شرایط تاسیس داروخانه مطابق با تغییرات و اصلاحات سال 1400

2 سال پیش
شرایط تاسیس داروخانه

داروخانه‌ها در امر تأمین بهداشت و درمان کشور نقش بسیار مهمی را ایفاء نموده و به همین دلیل، آیین‌نامه‌های گوناگونی بر تأسیس و راه‌اندازی داروخانه‌ها نظارت داشته و قوانین مختلفی در این زمینه تصویب گشته است تا افرادی که می‌خواهند با عقد نمونه قرارداد مشارکت در داروخانه در این زمینه فعالیت نمایند، فعالیت خود را بر اساس این قوانین پیش برده و مجوزهای لازم را أخذ نمایند. اگر افرادی که خواهان داشتن داروخانه می‌باشند، بدون توجه به این آیین‌نامه‌ها و شرایط قانونی تاسیس داروخانه اقدام به راه‌اندازی داروخانه نمایند، مجوزهای مورد نیاز از سوی مراجع ذی‌صلاح صادر نخواهد گشت و درنتیجه، تلاش‌هایشان بی‌حاصل خواهد ماند.

در سال 1400، آیین‌نامه جدیدی درخصوص ضوابط تاسیس داروخانه تصویب شد که تغییرات مهمی را، ازجمله درخصوص مدرک تحصیلی موسس، ایجاد کرده است. ما در این مطلب، بر آنیم تا شرایط جدید تاسیس داروخانه را با شما در میان بگذاریم.

پیش از ورود به بحث بیان شرایط تاسیس داروخانه، باید ذکر گردد که اگر شما نیز قصد افتتاح داروخانه با عقد نمونه قراداد مشارکت در داروخانه را دارید و تمایل دارید تا از مفاد و مندرجات این قرارداد آگاهی و شناخت کافی را داشته باشید، می‌توانید از طریق لینک زیر این قرارداد را که توسط کارشناسان قراردادنویسی در تیم حقوقی لامنیگو تنظیم گشته است، دریافت نمایید و مورد بررسی قرار داده و با آگاهی کافی اقدام به عقد قرارداد مشارکت در داروخانه نمایید.

دریافت قرارداد مشارکت در راه‌اندازی و اداره داروخانه

 

نمونه قرارداد مشارکت در داروخانه چه نوع قراردادی است؟

قرارداد مشارکت در داروخانه، یکی از انواع قراردادهای مشارکت مدنی می‌باشد. اشخاص حقیقی و حقوقی با عقد چنین قراردادی، در سرمایه و کار خود با یکدیگر شریک شده و سرمایه‌های نقدی و غیرنقدی خود را برای انجام فعالیت‌های بازرگانی و تجاری و رسیدن به سود، درمی‌آمیزند.

داشتن داروخانه، یکی از پرسودترین مشاغل در ایران می‌باشد و این موضوع سبب می‌گردد اشخاص زیادی به‌دنبال تأسیس داروخانه باشند‌. همچنین، فارغ‌التحصیلان این رشته به‌دنبال راه‌اندازی مکانی هستند تا بتوانند در این محل خدمات پزشکی و درمانی ارائه دهند؛ اما ممکن است این افراد توان مالی کافی نداشته باشند. درنتیجه، می‌توانند با مشارکت اشخاصی که این تمکن مالی را دارا می‌باشند، داروخانه خود را افتتاح نمایند.

طرفین این قرارداد باید مواردی را، مانند عنوان و موضوع قرارداد، مدت قرارداد، میزان سهم‌الشرکه و آورده هر یک از شرکا و همچنین نوع آورده هر یک از طرفین، نوع تقسیم سود و درصد سود هر یک از شرکا، شروط ضمن عقد مانند شرط عدم رقابت، شرایط خاتمه قرارداد و دیگر مواردی که به تبیین روابط قراردادی شرکای قرارداد تأسیس داروخانه کمک می‌نماید، در این قرارداد ذکر نمایند.

 

حتماً بخوانید: نمونه قرارداد مشارکت در داروخانه و دیگر موضوعات مرتبط با آن

 

