نمونه قرارداد مشارکت در داروخانه و دیگر موضوعات مرتبط با آن

2 سال پیش
نمونه قرارداد مشارکت در داروخانه

تأسیس داروخانه یکی از اهداف دانشجویانی می‌باشد که در رشته داروسازی تحصیل می‌نمایند؛ اما باید توجه کرد که از آنجایی که این شغل، یعنی داشتن داروخانه، جزء مشاغل پردرآمد جامعه محسوب می‌گردد، نه‌تنها دانشجویان و فارغ‌التحصیلان رشته داروسازی، بلکه بسیاری از دیگر اشخاص در جامعه نیز تمایل به تأسیس داروخانه و فعالیت در این حوزه دارند. همان‌طور که داشتن داروخانه سود و درآمد زیادی به‌همراه دارد، به همان نسبت نیز هزینه تأسیس و راه‌اندازی داروخانه بالا می‌باشد؛ درنتیجه، این موضوع سبب می‌گردد افراد تصمیم به تأسیس داروخانه با عقد نمونه قرارداد مشارکت داروخانه گرفته و بدین ترتیب، اشخاصی که فارغ‌التحصیل این رشته هستند اما توان مالی کافی برای راه‌اندازی داروخانه ندارند، می‌توانند از سرمایه افرادی که تصمیم دارند وارد فعالیت در این حوزه شوند اما تخصص مربوطه را نداشته و در عوض سرمایه کافی دارند، بهره برده و قرارداد مشارکت منعقد نمایند.

انواع قراردادهای مشارکت مدنی در بانک قرارداد لامنگو موجود می‌باشد و شما با ورود به این بانک قرارداد، می‌توانید انواع قراردادهای حقوقی را دریافت کرده و مورد استفاده قرار دهید. همچنین، نمونه قرارداد مشارکت در داروخانه از طریق لینک زیر قابل دسترسی می‌باشد.

دریافت قرارداد مشارکت در راه‌اندازی و اداره داروخانه

 

نمونه قرارداد مشارکت در داروخانه چه نوع قراردادی است؟

قرارداد مشارکت در تأسیس داروخانه، یکی از انواع قراردادهای مشارکت مدنی می‌باشد. قرارداد مشارکت مدنی قراردادی است که در آن اشخاص حقیقی و حقوقی سرمایه نقدی و غیرنقدی خود را با هم درآمیخته و این سرمایه را درجهت انجام فعالیت‌های مختلف تولیدی، بازرگانی، خدماتی و غیره به کار می‌برند. در قرارداد مشارکت که برای سرمایه‌گذاری در امور کاری استفاده می‌گردد، سهم‌الشرکه هر یک از شرکا با سهم‌الشرکه دیگری آمیخته شده و تبدیل به یک سرمایه می‌گردد؛ البته نوع این سرمایه و میزان آن در متن قرارداد مشارکت مدنی قید می‌گردد تا بر همین اساس، میزان سود هر یک معین گردد. نمونه قرارداد مشارکت در داروخانه نیز یکی از انواع قراردادهای مشارکت مدنی محسوب می‌گردد.

در قرارداد مشارکت در تأسیس داروخانه نیز اصولاً یکی از طرفین قرارداد سرمایه لازم برای تأسیس و راه‌اندازی داروخانه را همراه می‌آورد و طرف دیگر نیز شخصی است که تخصص داروسازی داشته و در رشته‌های تحصیلی مرتبط با داشتن داروخانه تحصیل نموده است و علم و دانش مدیریت داروخانه را دارا می‌باشد.

 

مفاد و مندرجات نمونه قرارداد مشارکت در داروخانه

همان‌طور که پیش‌‌تر نیز ذکر شد، قرارداد مشارکت در داروخانه از انواع قراردادهای مشارکت مدنی است و بر این اساس، مفاد این قرارداد نیز همان مواردی است که در هر قرارداد مشارکتی قید می‌گردد؛ اما هر قرارداد مفاد مختص به خود را نیز دارا می‌باشد که این موارد نیز باید به‌طور دقیق در متن قرارداد مشارکت در داروخانه ذکر گردد. در ادامه، به شرح بندهای مندرج در نمونه قرارداد مشارکت داروخانه می‌پردازیم.

