درخواست آزادی وثیقه به درخواستی گفته میشود که وثیقهگذاری که قصد آزادی وثیقه خود را دارد میباید آن را پس از معرفی و تحویل متهم ارائه نماید. درخواست آزادی سند یا وثیقه یکی از انواع لایحههایی است که صاحب سند «وثیقهگذار» میتواند در هر مرحله از تحقیقات و دادرسی با معرفی و تحویل متهم، حسب مورد، آزادی وثیقه خود را از مرجعی که پرونده در آنجا مطرح است درخواست کند. شما میتوانید این درخواست را در هر زمان و در هر نقطه از کشور به صورت آنلاین، هوشمند و رایگان تهیه و از آن استفاده کنید.
وثیقه به صورت کلی به هر نوع ضمانتی اطلاق میشود که در راستای آزادی یا حسن انجام امری به دادگاه تحویل داده میشود. اخذ وثیقه یکی از انواع قرارهایی است که ممکن است از سوی بازپرس صادر و اقدام به دریافت وثیقه از فرد نماید. مطابق ماده ۲۱۷ قانون آیین دادرسی کیفری، به منظور دسترسی به متهم و حضور به موقع وی، جلوگیری از فرار یا مخفی شدن او و تضمین حقوق بزه دیده برای جبران ضرر و زیان وی، بازپرس پس از تفهیم اتهام و تحقیق لازم، در صورت وجود دلایل کافی، یکی از قرارهای تامین که یکی از آنها اخذ وثیقه اعم از وجه نقد، ضمانت نامه بانکی، مال منقول یا غیر منقول است، را صادر میکند. در شرایطی ممکن است پس از برای مثال تحویل متهم به دادگاه، افراد نیاز به آزادی وثیقه داشته باشند که درنتیجه در این مورد نیازمند ارائه درخواست آزادی وثیقه خواهند بود که در ادامه به بررسی بیشتر آن خواهیم پرداخت.
نکته اول اینکه مطابق قانون آیین دادرسی کیفری مبلغ وثیقه نباید در هر حال از خسارت وارد به بزه دیده کمتر باشد. در مواردی که دیه یا خسارت زیاندیده از طریق بیمه قابل جبران است، بازپرس با لحاظ مبلغ قابل پرداخت از سوی بیمه قرار تأمین متناسب صادر میکند. نکته دومی که میباید به آن توجه داشت این است که درصورتی که متهم بخواهد به جای معرفی کفیل، وثیقه بسپارد، بازپرس مکلف به قبول آن و تبدیل قرار است. در این صورت متهم میتواند در هر زمان با معرفی کفیل، آزادی وثیقه را تقاضا کند.
از سوی دیگر مطابق قانون مذکور، بازپرس مکلف است ضمن صدور قرار قبولی وثیقه، به وثیقهگذار تفهیم کند که در صورت احضار متهم و عدم حضور او بدون عذر موجه و عدم معرفی وی از ناحیه وثیقهگذار، وثیقه طبق مقررات این قانون ضبط میشود. همچنین متهمی که در مورد او قرار وثیقه صادر میشود تا سپردن وثیقه به بازداشتگاه معرفی میگردد؛ اما در صورت بازداشت، متهم میتواند تا مدت ده روز از تاریخ ابلاغ قرار بازپرس، نسبت به اصل قرار منتهی به بازداشت یا عدم پذیرش وثیقه اعتراض کند.
چنانچه شخص دیگری برای متهم وثیقه سپرده باشد به وثیقهگذار اخطار میشود که ظرف یک ماه متهم را تحویل دهد. در صورت ابلاغ واقعی اخطاریه و عدم تحویل متهم، به دستور دادستان، حسب مورد، از وثیقه، معادل وجه قرار، ضبط میشود. دستور دادستان پس از قطعیت، بدون صدور اجرائیه در اجرای احکام کیفری و مطابق مقررات اجرای احکام مدنی اجراء میشود و مبلغ مازاد بر وجه قرار وثیقه، پس از کسر هزینه های ضروری مربوط به اجرای دستور، به وثیقه گذار مسترد میشود.
