مالیات بر ارزش افزوده و صفر تا صد نکات مربوط به آن

3 سال پیش
مشاوره مالیات بر ارزش افزوده

در این مقاله هدف آن است که به ضرورت مراجعه به مشاوره مالیات بر ارزش افزوده پی برده و با مفاهیم اصلی مرتبط با مالیات بر ارزش افزوده آشنا گردید.

تقریباً در تمامی کشورهای دنیا قانونی مرتبط با مالیات و پرداخت آن وجود دارد و بیشتر از 150 کشور این روزها از روش اخذ مالیات استفاده می‌کنند. گرفتن مالیات از شهروندان یکی از اصلی‌ترین منبع‌های کسب درآمد دولت‌ها است که جهت رفع نیاز و ارائه خدمات موردنیاز برای شهروندان مصرف می‌شود. این مالیات‌ها به صورت یکجا به خزانه مرکزی دولت برای مخارج خدماتی و رفاهی جامعه واریز می‌شود. مالیات انواع مختلفی دارد اما یکی از مؤثرترین روش‌های اخذ مالیات، دریافت مالیات بر ارزش افزوده است.

نرخ اخذ مالیات بر ارزش افزوده معمولاً از 3 درصد تا 25 درصد تعیین می‌شود، اما مالیات بر ارزش افزوده نوعی از مالیات‌های چند مرحله‌ای است که مربوط به فرآیند تولید و توزیع، صادرات و واردات می‌شود. مالیات بر ارزش افزوده نیز به سه نوع تولیدی، درآمدی و مصرفی تقسیم‌بندی شده است. به این صورت افراد در صنعت تولید و توزیع و حتی مصرف‌کننده‌ها برای پرداخت مالیات نیازمند مشاوره مالیات بر ارزش افزوده هستند که توسط کارشناسان لامینگو نیز ارائه می‌گردد. اما دریافت این مالیات‌ها مزایا و معایبی دارد که در ادامه این مقاله به آن می‌پردازیم.

دریافت مشاوره مالیات بر ارزش افزوده

 

مالیات بر ارزش افزوده چیست؟

در وهله‌ی اول قصد داریم مالیات بر ارزش افزوده را از منظر سازمان مالیات کشور تشریح کنیم. بر همین اساس در ماده 3 قانون مالیات بر ارزش افزوده اینگونه آمده است:
«مالیات بر ارزش افزوده عبارت است از مالیات غیرمستقیمی که بر تفاوت بین ارزش کالاها و خدمات عرضه‌شده با ارزش کالاها و خدمات خریداری یا تحصیل‌شده در یک دوره معین وضع می‌گردد.»

بر طبق این ماده و به عبارت ساده یعنی مصرف‌کننده یا همان خریدار موظف است همراه با خرید یک کالا یا خدمات مبلغی را تحت عنوان مالیات بپردازد و از آن طرف دریافت‌کننده مبلغ یا همان فروشنده وظیفه دارد تا مقدار مالیاتی که دریافت کرده است را به دولت تقدیم کند. بنا بر آنچه گفته شد ارزش افزوده به مالیاتی گفته می‌شود که یک خریدار در ازای خرید کالا یا خدمات باید بپردازد. یک کالا برای رسیدن به مرحله تولید، باید مراحل مختلفی را از سر بگذراند تا به محصول تولیدی نهایی برسد. همین مراحل زنجیره‌ای که یک کالا باید بگذراند در واقع ارزشی به کالا اضافه می‌کند که همان ارزش‌افزوده نام‌گذاری شده است.

برای مثال شما با خرید یک شارژ اعتباری سیم کارت، باید مبلغی را بیشتر از میزان اصلی آن شارژ سیم کارت، به عنوان مالیات بر ارزش افزوده پرداخت کنید. این مالیات به نفع دولت گرفته می‌شود و هیچ ربطی به فروشنده یا شخصی که این خدمات را ارائه می‌دهد، ندارد. در این میان براساس ماده 12 قانون مالیات بر ارزش افزوده، به برخی کالاها یا خدمات و حتی واردات، مالیات بر ارزش افزوده تعلق نمی‌گیرد و یا به عنوان دیگر از اخذ مالیات معاف می‌شوند. برای محاسبه مالیات بر ارزش افزوده بهتر آن است که اقدام به دریافت مشاوره مالیات بر ارزش افزوده از متخصصین در این حوزه نمایید.

 

این مطلب را حتماً بخوانید: مالیات بر ارزش‌افزوده چیست؟

 

انواع مالیات بر ارزش افزوده

شما تا کنون با مفهوم مالیات بر ارزش افزوده آشنا شده‌اید در این بخش قصد داریم انواع مالیات بر ارزش افزوده را عنوان کنیم. همان‌طور که در بخش مقدمه هم گفته شد مالیات بر ارزش افزوده به سه نوع تولیدی، درآمدی و مصرفی تقسیم می‌شود.