شرایط تاسیس داروخانه شامل چه مواردی می‌گردد؟

آیین‌نامه‌های گوناگونی در ارتباط با تأسیس داروخانه‌‌ها تصویب گشته و لازم‌الاجرا شده است و شرایط تاسیس داروخانه و صلاحیت‌هایی که افراد مؤسس داروخانه باید حائز آن باشند، در این آیین‌نامه‌ها به‌تفصیل بیان گشته است. به‌طور کلی، اشخاصی که قصد تأسیس داروخانه را دارند، باید مراحلی را طی نمایند که در طی این مراحل، این اشخاص باید امتیازهایی را در راستای راه‌اندازی داروخانه دارا گردند. پس از آن، باید وارد سامانه مربوطه شده تا سامانه غذا و دارو امتیازهای آن‌ها را محاسبه نموده و پس از آن، مدارک خود را بارگذاری نموده تا وارد مرحله صدور پروانه شوند و در نهایت، پس از أخذ پروانه مربوطه، باید مکان مورد نظر برای داروخانه را تجهیز نمایند و کارشناسان کمیسیون امور داروخانه‌ها این مکان را بررسی نمایند. در ادامه، این مراحل را به‌تفصیل توضیح داده و مراحلی را که باید طرفین نمونه قرارداد مشارکت در داروخانه طی نمایند، بررسی می‌نماییم.

 

۱) کسب امتیازهای مورد نظر

اولین مرحله از شرایط تاسیس داروخانه، رسیدن به حد نصاب امتیازهای اعلامی می‌باشد. این امتیازها براساس جمعیت هر شهر و استان مشخص شده است و شرکای نمونه قرارداد مشارکت در داروخانه باید به نصاب این امتیازها که از سوی کمیسیون قانونی امور داروخانه‌ها اعلام شده است، برسند.

بعضی از امتیازها به این ترتیب است:

  • برای تأسیس داروخانه در کلان‌شهر تهران 2700 امتیاز؛
  • برای شهرهایی که بیش از یک میلیون نفر جمعیت دارند، 2600 امتیاز؛
  • برای شهرهایی که جمعیتی بین 500 هزار نفر تا یک میلیون نفر دارند 2450 امتیاز؛
  • برای شهرهایی که 300 هزار تا 500 هزار جمعیت دارند 2350 امتیاز؛
  • و برای راه‌اندازی داروخانه در شهرهایی که جمعیتی کمتر از 50 هزار نفر دارند، 2000 امتیاز.

برای دریافت این امتیازها، شرایطی مورد نیاز است که دارا بودن هر یک از آن موارد، امتیاز مختص خود را دارد، این موارد به این صورت می‌باشند.

 

الف) امتیاز مدرک تحصیلی

مدرک تحصیلی و کسب امتیاز آن، یکی از شرایط تاسیس داروخانه است. امتیاز مدارک تحصیلی، به این صورت است که اشخاص با دارا بودن مدرک کارشناسی داروسازی می‌توانند 1600 امتیاز، با دارا بودن مدرک کارشناسی ارشد داروسازی 1750 امتیاز، با دارا بودن مدرک دکترای داروسازی 2000 امتیاز و با مدرک دکترای تخصصی داروسازی می‌توانند 2200 امتیاز کسب نمایند.

 

ب) سابقه داروساز بودن

اشخاصی که قصد تأسیس دروخانه را دارند، اگر سابقاً داروساز بوده و یا داروخانه داشته باشند، می‌توانند با ارائه مدارک مثبت این موضوع، امتیاز مربوطه را دریافت نمایند. این امتیاز تنها به افرادی اختصاص می‌یابد که سابقه اشتغال به حرفه داروسازی و حرفه‌های مرتبط را دارا بوده و در داخل کشور مشغول به کار بوده باشند. افراد باید توجه داشته باشند که سوابق اشتغال فرد متقاضی در حین تحصیل محاسبه نمی‌گردد؛ اما سوابق اشتغال فرد در زمان میان دو مقطع تحصیلی محاسبه می‌گردد و افراد می‌توانند امتیاز مربوطه را دریافت نمایند.

 

ج) بومی بودن متقاضی تأسیس داروخانه

اگر اشخاصی که می‌خواهند با دریافت مجوز راه‌اندازی داروخانه، اقدام به افتتاح داروخانه نمایند، بومی همان شهر و یا استان باشند، این مورد برای آن‌ها امتیاز محسوب می‌گردد. ملاک بومی بودن در کسب امتیاز، این است که شخص در همان شهر و یا استان متولد شده باشد و یا 5 سال در داروخانه‌ای در آن استان فعالیت نموده باشد و یا به‌مدت 5 سال در آن شهر و یا استان تحصیل نموده باشد. امتیاز بومی بودن برای شهر محل تولد و یا تحصیل و اشتغال 100 امتیاز و امتیاز بومی بودن در استان نیز 50 امتیاز است که مجموعاً اشخاص می‌توانند از این طریق 150 امتیاز کسب نمایند.