 

1) عنوان قرارداد

عنوان قراداد مشارکتی که در آن اشخاص حقیقی و یا حقوقی سرمایه نقدی و غیرنقدی خود را با هم در می‌آمیزند تا از این سرمایه درجهت تأسیس و راه‌اندازی داروخانه استفاده نمایند، نمونه قرارداد مشارکت در داروخانه می‌باشد.

 

2) موضوع قرارداد

موضوع قرارداد مشارکت در راه‌اندازی داروخانه، همان عملی است که طرفین قرارداد تصمیم دارند در قالب این قرارداد انجام دهند. قرارداد مشارکت در داروخانه ناظر به خلط سرمایه نقدی و غیرنقدی اشخاص گوناگون برای فعالیت در زمینه داشتن داروخانه و تأسیس محلی به نام داروخانه است که این فعالیت شامل مواردی مانند أخذ مجوزهای لازم، تهیه مکان مناسب برای داروخانه، خرید دارو، مدیریت داروخانه و غیره می‌باشد.

 

3) مشخصات طرفین قرارداد

طرفین نمونه قرارداد مشارکت در داروخانه ممکن است اشخاص حقیقی یا حقوقی باشند. به هر ترتیب، نیاز است مشخصات کامل شرکا و طرفین قرارداد و همچنین نمایندگان این اشخاص در متن قرارداد قید گردد. مشخصاتی مانند نام و نام خانوادگی، شماره شناسنامه و کد ملی، شماره تماس ثابت و همراه، آدرس محل سکونت و غیره.

همین‌طور، اگر یکی از شرکا و طرفین قرارداد شخص حقوقی باشد، باید مواردی مانند شماره ثبت شخص حقوقی، نوع شخص حقوقی، نام شخصیت حقوقی، مشخصات نماینده شخص حقوقی، ذکر سمت نماینده، آدرس محل اقامت قانونی، کد پستی، شماره تلفن و تاریخ ثبت این شخص حقوقی در متن قرارداد مشارکت در داروخانه قید گردد.

موضوعی که توجه به آن ضروری است، این است که مشخصاتی که باید درج گردد ممکن است در ارتباط با هر شخص متفاوت باشد؛ برای مثال، در ارتباط با شریکی که قرار است از سرمایه غیرنقدی و یا تخصص وی در زمینه داروسازی استفاده گردد، نیاز است علاوه بر مشخصات کلی مانند مشخصات شخصی، مواردی مانند مدرک تحصیلی که نشان‌دهنده تخصص و توان کار در داروخانه می‌باشد نیز ضمیمه قرارداد گردد.

همچنین، در ارتباط با شریکی که بنا است سرمایه مادی را با خود به‌همراه آورد، باید علاوه بر مشخصاتی مانند نام و نام خانوادگی و شماره تماس و آدرس محل سکونت، مواردی که ثابت می‌نماید این شخص از تمکن کافی برای تضمین هزینه‌های راه‌اندازی داروخانه برخوردار است نیز درج گردد.

 

4) آورده شرکا در نمونه قرارداد مشارکت در داروخانه

در هر قرارداد مشارکتی، هر یک از طرفین قرارداد که همان شرکای قرارداد می‌باشند، آورده‌ای همراه خود دارند که ممکن است نقدی یا غیرنقدی باشد. ممکن است در قرارداد مشارکت در داروخانه یکی از شرکا سرمایه نقدی برای راه‌اندازی داروخانه و خرید تجهیزات را به‌همراه داشته باشد، یک نفر در این قرارداد محل مناسب برای تأسیس داروخانه داشته باشد و آن را به‌عنوان آورده وارد قرارداد نماید و ممکن است یکی از شرکا از علم داروسازی برخوردار بوده و آورده غیرنقدی در این قرارداد مشارکت به‌همراه آورده باشد. در هر صورت، باید میزان و نوع این آورده و سهم‌الشرکه هر یک از شرکای قرارداد تأسیس داروخانه در متن قرارداد مشارکت با رعایت جزئیات قید گردد.

اگر میزان سرمایه هر شریک به‌طور دقیق در متن قرارداد مشارکت ذکر نگردد، اصل بر مساوی بودن سرمایه طرفین است و درنتیجه، سود نیز به همان نسبت به‌طور برابر میان شرکا در قرارداد مشارکت تقسیم می‌گردد.

