرح می‌گردد. مدعی این دعوا خواهان و طرف مقابل خوانده نامیده می‌شود. با این حال، ممکن است شخص ثالثی نیز علاوه بر خواهان و خوانده نسبت به این دعوا ادعایی داشته باشد و بخواهد بدان ورود نماید. قانون آیین دادرسی مدنی این امکان را برای شخص ثالث به رسمیت شناخته است تا با تقدیم دادخواست ورود ثالث، ادعای خود را در خصوص دعوای مطروحه بیان نماید و دادگاه به آن رسیدگی نماید. با توجه به ضرورت و اهمیت این مطلب، در این گفتار درصدد بررسی دادخواست ورود ثالث و چگونگی تنظیم آن برآمده‌ایم.

ما را در اینستاگرام دنبال کنید

 

شرایط ورود شخص ثالث به دعوا

مطابق قانون آیین دادرسی مدنی، چنانچه شخص ثالثی در موضوع دادرسی مطروحه برای خود به صورت مستقل حقی قائل باشد و یا اینکه خود را در محق شدن هر یک از طرفین ذی‌نفع بداند، می‌تواند اقدام به تقدیم دادخواست ورود ثالث نموده و ادعای خود را در ضمن این دادخواست بیان نماید تا توسط دادگاه مورد رسیدگی قرار گیرد.

علاوه بر اینکه شخص ثالث بایستی در دعوای مطروحه دارای حقی مستقل بوده و یا از سوی یکی از طرفین ذی‌نفع باشد، بایستی شرایط دیگری را نیز جهت طرح دادخواست ورود ثالث داشته باشد. از جمله اینکه شخص ثالث بایستی اهلیت داشته باشد؛ یعنی شخصی بالغ، عاقل و رشید باشد، بایستی سمت شخص ثالث (اصیل یا وکیل بودن وی) مشخص باشد و اینکه نفع وی در خصوص دعوای مطروحه مشروع و قانونی باشد.

به منظور آشنایی با وکالت مدنی و آثار و احکام آن می‌توانید به لینک زیر مراجعه نمایید: کاربرد انواع وکالتنامه محضری و تعرفه آن در سال 1402

 

انواع ورود شخص ثالث

شخص ثالثی که اقدام به تنظیم دادخواست ورود ثالث می‌نماید به دو طریق به شرح زیر می‌تواند به دعوا ورود نماید:

 

1. ورود ثالث اصلی

چنانچه شخصی در دعوای مطروحه میان دو طرف برای خود به صورت مستقل حقی قائل بوده و جهت دستیابی به این حق، دادخواست ورود ثالث تنظیم و تقدیم دادگاه نموده باشد، با ورود ثالث اصلی روبه‌رو خواهیم بود. در واقع، در چنین شرایطی نفع شخص ثالث مستقل از نفع طرفین دعوا می‌باشد.

 

ورود ثالث در مرحله بدوی

 

2. ورود ثالث تبعی

در شرایطی که شخص ثالث در صورت محق شدن یکی از طرفین دعوا خود را ذی‌نفع دانسته و به همین دلیل دادخواست ورود ثالث تقدیم دادگاه نموده باشد، ورود وی به دعوا ورود ثالث تبعی نامیده می‌شود. در این حالت، بر خلاف ورود ثالث اصلی، نفع شخص ثالث وابسته به نفع یکی از طرفین دعوا می‌باشد، نه به صورت مستقل.

 

دریافت مشاوره حقوقی

 

مهلت تقدیم دادخواست ورود ثالث

قانون آیین دادرسی مدنی این حق را برای شخص ثالث به رسمیت شناخته است تا پیش از اعلام ختم دادرسی بتواند با تقدیم دادخواست ورود ثالث به دعوا وارد گردد. بنابراین بین ورود ثالث در مرحله بدوی و ورود ثالث در مرحله تجدیدنظر تقاوتی وجود ندارد. شخص ثالث می‌تواند در هر یک از این مراحل و پیش از اعلام ختم دادرسی به دعوا وارد گردد.

ممکن است شخص ثالث در مرحله بدوی دادخواست ورود ثالث را تقدیم ننموده باشد. این امر به منزله سقوط حق ثالث بر ورود به دعوا نیست، بلکه وی می‌تواند با تقدیم دادخواست ورود ثالث در مرحله تجدیدنظر، ادعای خود را مطرح نموده و خواستار رسیدگی به آن گردد. همچنین، رد دادخواست ورود ثالث در مرحله بدوی مانع از این نخواهد شد که شخص ثالث بتواند در مرحله تجدیدنظر دادخواست ورود ثالث را تقدیم نماید.

جهت آشنایی بیشتر با تجدیدنظرخواهی و مهلت آن می‌توانید به لینک زیر مراجعه نمایید: همه چیز در مورد تجدیدنظر خواهی

 

طرح دادخواست ورود ثالث در دیوان عالی کشور

دیوان عالی کشور عالی‌ترین مرجع قضایی می‌باشد که وظیفه رسیدگی به اعتراض (فرجام‌خواهی) نسبت به برخی از آرای صادره از دادگاه تجدیدنظر و صدور آرای وحدت رویه را بر عهده دارد. دیوان عالی کشور در مرحله فرجام‌خواهی پرونده را تنها از حیث شکلی مورد رسیدگی قرار می‌دهد و به ماهیت دعوا ورود نمی‌نماید. به همین دلیل طرح دادخواست ورود ثالث در دیوان عالی کشور و مرحله فرجام‌خواهی امکان‌پذیر نمی‌باشد.

