سرقفلی داروخانه چیست و چه امتیازاتی برای مؤسس داروخانه ایجاد می‌نماید؟

2 سال پیش
سرقفلی داروخانه

سرقفلی یکی از حقوق شخص بر مکانی است که در آنجا مشغول به تجارت می‌باشد. اشخاصی که با عقد نمونه قرارداد مشارکت در داروخانه تصمیم به تأسیس داروخانه دارند، باید مکانی را برای این امر مهیا نموده و این مکان را برای آغاز فعالیت داروخانه تجهیز نمایند. متصدیان و مؤسسان داروخانه به‌‌تدریج که در این مکان فعالیت می‌نمایند و با فعالیت خود سبب جذب مشتری می‌گردند، سبب افزایش اعتبار و ارزش این محل می‌گردند و زین پس، این محل به‌عنوان داروخانه‌ای سابقه‌دار در ذهن افراد نقش بسته و همین موضوع سبب افزایش اعتبار تجاری این محل می‌گردد؛ درواقع اگر در این مکان فعالیت تجاری داروخانه انجام نمی‌شد، ممکن بود دارای رونق تجاری نگردد و در نتیجه ارزش ملک افزایش نیابد و به‌دلیل تلاش تجاری که مؤسس داروخانه در این زمینه می‌نماید، حق سرقفلی داروخانه را دارا می‌گردد.

پیش از بیان ادامه مطلب در ارتباط با سرقفلی داروخانه، باید ذکر گردد که شما می‌توانید نمونه قرارداد مشارکت در داروخانه را از بانک قرارداد لامینگو دریافت نمایید. این قرارداد یکی از انواع قراردادهای مشارکت کار و سرمایه می‌باشد که نیاز است در هنگام تنظیم آن، مندرجات حقوقی در آن ذکر گردد ‌تا مشارکت قراردادی طرفین با یکدیگر به‌درستی تبیین گردد. شما می‌توانید این قرارداد را از طریق لینک زیر دریافت نمایید.

دریافت قرارداد مشارکت در راه‌اندازی و اداره داروخانه

 

نمونه قرارداد مشارکت در داروخانه و قالب این قرارداد

تأسیس و راه‌اندازی داروخانه هزینه‌های بسیاری دارد؛ هزینه‌هایی ازجمله اجاره و رهن محل داروخانه، تهیه دارو و اجناس مورد نیاز، تجهیز مکان داروخانه، استخدام پرسنل و کادر داروخانه و سایر مواردی که هزینه‌بر هستند. با توجه به این موضوع، ممکن است تمام فارغ‌التحصیلان رشته داروسازی تمکن مالی کافی برای تأمین هزینه‌های افتتاح داروخانه را نداشته باشند و این موضوع سبب می‌گردد این اشخاص اقدام به عقد قرارداد مشارکت در داروخانه نمایند و از این طریق، داروخانه‌ای برای فعالیت راه‌اندازی نمایند.

قرارداد مشارکت در داروخانه از انواع قراردادهای مشارکت مدنی می‌باشد؛ قرارداد مشارکت مدنی قراردادی است که اشخاص حقیقی و حقوقی با عقد این قرارداد، سرمایه نقدی و غیرنقدی خود را با هم آمیخته و با خلط این سرمایه‌های مادی و معنوی، اقدام به انجام فعالیت‌های بازرگانی، خدماتی و تولیدی می‌نمایند و سپس در سود و زیان این فعالیت، به‌نسبت سهم‌الشرکه خود، سهیم می‌گردند.

در متن نمونه قرارداد مشارکت در راه‌اندازی و اداره داروخانه، طرفین قرارداد باید موضوع قرارداد را، یعنی شراکت در تأسیس و اداره داروخانه، ذکر نمایند. همچنین، این اشخاص باید مدت قرارداد، تعهدات هر یک از شرکا، میزان آورده این شرکا، چگونگی تقسیم سود و زیان و شرایط خاتمه این قرارداد را در متن قرارداد ذکر نمایند.

 

سرقفلی داروخانه

 

حق سرقفلی داروخانه چه تفاوتی با حق کسب و پیشه دارد؟

در قانون روابط موجر و مستأجر سال 1356، قانونگذار حقی را برای مستأجرین اماکن تجاری در نظر گرفته بود و دلیل ایجاد این حق برای مستأجر واحد تجاری، تلاش این شخص در آن ملک و اعطای ارزش و اعتبار تجاری به آن ملک بود. در واقع، قانونگذار بر این نظر بود که شخصی که ملکی را اجاره نموده و با تجهیز کردن آن ملک اقدام به فعالیت تجاری در آنجا نموده و به‌تدریج سبب جذب مشتری گشته و در نتیجه تلاش‌های این شخص، آن ملک از رونق برخوردار گشته است، مستحق این است که حقی داشته باشد که این حق، حق کسب و پیشه و تجارت نامیده می‌گردد.

