نکاتی که باید درباره مزایا و معایب پیش خرید آپارتمان بدانید

2 سال پیش
قرارداد پیش فروش ساختمان

نمونه قرارداد پیش فروش ساختمان امروزه از معاملات رایج ملکی در میان مردم می‌باشد و افرادی که خواهان خرید مسکن می‌باشند، تمایل زیادی به عقد این قرارداد دارند؛ زیرا پیش خرید ساختمان با عقد چنین قراردادی هزینه کمتری نسبت به خرید آپارتمان و یا ملک آماده دارد. با این وجود، پیش خرید آپارتمان مزایا و معایب گوناگونی را دارا می‌باشد که اگر افراد بدون اطلاع و آگاهی از این مزایا و معایب اقدام به معامله نمایند، در آینده با مشکلات متعددی مواجه خواهند شد.

نمونه قرارداد پیش فروش ساختمان تابع احکام قانون پیش فروش آپارتمان است که در سال 1389 تصویب گشته است. این قانون بر جنبه‌های مختلفی از این قرارداد و روابط قرادادی طرفین قرارداد پیش فروش ساختمان حاکم است.

نمونه قرارداد پیش فروش آپارتمان هم‌اکنون در بانک قرارداد لامینگو موجود بوده و این قرارداد توسط متخصصان امر قراردادنویسی تنظیم گشته است. شما می‌توانید با ورود به لینک زیر، این قرارداد را دریافت نموده و درصورتی‌که قصد عقد قرارداد پیش فروش و یا پیش خرید ساختمان را دارید، این قرارداد را بررسی نموده و آن را مورد استفاده قرار دهید.

دریافت نمونه قرارداد پیش‌فروش آپارتمان

 

نمونه قرارداد پیش فروش ساختمان

قرارداد پیش فروش ساختمان، به قراردادی اطلاق می‌گردد که در آن پیش‌فروشنده متعهد می‌گردد ساختمانی با اوصاف و مشخصاتی که در متن قرارداد با پیش‌خریدار بر سر آن توافق نموده‌اند، بسازد و پس از پایان کار ساخت، پیش‌فروشنده این ساختمان را در ازای دریافت مبلغی که در قرارداد پیش فروش ذکر شده است، به پیش‌خریدار تحویل دهد. پیش‌خریدار نیز باید انتظارات و مواردی را که در نظر دارد، هنگام عقد معامله بیان نموده و در قرارداد درج نماید و مبلغ قرارداد را نیز بر اساس توافق طرفین، به پیش‌فروشنده بپردازد.

پس از عقد چنین قراردادی، پیش‌خریدار مالک آن ساختمان تلقی شده و فروشنده دیگر حقی بر فروش ساختمان به اشخاص دیگر ندارد و درصورتی‌که اقدام به انجام چنین عملی نماید، این موضوع فروش مال غیر محسوب شده و از سوی مراجع مربوطه با فروشنده برخورد می‌گردد. همین‌طور، خریدار نیز باید مبلغ قرارداد را بر اساس ترتیبی که برای آن در هنگام عقد قرارداد معین گشته است، بپردازد و درصورتی‌که خریدار از این موضوع اجتناب نماید، فروشنده حق فسخ معامله را خواهد داشت.

پیش خرید ساختمان به دلایلی ازجمله افزایش قیمت مسکن در سال‌های جاری، رونق فراوانی در میان مردم داشته است؛ طوری که بسیاری از افرادی که نیاز به خرید ملک ندارند هم سرمایه خود را در بازار پیش فروش و پیش خرید ملک وارد نموده و با پیش خرید کردن ساختمان‌های غیرآماده، این ساختمان‌ها را پس از تکمیل شدن با قیمت بیشتر به دیگر افراد فروخته و این‌گونه سرمایه خود را در جریان می‌اندازند. با این حال، پیش خرید آپارتمان علاوه بر مزیت‌های گوناگون، معایب و مشکلاتی نیز به‌همراه دارد که در ادامه مطلب این مزایا و معایب را بررسی می‌نماییم.

 

حتماً بخوانید: نمونه قرارداد پیش فروش آپارتمان و مهمترین نکات حقوقی مرتبط با آن

 

نمونه قرارداد پیش فروش ساختمان چه مزایایی دارد؟

پیش خرید آپارتمان، امری است که از مزیت‌های بسیاری برخوردار بوده است و به همین دلیل است که افرادی را که به‌دنبال خرید ملک می‌باشند، طرفدار خود نموده است. پس از تصویب قانون پیش فروش آپارتمان و حاکمیت این قانون بر قراردادهای پیش خرید و پیش فروش و همچنین، الزام متعاقدین به دریافت کد رهگیری معاملات ملکی، بسیاری از خلأهای قانونی این قرارداد نیز پوشانده و برطرف گشت و در نهایت، این معامله در میان اشخاص افزایش یافت. در ادامه، برخی از مزایای پیش خرید آپارتمان را شرح می‌دهیم.