در برخی از موارد، دیوان عالی کشور رأی مورد اعتراض را نقض نموده و جهت رسیدگی مجدد به دادگاه تجدیدنظر ارجاع می‌دهد. در چنین مواردی، پس از ارجاع مجدد رأی به دادگاه تجدیدنظر، شخص ثالث می‌تواند اقدام به تنظیم و تقدیم دادخواست ورود ثالث در مرحله تجدیدنظر نماید.

جهت آشنایی با فرجام‌خواهی و نحوه انجام آن می‌توانید به لینک زیر مراجعه نمایید: نقض رای در دیوان عالی کشور | موارد نقض رای دادگاه

 

مرجع صالح جهت طرح دادخواست ورود ثالث

با توجه به آن که دادخواست ورود ثالث نسبت به دعوایی مطرح می‌گردد که پیش‌تر بین دو طرف دیگر در یکی از شعب دادگاه‌ها طرح گردیده است، بنابراین دادگاه رسیدگی‌کننده به دعوای اصلی صالح به رسیدگی به دادخواست ورود ثالث نیز می‌باشد.

 

ورود ثالث در مرحله تجدیدنظر

 

تشریفات رسیدگی به دعوای ورود ثالث

رسیدگی به دعوای ورود ثالث، مانند هر دعوای دیگری پس از تقدیم دادخواست آغاز می‌گردد. با توجه به ارتباط موجود میان دعوای اصلی و دعوای ورود ثالث، این دو دعوا اصولا همراه یکدیگر مورد رسیدگی و بررسی قرار می‌گیرند. با این حال، در دو صورت دادگاه دعوای ثالث را از دعوای اصلی تفکیک نموده و هر یک را به صورت جداگانه مورد بررسی قرار می‌دهد. این شرایط عبارتند از:

1. زمانی که دادگاه احراز نماید تقدیم دادخواست ورود ثالث به منظور تبانی یا تأخیر در رسیدگی بوده است.

2. زمانی که دادگاه احراز نماید رسیدگی به دعوای اصلی منوط به رسیدگی به دعوای ثالث نمی‌باشد.

 

هزینه دادرسی در دعوای ورود ثالث

در پرداخت هزینه دادرسی بین ورود ثالث اصلی یا ورود ثالث تبعی و همچنین ورود ثالث در مرحله بدوی یا تجدیدنظر تفاوتی وجود ندارد. در هر شرایطی، شخص ثالث موظف است هزینه دادرسی را معادل هزینه دادرسی دعوای اصلی بپردازد.

 

کانال تلگرام لامینگو

 

نتیجه‌گیری

دعوای ورود ثالث روشی است که مطابق آن قانون آیین دادرسی مدنی به شخص ثالث اجازه داده است تا در صورتی که در دعوای مطروحه میان دو نفر دیگر خود را به صورت مستقل یا غیرمستقل ذی‌نفع بداند، بتواند با تقدیم دادخواست ورود ثالث ادعای خود را مطرح نموده و خواستار رسیدگی به آن گردد. دادگاه رسیدگی‌کننده به دعوای اصلی، خواه در مرحله بدوی و خواه در مرحله تجدیدنظر، پس از دریافت دادخواست ورود ثالث در صورت احراز ارتباط بین دعوای اصلی و دعوای ورود ثالث، این دو دعوا را به صورت توأمان مورد رسیدگی قرار خواهد داد.

دعوای ورود ثالث از جمله مباحث مهم در آیین دادرسی محسوب می‌گردد که شایسته است افراد با آن آشنایی کافی داشته باشند. در صورتی که پس از مطالعه گفتار فوق با هرگونه سؤال یا ابهامی در خصوص دعوای ورود ثالث و نحوه تنظیم دادخواست آن مواجه شدید، می‌توانید پرسش خود را به منظور پاسخ‌گویی توسط کارشناسان متخصص مجموعه لامینگو در قسمت دیدگاه‌ها درج نمایید. جهت دریافت مشاوره تخصصی در این خصوص و استفاده از خدمات مشاوره مجموعه لامینگو نیز می‌توانید به قسمت دریافت مشاوره مراجعه فرمایید. همچنین، به شما پیشنهاد می‌شود تا جهت آشنایی بیشتر با مطالب مختلف حقوقی در حوزه‌های مختلفی چون املاک، خانواده، کیفری و غیره به بلاگ لامینگو مراجعه نموده و مطالب حقوقی منتشر شده در سایت را مطالعه نمایید.

0
علی بلوری
نویسنده مطلب علی بلوری
علی بلوری، دانش‌آموخته کارشناسی حقوق دانشگاه علامه طباطبائی و مشغول به تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد حقوق خانواده دانشگاه شهید بهشتی است. او به مسائل حقوقی حوزه خانواده، زن، کودک و اخلاق پزشکی علاقه‌ دارد و تهیه مقالات و محتوای حقوقی یکی از توانمندی‌های اوست.

دیدگاه شما

بدون دیدگاه