ابطال سند رهنی و شرایط آن

2 سال پیش
ابطال سند رهنی

همان‌گونه که می‌دانید، سند رهنی ملک یک سند رسمی است که در دفاتر اسناد رسمی تنظیم می‌شود. در پی تنظیم این سند، راهن دربرابر قرض و دین خود ملکی را به‌صورت وثیقه نزد مرتهن قرار می‌دهد. این فرایند عموماً توسط اشخاص صلاحیت‌دار یعنی متصدی دفترخانه اسناد رسمی انجام می‌گيرد. با اين حال، این امکان وجود دارد که به هر دلیلی این فرایند به‌صورت قانونی انجام نشود یا شرایط عقد رهن در زمان انعقاد قرارداد رعایت نشود. در این حالت، ممکن است یکی از طرفین خواستار ابطال قرارداد باشد. از همین رو، لازم است هرکدام از طرفین با شرایط حاکم بر ابطال سند رهنی و مفاد و بندهای آن به‌خوبی آشنا باشد. چنانچه افراد با این معضل روبه‌رو شوند، می‌توانند از طریق مشاوره حقوقی عقد رهن با این موارد قانونی آشنا شوند. در ادامه، ما به شرایط پیرامون ابطال عقد رهن می‌پردازیم. با ما همراه باشید.

کارشناسان ما در مرکز حقوقی لامینگو به‌دلیل تسلط کافی بر تمام قوانین به‌روز جامعه، می‌توانند انواع مسائل و مشكلات حقوقی را حل‌وفصل نمایند. مشکلاتی که اغلب افراد را درگیر کرده است و شناخت تمام مواد قانونی و تبصره‌های آن نیز برای افراد بسیار زمان‌بر و دشوار است. درصورتی‌که شما نیز نیاز به مشاوره تخصصی در این زمینه یا موارد مشابه آن دارید، این مرکز می‌تواند با استفاده از کارشناسان و مشاوران خود اطلاعات کاملی در اختیار شما قرار دهد. چنانچه هنوز در مورد عقد رهن و شرایط مختلف آن اطلاعاتی ندارید، ادامه مطلب را مطالعه نمایید یا از طریق لینک زیر با مشاوران ما مشورت نمایید.

دریافت مشاوره حقوقی عقد رهن

 

شرایط حاکم بر ابطال سند رهنی

1- رهن قرار دادن ملک دیگری به‌جای ملک اصلی: در این حالت، راهن سند ملکی شخص دیگری را به‌عنوان وثیقه نزد مرتهن قرار می‌دهد. این اقدام غیرقانونی بوده و قرارداد رهن نیز در این فرض به‌اصطلاح حقوقی غیرنافذ است؛ به این معنا که درصورت تأیید مالک اصلی عقد رهن معتبر و درصورت عدم تأیید او باطل خواهد بود. همچنین، مالک اصلی سند می‌تواند از راهن در این خصوص شکایت کند.

2- رهن قرار دادن ملک توسط فروشنده همان ملک به اشخاص ثالث: در این حالت مالک طی تنظیم سندی عادی ملک را به فروش می‌رساند. پس از قرارداد، فروشنده، ملک را بدون اطلاع خریدار در رهن شخص دیگری قرار می‌دهد. این عمل غیرقانونی بوده و خریدار ملک می‌تواند از طریق مراجع قضایی در این خصوص اعاده حق کند.

 

ابطال سند رهنی

 

چند نکته در خصوص ابطال سند رهنی

پیش از بیان هرگونه نکته‌ای، باید با دو اصطلاح خواهان و خوانده در پرونده‌های قضايی آشنا شويم. در اين پرونده‌های مربوط به بطلان عقد رهن، خواهان فردی است كه مالک ملک بوده یا کسی است که از رهن بردن ملک متضرر شده است و خوانده نیز راهن و مرتهن می‌باشند. دادگاه صالح جهت اقامه دعوای ابطال سند رهنی، دادگاهی است که مال غیرمنقول در حوزه آن واقع است. خواهان می‌تواند برای ثبت درخواست خود به دفاتر خدمات الکترونیک مراجعه كند. دعوا در دادگاه محل وقوع ملک تشکیل می‌شود. دراین‌باره چه خواهان و چه خوانده می‌بایست به نکاتی نظیر موارد زیر توجه کنند:

1- درصورتی‌که خواهان برای ابطال عقد رهن سند رسمی نداشته باشد و ملک را به‌موجب مبایعه‌نامه عادی خریداری کرده باشد، در دادگاه نمی‌تواند ادعای مالکیت بر ملک را داشته باشد. در این حالت طرح دعاوی مذکور پذیرفته نمی‌شود؛ مگر آنکه خواهان پيش از هرگونه اقدامی دادخواست الزام به تنظیم سند رسمی را مطرح نماید.

2- خواهان می‌بایست دادخواست بطلان عقد رهن را نیز از دادگاه بخواهد؛ زیرا عقد ابطال سند رهنی فرع بر بطلان عقد رهن است. یعنی ابتدا دادگاه باید عقد رهن را باطل اعلام نماید و بعد سند رهنی را باطل اعلام کند.

3- گاهی خواهان علاوه بر دادخواست ابطال سند رهنی، دادخواست توقیف و ابطال اجراییه موضوع سند رهنی را نیز تقدیم دادگاه می‌نماید. در این حالت، دادگاه ابتدا دادخواست ابطال سند رهنی را مورد رسیدگی قرار می‌دهد. چنانچه حکم ابطال سند رهنی قطعیت یافت، خواسته توقیف و ابطال اجراییه مورد رسیدگی قرار می‌گیرد.

 

حتماً بخوانید: آیا با فوت مرتهن در عقد رهن، این قرارداد اعتبار خود را از دست می‌دهد؟

 

نحوه اجرای حکم ابطال سند رهنی

پس از برگزاری جلسه دادگاه و رسیدگی درخواست خواهان توسط مراجع ذی‌صلاح، دادگاه رأی قطعی خود را صادر و سپس حکم مورد نظر را به اداره ثبت اسناد و املاک اعلام می‌نماید. موضوع به دفتر املاک ارجاع داده می‌شود و سند مالکیت جدید صادر شده و جریان عملیات ثبتی و نحوه ابطال به طرفین قرارداد شرح داده می‌شود.

 

کانال تلگرام لامینگو

 

در پایان به یاد داشته باشید

در این مطلب، سعی کردیم خلاصه‌ای از موارد ابطال قانونی عقد رهن را بيان کنیم. بااین‌حال، شما با بهره‌گیری از مشاوره حقوقی می‌توانید مشکلات قضایی خود را با موفقیت پشت سر بگذارید؛ چراکه مشاوران و کارشناسان این حوزه با تمام قوانین به‌روز جامعه آشنایی داشته و می‌توانند انواع مسائل حقوقی را حل‌وفصل نمایند. هدف وب‌سایت حقوقی لامینگو نيز اين است که شما را با انواع قواعد حقوقی اين قرارداد آشنا کند.

همچنین، در وبلاگ حقوقی لامینگو مطالب دیگری در خصوص این موضوع وجود دارد که می‌توانید مطالعه نمایید. درصورتی‌که از خدمات ما استفاده کرده‌اید و تجربه‌ای در ارتباط با ما دارید، نظرات خود را برای ما ارسال نمایید. بدون شک نظرات و پیشنهادهای شما می‌تواند ما را در ارائه خدمات هرچه بهتر یاری دهد. امیدواریم از این مطلب استفاده کافی را برده باشید.

0
برچسب ها :
نویسنده مطلب زهره مدرسی

دیدگاه شما

بدون دیدگاه