نمونه قرارداد تخریب ساختمان به‌همراه مهم‌ترین ابعاد حقوقی مفاد قرارداد

3 سال پیش
نمونه قرارداد تخریب ساختمان

ساختمان‌ها با گذشت زمان دچار استهلاک و فرسودگی می‌شوند و چه‌بسا علاوه‌بر عدم امکان سکونت، مخاطرات و حوادثی ساکنین ساخمان‌ها را تهدید کند. از این رو، یکی از راهکارهای حل این مشکل، تخریب و بازسازی ساختمان با هدف استفاده مجدد از کاربری آن باتوجه به دستورالعمل‌ها و قوانین مرتبط با این حوزه است. معمولاً عملیات تخریب ساختمان به سفارش کارفرما توسط پیمانکار صورت می‌گیرد و آنچه تضمین‌‌کننده استیفاء حقوق و تعهدات طرفین است، تنظیم یک قرارداد پیمانکاری تخریب استاندارد و مطابق با قوانین و مقررات ساخت‌وساز است که ازجانب هریک از طرفین می‌تواند محل استناد در دفاع از حق‌وحقوق قانونی و قراردادی خویش باشد. در این مقاله به بررسی مهم‌ترین نکات نمونه قرارداد تخریب ساختمان می‌پردازیم. پس در ادامه همراه ما باشید!

دانلود نمونه قرارداد تخریب ساختمان

 

نمونه قرارداد تخریب ساختمان

قرارداد تخریب ساختمان یکی از اقسام قرارداد پیمانکاری است که میان کارفرما و پیمانکار، با هدف تخریب بنا، طبق ضوابطی که کارفرما تعیین می‌کند، منعقد می‌شود. شایسته ذکر است که می‌بایست قرارداد تخریب را از سایر اقسام قراردادها مانند قرارداد بازسازی یا نوسازی بنا تفکیک نمود. در قرارداد پیمانکاری تخریب، کارفرما صرفاً قصد تنظیم قرارداد تخریب با پیمانکار دارد و ممکن است در آینده اقدام به بازسازی یا نوسازی بنا نماید.

نکته حقوقی قابل‌توجه در بحث تخریب بنا، بررسی عدم شمول بنای قدیمی در فهرست میراث فرهنگی کشور است؛ زیرا درصورتی‌که به تخریب بنایی که به‌عنوان میراث فرهنگی ثبت شده اقدام شود، این عمل طبق مواد 558 و 560 قانون مجازات اسلامی تحت عنوان جرم تخریب توسط قانونگذار جرم‌انگاری شده است و  فاعل جرم حسب مورد به مجازات مقررشده محکوم خواهد شد.

 

مشخصات طرفین در نمونه قرارداد تخریب ساختمان

در قرارداد پیمانکاری تخریب، مانند هر نوع قرارداد دیگر، باید بند مرتبط با مشخصات طرفین در متن قرارداد قید گردد. فایده عملی ذکر مشخصات هویتی طرفین، شماره تماس، نشانی و … در متن قرارداد، امکان دسترسی و ردیابی هریک از طرفین در صورت تأخیر یا نقض در انجام تعهدات است. در این صورت با استعلام از مراجع ذی‌صلاح، امکان دست‌یابی به ایشان فراهم می‌گردد.

 

موضوع نمونه قرارداد تخریب ساختمان چیست؟

برای آشنایی با موضوع قرارداد پیمانکاری تخریب، نخست به تعریف قانونی تخریب در مبحث دوازدهم مقررات ملی ساختمان اشاره می‌کنیم. طبق این قانون، هر اقدامي كه مستلزم جدا كردن مصالح از ساختمان به‌منظور حذف، نوسازی، تعمير، مرمت و بازسازی تمام يا قسمتي از بنا باشد، تخريب ناميده مي‌شود. عملیات تخریب به‌وسیله شیوه‌های نوین، ماشین‌آلات و یا به‌صورت دستی انجام می‌شود و سپس بقایای مصالح ساختمان فرسوده به مکانی دیگر منتقل می‌گردد. شایسته است هنگام تنظیم قرارداد با پیمانکار در مورد موضوع تخریب، چگونگی انجام عملیات تخریب و انتقال مصالح سالم ساختمانی مالکیت آن بعد از تخریب توافق نمایید.