 

د) ایثارگری

یکی دیگر از مواردی که در رسیدن به حد نصاب امتیازهای لازم در شرایط تاسیس داروخانه ملاک امتیازگیری می‌باشد، ایثارگر بودن شخص متقاضی دریافت مجوز داروخانه می‌باشد. بر این اساس، رزمندگانی که در جبهه‌های جنگ حضور داشته‌اند، می‌توانند به‌ازای هر روز که در جبهه حضور داشته‌اند، 0.33 امتیاز کسب نمایند. همچنین، جانبازان جنگ که دارای 25 درصد جانبازی می‌باشند، می‌توانند 50 امتیاز دریافت نموده و به‌ازای هر 5 درصدی که به جانبازی فرد اضافه می‌گردد، آن فرد 30 امتیاز دریافت می‌دارد. علاوه بر موارد ذکرشده، آزادگان جنگ نیز به‌ازای هر ماه اسارت، 10 امتیاز کسب می‌نمایند.

افرادی که بیشتر از 50 درصد جانبازی و یا معادل آن را دارند و یا فرزند و همسر جانباز بیش از 70 درصد هستند و یا مادر و پدر و فرزند و همسر شهدای جنگ می‌باشند، به شرط بومی بودن در همان شهر و استانی که تقاضای تأسیس داروخانه در آن را دارند، می‌توانند مجوز اولیه راه‌اندازی داروخانه را دریافت نمایند؛ البته درصورتی‌که این اشخاص حداقل 2000 امتیاز را کسب نموده باشند.

 

شرایط تاسیس داروخانه

 

2) ثبت‌نام متقاضی در سامانه مربوطه

علاوه بر این که شخص امتیازهای مربوطه را جمع‌آوری نمود، باید در سامانه مربوط به غذا و دارو وارد شده و اطلاعات خود را وارد نموده و کد رهگیری دریافت نماید. این سامانه امتیازهای اشخاصی را که متقاضی تاسیس داروخانه می‌باشند، محاسبه نموده و سپس در صورت تأیید، شخص می‌تواند وارد مرحله بعد گردد.

برای ثبت‌نام در این سامانه شرایطی مورد نیاز است؛ شرایطی ازجمله:

الف) فرد متقاضی ثبت‌نام در این سامانه، باید حداقل امتیازهایی را که دانشگاه علوم پزشکی برای دریافت پروانه داروخانه اعلام نموده است، دریافت نموده باشد.

ب) طرفین قرارداد مشارکت در داروخانه که تصمیم دارند داروخانه راه‌اندازی نمایند، نباید پر‌وانه تأسیس دیگر مراکز پزشکی را دارا باشند و این موضوع مانعی است در جهت ثبت‌نام در سامانه غذا و دارو برای دریافت مجوز مربوطه.

ج) هر فرد متقاضی می‌تواند تنها در سه ناحیه از شهر مورد نظر درخواست تأسیس داروخانه را داشته باشد و باید اولویت‌های خود را به‌ترتیب در سامانه وارد نماید.

د) درصورتی‌که چند متقاضی برای تأسیس داروخانه در یک محل وجود داشته باشند، مجوز مربوطه برای شخصی که بیشترین امتیاز مربوطه را کسب نموده است، صادر می‌گردد و درخواست سایرین رد می‌گردد.

پس از این درخواست، متقاضی تأسیس داروخانه توسط دانشگاه علوم پزشکی استان مربوطه بررسی می‌گردد و متقاضی باید تا 10 روز مدارکی را که مورد نیاز است، تحویل نماید و در غیر این صورت، درخواست متقاضی رد می‌گردد و نوبت به فرد دیگری می‌رسد که در سامانه ثبت‌نام کرده است.

همچنین پس از تأیید مدارک، به طرفین قرارداد مشارکت در داروخانه که در حال طی کردن مراحل شرایط تاسیس داروخانه می‌باشند، 15 روز زمان داده می‌شود تا گواهی عدم سوء پیشینه و عدم اعتیاد خود را ارسال نمایند.

 

3) صدور مجوز اولیه (موافقتنامه اصولی)

مرحله بعد، تأیید مدارک توسط کمیسیون امور داروخانه‌ها است. درصورتی‌که مدارک شرکای قرارداد تاسیس داروخانه به تأیید کمیسیون برسد، مجوز و پروانه اولیه برای افتتاح داروخانه برای این افراد صادر می‌گردد. این پروانه به نام هر دو نفر شریک می‌باشد و هیچ‌یک از این شرکا نمی‌تواند این پروانه را به‌تنهایی باطل کرده و شراکت را خاتمه دهد. شریکی که می‌خواهد پروانه را لغو نموده و به شراکت در تاسیس داروخانه خاتمه دهد، باید دلایل خود را به کمیسیون امور داروخانه‌ها اعلام نموده و درخواست لغو و ابطال مجوز را نماید.