درخواست آزادی وثیقه مربوط به هنگامی است که وثیقهگذار به آنچه وثیقه گذاشته نیاز داشته باشد و یا قصد معرفی متهم به مراجع قضایی را داشته باشد؛ در این صورت، قانون به تفصیل مراحل آزادی وثیقه را شرح داده است. در درجه اول ذکر این نکته قانونی ضروری است که وثیقهگذار در هر مرحله از تحقیقات و دادرسی با معرفی و تحویل متهم میتواند، حسب مورد، آزادی وثیقه خود را از مرجعی که پرونده در آنجا مطرح است درخواست کند و مرجع مزبور مکلف است بلافاصله مراتب آزادی وثیقه را فراهم نماید.
مراحل آزادی وثیقه عبارت است از اینکه وثیقهگذار پس از معرفی و تحویل متهم باید با تهیه درخواست آزادی وثیقه که شما میتوانید آن را به صورت هوشمند از لامینگو دریافت کنید، درخواست مزبور را به مقامات قضایی تحویل دهد و در صورت وجود شرایط قانونی لازم وثیقه آزاد و از آن رفع اثر خواهد شد.
یکی از سوالات اساسی در رابطه با وثیقه در مورد شرایط پس از فوت وثیقهگذار است که مطابق قانون هرگاه وثیقهگذار فوت کند، قرار وثیقه منتفی است و متهم حسب مورد، باید نسبت به ایداع وثیقه جدید اقدام کند، مگر آنکه دستور ضبط وثیقه صادر شده باشد.
در صورتی که بنا به هر دلیل قرار بر ضبط وثیقه باشد، وثیقهگذار میتواند ظرف ده روز از تاریخ ابلاغ دستور دادستان، درباره ضبط وثیقه اعتراض کنند. مرجع رسیدگی به این اعتراض، دادگاه کیفری دو است. مواردی که فرد میتواند اعتراض نماید عبارت است از:
1. هرگاه مدعی شود در ضبط وثیقه مقررات مربوط رعایت نشده است.
2. هرگاه مدعی شود متهم در موعد مقرر حاضر شده یا او را حاضر کردهاند یا شخص ثالثی متهم را حاضر کرده است.
3. هرگاه مدعی شوند پس از التزام معسر شدهاند.
4. هرگاه وثیقهگذار مدعی شود تسلیم متهم، به علت فوت او در مهلت مقرر ممکن نبوده است.
لامینگو با ارائه انواع خدمات حقوقی به صورت آنلاین و هوشمند، اسناد قضایی را به صورت هوشمند ارائه میکند. شما میتوانید درخواست آزادی وثیقه را پس از پاسخ به پرسشهای تهیه شده توسط مجربترین متخصصین حقوقی ما در لحظه و بدون نیاز به مراجعه حضوری به وکیل دریافت و از آن استفاده کنید.
در صورت داشتن هرگونه سوالی با ما تماس بگیرید
متخصص امور قراردادها و وکیل پایه یک دادگستری
دانشآموخته دانشگاه شهید بهشتی، همبنیانگذار لامینگو
دکتری حقوق از فرانسه، بنیانگذار شرکت دادفلامینگو و همبنیانگذار لامینگو
مدیر دپارتمان خدمات حقوقی دادفلامینگو، دانشآموخته دانشگاه منچستر انگلستان
پژوهشگر دکتری حقوق نفت وگاز، وکیل پایه یک دادگستری
متخصص امور قراردادها و وکیل پایه یک دادگستری
چنانچه به هر دلیلی در انتخاب این قرارداد تردید دارید، میتوانید با ثبت درخواست خود در قسمت تنظیم قرارداد سفارشی ضمن مشورت با مشاورین حقوقی ما، قرارداد مورد نیاز خود را دریافت کنید.
{{item.content}}
سوالات متداول