صفر تا صد مراحل تخریب یک ساختمان قدیمی

2 سال پیش
نمونه قرارداد تخریب ساختمان

امروزه کسب‌وکار ساخت‌وساز یکی از مشاغل پردرآمد در جامعه تلقی می‌شود. باتوجه به اینکه ساختمان‌های کلنگی و فرسوده دوام و ایمنی کافی ندارند، برای احداث ساختمان‌های نوساز چندطبقه‌ای تخریب می‌شوند. در راستای این امر، مالکین ساختمان‌ها برای شروع تخریب و نوسازی، اقدام به عقد قرارداد پیمانکاری تخریب و نوسازی می‌نمایند. در نمونه قرارداد تخریب ساختمان، می‌بایست به اصول و قواعد تخریب مبحث دوازدهم مقررات ملی ساختمان توجه کافی نمود. در این مقاله، قصد داریم به مراحل و ضوابط تخریب ساختمان بپردازیم؛ بنابراین برای کسب اطلاعات بیشتر در این موضوع، با ما همراه باشید!

دانلود نمونه قرارداد تخریب ساختمان

 

شیوه‌ تخریب را در نمونه قرارداد تخریب ساختمان مشخص کنید!

پیمانکاران برای اجرای عملیات تخریب، باتوجه به بافت ساختمان و سازه‌های به‌کاررفته در آن، شیوه‌های مختلفی را با رعایت ضوابط و دستورالعمل‌های قانونی به کار می‌برند. ساختمان‌های قدیمی معمولاً دارای تعداد طبقات محدودی هستند و هدف مالکین از اجرای تخریب، احداث ساختمان‌های نوساز با تعداد طبقات بیشتر است. در برخی موارد، از بقایای سازه‌های تخریب‌شده می‌توان در احداث بنای جدید استفاده کرد؛ اما به‌طور معمول در ساختمان‌های قدیمی به‌دلیل بافت بتنی و سازه‌های فرسوده، این امکان فراهم نیست. لذا باتوجه به نوع سازه، بافت و مصالح استفاده‌شده در ساختمان فرسوده، شیوه‌های مختلفی برای تخریب ساختمان به کار می‌رود و باتوجه به هزینه متفاوت در هر شیوه، طرفین قرارداد پیمانکاری باید در مورد شیوه تخریب توافق نمایند. ازجمله این شیوه‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره نمود:

 

1) تخریب دستی، شیوه‌ای رایج و به‌صرفه در قرارداد تخریب پیمانکاری

این روش، به‌عنوان یکی از شیوه‌های دیرینه تخریب، ازطریق نیروی انسانی و با استفاده از ابزارآلاتی نظیر بیل، کلنگ و … انجام می‌شود. نحوه تخریب در این شیوه دقیقاً برعکس ساخت‌وساز بنا می‌باشد؛ بدین نحو که ترتیب تخریب از بالاترین طبقه ساختمان آغاز می‌شود و پس از رسیدن به سطح زمین پایان می‌یابد.

 

2) تخریب با استفاده از روش ماشینی

تخریب مکانیکی با به کار بردن ماشین‌آلات و بیل‌های هیدرولیکی نسبت به شیوه تخریب دستی دارای امنیت، سرعت و هزینه بیشتری است و نیروی انسانی در جایگاه هدایت‌گر این ابزارهای مکانیکی قرار دارد. این ماشین‌آلات قدرت تخریب سازه‌های ساختمان را به قطعات کوچک‌تر و تفکیک ساختار سازه‌ها از یکدیگر دارد.

 

3) تخریب به‌وسیله گوی تخریب

این شیوه با استفاده از اتصال گوی به جرثقیل و انجام حرکات رفت‌وبرگشتی برای تخریب سازه‌های بتنی و سنگی به کار گرفته می‌شود. این روش باید توسط متخصصین و با رعایت نکات ایمنی و فنی انجام شود تا از آسیب به ساختمان‌های مجاور، کارگران و ماشین‌آلات جلوگیری شود.

