قرارداد خرید و فروش اسب و الزامات حقوقی تنظیم این قرارداد را بشناسید!

1 سال پیش
قرارداد خرید و فروش اسب

قرارداد خرید و فروش اسب یکی از انواع قراردادهای خرید و فروش کالا در ایران است. این قرارداد یک عقد بیع است که اشخاص اقدام به انعقاد آن می‌نمایند. امروزه با توجه به گسترش فعالیت پیست‌های اسب‌سواری نسبت به سابق و همچنین علاقه‌مندی بسیاری از افراد به ورزش سوارکاری، اشخاص حقیقی و حقوقی اقدام به تنظیم قرارداد بیع اسب با یکدیگر می‌نمایند. علاوه بر این، بسیاری از اشخاص از شیر و گوشت و پوست اسب برای مصارف مختلفی استفاده می‌نمایند و این موضوع نیز یکی دیگر از دلایل عقد قرارداد خرید و فروش اسب است.

در تنظیم این قرارداد بیع، طرفین قرارداد باید مقررات و تشریفاتی را رعایت نمایند. اشخاص زمانی می‌توانند به اهداف خود از عقد قرارداد برسند و مبلغ قراردادی را پرداخت نموده و اسب یا چند رأس اسب را تحویل بگیرند که قراردادی صحیح و قانونی منعقد شده باشد. در این نوشتار سعی داریم تا نکات لازم در ارتباط با قرارداد خرید و فروش اسب و همچنین قانون حاکم و مندرجات این قرارداد را بررسی نماییم، پس تا پایان این مطلب با ما همراه باشید.

 

قرارداد خرید و فروش اسب

 

نمونه قرارداد خرید و فروش اسب چگونه قراردادی است؟

قراردادها را می‌توان از چند منظر مورد بررسی قرار داد و قراردادهای مختلف، با توجه به ویژگی‌های متفاوتی که دارند دارای آثار و شرایط متفاوتی می‌‌باشند. یک قرارداد را می‌توان از منظر معین یا نامعین بودن، لازم یا جایز بودن، تشریفاتی یا رضایی بودن و غیره بررسی نمود. این ویژگی‌ها با توجه به قالب قراردادی هر قرارداد تعیین می‌گردد و از آنجایی که قرارداد خرید و فروش اسب یک قرارداد بیع است، در نتیجه ویژگی‌ها و آثار عقد بیع بر این قرارداد حاکم می‌گردد.

 

قرارداد بیع (خرید و فروش) اسب یک عقد معین است!

عقود در قانون مدنی به دو دسته معین و غیرمعین تقسیم می‌شوند. دسته اول یعنی عقود و قراردادهای معین، قراردادهایی هستند که قانون‌گذار احکام و قواعد و مقررات تنظیم و اجرای این قراردادها را ذیل مواد قانونی شرح داده است. برای مثال قرارداد اجاره یک عقد معین است و به همین دلیل، قانون‌گذار در یک باب مجزا از قانون مدنی به بیان چگونگی عقد این قرارداد علاوه بر شرایط صحت آن و همچنین شرایط خاتمه آن پرداخته است و اشخاصی که قصد انعقاد و اجرای این قرارداد را دارند باید مطابق با قانون عمل نمایند.

قرارداد بیع یا خرید و فروش نیز همانند قرارداد اجاره، یک عقد معین است. قانون‌گذار از عقد بیع که یکی از مهم‌ترین عقود قانون مدنی نیز می‌باشد به‌تفصیل سخن گفته و احکام مفصلی در ارتباط با این قرارداد وضع نموده است. از آنجایی که قرارداد خرید و فروش اسب یک قرارداد معین است، اشخاصی که قصد انعقاد چنین قراردادی را دارند، باید قرارداد خود را بر اساس مفاد قانونی مرتبط تنظیم نمایند و نمی‌توانند برخلاف قانون تراضی نمایند.

از سوی دیگر، عقود نامعین آن دسته از قراردادها و عقودی هستند که قانون‌گذار به‌صورت اختصاصی به آن‌ها اشاره‌ای نداشته است و احکام و مقررات و آثار حاکم بر این عقود ذیل متون قانونی نیامده است. از این موضوع متوجه خواهیم شد که قانون‌گذار تصمیم‌گیری درباره مواد این قراردادها را به طرفین آن واگذار نموده و در ماده ۱۰ قانون مدنی،به اشخاص اجازه تنظیم و عقد این قراردادها مشروط بر رعایت قواعد کلی عقد قراردادها و مقررات شرعی و قانونی داده شده است. در نتیجه، عقود نامعین بر اساس توافقاتی که میان اشخاص شکل می‌گیرد، منعقد می‌شود، برخلاف عقود معین که طرفین آن‌ها باید از متن قانون تبعیت نمایند.

