نکات حقوقی قرارداد مشارکت در راه اندازی یک فروشگاه

مشارکت در فروشگاه

 

 

براساس ماده ۱۰ قانون مدنی “قراردادهای خصوصی نسبت به کسانی که آن را منعقد نموده‌اند در صورتی که مخالف صریح قانون نباشد، نافذ است” مطابق این ماده‌ی قانونی افراد می‌توانند با مشارکت و توافق یکدیگر اقدام به راه‌اندازی مغازه و شروع کسب و کار در آن کنند؛ مانند: راه‌اندازی سوپرمارکت، فست فود، کافی شاپ، کافی نت، پوشاک و غیره…

راه اندازی کسب و کار در فروشگاه توسط چند شریک در واقع نوعی مشارکت مدنی است. مشارکت مدنی هم یعنی تلفیق دارایی‌های نقدی و غیر نقدی شرکا.

در مورد قرارداد مشارکت این مطلب را بخوانید: قراردادهای مشارکت مدنی چه ویژگی‌هایی دارند؟

 شرایط مشارکت در فروشگاه

  • شرکایی که در مشارکت فروشگاه شریک هستند، با توافق یکدیگر و با توجه به مبلغ سرمایه‌ای که برای این شراکت به کار بسته‌اند، به رهن یا اجاره و یا خرید تجهیزات و کالاهای مورد نیاز کسب و کار در فروشگاه اقدام می‌کنند.

 

  • همچنین اخذ مجوزهای کاری محل کسب و کار نیز از جمله اقداماتی است که برای شروع این مشارکت لازم است.

 

دریافت مشاوره کسب و کار

  • تعداد شرکا در این مشارکت می‌تواند دو نفر یا بیشتر باشد.

 

  • میزان سرمایه‌ای که هر یک از شرکا برای راه‌اندازی کسب و کار در فروشگاه به میان آورده‌اند ممکن است به صورت مساوی باشد؛ یعنی هر کدام از شرکا به صورت مساوی مبلغ مشخصی را برای راه‌اندازی آن کار پرداخت کرده باشند. گاهی هم ممکن است شرکا با مبالغ مختلف شریک شوند. میزان سرمایه‌ی هر کدام از آن‌ها باید در قرارداد درج گردد.

 

مشارکت در مغازه

  • در پایان هر ماه کاری پس از کسر هزینه‌های انجام شده از سود حاصله، مابقی مبلغ بین شرکا تقسیم می‌شود.

 

  • میزان سود هر یک از شرکا در این مشارکت بسته به میزان سرمایه‌ای است که در این کار گذاشته‌اند و هر شریکی که مبلغ بیشتری برای کسب و کار در مغازه خرج کرده باشد مسلماً سود بیشتری نیز نصیب او خواهد شد.

 

  • شرکایی هم که در این مشارکت در راه‌اندازی فروشگاه تخصص و حرفه‌ی خود را به کار بسته‌اند، با توجه به میزان سهمی که در قرارداد طبق اهمیت به کارگیری تخصص آن‌ها در سوددهی آن کسب و کار تعیین شده است، در سود حاصله سهیم هستند.

تنظیم قرارداد سفارشی

  • اگر در حین کسب و کار حوادث فورس ماژور رخ دهد و خسارتی به بار آید،زیان به بار آمده بر مبنای سهم هر کدام از سرمایه‌گذاران محاسبه می‌گردد؛ چرا که شرکا در قرارداد مشارکت مدنی برخلاف شرکت‌های تجاری دارای شخصیت مستقل از موضوع قرارداد مشارکت نیستند؛ مثلاً اگر به دلیل حوادث قهریه، فروشگاه دچار آتش‌سوزی شود و خساراتی به بار آورد هر کدام از شرکای فروشگاه بر مبنای میزان سرمایه‌ای که به کار بسته‌اند، مسئول جبران خسارت می‌باشند.

 

  • راه‌اندازی کسب و کارهای تخصصی و حرفه‌ای نیازمند حضور افرادی است که در سررشته‌ی کاری داشته و از حرفه‌ی لازم برای آن کسب و کار برخوردار باشند.

 

 

  • در این مشارکت آورده‌ی برخی شرکا سرمایه معنوی یعنی تخصص و حرفه است و آورده‌ی برخی دیگر سرمایه مالی است.

کانال تلگرام لامینگو

برای مطالعه سایر مطالب ما به لامینگو بلاگ مراجعه بفرمایید.

0
برچسب ها :
نویسنده مطلب فاطمه دل‌زنده‌دار اباتری
کارشناس حقوقی

دیدگاه شما

بدون دیدگاه