 

5) تعهدات طرفین قرارداد

هر یک از شرکای قرارداد مشارکت در داروخانه، تعهداتی بر عهده دارند که این تعهدات باید در بندی ذکر گشته و وارد متن قرارداد گردد. ممکن است در ابتدا این‌چنین تصور گردد که اگر آورده شریکی سرمایه نقدی لازم برای تأسیس داروخانه است، آن شخص وظیفه دارد تمام مسائل مرتبط با امور مالی را خود انجام دهد که این تصور غلطی بوده و تعهدات شرکا در قرارداد مشارکت تماماً به توافق طرفین بستگی دارد. اما به‌‌طور کلی، شخصی که قرار است آورده نقدی داشته باشد، وظیفه دارد در موعد معین در قرارداد این سرمایه را تهیه نموده تا تجهیزات مربوطه خریداری شده و مکان مناسب برای داروخانه تهیه گردد.

همچنین، شخصی که از توان و تخصص داروسازی بهره‌مند است، وظیفه دارد داروخانه را مدیریت نماید، تجهیزات مورد نیاز را برای راه‌اندازی داروخانه لیست نماید، صلاحیت علمی کارکنان داروخانه را در هنگام استخدام در داروخانه بسنجد و داروخانه را به‌اصطلاح بر پا کند.

 

6) میزان سود و زیان هر یک از شرکا

همان‌طور که در بالا نیز ذکر شد، تأسیس داروخانه یکی از مشاغل پردرآمد در جامعه می‌باشد و به همین دلیل نیز بسیاری از افراد متقاضی راه‌اندازی داروخانه بوده و در این راستا، اقدام به عقد نمونه قرارداد مشارکت در داروخانه می‌نمایند. با توجه به این موضوع، می‌توان به این نتیجه رسید که رسیدن به سود یکی از بزرگترین اهداف طرفین قرارداد مشارکت در داروخانه می‌باشد و به همین دلیل نیز این بند یکی از مهم‌ترین بندهای این قرارداد می‌باشد.

در این بند، میزان سود هر یک از شرکا مشخص می‌گردد و در واقع، سود قرارداد مشارکت بر این اساس میان طرفین قرارداد تقسیم می‌گردد و بر اساس قانون مدنی، هر یک از شرکا در قرارداد مشارکت به نسبت آورده خود سود می‌برد اما ممکن است برخی از اوقات شرکا تمامی سود قرارداد را برداشت نکرده؛ به‌خصوص در ابتدای امر تأسیس داروخانه، بخشی از سود را صرف تکمیل داروخانه و یا گسترش فعالیت خود نمایند. به هر حال، طرفین می‌توانند توافق کنند که اولین سود حاصل از مشارکت پس از مدت مشخصی از شروع شراکت منتقل گردد.

 

7) مدت نمونه قرارداد مشارکت در داروخانه

طرفین نمونه قرارداد مشارکت در داروخانه باید با توجه به هدفی که دارند و فعالیتی که قرار است در قالب این قرارداد انجام دهند، درباره مدت قرارداد نیز به توافق رسیده و این مدت را در متن قرارداد مشارکت در داروخانه قید نمایند. همین‌طور، شرکا می‌توانند در صورت تمایل به ادامه همکاری و ادامه دادن موضوع قرارداد، مدت قرارداد را تمدید نمایند.

 

8) مدیریت داروخانه

این بند درباره این موضوع که داروخانه‌ای که تأسیس می‌گردد باید توسط چه کسی و یا چه افرادی اداره گردد، تعیین تکلیف می‌نماید. این بند یکی از مهم‌ترین بندهای نمونه قرارداد مشارکت در داروخانه می‌باشد؛ زیرا اداره داروخانه امری مهم است و رسیدن به سود ناشی از انعقاد قرارداد مشارکت نیز مستلزم اداره صحیح داروخانه می‌باشد. همچنین، ممکن است شرکا در ارتباط با اداره داروخانه با یکدیگر با اختلاف مواجه گردند و در ادامه روند فعالیت داروخانه، هر یک از طرفین قرارداد نظرات و تصمیمات خود را اعمال نماید. درنتیجه، نیاز است پیش از شروع فعالیت داروخانه بر سر این موضوع در قرارداد توافق شده و بر همان اساس داروخانه مدیریت گردد.