 

4) تهیه مکان داروخانه و تجهیز آن

پس از اینکه پروانه تأسیس داروخانه صادر گردید، در این مرحله از شرایط تاسیس داروخانه شرکای مؤسس داروخانه باید محلی را که متناسب با انجام فعالیت داروخانه می‌باشد، تهیه نموده و آن مکان را با ابزار و داروهای مناسب تجهیز نموده تا آمادگی آغاز فعالیت داروخانه را داشته باشد.

این مکان باید از جنبه‌های گوناگون مورد تأیید کارشناسانی باشد که برای بازرسی محل داروخانه اعزام می‌گردند. یکی از مهم‌ترین این جنبه‌ها، بحث بهداشت محیط و قابلیت آن مکان برای انجام امور مرتبط با داروخانه می‌باشد؛ زیرا داروخانه‌ها مراکز پزشکی و درمانی می‌باشند و رعایت بسیاری از نکات بهداشتی در این مراکز بسیار مهم می‌باشد و همچنین، محل داروخانه باید در جایی باشد که افراد بتوانند به‌راحتی به آن دسترسی داشته و نیاز خود را تأمین نمایند.

 

5) اعزام کارشناسان کمیسیون امور داروخانه‌ها و دریافت مجوز بهره‌برداری (پروانه تاسیس)

پس از انجام تمام مراحل بالا و پس از اینکه شرکای نمونه قرارداد مشارکت در داروخانه تمام مراحل و شرایط تاسیس داروخانه را انجام داده و طی نمودند، کمیسیون امور داروخانه‌ها که بر امر تأسیس و راه‌اندازی داروخانه‌ها نظارت دارد، کارشناسانی را به محل داروخانه تأسیس‌شده ارسال می‌نماید تا این کارشناسان از محل داروخانه بازدید نموده و از جنبه‌های گوناگون رعایت استانداردهای حاکم را کنترل نمایند؛ مواردی مانند بهداشت محیط، رعایت مقررات ایمنی، نوع داروهای تهیه‌شده، توان پزشکی کارکنان داروخانه و سایر موارد مربوطه.

پس از اینکه این کارشناسان محل داروخانه را بازرسی نمودند، اگر محیط داروخانه استانداردهای مورد نظر را دارا بود و از جنبه‌های گوناگون مهیای آغاز فعالیت متصدیان داروخانه بود، این کارشناسان تأییدیه لازم را صادر می‌نمایند و شرکای قرارداد مشارکت در داروخانه به‌طور رسمی می‌توانند داروخانه را افتتاح نموده و با دریافت مجوز بهره‌برداری، فعالیت خود را در این محل آغاز نمایند.

اشخاصی که به‌دنبال راه‌اندازی داروخانه می‌باشند، باید دقت نمایند تا تمام این مراحل را به‌درستی طی نمایند و اگر هر یک از این مراحل انجام نگردد و شرایط تاسیس داروخانه فراهم نباشد، اشخاص نمی‌توانند امر تأسیس داروخانه را به سرانجام رسانده و فعالیت خود را در این حوزه آغاز نمایند.

 

کانال تلگرام لامینگو

 

سخن پایانی در ارتباط با شرایط تاسیس داروخانه

اشخاصی که تصمیم دارند اقدام به دریافت پروانه داروخانه نمایند، باید آیین‌نامه‌های مربوطه را به‌طور کامل و با دقت فراوان مطالعه نمایند و در هر یک از مراحل تأسیس داروخانه بر اساس آیین‌نامه‌های لازم‌الاجرا به پیش بروند؛ زیرا ممکن است در صورت عدم اجرای درست قانون مربوطه، تمام هزینه و سرمایه‌ای که در این راه صرف نموده‌اند، بی‌فایده گردد و پرونده درخواست صدور پروانه‌شان به‌طور کلی از دستور کار کمیسیون امور داروخانه‌ها و سایر نهادهای مربوطه خارج گردد.

در پایان، اگر تا به اینجای این مطلب را مطالعه نموده‌اید و مطالعه این مطلب برای شما مفید بوده است، می‌توانید وارد بلاگ حقوقی لامینگو شده و سایر محتواهای مرتبط با مشارکت در داروخانه را مطالعه نمایید و اطلاعات خود را در این زمینه تکمیل نمایید. همچنین، در بلاگ حقوقی لامینگو صدها محتوا با موضوعات حقوقی و موضوعات مرتبط با کسب‌وکار منتشر شده است که مطالعه این مطالب به افزایش دانش حقوقی شما کمک بسیاری می‌نماید.

0
برچسب ها :
نویسنده مطلب زهرا حامد

دیدگاه شما

بدون دیدگاه