 

1) پرداخت هزینه کمتر

قیمت پیش خرید آپارتمان نسبت به مبلغی که باید برای خرید آپارتمان آماده پرداخت گردد، بسیار کمتر است و این موضوع، اصلی‌ترین مزیت قرارداد پیش فروش و همچنین اصلی‌ترین دلیل جذب افراد مختلف به عقد این قرارداد می‌باشد. بسیاری از افراد ماهیانه مبلغ زیادی را صرف رهن و اجاره مسکن می‌نمایند و این مبلغ با توجه به تورم بی‌سابقه قیمت ملک در ایران، به‌طور تصاعدی نیز افزایش می‌یابد. درنتیجه، افراد به‌دنبال راهی هستند تا بتوانند با قیمتی معقول‌تر صاحب مسکن شوند و پیش خرید آپارتمان این امکان را برای آن‌ها فراهم می‌سازد.

 

2) راهی برای سرمایه‌گذاری

نه‌تنها افرادی که به‌دنبال خرید ملک و سکونت در آن هستند اقدام به عقد نمونه قرارداد پیش فروش ساختمان می‌نمایند، بلکه بسیاری از کسانی که چنین نیازی به مسکن ندارند هم تمایل به عقد چنین قراردادی دارند. دلیل این افراد برای عقد این قرارداد، جنبه سرمایه‌گذاری چنین معامله‌ای می‌باشد. افرادی که مایل به سرمایه‌گذاری در زمینه‌های گوناگون هستند، سرمایه خود را وارد بازار ملک نموده و با پرداخت مبلغی، آپارتمانی را پیش خرید نموده و پس از اتمام ساخت آپارتمان، این ملک را با قیمت بیشتری به دیگر افراد می‌فروشند. این‌گونه سرمایه این افراد دائماً در جریان بوده و افزایش می‌یابد.

 

3) امکان پرداخت تدریجی مبلغ نمونه قرارداد پیش فروش ساختمان

پیش‌خریدار این امکان را دارد که با هر بار پیشرفت در ساخت آپارتمان، مبلغ متناسب با همان سطح از پیشرفت در ساخت را پرداخت نماید و این مزیتی است که افرادی که آپارتمان آماده را خریداری می‌نمایند، از آن برخوردار نمی‌باشند و در صورت خرید آپارتمان آماده، خریدار باید مبلغ آپارتمان را ظرف مدت کوتاهی به فروشنده بپردازد.

 

4) کنترل پیش‌خریدار بر روند ساخت ساختمان

زمانی که پیش‌فروشنده و پیش‌خریدار با یکدیگر قرارداد پپیش فروش منعقد می‌نمایند، ساخت ساختمان کامل نشده است و حتی ممکن است هنوز شروع نشده باشد؛ این موضوع این امکان را به خریدار می‌دهد که بر روند تکمیل ملک از ابعاد گوناگون نظارت و کنترل داشته باشد. برای مثال، پیش‌خریدار می‌تواند مصالح ساختمانی را از نظر نوع و جنس بررسی نماید.

 

5) ساخت ساختمان بر اساس نظر خریدار

علاوه بر موارد بالا، دیگر مزیتی که قرارداد پیش فروش ساختمان دارد این است که خریدار می‌تواند نظر و سلیقه خود را بر ساختمانی که قرار است ساخته شود، اعمال نماید. برای مثال، خریدار می‌تواند نقشه مورد نظر برای آپارتمان را به فروشنده پیشنهاد دهد و اوصاف مورد نظر خود را در متن قرارداد داخل نماید، درصورتی‌که خرید آپارتمان و ملک آماده چنین فرصتی را برای خریدار مهیا نمی‌نماید.

 

نمونه قرارداد پیش فروش آپارتمان

 

نمونه قرارداد پیش فروش ساختمان چه معایبی دارد؟

با وجود اینکه قرارداد پیش فروش ساختمان مزایای زیادی دارد، معایب و مشکلات مختلفی نیز دارد که ممکن است سبب ورود خسارت به هر یک از طرفین این قرارداد گردد. در ادامه، برخی از این معایب را بررسی می‌نماییم.

