حکم اضافه متراژ در پیش فروش آپارتمان چیست؟

2 سال پیش
نمونه قرارداد پیش فروش آپارتمان

یکی از مسائلی که افراد در نمونه قراردادهای پیش فروش ساختمان بسیار با آن مواجه می‌گردند، این است که متراژ ساختمان در پایان کار ساخت، از متراژ قیدشده در هنگام عقد نمونه قرارداد پیش فروش آپارتمان کمتر یا بیشتر می‌باشد. این موضوع در بسیاری از قراردادهای پیش فروش اتفاق افتاده و سبب می‌گردد طرفین قرارداد با یکدیگر بر سر این مورد اختلاف پیدا نمایند. این اختلاف به‌خصوص در چگونگی پرداخت تفاوت متراژ و همچنین وجود حق فسخ برای بر هم زدن معامله رخ می‌دهد. در ادامه این مطلب، قصد داریم توضیح دهیم این اختلاف در متراژ چگونه باید پرداخت گردد و در صورت بروز اختلاف در متراژ واقعی و قراردادی ساختمان، تکلیف و چاره چیست.

پیش از ادامه مطلب، باید بیان گردد که طرفین قرارداد پیش فروش پیش از انعقاد این قرارداد باید الزامات حقوقی را رعایت نمایند و قراردادی صحیح منعقد نمایند تا متحمل ضرر نگردند. در همین راستا، شما می‌توانید نمونه قرارداد پیش فروش آپارتمان را که در بانک قرارداد لامینگو موجود بوده است و توسط کارشناسان قراردادنویسی منعقد گشته است، دریافت نمایید و مورد بررسی قرار دهید و اگر قصد عقد چنین قراردادی دارید، این قرارداد را مورد استفاده قرار دهید.

دریافت نمونه قرارداد پیش‌فروش آپارتمان

 

عقد نمونه قرارداد پیش فروش آپارتمان

موضوع قرارداد پیش فروش ساختمان، ساخت و تحویل ساختمانی است که هنوز آماده نیست. در این قرارداد، فروشنده متعهد می‌گردد ساختمانی را بر اساس مشخصاتی که طرفین بر سر آن در هنگام عقد قرارداد توافق می‌نمایند، ساخته و در موعد مقرر در قرارداد به خریدار تحویل دهد. بر اساس قانون پیش فروش آپارتمان، طرفین این قرارداد باید در هنگام عقد قرارداد پیش فروش، سند رسمی تنظیم نمایند.

نمونه قرارداد پیش فروش آپارتمان مزایایی دارد که بسیاری از افرادی که به‌دنبال خرید مسکن هستند، به این قرارداد جذب می‌گردند. برای مثال، بر خلاف قراردادهای خرید ملک آماده که معمولاً خریدار وقت زیادی را برای پرداخت مبلغ ندارد، در قراردادهای پیش فروش ساختمان خریدار این حق را دارد که مبلغ قرارداد را به‌صورت تدریجی پرداخت نماید و در بین هر دو نوبت پرداخت، خریدار فرصتی دارد تا مبلغ را تهیه نماید.

در قرارداد پیش فروش ساختمان باید مواردی مانند عنوان و موضوع قرارداد، مبلغ قرارداد، مشخصات پیش‌خریدار و پیش‌فروشنده و تعهدات طرفین قرارداد، اوصاف ساختمان مورد نظر به‌طور دقیق و همراه با جزئیات، موعد تحویل ساختمان، مبلغ خسارت دیرکرد در تحویل ساختمان و یا دیرکرد در پرداخت مبلغ قرارداد، شرایط خاتمه قرارداد، تأثیر قوه قاهره در قرارداد و حق فسخ قرارداد قید گردد.

این قرارداد یکی از راه‌های سرمایه‌گذاری برای اشخاصی است که قصد دارند سرمایه خود را در بانک قرار ندهند و نوعی از سرمایه‌گذاری را انجام دهند که ارزش پولشان بعد از مدتی افزایش یابد. این افراد با پیش خرید کردن ملکی با عقد نمونه قرارداد پیش فروش و با قیمتی ارزان‌تر و فروش همان ملک با قیمتی بیشتر، سود مورد نظر را کسب می‌نمایند.

 

نمونه قرارداد پیش فروش آپارتمان

 

اضافه متراژ در پیش فروش آپارتمان

یکی از مشکلات اساسی خرید ساختمانی که هنوز ساخته نشده است و یا ساخت آن به اتمام نرسیده است، این است که ممکن است در نهایت ساختمان با آنچه در ذهن خریدار بوده است و با اوضاف قراردادی متفاوت گردد. یکی از این موارد، اختلاف در متراژ ساختمان ساخته‌شده با متراژی است که در نمونه قرارداد پیش فروش ساختمان بر سر آن توافق گشته است. این مورد، از موارد و مشکلاتی است که برای بسیاری از پیش‌خریداران ساختمان پیش می‌آید و از آنجایی که ممکن است پیش‌خریدار به‌دلیل اختلاف در متراژ ملزم گردد قیمت بیشتری بپردازد و از آنجایی که قیمت ملک بسیار بالا است، قانونگذار راه‌حلی برای حل این مشکل ارائه داده است.