مالیات بر ارزش افزوده از دسته تولیدی

با تولید یک محصول و به فروش رساندن آن مالیات به فروشنده تعلق می‌گیرد. یعنی مالیات برای فروش اعمال می‌شود. مالیات بر ارزش افزوده از نوع تولیدی برای کالاهای سرمایه‌ای و مصرفی لحاظ شده است، اما باید در نظر گرفت بر همین اساس به خرید کالاهای سرمایه‌ای از بنگاه‌های اقتصادی اعتباری مالیات بر ارزش افزوده‌ای تعلق نخواهد گرفت.

لازم است بدانید یکی از متداول‌ترین و معقول‌ترین مالیات بر ارزش افزوده، مالیات از نوع مصرفی است زیرا در این حالت نیرو کار و سرمایه به صورت مساوی باید این هزینه را پرداخت کنند.

مالیات بر ارزش افزوده از دسته درآمد: این مالیات براساس فروش تولیدی یک کالا به صورت خالص لحاظ خواهد شد. به این صورت که تنها به سرمایه‌گذاری خالص مالیات بر ارزش افزوده تعلق می‌گیرد. در این حالت تمامی هزینه‌های استهلاکی و هزینه‌های جانبی از آغاز کسر شده و برای همان درآمد خالص سرمایه‌گذاری، مالیات در نظر گرفته می‌شود.

برخی از این معافیت مالیات بر ارزش افزوده در ایران عبارت‌اند از:

  • تمامی کالاهایی اعم از آرد، نان، گوشت، شیر، پنیر، روغن، برنج، شکر، حبوبات و تغذیه کودکان مثل شیر خشک
  • تمامی محصولات کشاورزی فراوری نشده
  • موارد مربوط به دام و طیور زنده، ماهی و دیگر آبزیان، زنبورعسل و کرم ابریشم
  • کتاب، مطبوعات، انواع کاغذ چاپ و دیگر دفاتر تحریری
  • انواع بذر و نهال، کود و سم
  • تمامی داروها، خدمات و لوازم درمانی و حمایتی
  • خدمات بانکی، مؤسسات تعاونی و اعتباری و صندوق قرض‌الحسنه
  • خدمات ریلی، هوایی، حمل و نقل عمومی و مسافربری درون و بیرون‌شهری و دریایی
  • تمامی خدمات آموزشی و پژوهشی، امور اقتصادی دارایی، درمان و آموزش، بهداشت و پزشکی
  • خدمات مالیات بر در آمد حقوق، مالیات‌های مستقیم
  • کالاهای اهدایی بلاعوض به مؤسسات دولتی و نهاد غیردولتی و وزارت‌خانه‌ها
  • خوراک دام و طیور
  • فرش دست‌بافت

 

مشاوره مالیات بر ارزش افزوده + انواع آن!

 

مشاوره مالیات بر ارزش افزوده

 

نرخ مالیات بر ارزش افزوده

نرخ مالیات بر ارزش افزوده به دو بخش کلی مالیات و عوارض تقسیم می‌شود. مالیات بر ارزش افزوده یا به عبارت دیگر، همان درصد ارزش‌افزوده نیز برای اولین بار در سال 1387 مقرر و اجرا شده است. در سال‌های اولیه نرخ مالیات بر ارزش افزوده 3 درصد لحاظ شده بود و بعد از آن در سال‌های بعدی درصد ارزش‌افزوده تعیین شده برای مالیات افزایش یافته است.

نرخ مالیات بر ارزش افزوده در این سال‌ها به 9 درصد افزایش داشته است. از این 9 درصد ارزیابی شده 6 درصد متعلق به مالیات و 3 درصد باقی‌مانده متعلق به عوارض می‌باشد. البته لازم به ذکر است نرخ مالیات بر ارزش افزوده شامل کالاها و خدمات خاص هم می‌شود که به صورت مجزا و با افزایش لحاظ شده است. برای مثال مالیات بر ارزش افزوده برای بنزین و یا سوخت هواپیما 20 درصد است. در مثالی دیگر نرخ مالیات بر ارزش افزوده کالاهای دخانی نظیر سیگار 12 درصد تعیین شده است.

باید در نظر گرفت که نحوه محاسبه مالیات در فعالیت‌های اقتصادی با یکدیگر متفاوت محاسبه می‌گردد. یکی از نحوه‌های محاسبه مالیات بر ارزش افزوده به چهار فصل تقسیم می‌شود.

این طبقه‌بندی چهارفصل عبارت است از:

  • محاسبه مالیات بر ارزش افزوده خدمات و یا خرید هرگونه کالا
  • محاسبه مالیات ارزش افزوده به فروش رساندن خدمات یا کالا
  • محاسبه عوارض خرید هرگونه خدمات و کالاها
  • محاسبه عوارض فروش هرگونه خدمات و کالاها

مالیاتی که پرداخت می‌شود باید بر اساس نرخ تعیین شده روز یا سال باشد. افرادی که برای آنان مالیات در نظر گرفته شده موظف می‌باشند تا در هر سه ماه مالیات خود را ارزیابی کرده و جهت پرداخت مالیات بر ارزش افزوده به خزانه دولتی هرچه زودتر اقدام کنند. برای تخمین و محاسبه مالیات خود، با متخصصان ما در حوزه مشاوره مالیات بر ارزش افزوده تماس بگیرید.