 

این مطلب را نیز بخوانید: چگونه بازسازی ساختمان موفقیت آمیز باشد؟

 

تعهدات طرفین در نمونه قرارداد تخریب ساختمان

طرفین قرارداد پیمانکاری تخریب مطابق با توافق و دستورالعمل‌های قانونی می‌توانند حدود و ثغور تعهدات خویش را در ضمن قرارداد مشخص نمایند تا در صورت نقض تعهد از جانب هریک از ایشان، قرارداد مکتوب میان کارفرما و پیمانکار به‌عنوان دلیل، محل استناد قرار گیرد. بخشی از تعهدات طرفین به شرح زیر است؛ البته امکان توافق طرفین برخلاف برخی از این موارد نیز وجود دارد:

تعهدات کارفرما

  1. یکی از تعهدات کارفرما که از شروط آغاز عملیات تخریب است، مربوط به اخذ مجوز تخریب از شهرداری می‌باشد. کارفرما پس از دریافت مجوز تخریب باید نسخه‌ای از آن را در ضمن قرارداد تخریب در اختیار پیمانکار قرار دهد.
  2. پس از پایان هر قسمت از عملیات تخریب مطابق ضوابط تعیین‌شده در قرارداد، کارفرما باید مبلغ مورد توافق را به پیمانکار پرداخت نماید.
  3. تأمین هزینه‌های مالی انجام پروژه نظیر هزینه آب، برق و گاز مورد نیاز برای انجام عملیات تخریب، ارائه تجهیزات، مکان استراحت کارگران و … برعهده کارفرما می‌باشد.

تعهدات پیمانکار

  1. به‌طور معمول یکی از تعهدات پیمانکار، فراهم کردن محل کارگاه پروژه و تجهیز و جمع‌آوری این مکان است. تعیین مسئولیت احداث کارگاه و تجهیز برچیدن آن در ضمن قرارداد تخریب ساختمان بر سایر تعهدات طرفین نظیر پرداخت حق بیمه نیز تأثیرگذار است.
  2. بخشی از تعهدات پیمانکار مربوط به امور فنی و ایمنی پروژه تخریب است. ازجمله این وظایف می‌توان به جمع‌آوری مصالح و انتقال آن به مکان دیگر، آعاز تخریب به‌صورت طبقه‌به‌طبقه و … اشاره نمود.
  3. چنانچه انجام پروژه قائم به شخص پیمانکار باشد، هرگونه انتقال قرارداد پیمانکاری به اشخاص دیگر خلاف تعهدات قراردادی محسوب می‌شود.

 

نمونه قرارداد تخریب ساختمان

 

درباره مبلغ و نحوه پرداخت آن، در قرارداد تخریب در ساختمان توافق کنید!

کارفرما در ضمن قرارداد با پیمانکار درباره نحوه پرداخت، مراتب پرداخت و میزان پرداخت در هر قسط توافق می‌نماید. نحوه پرداخت شامل پرداخت نقدی، پرداخت از طریق اوراق یا اسناد تجاری نظیر چک، سفته و … است که باید در متن قرارداد جزئیات سند پرداخت و موعد پرداخت آن به‌طور دقیق ذکر گردد. در نمونه قرارداد تخریب ساختمان که به کوشش کارشناسان مجرب حوزه قراردادنویسی مجموعه لامینگو تنظیم شده، نکات مرتبط با نحوه پرداخت را به‌طور اصولی و استاندارد با رعایت حقوق طرفین قرارداد در نظر گرفته‌ایم.

