درخواست آزادی وثیقه یا سند تحت چه شرایطی پذیرفته می‌شود؟

درخواست آزادی وثیقه

اصولاً وثیقه به عنوان ضمانت از فرد متهم برای جلوگیری از بازداشت شدن او توسط مرجع قضایی درخواست می‌شود. بعد از توقیف وثیقه توسط دادگاه و گذشت زمان با صدور رأی قطعی برای متهم، وثیقه‌گذار (متهم/ شخص ثالث) می‌تواند درخواست آزادی وثیقه خود را داشته باشد. البته حق درخواست آزادی وثیقه توسط وثیقه‌گذار در هر مرحله از تحقیق و دادرسی با معرفی و تحویل متهم به دادگاه امکان‌پذیر می‌باشد. برای سهولت و سرعت انجام امور خود به صورت تخصصی، قانونی و حقوقی از طریق لینک زیر با مراجعه به صفحه بانک قرارداد و اسناد قضایی به‌صورت کاملاً رایگان، درخواست آزادی وثیقه را دانلود نمایید:

 

درخواست آزادی وثیقه

 

یکی از اهداف سیستم قضایی کشور‌ها با توجه به اصول جرم‌شناسی و کیفر‌شناسی، کاهش بزه‌دیده و بزهکار است. از سوی دیگر همواره تلاش بر این بوده‌ است که از مجازت‌های سخت و خشک گذشته فاصله گرفته و به مجازات‌های جایگیزین حبس روی آورند. یکی از اقدامات در نظر گرفته‌شده توسط قانون‌گذار، صدور قرار وثیقه پیش از صدور رأی قطعی برای جلوگیری از بازداشت متهم می‌باشد.

 

قرارهای تأمین کیفری؛ قرار اخذ وثیقه

درماده 217 قانون آیین دادرسی کیفری، قانون‌گذار با هدف دسترسی به متهم، حضور به موقع وی، جلوگیری از فرار یا مخفی شدن او و تضمین حقوق بزه‌دیده برای جبران ضرر و زیان وی در صورت وجود دلایل کافی، برای بازپرس اجازه صدور یکی از قرارهای کیفری متناسب با اوضاع و شرایط متهم و میزان جرمی که انجام داده را فراهم کرده است. قرار اخذ وثیقه یکی از قرارهای تأمین کیفری می‌باشد. اخذ وثیقه، شامل وجه نقد، ضمانت‏نامه بانکی، مال منقول یا غیرمنقول است. بدین صورت که متهم و یا فرد ثالثی به نفع متهم، مالی را به دادگاه می‌سپارد تا از بازداشت شدن او جلوگیری کند.

 

برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص اسناد تجاری از جمله ضمانت‌نامه‌های بانکی  این مطلب را بخوانید: همه چیز درمورد اسناد تجاری که لازم است بدانید!

 

انواع وثیقه

وثیقه می‌تواند وجه نقد و یا سند ملکی باشد. موردی که باید به آن توجه شود این است که وثیقه نباید از میزان خسارت وارد شده توسط متهم کمتر باشد. اصولاً وجه نقد به عنوان وثیقه معرفی نمی‌شود، زیرا در جرایم و خسارت‌هایی با مبلغ بالا، کمتر فردی به میزان مبلغ مورد نیاز وثیقه، پول نقد دارد تا به دادگاه ارائه دهد.
با معرفی سند ملک به عنوان وثیقه، از سوی مراجع قضایی کارشناسی و برآورد ارزش ملک به میزان قرار صادر شده صورت می‌گیرد و بعد از تأیید، آن مرجع قضایی درخواست توقیف ملک را به اداره ثبت محل ملک ارسال کرده و درخواست توقیف ملک به عنوان وثیقه برای متهم می‌نماید. بعد از آن ملک در دفتر بازداشت ملک در اداره ثبت به عنوان ملک توقیف شده وثیقه، ثبت می‌شود.

 

درخواست آزادی وثیقه

 

ضبط وثیقه پیش از درخواست آزادی وثیقه

با توجه به هدف وثیقه به عنوان یکی از قرارهای تأمین کیفری، باید به این نکته اشاره کرد که وثیقه به دلیل حضور به موقع متهم، دسترسی به متهم، جلوگیری از فرار یا مخفی شدن متهم و تضمین حقوق بزه‌دیده برای جبران خسارت صادر می‌شود. حال اگر در صورت وجود وثیقه برای جلوگیری از بازداشت متهم، او از حضور در دادگاه خودداری کند و یا وثیقه‌گذار از تحویل متهم در مهلت 20 روزه خودداری کند، امکان ضبط وثیقه توسط مراجع قضایی فراهم می‌شود.
در این صورت دادستان قرار ضبط وثیقه را صادر کرده و قانون‌گذار با در نظر گرفتن مهلت 10 روزه، حق اعتراض را برای وثیقه‌گذار در نظر گرفته است. در صورتی‌که هیچ دلیل موجهی برای عدم حضور متهم و عدم معرفی او از جانب وثیقه‌گذار وجود نداشته باشد، قرار صادرشده توسط دادستان، قطعی و اجرایی می‌شود.