 

حتماً بخوانید: نمونه قرارداد پیش فروش آپارتمان و مهمترین نکات حقوقی مرتبط با آن

 

در صورت بروز اختلاف در متراژ، پیش‌خریدار چه حقی دارد؟

اختلاف متراژ در ساختمان تسلیم‌شده، گاه ممکن است تا 5 درصد مساحت و متراژ آپارتمان باشد و گاه ممکن است بیش از 5 درصد مساحت و متراژ ساختمان باشد. قانونگذار درجهت تأمین حق شخص پیش‌خریدار ساختمان، بیان داشته است که اگر این اختلاف متراژ بیش از 5 درصد مساحت ساختمان باشد، پیش‌خریدار می‌تواند نمونه قرارداد پیش فروش ساختمان را فسخ نماید. حال ممکن است این اختلاف در متراژ بدین صورت باشد که متراژ آپارتمان ساخته‌شده بیشتر از متراژ مورد توافق طرفین در هنگام عقد قرارداد باشد و یا کمتر از متراژ قراردادی. در هر دو صورت، قانوگذار حق فسخ قرارداد را فقط به پیش‌خریدار داده است و پیش‌فروشنده ساختمان در هیچ حالتی حق فسخ قرارداد پیش فروش را ندارد.

و اما در ارتباط با اختلاف در متراژی که تا 5 درصد مساحت ساختمان است، باید ذکر گردد که در این صورت قانونگذار حق فسخی برای پیش‌خریدار قائل نشده است و در این شرایط، اگر متراژ بیش از میزان مقررشده در قرارداد باشد، خریدار باید مابه‌التفاوت را براساس قیمت روز خرید آپارتمان به فروشنده بپردازد و اگر متراژ کمتر از میزان مقررشده در قرارداد نمونه قرارداد پیش فروش ساختمان باشد، فروشنده باید مابه‌التفاوت را بر اساس قیمت روز ساختمان به خریدار بپردازد.

البته ذکر این نکته ضروری است که روابط طرفین با توجه به آنچه بر آن توافق کرده‌اند، تعیین می‌گردد و اگر طرفین در قرارداد معین کرده باشند که در صورت بروز اختلاف در متراژ ساختمان با متراژ قراردادی، مبلغ مابه‌التفاوت به‌طور کل بر اساس قیمت زمان معامله و یا به‌طور کل بر اساس قیمت روز محاسبه گردد، این توافق معتبر است و بر همین اساس عمل می‌گردد.

 

کانال تلگرام لامینگو

 

سخن پایانی

بر اساس قانون پیش فروش آپارتمان، اگر فروشنده تخلفی نماید که به‌دلیل این تخلف خسارتی به خریدار وارد گردد، فروشنده باید به خریدار خسارت پرداخت نموده و ضررهای وارده را جبران نماید. ایجاد اختلاف در متراژ آپارتمان نیز یکی از همین تخلف‌ها است و اگر خریدار از این اختلاف متراژ خسارتی متحمل گردد، برای مثال نتواند مبلغ مابه‌التفاوت را بپردازد و مجبور به فسخ قرارداد گردد، فروشنده باید به خریدار خسارت بپردازد.

اگر از مطالعه این مطلب رضایت کافی داشته‌اید و این محتوا برایتان مفید بوده است، می‌توانید وارد بلاگ حقوقی لامینگو شوید و سایر مطالب منتشرشده را در ارتباط با قرارداد پیش فروش آپارتمان و سایر موضوعات حقوقی بررسی و مطالعه نمایید.

4
برچسب ها :
نویسنده مطلب زهرا حامد

دیدگاه شما

4 دیدگاه

  • وحید
    2 سال پیش

    عالی بود

  • هادی خوش سیما
    1 سال پیش

    خیلی ممنون وسپاسگزارم ازتوضیحات قانون پیش فروش آپارتمان که خیلی ازمردم هیچ آگاهی وروشنفکری به قوانین خریدپیش فروش ندارند وبعد به مشکلات زیادی مواجه می‌شوند خواهشمندم ازاین مباحث بیشترتوضیح واطلاع رسانی نمایید زاتشکرفراوان

    • نیلوفر جهانفر
      1 سال پیش

      با سلام و احترام،
      سپاس از نظر ارزشمند شما.