 

9) شرط عدم رقابت

ممکن است در قرارداد مشارکت در داروخانه یکی از شرکا که سرمایه راه‌اندازی داروخانه را تأمین نموده است، از شخصی که متخصص داروسازی می‌باشد بخواهد در هنگام عقد قرارداد به‌طور کتبی متعهد گردد که در طول مدت این قرارداد، به‌عنوان نیروی داروساز با داروخانه دیگر همکاری ننماید. این شرط، شرط عدم رقابت نام دارد و در برخی از قراردادهای کاری رایج می‌باشد. بهتر است شرط عدم رقابت بر کلیه شرکا بار گردد.

 

10) خاتمه قرارداد

نمونه قرارداد مشارکت در داروخانه ممکن است به دلایل ارادی و یا قهری خاتمه یابد. یکی از علل خاتمه هر قراردادی، اعمال حق فسخ از جانب طرفین قرارداد است و در قرارداد مشارکت در داروخانه نیز هر یک از شرکا ممکن است به دلایلی که در متن قرارداد ذکر می‌گردد، دارای حق فسخ قرارداد باشد. یکی از این علل فسخ، عدم رعایت شروط ضمن عقد مانند شرط عدم رقابت است؛ به این ترتیب که اگر یکی از شرکا اقدام به همکاری با داروخانه دیگر نماید، شریک دیگر حق دارد به‌طور ارادی قرارداد را خاتمه دهد.

علاوه بر خاتمه ارادی، نمونه قرارداد مشارکت در داروخانه ممکن است به دلایلی خاتمه یابد که در اختیار و اراده شرکا نمی‌باشد؛ برای مثال، ممکن است یکی از طرفین قرارداد فوت نماید، داروخانه به دلایلی مانند وقوع آتش‌سوزی از بین برود، شخص سرمایه‌گذار دچار اعسار گردد و یا پروانه داروخانه باطل گردد و به هر ترتیب، ممکن است اتفاقاتی غیرمنتظره رخ دهد که در نتیجه آن، انجام موضوع قرارداد مشارکت در داروخانه منتفی گردد و ادامه همکاری میسر نباشد. در این صورت، قرارداد مشارکت در داروخانه به‌طور قهری خاتمه می‌یابد.

 

نمونه قرارداد مشارکت در داروخانه

 

شرایط تاسیس داروخانه

اشخاصی که با عقد نمونه قرارداد مشارکت در داروخانه تصمیم دارند داروخانه‌ای افتتاح نمایند، باید مراحل گوناگونی را طی کرده و مجوزهای مختلفی را در این زمینه أخذ نمایند. این اشخاص باید آیین‌نامه‌های مربوطه را مطالعه نموده و با تکمیل مدارک خود، برای طی کردن مراحل راه‌اندازی داروخانه اقدام نمایند. باید توجه داشت که تأسیس داروخانه در سرتاسر کشور زیر نظر وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی صورت می‌گیرد و مجوزها و امتیازهای مربوطه باید از این نهاد دریافت گردد. همچنین، وزارت بهداشت برای تأسیس داروخانه محدودیتی در جهت مدرک دانشگاهی و سن نگذاشته است و افراد با مدرک تحصیلی دیپلم نیز مجاز به أخذ مجوز داروخانه می‌باشند. در ادامه مطلب، به شرح مراحل تأسیس داروخانه می‌پردازیم.

 

1) کسب امتیازهای لازم در راستای دریافت موافقتنامه اصولی (مجوز اولیه)

برای راه‌اندازی داروخانه، هر شخص باید امتیازهایی را کسب نماید که این امتیازها بر اساس شهری که اشخاص قصد دارند در آنجا داروخانه تأسیس نمایند، متفاوت می‌باشد. برای مثال، برای تأسیس داروخانه در کلان‌شهر تهران، 2700 امتیاز نیاز است که افراد باید این امتیاز را به دست آورند تا بتوانند مجوز لازم را برای افتتاح داروخانه دریافت نمایند.