 

4) تخریب انفجاری

شیوه انفجار، کاربرد کمتری نسبت به سایر طرق دارد و معمولاً برای سازه‌های با ارتفاع زیاد، سیلوها و … استفاده می‌شود. در این روش، مواد منفجره در مکان‌های ازقبل‌تعیین‌شده قرار می‌گیرد و عملیات تخریب با سرعت بیشتری انجام می‌شود. درصورتی‌که سازه‌ها با ساختمان‌های مجاور فاصله کمتری داشته باشد، موقتاً تا پایان عملیات تخریب ساختمان‌های مجاور تخلیه می‌شود.

 

این مطلب را نیز بخوانید: نمونه قرارداد تخریب ساختمان به‌همراه مهم‌ترین ابعاد حقوقی مفاد قرارداد

 

با انواع تخریب در نمونه قرارداد پیمانکاری تخریب آشنا شوید!

در نمونه قرارداد تخریب ساختمان، می‌بایست مالک نوع تخریب را باتوجه به هدف پروژه تخریب مشخص نماید. این انواع عبارت است از:

1) تخریب انتخابی

در این شیوه مالک در قرارداد پیمانکاری تخریب مشخص می‌نماید که هدف از تخریب، حذف قسمت‌های داخلی ساختمان در ضمن حفظ سایر سازه‌ها و اجزای ساختمان است.

2) تخریب داخلی

این شیوه تخریب، در راستای آماده‌سازی ساختمان جهت نوسازی است و در عین حفظ ظاهر ساختمان، قسمت‌های داخلی ساختمان حذف می‌شود.

3) تخریب کامل

این شیوه بیشتر در مسئله تخریب ساختمان‌های کلنگی و قدیمی کاربرد دارد و تخریب ساختمان در قرارداد پیمانکاری تخریب با هدف بازسازی با استفاده از شیوه‌های بیان‌شده در عنوان فوق صورت می‌گیرد.

 

نمونه قرارداد تخریب ساختمان

 

هزینه پروژه در نمونه قرارداد تخریب ساختمان متأثر از چیست؟

در تعیین قیمت انجام پروژه پیمانکاری تخریب، عواملی نظیر متراژ ساختمان، تعداد طبقات و نوع سازه به‌کاررفته تأثیرگذار است. لذا شایسته است کارفرما هنگام انعقاد قرارداد پیمانکاری تخریب، ضمن تشریح دقیق و جزئی از موضوع تخریب، در مورد میزان مبلغ با پیمانکار توافق نماید تا از وقوع هرگونه اختلاف در آینده پیشگیری شود.

 

برای اجرای قرارداد پیمانکاری تخریب چه اقداماتی انجام می‌شود؟

برای انجام موضوع قرارداد پیمانکاری تخریب ساختمان، در گام نخست باید مجوزهای لازم را از شهرداری منطقه دریافت نمود. چنانچه برخلاف ضوابط و دستوالعمل‌های مربوطه در هر مرحله از تخریب اقدام شود، تخطی از قوانین منجر به محکومیت متخلف به پرداخت جریمه و توقف عملیات تخریب می‌شود.

 

اخذ مجوز تخریب ساختمان، سند قانونی ضروری در قرارداد تخریب پیمانکاری

صدور جواز تخریب و ساخت‌وساز در وجاهت قانونی پروژه، امکان دریافت تسهیلات بانکی و … مؤثر است و اولین اقدام در شروع عملیات تخریب، اخذ مجوز تخریب و نوسازی از طریق ثبت درخواست تخریب در شهرداری ضمن ارائه مدارک مورد نیاز است. مدت اعتبار این مجوز پس از صدور، تنها برای مدت سه سال باقی است و در برخی موارد امکان تمدید مدت اعتبار وجود دارد.

 

اولین گام اجرایی قرارداد پیمانکاری تخریب، قطع انشعابات و جدا نمودن تجهیزات

مطابق با اصول تخریب ساختمان، مالک یا نماینده قانونی وی با مراجعه به ادارات مربوطه باید درخواست قطع کلیه انشعابات آب، برق، گاز و … را به ثبت رساند تا کارشناسان این سازمان‌ها جهت قطع انشعابات به موقعیت ملک مراجعه نمایند. در‌صورتی‌که ضرورت داشته باشد، می‌بایست از یک هفته قبل به ساکنین ساختمان‌های مجاور، قطع انشعابات اطلاع داده شود.