 

مدت انجام عملیات در نمونه قرارداد تخریب ساختمان

در متن قرارداد تخریب، باید تاریخ شروع عملیات و خاتمه آن به‌طور دقیق ذکر گردد. یکی از آثار تعیین مدت قرارداد، در موعد پرداخت بهای پیمانکاری و میزان خسارات دیرکرد انجام تعهدات قراردادی است. طرفین می‌توانند در مورد ضمانت اجرای دیرکرد انجام پروژه تخریب توسط پیمانکار تصمیم‌گیری نمایند و نتیجه توافقات را در قرارداد قید نمایند.

 

نظارت ضرورتی کارآمد در نمونه قرارداد تخریب ساختمان

در ضمن قرارداد تخریب ساختمان، طرفین باید در مورد نحوه نظارت و جزئیات مربوط به آن با یکدیگر توافق نمایند. پیمانکار موظف است جزئیات انجام پروژه را به اطلاع کارفرما یا نماینده او برساند و دستو‌رالعمل‌های کارفرما را در اجرای تخریب عملیات رعایت نماید. کارفرما پس از آغاز عملیات تخریب، باید بر نحوه عملکرد پیمانکار نظارت داشته باشد و این نظارت بر اجرای تعهدات پیمانکار می‌تواند توسط خود کارفرما یا نماینده او انجام شود. نظارت در پروژه‌های کوچک می‌تواند توسط شخص کارفرما صورت پذیرد؛ لیکن درصورتی‌که پروژه بزرگ‌مقیاس و دارای پیچیدگی‌های فنی باشد، بهتر است توسط مهندسین ناظر انجام شود. این نظارت بر عملیات تخریب اقدامی ضروری در جهت تضمین رعایت نکات فنی و علمی پروژه است که توسط متخصصین در این حوزه در راستای پیشگیری از حوادث و مخاطرات برای کارگران یا ساکنین ساختمان‌های مجاور محل تخریب اعمال می‌شود.

 

ضمانت حسن انجام تعهدات در نمونه قرارداد تخریب ساختمان

جهت تضمین انجام تعهدات پیمانکار در قرارداد تخریب ساختمان، کارفرما می‌تواند از او ضمانت‌نامه‌های بانکی، اسناد تجارتی نظیر سفته، چک و … دریافت نماید. در ضمن باید در بخش مربوط به تضمین انجام تعهدات در قرارداد و متن ضمانت‌نامه، عنوان جهت تضمین در قرارداد ذکر گردد و پس از ارائه ضمانت به کارفرما، پیمانکار می‌بایست رسید تحویل را از او دریافت کند. یکی از راهکارهای دیگر ضمانت حسن انجام تعهدات در قرارداد پیمانکاری تخریب، بدین صورت است که کارفرما در ضمن پرداخت مبلغ پیمانکاری، بخشی از آن را نزد خود به‌عنوان تضمین انجام تعهد محفوظ می‌کند و پس از تأیید انجام تعهدات توسط نهاد نظارتی، مابقی مبلغ به حساب پیمانکار واریز می‌شود.

لذا شایسته است کارفرما در زمان انعقاد قرارداد، چگونگی دریافت تضمین انجام تعهدات را در متن عقد پیمانکاری تخریب مشخص نماید و جزئیات ضوابط هریک از این طرق را در متن قرارداد قید نماید. فایده عملی این بند، در زمان نقض تعهد قراردادی ازجانب پیمانکار واقع می‌شود؛ در این صورت کارفرما با اثبات ورود خسارت ناشی از نقض تعهد پیمانکار در مراجع ذی‌صلاح، می‌تواند از محل ضمانت، ضرر و زیان متحمل‌شده را جبران نماید.