موضوعی که افراد باید به آن توجه نمایند، این است که اگر بخواهند در تأسیس داروخانه با فرد دیگری مشارکت نمایند، امتیازهای هر شریک به‌طور جدا بررسی می‌شود و هر یک از شرکای نمونه قرارداد مشارکت در داروخانه باید به حد نصاب امتیازهای لازم برسد و اگر یکی از شرکا نتواند به این حد نصاب برسد و نتواند امتیازهای لازم را کسب نماید، نمی‌تواند در امر تأسیس داروخانه با شریک دیگر مشارکت نماید. البته باید توجه داشت در ارتباط با امتیاز مدرک تحصیلی و سابقه داروساز بودن، امتیاز هر شریکی که بیشتر باشد محاسبه می‌گردد. در این زمینه، موارد گوناگونی وجود دارد که هر کدام دارای امتیاز مخصوص به خود می‌باشند و در ادامه آن‌ها را بررسی می‌نماییم.

مدرک تحصیلی

مدرک تحصیلی اولین موردی است که داشتن آن دارای امتیاز برای اشخاصی است که تصمیم دارند اقدام به تأسیس داروخانه نمایند. در آیین‌نامه مصوب 1400 برخلاف آیین‌نامه قبلی، داشتن مدرک داروسازی الزامی است؛ هرچه این مدرک در مقاطع بالاتری باشد، امتیاز متقاضی بیشتر خواهد بود.

سابقه شغلی

افرادی که سابقاً در کارخانه مشغول به کار بوده‌اند، می‌توانند به‌ازای هر یک سال داشتن سابقه امتیاز کسب نمایند و این سابقه از تاریخ أخذ مدرک فارغ‌التحصیلی محاسبه می‌گردد. همچنین، اشخاصی که بدون دارا بودن مدرک تحصیلی مرتبط در داروخانه مشغول به کار بوده‌اند، می‌توانند با أخذ گواهی از داروخانه‌ای که در آنجا فعالیت کاری داشته‌اند، از امتیاز مربوطه استفاده نمایند.

بومی بودن

اگر اشخاصی که می‌خواهند اقدام به تأسیس داروخانه نمایند، این داروخانه را در شهر و استان محل تولد خود راه‌اندازی نمایند، می‌توانند از امتیاز بومی بودن استفاده کنند. تأسیس داروخانه در استان محل تولد 50 امتیاز و تأسیس داروخانه در شهر محل تولد دارای 100 امتیاز می‌باشد. همچنین، اشخاصی که برای 5 سال در یک شهر تحصیل نموده و یا 5 سال در آن شهر کار کرده باشند، بومی آن شهر محسوب می‌گردند.

امتیاز ایثارگری

اگر افرادی که تصمیم به داشتن داروخانه دارند از افراد ایثارگر باشند، ایثارگری برای آن‌ها امتیاز محسوب می‌گردد. برای مثال، «به جانباز ۵۰ درصد و بالاتر از آن، فرزند یا همسر جانباز ۷۰ درصد و بالاتر یا معادل آزاده آن و همسر، پدر، مادر یا فرزند شهید، به شرط بومی بودن در استان و شهرستان مورد تقاضا و کسب حداقل ۲۰۰۰ امتیاز، برای یک بار در سطح کشور مجوز اولیه (موافقت اصولی) داروخانه اعطا خواهد شد.

پس از بررسی امتیازهای لازم برای راه‌اندازی داروخانه، درصورتی‌که افراد اطمینان یابند که می‌توانند امتیاز کافی را برای تأسیس داروخانه کسب نمایند، می‌توانند وارد مرحله بعد گردند.

 

2) ثبت‌نام در سامانه غذا و دارو در جهت أخذ مجوز مربوطه

همان‌طور که گفته شد، برای تأسیس داروخانه متصدیان این امر باید به حد نصاب امتیازهایی که در آیین‌نامه‌های تأسیس داروخانه آمده است، برسند. افراد پس از محاسبه این امتیازها، باید وارد سامانه غذا و دارو شوند و پس از دریافت کد رهگیری، مدارک خود را در آن سامانه آپلود نمایند تا امتیاز آن‌ها توسط سامانه نیز محاسبه گشته و برای آن‌ها لحاظ گردد. افراد باید توجه داشته باشند که اگر قصد تأسیس داروخانه به‌صورت مشارکتی و با عقد نمونه قرارداد مشارکت در داروخانه را دارند، باید مدارک هر یک از شرکا به‌صورت جداگانه در سامانه آپلود گردد و هر چه سریع‌تر نسبت به آپلود مدارک اقدام نمایند، سریع‌تر نیز به پرونده آن‌ها رسیدگی می‌گردد.