 

دلایل موجه عدم حضور متهم

در ماده 178 قانون آیین دادرسی کیفری مواردی که به عنوان عذر موجه شناسایی می‌شود بیان شده است. بنابر این ماده «متهم مکلف است در موعد مقرر حاضر شود و اگر نتواند باید عذر موجه خود را اعلام کند. جهات زیر عذر موجه محسوب می‌شود:
الف- نرسیدن یا دیر رسیدن احضاریه به گونه‏‌ای که مانع از حضور شود.

ب- بیماری متهم و بیماری سخت والدین، همسر یا اولاد وی که مانع از حضور شود.

پ- همسر یا یکی از اقربا تا درجه سوم از طبقه دوم فوت شود.

ت- ابتلاء به حوادث مهم از قبیل بیماری‌های واگیردار و بروز حوادث قهری مانند سیل و زلزله که موجب عدم امکان تردد گردد.

ث- متهم در توقیف یا حبس باشد.

ج – سایر مواردی که عرفاً به تشخیص بازپرس، عذرموجه محسوب می‌شود.»

 

درخواست آزادی وثیقه

با توجه به امکان درخواست آزادی وثیقه از جانب وثیقه‌گذار، شرایطی که ممکن است درخواست آزادی وثیقه صورت بگیرد را می‌توان به حال‌های ذیل دسته‌بندی کرد:

 

درخواست آزادی وثیقه

 

فروش ملک

در برخی موارد وثیقه‌گذار، تحت عواملی مانند فروش ملک خود، ترس از ضبط وثیقه توسط قانون‌گذار و یا به صورت کلی برای استفاده از حقی (انصراف از وثیقه گذاشتن برای متهم) که برایش در نظر گرفته‌شده است، درخواست آزادی وثیقه را دارد. در این صورت با توجه به ماده 228 قانون آیین دادرسی کیفری، با معرفی و تحویل متهم می‌تواند درخواست آزادی وثیقه را داشته باشد. مرجع قضایی با تشکیل جلسه‌ای، وثیقه دیگری از جانب متهم درخواست می‌کند. در صورت عدم ارائه وثیقه و یا وثیقه‌گذار دیگر، مرجع قضایی ‌قرار بازداشت متهم را صادر می‌کند.

 

تبرئه متهم

در صورتی‌که پس از گذاشتن جلسات و انجام تحقیقات، متهم تبرئه شده باشد و یا قرار منع تعقیب و موقوفی تعقیب برای متهم صادر شده باشد و شاکی پرونده در مهلت 10 روزه اعتراضی به قرار صادر شده نکرده باشد، وثیقه‌گذار می‌تواند درخواست آزادی وثیقه خود را داشته باشد. قاضی با بررسی اوضاع و وجود تمامی شرایط، مکلف به رفع اثر از وثیقه می‌باشد.

 

تشریفات درخواست آزادی وثیقه

از سال 1392 با تصویب و لازم‌الجرا شدن قانون آیین دادرسی کیفری و در نظر گرفتن ماده 228 همین قانون، درخواست آزادی وثیقه، بدون تشریفات خاصی و تنها با معرفی و تحویل متهم صورت می‌گیرد.

 

ما را در اینستاگرام دنبال کنید

 

سخن پایانی درخواست آزادی وثیقه

با توجه به هدف سیستم قضایی در خصوص بازداشت و مجازات‌های جایگزین حبس، قرارهای تأمین کیفری به منظور بازداشت فوری متهم برحسب ترتیب و اولویت با در نظر گرفتن اوضاع و شرایط صادر می‌شود. قرار اخذ وثیقه صادر شده با توجه به میزان اهمیت جرایم و میزان خسارت وارد شده به بز‌ه‌دیده صادر می‌شود و اخد وثیقه از خود شخص متهم و یا فرد ثالث امکان‌پذیر می‌باشد. به دلیل جلوگیری از تضییع حقوق وثیقه‌گذار و متهم در صورت معرفی وثیقه به دادگاه، بهتر است با متخصصین حقوقی گروه لامینگو مشورت کرده و با دقت عمل و توجه به جزئیات بیشتر، درخواست آزادی وثیقه را داشته باشید.

برای سهولت در آزادی وثیقه خود می‌توانید از طریق همین لینک به قسمت قرارداد و اسناد قضایی مراجعه کنید تا به صورت کاملاً رایگان، درخواست آزادی وثیقه را دانلود نمایید! اگر در سایر زمینه‌ها و موضوعات حقوقی نیاز به کسب اطلاعات و راهنمایی دارید حتماً به بلاگ حقوقی لامینگو سر بزنید و موضوع مورد نظر خود را جستجو کنید! شما همچنین می‌توانید نظرات و سؤالات خود را در انتهای همین صفحه با ما در میان بگذارید تا در صورت نیاز، مشاوران و کارشناسان ما به آن پاسخ دهند!

0
برچسب ها :
نویسنده مطلب زهرا طاهرخانی

دیدگاه شما

بدون دیدگاه