 

شرایط فسخ در نمونه قرارداد تخریب ساختمان

طرفین قرارداد پیمانکاری تخریب می‌توانند ضوابطی را برای تحقق خیار فسخ در قرارداد قید نمایند؛ بنابراین در صورت وقوع شرایط مندرج در قرارداد، طرف زیان‌دیده می‌تواند با اعمال حق فسخ به قرارداد پایان دهد. حق فسخ با توافق طرفین قرارداد می‌تواند به‌نفع کارفرما یا پیمانکار ایجاد گردد. ازجمله مواردی که با توافق طرفین سبب ایجاد حق فسخ قرارداد می‌شود، می‌توان به انتقال قرارداد پیمانکاری به شخص ثالث در زمانی که تعهد به عدم واگذاری شده یا تأخیر نامتعارف در پرداخت بها که سبب تضییع حقوق پیمانکار شود، اشاره کرد.

تنظیم بند فسخ در قرارداد پیمانکاری تخریب می‌بایست به‌طور دقیق توسط متخصصین حقوقی که با چالش‌های قانونی فسخ قرارداد در ایران آشنا هستند، انجام پذیرد؛ زیرا هرگونه قصور در تنظیم این بند سبب می‌شود طرفین قرارداد در آینده روابط حقوقی خود با مشکلات فراوانی مواجه شوند. برای پیشگیری از این مسائل، با بهره‌مندی از نمونه قرارداد تخریب ساختمان مجموعه حقوقی لامینگو، با اطمینان خاطر از صحت شرایط فسخ، با طرف مقابل خود قرارداد تنظیم کنید!

 

تعیین مرجع رسیدگی‌کننده به اختلافات در نمونه قرارداد تخریب ساختمان

شایسته است در ضمن عقد قرارداد پیمانکاری تخریب ساختمان، طرفین راهکارهایی بر اساس معیارهای ارادی و قانونی جهت حل‌وفصل اختلافات در آینده روابط قراردادی خود تعیین نمایند. پیمانکار و کارفرما می‌توانند توافق کنند، در وهله اول اختلافات را به‌وسیله سازش رفع نمایند و در صورت عدم حل اختلاف، سازوکارهای دیگری مانند ارجاع اختلاف به داوری یا طرح دعوا در دادگستری را تعیین نمایند. نکته بسیار مهم در این‌باره، ذکر مدت‌زمانی برای هریک از این شیوه‌ها می‌باشد تا در صورت انقضاء مدت، به طرق دیگری جهت رفع اختلاف اقدام نمایند.

مورد دیگر توجه به ترتیب ارجاع اختلافات به مراجع رسیدگی‌کننده به اختلاف است. به‌عنوان مثال، درصورتی‌که طرفین در هنگام تنظیم قرارداد، نهاد داوری را به‌عنوان مرجع رسیدگی‌کننده تعیین نمایند، در صورت اقامه دعوا در مراجع دادگستری، دادگاه قرار عدم استماع دعوا صادر می‌نماید. علت این امر توافق نخست طرفین در ارجاع اختلاف به نهاد داوری است. لذا طرفین باید تابع توافقات مندرج در قرارداد باشند و در مرحله نخست ابتدائاً از طریق سازوکار داوری اختلافات را حل‌وفصل نمایند.

 

نمونه قرارداد تخریب ساختمان

 

مراحل تخریب یک ساختمان قدیمی در قرارداد پیمانکاری تخریب

جهت تخریب ساختمان کلنگی و فرسوده اقدامات زیر می‌بایست صورت گیرد:

  1. درخواست قطع انشعابات آب، برق، گاز از ادارات مربوطه
  2. ساخت حریم ایمن مطابق با مقررات ملی ساختمان
  3. جدا نمودن شیشه‌ها از درب و پنجره‌ها و جدا نمودن در و پنجره از دیوارها
  4. حدا نمودن و تفکیک تیرآهن‌ها
  5. تخریب طبقات از بالاترین طبقه به طبقات پایین‌تر و …

 

بیشتر بخوانید: صفر تا صد مراحل تخریب یک ساختمان قدیمی

 

عوارض نوسازی ساختمان

یکی از راهکارهای پیشبرد برنامه‌های قانون نوسازی و عمران شهری، دریافت عوارض نوسازی از مالکین است که به‌طور سالیانه به ملک تعلق می‌گیرد و باید از جانب مالکین پرداخت شود. یکی‌ از جنبه‌های الزام‌آور بودن پرداخت این عوارض، در هنگام انتقال سند است که می‌بایست ابتدائاً جهت انتقال مالکیت، فروشنده اقدام به تسویه حساب نماید.