از دیگر شرایط ثبت‌نام در این سامانه، این است که افراد نباید هنگامی که اقدام به دریافت مجوزهای لازم در جهت تأسیس داروخانه نموده‌اند، به‌طور همزمان مجوز و پروانه تأسیس یکی از دیگر مراکز پزشکی را داشته باشند و در صورت داشتن پروانه تأسیس دیگر مراکز پزشکی، مجوز تأسیس داروخانه برای این افراد صادر نخواهد شد.

پس ار بارگذاری مدارک لازم در سامانه، امتیازات افراد محاسبه می‌گردد و آن‌ها در لیست أخذ مجوز برای تأسیس داروخانه قرار می‌گیرند. پس از صدور تأییدیه از سوی دانشگاهی که فرد مدرک داروسازی خود را از آنجا دریافت کرده است، به‌مدت 15 روز به افراد فرصت داده می‌شود تا گواهی عدم سوء پیشینه و عدم اعتیاد خود را ارائه نمایند.

 

3) صدور پروانه تأسیس داروخانه

پس از بررسی مدارک مربوطه و تأیید آن‌ها توسط نهادهای مربوطه، پروانه تأسیس و راه‌اندازی داروخانه برای فرد متقاضی صادر می‌گردد. همچنین، اگر افراد به‌صورت مشارکتی اقدام به دریافت مجوز داروخانه نمایند، پروانه تأسیس داروخانه نیز به نام هر دو نفر آن‌ها صادر می‌گردد. توجه داشته باشید که اگر افراد تصمیم به لغو این پروانه شراکتی داشته باشند، باید به‌طور دوطرفه اقدام نموده و با اراده یکی از شرکا این پروانه لغو نمی‌گردد.

 

4) تجهیز مکان داروخانه

پس از دریافت مجوزهای لازم و صدور پروانه تأسیس داروخانه، طرفین نمونه قرارداد مشارکت در داروخانه باید اقدام به تهیه تجهیزاتی مانند داروهای مورد نیاز، وسایل لازم و غیره برای داروخانه نمایند. متصدیان راه‌اندازی داروخانه باید تمام مواردی را که در جهت بهره‌برداری از محیطی به‌عنوان داروخانه نیاز است، انجام داده و داروخانه را تجهیز نمایند.

 

5) صدور پروانه بهره‌برداری و افتتاح داروخانه

پس از انجام تمام مراحل بالا، کارشناسان مربوطه برای بررسی مکان داروخانه اعزام گشته و پس از صدور تأییدیه توسط این کارشناسان، طرفین قرارداد مشارکت در تأسیس داروخانه می‌توانند رسماً فعالیت خود را در داروخانه آغاز نمایند و مشغول به کار شوند. باید توجه گردد که محل سکونت مؤسس داروخانه باید در همان شهری باشد که داروخانه افتتاح گشته است و اگر هر یک از شرکای راه‌اندازی داروخانه تصمیم به تغییر محل سکونت خود داشته باشد، باید این موضوع را با کمیسیون امور داروخانه‌ها در میان گذاشته و موافقت‌های لازم را أخذ نماید.

 

نمونه قرارداد مشارکت در داروخانه

 

سرقفلی داروخانه چیست؟

همان‌طور که گفته شد، طرفین نمونه قرارداد مشارکت در داروخانه باید برای افتتاح داروخانه مکان مناسبی را اجاره نمایند که این محل باید متناسب با فعالیتی که قرار است در آنجا انجام گردد باشد و قابلیت‌های کافی را داشته باشد. اما موضوعی که در ارتباط با محل‌های تجاری مطرح است، موضوع حق سرقفلی و حق کسب‌ و پیشه یا تجارت است که در هنگام عقد قرارداد اجاره محل برای انجام فعالیت‌های تجاری، مطرح گشته و باعث ایجاد تفاوت‌هایی در اجاره محل تجاری با اجاره محل مسکونی می‌گردد. در ادامه، به توضیح حق سرقفلی و حق کسب و پیشه و تجارت پرداخته و تفاوت‌های این دو را بیان می‌نماییم.