 

1) فروش ساختمان به چند نفر

اولین و بزرگترین ایرادی که قراردادهای پیش فروش ساختمان دارند، این است که پیش‌فروشنده ممکن است یک آپارتمان را همزمان به چند نفر فروخته باشد. با اینکه در حال حاضر الزام به دریافت کد رهگیری معاملات ملکی راه کلاهبرداری و فروش مال غیر به دیگران را تقریباً مسدود نموده است، هنوز برخی از سازندگان از دریافت و أخذ این کد امتناع نموده و بعضی اوقات نیز خریداران اصلاً در جریان این که باید از سامانه اسناد و املاک کشور کد رهگیری دریافت نمایند، نبوده و افراد سودجو از این موضوع سوءاستفاده می‌نمایند.

 

2) افزایش قیمت مصالح ساختمانی

زمانی که فروشنده، آپارتمان آماده فروش را به خریدار می‌فروشد، از قیمت تمام‌شده ملک مطلع بوده است و به همین دلیل، دچار ضرر در قرارداد فروش ساختمان نمی‌گردد؛ اما در قراردادهای پیش فروش، فروشنده اطلاعی از آینده بازار مصالح و سایر موارد تأثیرگذار در ساخت آپارتمان نبوده است و ممکن است ناگهان قیمت ساخت افزایش یابد و از آنجایی که فروشنده ملزم است ساختمان را با همان قیمت قراردادی به خریدار بفروشد، این موضوع ممکن است خساراتی برای فروشنده به بار آورد.

 

حتماً بخوانید: حکم اضافه متراژ در پیش فروش آپارتمان چیست؟

 

3) امکان عدم تحویل ملک در موعد مقرر

یکی دیگر از مشکلات پیش خرید کردن ساختمان، این است که ممکن است سازنده و فروشنده ملک نتواند ساختمان را در موعد مقرر در قرارداد به خریدار تحویل نماید. این موضوع می‌تواند خسارات زیادی برای خریدار به‌همراه داشته باشد؛ زیرا خریدار ممکن است با اطمینان به زمان تحویل ملک، اجاره‌نامه‌ای تا آن زمان منعقد نموده باشد و یا خریدار شخصی باشد که برای سرمایه‌گذاری قرارداد پیش فروش منعقد نموده است و عدم تسلیم ملک در موعد مقرر باعث گردد این فرد متحمل ضرر گردد.

 

4) دریافت وام بانکی توسط فروشنده و عدم پرداخت اقساط آن

اغلب سازندگان و فروشندگان ساختمان پیش از انتقال سند ملک به خریدار، با سند ملک درخواست وام بانکی نموده تا از این طریق بتوانند بخشی از هزینه ساخت ساختمان را بپردازند. این وام بانکی که با سند ملک اخذ شده است، اقساطی دارد که فروشنده باید این اقساط را بپرازد؛ اما بسیار پیش آمده است که فروشنده وام را دریافت نموده و سپس سند را به خریدار انتقال داده است و خریدار مسئول پرداخت اقساط این وام شده است. این موضوع یکی از مشکلاتی است که افرادی که قصد پیش خرید آپارتمان دارند، باید به این موضوع توجه نمایند.

 

کانال تلگرام لامینگو

 

نتیجه‌گیری

عقد نمونه قرارداد پیش فروش ساختمان ممکن است سبب گردد افراد صاحب مسکن شده و از پرداخت اجاره‌های سنگین خلاصی یابند؛ اما همواره این موضوع باید مد نظر افراد، چه به‌عنوان پیش‌فروشنده و چه به‌عنوان پیش‌خریدار، باشد که اگر بدون آگاهی از قانون پیش فروش آپارتمان و عرف حاکم بر این قرارداد معامله نمایند، ممکن است نه‌تنها متحمل خسارت نقدی گردند، بلکه مورد کلاهبرداری قرار گرفته و سرمایه خود را در این راه از دست بدهند. درنتیجه، اگر در شرف عقد چنین قراردادی می‌باشید، الزامات حقوقی را رعایت نموده و قرارداد پیش فروش را در بنگاه املاک معتبری عقد نمایید تا ریسک این قرارداد به حداقل برسد.

اگر از مطالعه مطلب بالا رضایت داشته‌اید و مطالعه این مطلب برای شما مفید بوده است، می‌توانید وارد بلاگ حقوقی لامینگو شوید و سایر محتواهای گردآوری‌شده در آن بستر را نیز مطالعه نمایید و دانش حقوقی خود را در زمینه‎‌های گوناگون افزایش دهید.

0
برچسب ها :
نویسنده مطلب زهرا حامد

دیدگاه شما

بدون دیدگاه