قرارداد کار موقت از منظر قانون چه ویژگیهایی دارد؟
یکی از رایجترین قالبهای همکاری میان افراد، همکاری در چارچوب روابط استخدامی است. استخدام انواعی دارد که هر کدام دارای خصوصیات ویژهای هستند و قوانین مربوط به هرکدام باید رعایت شود. به طور کلی استخدام و موارد شامل آن برای هریک از طرفین این تعامل منافع و مزایایی دارد و درعین حال قوانین خشک و آمره مربوط به آن هم ممکن است در برخی موارد دستوپاگیر باشد. اما آگاهی از این قوانین میتواند تاحد زیادی باعث شفاف شدن تعهدات و جلوگیری از ایجاد اختلاف و مشکل شود. نمونه قرارداد کار موقت یکی از انواع قرادادهای استخدامی است که در ادامه به توضیحات بیشتری در مورد آن میپردازیم.
ضرورت عقد قرارداد استخدام با مدت موقت
همانطور که در بالا اشاره کردیم قراردادهای استخدامی انواع مختلفی دارند که در قانون کار به آنها اشاره شده است. قرارداد کار موقت یکی از این انواع قراردادهاست. بیشتر مشاغلی که امروزه در قالب حقوقی میان کارفرما و همکار مستند میگردند و به امضای طرفین میرسند از همین قالب قراردادی کار موقت استفاده میکنند.
قرارداد کار موقت به علتهای مختلفی میان افراد خصوصا کارفرمایان پرطرفدار است. با توجه به شرایط اقتصادی و مشکلاتی که در مسیر کارفرمایان وجود دارد، امروزه تمایل به انعقاد قراردادهای استخدامی دائمی بسیار کاهش یافته است. از طرفی به دلیل پروسه پرپیچ و خم شناخت افراد، یکی از بهترین روشهایی که میتواند یک فرصت قانونی و البته به صرفه در اختیار کارفرما قرار دهد، قرارداد کار موقت است. زیرا با انعقاد یک قرارداد کوتاه مدت و موقت با کارمندان خود میتوانید ضمن شناخت کافی از آنها، نسبت به تمدید یا عدم تمدید همکاری تصمیم مناسبی اتخاذ کنید.
این مطلب را بخوانید: 10 اشتباه رایج در قرارداد استخدام موقت که باید از آن اجتناب کنید
اما باید یک نکته مهم را درنظر داشته باشیم که قراردادهای استخدام موقت برای فعالیتهایی مناسب و قابل استفاده هستند که ماهیتی مستمر دارند. البته شاید افرادی باشند که در مشاغل پروژهای به جای انعقاد قرارداد پیمانکاری، یک قرارداد کار موقت امضا کنند اما باید بدانید معمولا به دلیل سختیهای بیمه و حقوق و مزایای مندرج در قانون کار از یکسو و درآمد بالاتر قراردادهای پروژهای، کمتر شاهد این اتفاق هستیم.
حقوق و مزایای قراردادهای کار به صورت موقت
طبیعتاً هر قرارداد و تعاملی با خود مزایا و امکاناتی را برای طرفینش به همراه خواهد داشت. در نتیجه امضای قرارداد کار موقت یک رابطه استخدامی میان طرفین که از این به بعد کارفرما و همکار نامیده میشوند، ایجاد میگردد. بر اساس مقررات قانون کار، بعد از ایجاد رابطه استخدامی میان افراد، کارفرما موظف میشود همکار را نزد شعب معتبر بیمه تأمین اجتماعی، بیمه کند. این امر یکی از اصول آمره قرارداد کار موقت است و هیچ کارفرمایی نمیتواند کارگر یا کارمند خود را اجبار نماید تا از این حق خود چشمپوشی کند. جالب است بدانید که کلیه توافقاتی که افراد بعضاً با یکدیگر بر سر حقوق و مزایای حداقل و اجباری قانون کار انجام میدهند، از منظر قانون بی اعتبار است.
دانلود رایگان قرارداد کار موقت
علاوه بر بیمه، کارفرما موظف است در مبالغ پرداختی خود به همکار به اصول مندرج در قانون کار پایبند باشد. به عنوان مثال حقوق هیچ کارگری نمیتواند از حداقل حقوق پایه و مبنا که همه ساله توسط شورایعالی کار اعلام میگردد پایینتر باشد. همچنین پرداخت مزایایی از قبیل حق خواروبار و مسکن و یا حق اولاد از الزامات دیگر این قرارداد است.
علاوه بر موارد فوقالذکر میتوان به ساعات مجاز کاری اشاره کرد که نمیتواند از 44 ساعت در هفته تجاوز کند. در غیر اینصورت باید با رضایت همکار و پرداخت اضافه کاری به ایشان همراه باشد.
این مطلب را بخوانید: دانلود فرم قرارداد کار موقت رایگان
فسخ قرارداد کار موقت
ممکن است شما هم شروط فسخ قرارداد در نسخ قرارداد کار موقت را دیده باشید. اینکه کارفرمایان یا کارگران در اینگونه قراردادها از شرط فسخ یاد میکنند یک عمل غیرقانونی و خلاف صریح ماده 25 قانون کار است. در قراردادهای کار موقت به دلیل موقتی بودن دوره همکاری، هیچ یک از طرفین حق فسخ قرارداد را نخواهند داشت.
در همین راستا اگر کارفرمایی در طول مدت این قرارداد اقدام به اخراج کارگر خود نماید، کارگر میتواند با مراجعه به اداره کار مربوطه نامه بازگشت به کار دریافت نماید و تا پایان مدت قرارداد، به کار خود ادامه دهد.
البته اخراج و ترک کار و حتی دریافت خسارت وارده به هریک از طرفین این قراردادها باید بر مدار ضوابط مشخص شده از سوی هیأت کارشناسی اداره کار صورت پذیرد.
ما را در اینستاگرام دنبال کنید
اگر برای تمدید قراردادهای سابق خود یا انعقاد موارد جدید همکاری به دنبال یک نمونه قرارداد کار موقت استاندارد و سازگار با قوانین کشور هستید میتوانید همین حالا این قرارداد را از لامینگو دریافت کنید.
برای مطالعه سایر مقالات حقوقی ما به بلاگ لامینگو مراجعه بفرمایید.
دیدگاه شما