 

حق کسب و پیشه چیست؟

ممکن است زمانی که مستأجر ملکی را برای انجام فعالیت تجاری اجاره می‌نماید، آن ملک از اعتبار تجاری خاصی برخوردار نباشد و مستأجر با کار و تلاش خود در طی سالیانی که در آنجا مشغول به فعالیت است، سبب گردد آن ملک از شهرت و رونق تجاری خوبی برخوردار شده و دارای اسم و رسم و برندی برای خود گردد. این مستأجر به‌دلیل تلاشی که در این زمینه داشته است، مستحق حقی به نام حق کسب و پیشه می‌باشد که داشتن این حق به مستأجر این امکان را می‌دهد که تا زمانی که تصمیم دارد در ملک اجاره‌ای فعالیت کرده و موجر نتواند هر زمان اراده کرد، درخواست تخلیه ملک را داشته باشد.

اگر موجر از مستأجری که دارای حق کسب و پیشه است بخواهد ملک را تخلیه نماید، باید حق کسب و پیشه را بر اساس قیمت روز به مستأجر پرداخته و فقط در این صورت است که حق دارد درخواست تخلیه ملک را داشته باشد. همچنین، مالک باید برای درخواست تخلیه ملک دلایلی مانند قصد تخریب و بازسازی ملک، قصد سکونت در آن ملک و یا قصد تجارت در آن را داشته باشد.

 

حق سرقفلی چیست؟

تا پیش از تصویب قانون سال 1376 روابط موجر و مستأجر، حق کسب و پیشه برای مستأجرین واحدهای تجاری به رسمیت شناخته شده بود؛ اما در قانون سال 76 روابط موجر و مستأجر دیگر سخنی از حق کسب و پیشه به میان نیامده است و در عوض، از حق سرقفلی برای مستأجرین واحدهای تجاری صحبت شده است و در واقع حق سرقفلی جایگزین حق کسب و پیشه شده است.

اما حق سرقفلی با حق کسب و پیشه تفاوت‌هایی دارد؛ برای مثال، در ارتباط با ایجاد و تعلق حق کسب و پیشه به مستأجر واجد تجاری نیازی به توافق طرفین قرارداد نبود؛ درصورتی‌که حق سرقفلی به‌صورت خودکار به مستأجر تعلق نگرفته و مستأجر باید برای داشتن این حق، در هنگام انعقاد عقد اجاره مبلغی به موجر پرداخته و در واقع این حق را خریداری نماید.

دیگر تفاوت این دو حق، در این است که موجر نمی‌توانست بر اساس اراده خود مستأجری را که دارای حق کسب و پیشه بود از محل اخراج و درخواست تخلیه نماید؛ درصورتی‌که موجر اگر با مستأجری که دارای حق سرقفلی است به توافق نرسد، می‌تواند درخواست تخلیه ملک را داشته باشد و با داشتن حق سرقفلی، در واقع مستأجر تنها نسبت به دیگران در اجاره ملک اولویت دارد.

 

حق سرقفلی داروخانه

ممکن است افرادی با عقد نمونه قرارداد مشارکت در داروخانه، اقدام به تأسیس داروخانه در محلی نمایند که سابقاً هیچ فعالیت تجاری در آنجا صورت نگرفته است و در واقع، از اعتبار تجاری برخوردار نمی‌باشد. این افراد و یا در واقع شرکای قرارداد مشارکت در داروخانه، این محل را تجهیز می‌نمایند و با فعالیتی که در آنجا انجام می‌دهند، سبب جذب مشتری و در نتیجه افزایش ارزش تجاری آن ملک می‌گردند.

با توجه به این تفاسیر، قانونگذار باید حقی برای چنین افرادی که به یک مکان اعتبار تجاری داده و باعث افزایش ارزش آن ملک می‌گردند، قائل باشد که این حق همان حق سرقفلی داروخانه است. متصدیان راه‌اندازی داروخانه هنگام عقد قرارداد اجاره محل داروخانه با پرداخت مبلغی، حق سرقفلی داروخانه را خریداری می‌نمایند و به این ترتیب، در اجاره آن محل پس از پایان قرارداد اجاره، بر سایرین دارای حق تقدم می‌گردند؛ چراکه مغایر با عدالت است که اشخاصی باعث کسب ارزش و اعتبار برای واحدی تجاری گردند و سپس دیگران از دسترنج آن‌ها استفاده نمایند.