 

شاید این مطلب برای شما مفید باشد: نرخ مالیات بر ارزش افزوده به چه صورت است؟

 

مزایا و معایب مالیات بر ارزش افزوده

اما تعیین این مالیات بر ارزش افزوده به نوعی مزایا و معایبی را در بر دارد. کشف و اطلاع از مزایا و معایب طی این سال‌هایی که  این قانون مقرر شده است نیز مشخص شده است. البته برخی از این مزایا و معایب مالیات بر ارزش افزوده در تمام کشورهایی که سال‌ها است از این قانون تبعیت می‌کنند و مالیات از مردم و شهروندان اخذ می‌کنند تأیید شده است.  با ما همراه باشید تا مزایا و معایب مالیات بر ارزش افزوده را مورد بررسی قرار دهیم.

مزایا:

  1. بسته شدن حداقلی راه فرار از مالیات: به دلیل آن که میزان تعیین شده برای مالیات بر ارزش افزوده کمتر از مالیات‌های دیگر است. هدف از این مالیات مساوی‌سازی و از بین رفتن راه و انگیزه فرار از مالیات است.
  2. افزایش انگیزه برای کسب درآمد بیشتر: در این نوع مالیات افراد می‌توانند درآمد بیشتری را نزد خود نگه دارند و به فکر کسب درآمد بیشتر باشند.
  3. پیدایش درآمدزایی نوین برای پاسخ به هزینه دولت: برای پاسخگویی به نیاز دولت نیز این نوع مالیات کمک‌کننده است.
  4. آسان‌تر کردن وارد شدن به پیمان‌های منطقه‌ای: برای بعضی از پیمان‌های منطقه‌ای وحدت مالیاتی بسیار مؤثر است.
  5. تحول در نظام مالیاتی و ایجاد نوسازی در این نظام: در نظام اقتصادی لازم است تا حساب‌ها در بنگاه‌ها نگهداری شود به همین منظور در این نظام روش مدرن را جایگزین روش سنتی کرده‌اند.
  6. آسان‌تر شدن حسابرسی و کنترل محاسبه: در این روش همه چیز به طور دقیق و با توجه به فاکتور فروش ارزیابی و محاسبه می‌شود. مالیات بر ارزش افزوده ساده‌ترین نظام کنترل این واحد است.

 

 

مشاوره مالیات بر ارزش افزوده

 

معایب:

  1. رشد تورم در کشور و افزایش قیمت: با اخذ مالیات قطعاً جامعه دچار تورم و افزایش نسبی قیمت کالاها می‌شود.
  2. تأثیر نزولی مالیات بر ارزش افزوده: قشرهای کم‌درآمد که فشار مالی را حس می‌کنند برای پرداخت مالیات بر ارزش افزوده به مشکل ‌خورده و زمانی که این قانون ثبت می‌شود اقتصاد ماهیتی نزولی پیدا می‌کند.
  3. به وجود آمدن اشکالات اجرایی: مشکلات اجرایی جهت اخذ مالیات برای دولت به وجود می‌آید. مشکلاتی نظیر وصول مالیات از خدماتی نظیر بانک‌ها، چگونگی برخورد کردن با خرده‌فروشان و مواد غذایی کشاورزی و. . .

همان‌طور که مستحضر هستید مالیات بر ارزش افزوده شامل قانون‌ها و تبصره‌های زیادی است که اطلاع از آن برای همگان ممکن نمی‌باشد. به همین دلیل بهتر آن است که برای محاسبه و چگونگی پرداخت و یا اقساط پرداخت مالیات خود به افراد کاردان مراجعه شود. بنابراین پیشنهاد ما به شما این است که برای محاسبه مالیات‌های خود از مشاوره مالیات بر ارزش افزوده استفاده کنید.

 

بیشتر بدانید: مزایا و معایب مالیات بر ارزش افزوده چیست؟

 

کانال تلگرام لامینگو

 

سخن آخر برای کسانی که به مشاوره مالیاتی نیازمندند!

امیدواریم مطالب ذکرشده در رابطه با مالیات بر ارزش افزوده برای شما مفید بوده باشد. لطفاً دیدگاه خود را در قسمت نظرات برای ما بنویسید. شما می‌توانید برای استفاده از سایر مطالبی که برای شما کاربردی است به بلاگ لامینگو مراجعه فرمایید.

2
برچسب ها :
نویسنده مطلب زهره لطفیان

دیدگاه شما

2 دیدگاه