 

اطلاعات بیشتر در: نمونه قرارداد تخریب ساختمان + مهم‌ترین نکات عوارض نوسازی ساختمان

 

قوانین بازسازی ساختمان

عدم رعایت قوانین حاکم بر بازسازی ساختمان در برخی مواقع منجر به تخریب قسمت بازسازی‌شده یا پرداخت جریمه می‌شود. ازجمله مواردی که مطابق با دستورالعمل‌ها و قوانین مربوطه نیازمند اخذ مجوز از شهرداری است، عبارت‌اند از:

  1. تغییر محل راه‌پله‌ها در ساختمان
  2. تغییر محل دیوار درصورتی‌که منجر به حذف پارکینگ شود.

مالک در برخی موارد دیگر بدون نیاز به دریافت مجوز می‌تواند اقدام به بازسازی نماید. برخی از این موارد عبارت‌اند از:

  1. نقاشی ساختمان
  2. تعویض در و پنجره در مواردی که منجر به تغییر سیستم فنی و کاربری ساختمان نشود.
  3. تعمیرات مربوط به سیم‌کشی و لوله‌کشی ساختمان

 

مراحل اخذ جواز تخریب و نوسازی در نمونه قرارداد تخریب ساختمان

اولین گام در تخریب ساختمان‌های فرسوده، اخذ مجوز تخریب ساختمان از شهرداری می‌باشد. برای صدور مجوز ابتدا باید در دفتر خدمات الکترونیکی شهر، پرونده تشکیل داد؛ سپس مأمورین شهرداری جهت تنظیم گزارش از شرایط محیطی به محل ملک مراجعه می‌نمایند. پس از تأیید گزارش و تهیه نقشه توسط مهندس معمار و پرداخت عوارض شهرداری، پیش‌نویس پروانه ساخت تنظیم می‌شود. فی‌النهایه با اخذ تأییدیه از نهادهای‌ ذی‌صلاح، پروانه ساخت صادر می‌شود. نکته بسیار مهم در اعتبار مجوز ساختمانی برای دوره دو ساله و امکان تمدید آن برای دو سال دیگر است. جهت کسب اطلاعات بیشتر، اینجا کلیک کنید.

 

ما را در اینستاگرام دنبال کنید

 

جمع‌بندی

این نکته را به خاطر داشته باشید که پیشبرد موضوع قرارداد پیمانکاری تخریب ساختمان نیازمند صرف هزینه‌های نسبتاً زیادی برای دریافت مجوز تخریب و انجام عملیات فنی است. بنابراین یکی از ضرورت‌های اساسی برای تضمین حقوق کارفرما و پیمانکار، تنظیم قراردادی مکتوب همراه با درج کلیه توافقات طرفین قرارداد است. شما می‌توانید با دریافت نمونه قرارداد تخریب ساختمان از خدمات مجموعه حقوقی لامینگو بهره‌مند شوید.

درصورتی‌که این مطلب برای شما مفید بوده است، نظرات خود را با ما در میان بگذارید و جهت مطالعه سایر مطالب حقوقی به بلاگ لامینگو مراجعه نمایید.

3
برچسب ها :
نویسنده مطلب مهسا زرپایان

دیدگاه شما

3 دیدگاه

  • مهدی فلاح
    2 سال پیش

    خیلی خوب بود. منتظر نظرات بعد شما هستم. موفق باشید

    • نیلوفر جهانفر
      2 سال پیش

      با سلام و احترام،
      سپاس از لطف شما.