این حق با عقد قرارداد اجاره ملک تجاری به مستأجر اعطا می‌گردید و دارا بودن این حق، سبب برخورداری مستأجر واحد تجاری از امتیازهایی می‌گشت؛ از جمله این امتیازها می‌توان به این موضوع اشاره نموده که مستأجر ملک تجاری با دارا بودن حق کسب و پیشه و تجارت، نسبت به دیگر افراد در اجاره محل اولویت داشته و قرارداد اجاره به‌صورت خودکار برای سال‌های بعد تمدید می‌گشت.

همچنین، داشتن حق کسب و پیشه سبب می‌گشت که اگر مالک ملک بخواهد به دلایلی ازجمله تخریب و بازسازی مغازه، سکونت در آن ملک و یا نیاز داشتن به ملک تجاری قرارداد اجاره را خاتمه دهد، باید مبلغی را به‌عنوان حق کسب به مستأجر می‌پرداخت و تنها در این صورت می‌توانست قرارداد اجاره را فسخ نماید.

 

حتماً بخوانید: نمونه قرارداد مشارکت در داروخانه و دیگر موضوعات مرتبط با آن

 

حق سرقفلی داروخانه چیست؟

با تصویب قانون روابط موجر و مستأجر در سال 1376، حق سرقفلی جایگزین حق کسب و پیشه شد؛ با این تفاوت که حق سرقفلی چند تفاوت با حق کسب و پیشه داشت اما در ماهیت، حق سرقفلی نیز حقی بود که به مستأجر ملک تجاری اعطا می‌گردید.

سرقفلی داروخانه نیز حقی است که مؤسس داروخانه در هنگام عقد قرارداد اجاره مکان داروخانه، با پرداخت مبلغی صاحب آن می‌گردد. در واقع شخصی که قصد راه‌اندازی داروخانه را دارند، در هنگام عقد قرارداد مبلغی را برای خرید حق سرقفلی داروخانه می‌پردازند و از این طریق، این اشخاص برای اجاره مکان داروخانه در سال‌های آتی نسبت به دیگران، تقدم خواهند داشت. در نتیجه، می‌توان گفت یکی از تفاوت‌های حق کسب و پیشه و حق سرقفلی، این است که حق کسب به‌صورت خودکار درنتیجه عمل مستأجر و بدون پرداخت مبلغ برای مستأجر ایجاد می‌گردید؛ درصورتی‌که تعلق حق سرقفلی به مستأجر، مستلزم پرداخت مبلغی از سوی وی می‌باشد.

همچنین، اشخاصی که قصد راه‌اندازی داروخانه را دارند، باید در هنگام عقد قرارداد اجاره مکان داروخانه، به‌طور صریح با مالک ملک توافق نمایند که مالک ملک موظف است در سال‌های آتی نیز مکان داروخانه را به همین اشخاص اجاره دهد و اگر بخواهد آن مکان را به شخص دیگری اجاره دهد، باید مبلغ حق سرقفلی داروخانه را به قیمت روز بپردازد. این موضوع به این دلیل است که مؤسسین داروخانه برای ایجاد رونق در محل داروخانه هزینه و تلاش زیادی نموده‌اند و شایسته است که خود همین اشخاص نیز از این ارزش و اعتبار بهره‌مند گردند.

 

ما را در اینستاگرام دنبال کنید

 

در پایان باید بدانیم

همان‌طور که گفته شد، مالک مکان داروخانه اگر بخواهد این مکان را به اشخاص دیگر به غیر از مؤسسین داروخانه اجاره دهد، باید مبلغ سرقفلی داروخانه را به قیمت روز بپردازد. عوامل گوناگونی مانند موقعیت مکانی ملک، مدت قرارداد اجاره با متصدیان داروخانه، ارزشی که فعالیت مستأجر به ملک داده است، هزینه‌های صورت‌گرفته در مکان داروخانه و غیره در تعیین این مبلغ تأثیرگذار می‌باشد و پس از مشخص شدن مبلغ سرقفلی، این مبلغ به طرفین قرارداد اجاره اعلام می‌گردد.

در پایان باید ذکر گردد که اگر تمایل به مطالعه دیگر محتواهای مرتبط با قرارداد مشارکت در داروخانه و موضوعات مرتبط با تأسیس و اداره داروخانه دارید، می‌توانید وارد بلاگ حقوقی لامینگو شده و این محتواها را بررسی و مطالعه نمایید و در صورت رضایت، بلاگ لامینگو را به دوستان و آشنایان خود معرفی نمایید تا آن‌ها نیز از مطالب این بلاگ حقوقی استفاده نمایند.

1
برچسب ها :
نویسنده مطلب زهرا حامد

دیدگاه شما

یک دیدگاه