پس از این اقدام، کلیه تجهیزات متصل در ساختمان نظیر پکیج، هود، آب‌گرم‌کن، سینک ظرفشویی، سیم‌کشی‌های برق، شیرآلات و … باید از محل خود جدا شده و به بیرون از ساختمان منتقل شود. پس از آن شیشه‌ها، چارچوب درها و پنجره‌ها می‌بایست جدا شود و  از ساختمان خارج شود.

 

لزوم رعایت نکات ایمنی و حفاظت در قرارداد پیمانکاری تخریب

طبق مبحث دوزادهم مقررات ملی ساختمان و اصول تخریب، هنگام شروع عملیات تخریب باید کلیه ضوابط ایمنی در بخش‌های مختلف انجام شود. برخی از این اقدامات عبارت است از:

  1. لزوم انجام اقدامات لازم جهت محافظت از پياده‌روها و معابر عمومي مجاور ساختمان مورد تخريب و در صورت لزوم، مسدودسازی آن با کسب اجازه از مراجع ذی‌ربط
  2. احداث گذرگاه مطمئن برای عبور و مرور کارگران
  3. نصب نرده یا حفاظ‌های مناسب در کلیه پرتگاه‌ها و …

 

از اجزای قابل استفاده باقی‌مانده از تخریب، مجدداً استفاده نمایید!

هزینه بالای سازه‌ها و مصالح ساختمانی و گاهی کم‌یاب شدن این اقلام از جمله مشکلات ساخت‌وساز است. پس از تخریب بنا، برخی از اجزای سازه‌ها نظیر تیرآهن، آجرها و اسکلت فلزی و … پس از جداسازی از ساختمان، قابل استفاده مجدد در احداث بنای جدید هستند.

 

شروع تخریب نهایی

پس از انجام مراحل فوق، تخریب ساختمان باتوجه به شیوه توافق‌شده، به‌وسیله پیمانکار و نیروی انسانی استخدام‌شده توسط او انجام می‌شود. معمولاً تخریب از بالاترین طبقه آغاز می‌شود و با رسیدن به سطح زمین خاتمه می‌یابد. تمامی مصالح غیرقابل‌استفاده ازطریق کامیون‌ها از محل ساختمان به خارج منتقل می‌شود و پس از آن مطابق با قانون مدیریت پسماند به این موضوع رسیدگی می‌شود. جهت کسب اطلاعات بیشتر، آیین‌نامه حفاظتی کارگاه‌های ساختمانی مربوط به تخریب ساختمان را مطالعه نمایید.

 

کانال تلگرام لامینگو

 

در پایان به خاطر داشته باشید

رعایت ضوابط و اصول ایمنی تخریب، ازجمله عوامل حیاتی در حقاظت از جان کارگران و اشخاص دیگر در طی فرآیند تخریب است. لذا شایسته است هنگام تنظیم عقد قرارداد پیمانکاری تخریب، مالک بر کارفرما شرط نماید تمامی مراحل تخریب، مطابق با مقررات و ذستورالعمل‌های ایمنی انجام شود تا از وقوع مخاطرات در حین تخریب برای کارگران و سایر اشخاص حقیقی پیشگیری شود. ما در مجموعه لامینگو  با برخورداری از متخصصین حوزه قراردادنویسی، نمونه قرارداد تخریب ساختمان را تنظیم نموده و در بانک قرارداد برای شما کاربران در دسترس قرار داده‌ایم. همچنین جهت انعقاد قرارداد پیمانکاری با بهره‌مندی از مشاوره حقوقی کارشناسان ما می‌توانید از تضمین حق‌وحقوق قانونی خود در قرارداد آسوده‌خاطر باشید!

می‌توانید سؤالات و پیشنهادهای خود را در بخش دیدگاه با ما به اشتراک بگذارید و برای مطالعه مطالب حقوقی دیگر به بلاگ لامینگو مراجعه نمایید. از همراهی و اعتماد شما به مجموعه لامینگو کمال تشکر را داریم.

1
برچسب ها :
نویسنده مطلب مهسا زرپایان

دیدگاه شما

یک دیدگاه