 

بیشتر بخوانید: سرقفلی داروخانه چیست و چه امتیازاتی برای مؤسس داروخانه ایجاد می‌نماید؟

 

تاسیس داروخانه توسط غیر داروساز

تا پیش از تصویب آیین‌نامه 1400 داروخانه‌ها، تمام اشخاصی که مدرک تحصیلی در رشته‌هایی غیر از داروسازی داشتند و در واقع داروساز نبودند نیز می‌توانستند با کسب دیگر امتیازات، مجوز تأسیس داروخانه را دریافت نمایند؛ اما در آیین‌نامه سال 1400 قانونگذار توجه ویژه‌ای به فارغ‌التحصیلان رشته داروسازی داشته است و مجوز راه‌اندازی داروخانه را تنها برای داروسازان در نظر گرفته است.

این آیین‌نامه مخالفان و موافقان زیادی دارد؛ عده‌ای اذعان داشته‌اند که با انحصاری کردن تأسیس داروخانه برای داروسازان، تنها داروسازانی که از تمکن مالی برخوردار هستند، توان افتتاح داروخانه را دارند و دیگر داروسازانی که از توانایی مالی کافی برخوردار نیستند، دیگر نمی‌توانند با عقد نمونه قرارداد مشارکت در داروخانه با سرمایه‌گذارانی که تصمیم به سرمایه‌گذاری در این حیطه شغلی داشته‌اند، همکاری نمایند. از سویی، مخالفان این طرح بیان داشته‌اند که حضور افراد غیرداروساز در عرصه تأسیس داروخانه سبب می‌گردد داروخانه‌ها صرفاً به محلی برای تجارت دارو تبدیل شده و از هدف واقعی خود که ارائه خدمات پزشکی و درمانی به مردم است، دور شوند.

در نهایت، آیین‌نامه سال 1400 تأسیس داروخانه‌ها، در شرایط مورد نیاز برای أخذ پروانه تأسیس داروخانه، داشتن مدرک تحصیلی در رشته داروسازی را قید کرده است؛ اما در ادامه بیان کرده است که داروخانه‌هایی که تا اکنون مؤسس غیرداروساز داشته‌اند، می‌توانند مانند دیگر داروخانه‌ها به کار خود ادامه دهند. می‌توانید جهت کسب اطلاعات بیشتر در این باره، این مطلب را بخوانید.

 

کانال تلگرام لامینگو

 

سخن پایانی

داروخانه‌ها در امر بهداشت و درمان کشور نقش بسیار پررنگی دارند و اهمیت آن‌ها بر هیچ شخصی پوشیده نیست. افرادی که به‌دنبال تأسیس داروخانه و عقد نمونه قرارداد مشارکت در داروخانه می‌باشند، باید توجه داشته باشند که فعالیت در این حوزه همان اندازه که دارای درآمد مالی بالا می‌باشد، نیاز به دقت و تلاش زیاد نیز دارد؛ چرا که با وجود تحریم‎‎‌های بین‌المللی، کشور ما با کمبود بسیاری از داروها روبه‌رو است که همین امر زمینه ورود داروهای قاچاق را به بازار داروی ایران ایجاد می‌کند و صاحبین داروخانه‌ها باید توجه داشته باشند که به فعالیت در حوزه داروخانه و داروسازی تنها به دید تجارت نگاه نکرده و هدف خود را از ورود به این عرصه و أخذ پروانه تأسس داروخانه، ارائه خدمات پزشکی و درمانی قرار دهند.

محتوایی که مطالعه نمودید، یکی از بسیار محتوای منتشرشده در بلاگ حقوقی لامینگو است. بلاگ حقوقی لامینگو قصد دارد با تولید محتوای حقوقی و با انتشار محتواهای مختلف در دیگر زمینه‌های مرتبط، به افزایش دانش حقوقی افراد کمک نموده و سهمی در این زمینه داشته باشد. شما می‌توانید با ورود به بلاگ حقوقی لامینگو دیگر محتواهای مرتبط با نمونه قرارداد مشارکت در داروخانه را نیز مطالعه نمایید.

2
برچسب ها :
نویسنده مطلب زهرا حامد

دیدگاه شما

2 دیدگاه