تحت چه شرایطی کارگران می‌توانند سرویس ایاب و ذهاب درخواست کنند؟

3 سال پیش
مشاوره حقوق و دستمزد

برخی کارگاه‌ها از شهرها دور هستند و امکان رفت‌وآمد وسایل نقلیه عمومی در مسیر آن‌ها وجود ندارد. حال تکلیف کارگرانی که در این کارگاه‌ها کار می‌کنند، برای رفت‌وآمدشان چیست؟ پرداخت حق ایاب و ذهاب کارگران با چه‌کسی است؟ کارگری که دارای وسیله نقلیه شخصی است می‌تواند در محل کار حاضر شود که این مورد هم امروزه با سه برابر شدن قیمت بنزین سخت شده است. استفاده از وسیله‌های نقلیه شخصی نیز مسلم است که هزینه‌های زیادی را بر دوش کارگران می‌گذارد. بنابراین کارگری که دارای وسیله نقلیه شخصی نیست، برای رفت‌وآمد به محل کار چه‌کاری باید انجام دهد؟ با توجه به مسائلی که ذکر شد، عملاً رفت‌وآمد برای کارگرانی که در کارگاه‌های خارج از شهر مشغول به کار هستند، دشوار شده است. حال دولت و قانون کار چه چاره‌ای برای این شرایط اندیشیده‌اند؟

برای پاسخ به این سؤال، در ادامه این مقاله از لامینگو همراه ما باشید. همچنین، می‌توانید با راهنمایی گرفتن از مشاوران مجرب این مجموعه از خدمات حقوقی مشاوره حقوق و دستمزد بهره‎‌مند شوید.

دریافت مشاوره حقوق و دستمزد

 

حق ایاب و ذهاب

حق ایاب و ذهاب کارگران، حقی است که برای رفت‌وآمد آن دسته از کارگران مشمول قانون کار در نظر گرفته شده است که موقعیت جغرافیایی محل کار آنان دارای شرایط ویژه‌ای است. به‌موجب این حق، تکلیف جدیدی مبنی بر تأمین سرویس ایاب و ذهاب کارگر برای کارفرما ایجاد می‌شود. به‌طور کلی، در قانون کار الزامی برای پرداخت حق ایاب و ذهاب به کارگران وجود ندارد، مگر در شرایط خاصی که در ادامه این مقاله این شرایط را بیان خواهیم کرد.

 

تمامی نکات کلیدی در مشاوره حقوق و دستمزد کار

 

مشاوره حقوق و دستمزد

 

شرایط تأمین وسیله نقیله برای ایاب و ذهاب کارگران

شرایط تأمین کردن سرویس ایاب و ذهاب برای کارگران ازسوی کارفرما به این صورت است که اگر محل کار از محل اسکان کارگران دور باشد و امکان استفاده از وسایل حمل‌ونقل عمومی برای رفت و آمد به محل کار به هر دلیلی، اعم از اینکه ساعات کاری کارگاه طوری باشد که وسایل نقلیه در آن ساعات کار نکنند یا در مسیر کارگاه وسیله‌ای تردد نکند، وجود نداشته باشد، بر اساس ماده 152 قانون کار کارفرما موظف است که وسیله‌ای به‌عنوان سرویس ایاب و ذهاب کارگران در اختیار آنان قرار دهد.

مفاد ماده 152 قانون کار به این صورت است: در صورت دوری کارگاه و عدم وجود وسیله نقلیه عمومی به اندازه کافی، کارفرما موظف است برای ایاب و ذهاب کارگران خود، وسیله نقلیه مناسبی در اختیار آنان بگذارد.

اگر فاصله کارگاه تا محل سکونت کارگران بسیار زیاد باشد اما وسیله نقلیه عمومی برای رفت‌وآمد به آنجا به تعداد زیاد فراهم باشد، این کارگران مشمول حق ایاب و ذهاب نمی‌شوند و کارفرما هیچ تکلیفی درخصوص تأمین سرویس ایاب و ذهاب کارگرانش ندارد.

 

تدبیر جدید برای ایاب و ذهاب کارگران به محل کار

با توجه به تورمی که در هزینه‌ها به‌وجود آمده است و همچنین بالا رفتن قیمت بنزین، اگر کارگاهی شرایط اینکه برای کارگران خود وسیله ایاب و ذهاب را تأمین کند، نداشته باشد، کارگران مجبور هستند که خود برای رفت‌وآمد به محل کار چاره‌ای بیندیشند. حتی اگر کارگری مالک وسیله نقلیه باشد، با سه برابر شدن هزینه بنزین برای او به‌صرفه نخواهد بود که برای رفت‌وآمد از وسیله شخصی خود استفاده کند. با این‌ وجود، کارگری که محل کارش از محل سکونتش دور باشد، عملاً بیکار می‌ماند.

 

شرایط دریافت حق اولاد کارگران چیست؟

 

مشاوره حقوق و دستمزد

 

حسین حبیبی که عضو هیئت‌مدیره کانون عالی شورای اسلامی کار است، بیان داشته است که قانون کار در فصل هشتم برای خدمات رفاهی کارگرانی که محل زندگی و محل کار آن‌ها دور از هم است، تمهیداتی در نظر گرفته است.

او همچنین گفته است که در ماده 152 قانون کار که برای ایاب و ذهاب کارگران است، به‌طور کلی کارفرما مسئول ایاب و ذهاب آنان می‌باشد، اما در این قانون ابهاماتی وجود دارد. این ابهامات به این صورت است که منظور از دور بودن کارگاه چه مسافتی است. برای مسافت کارگاه در قانون مقداری مشخص نشده است.

همچنین عبارت عدم تکافوی وسیله نقلیه عمومی در این قانون چه ملاکی دارد. این جزئیات باید به‌طور کامل روشن شوند؛ چراکه کارفرمایان زیادی وجود دارند که از بار این مسئولیت که بر عهده آن‌ها می‌باشد، به این دلیل که شرایط به‌طور واضح و روشن نیست، شانه خالی می‌کنند.

 

کانال تلگرام لامینگو

 

جمع‌بندی مشاوره حقوق و دستمزد کارگران

ایاب و ذهاب کارگران به محل کار به‌طورکلی با سختی‌هایی روبرو است. حال اگر فاصله محل کار از محل سکونت کارگران زیاد باشد که این مشکلات چند برابر شده و حتی در برخی موارد باعث می‌شود که کارگر از کار کردن در آن کارگاه صرف‌نظر کند. این کارگر دوباره باید با مشکلات جدیدی برای پیدا کردن کار جدید دست‌وپنجه نرم کند. اما قانون کار با توجه به شرایط خاصی کارفرمایان را موظف کرده است که برای ایاب و ذهاب کارگران خود، وسیله نقلیه‌ای به‌عنوان سرویس در نظر بگیرند.

در پایان نظرات و پیشنهادات خود را در قسمت نظرات با ما در میان بگذارید. همچنین، می‌توانید برای انجام کارهای حقوقی خود در زمینه مشاوره حقوق و دستمزد از کارشناسان حقوقی مجموعه لامینگو راهنمایی بگیرید. برای کسب اطلاعات بیشتر درمورد دیگر حقوق کار به بلاگ حقوقی لامینگو مراجعه کنید.

0
برچسب ها :
نویسنده مطلب زهره لطفیان

دیدگاه شما

بدون دیدگاه