 

قرارداد خرید و فروش اسب یک عقد لازم است!

عقود در قانون مدنی از منظر قابل فسخ بودن یا نبودن، به دو دسته لازم و جایز تقسیم می‌شود. عقود لازم، دسته‌ای از قراردادها است که طرفین آن قرارداد نمی‌توانند بدون دلیلی موجه و قانونی، قرارداد را به‌صورت یکجانبه فسخ نمایند. از سوی دیگر، قراردادهای جایز، آن دسته از قراردادهایی هستند که طرفین آن می‌توانند هر زمان که خواستند، از قرارداد خارج شده و آن را خاتمه دهند. در واقع، عقود لازم تنها زمانی قابل فسخ است که طرفین آن قرارداد حق فسخ را در هنگام عقد قرارداد شرط کرده باشند و یا قانون این اختیار را به آن‌ها اعطا نموده باشد.

قانون مدنی، عقود جایز را مشخص نموده است و سایر عقود، عقود لازم هستند. به‌عبارت دیگر، اصل بر لازم بودن قراردادها است و چنانچه قانون به لازم یا جایز بودن عقدی اشاره نداشته باشد، در نتیجه آن قرارداد یک عقد لازم است و جایز بودن عقود، نیاز به تصریح واضح قانون دارد. از جمله عقود لازم قانون مدنی، عقد بیع است. عقد بیع یکی از عقودی است که قانون خود به لازم بودن این عقد اشاره داشته و طرفین این قرارداد یعنی بایع و مشتری، پس از انعقاد قرارداد تنها زمانی می‌توانند آن را فسخ نمایند که حق فسخ داشته باشند.

 

قرارداد خرید و فروش اسب

 

اقاله قرارداد بیع اسب

از آنجایی که قرارداد خرید و فروش اسب یک قرارداد بیع است، در نتیجه این قرارداد نیز لازم است و طرفین آن تنها در صورتی می‌توانند قرارداد را فسخ نمایند که دارای حق فسخ باشند و حق فسخ قرارداد را از خود سلب ننموده باشد، زیرا اگر یکی از طرفین قرارداد حق فسخ خود را سلب نموده باشد، در این صورت دیگر حق فسخ نخواهد داشت. یکی از راه‌های خاتمه قرارداد، اقاله است. اقاله نمودن قرارداد به این معنا است که طرفین با هم توافق می‌نمایند که قرارداد را خاتمه دهند. در این شرایط، طرفین، دیگر حق فسخ اعمال نمی‌کنند و با توافق و رضایت، قرارداد را خاتمه می‌دهند. نکته‌ای که باید بسیار به آن توجه داشت این است که تنها قراردادهای لازم قابل اقاله هستند.

 

قرارداد خرید و فروش اسب چگونه تنظیم می‌شود؟

تنظیم قرارداد بیع اسب، نیاز به رعایت نکاتی دارد. قانون مدنی در باب مربوط به عقد بیع، به برخی از این نکات اشاره نموده است و علاوه بر این، طرفین قرارداد باید نکات و تشریفات کلی انعقاد قراردادها را نیز رعایت نمایند. در هر قراردادی دو دسته شرایط وجود دارد؛ شرایط خاص و عام قراردادی.

شرایط عام قرارداد بیع اسب، همان مواردی است که در تمام قراردادهای خرید و فروش باید رعایت گردد و شرایط خاص، مواردی هستند که مختص به قرارداد خرید و فروش اسب است. فروشنده و خریدار اسب که طرفین قرارداد بیع اسب هستند، باید تمام نکات لازم را ذیل قرارداد خود درج نمایند. مندرجات قرارداد خرید و فروش اسب عبارتند از عنوان قرارداد، موضوع قرارداد، مشخصات خریدار و فروشنده، تعهدات بایع و مشتری، مشخصات اسب (مورد معامله)، مبلغ معامله، شرایط فسخ قرارداد، مرجع حل اختلاف و غیره. طرفین قرارداد باید در تنظیم و درج این موارد توجه و دقت لازم را داشته باشند و مندرجات قرارداد را به‌درستی ذکر نمایند. در ادامه به بررسی برخی از مندرجات قرارداد بیع اسب خواهیم پرداخت.

 

کانال تلگرام لامینگو

 

عنوان نمونه قرارداد بیع اسب

هر قراردادی با عنوان خود معرفی می‌شود. عنوان قرارداد باید مختصر و دقیق باشد و محتوا و قالب قرارداد را نشان دهد. طرفین باید در انتخاب عنوان قرارداد خود دقت و توجه بسیاری داشته باشند، زیرا اگر عنوان قرارداد به‌اشتباه انتخاب شود آثار اشتباهی بر قرارداد حاکم می‌گردد. طرفین قرارداد خرید و فروش اسب یعنی بایع (فروشنده) و مشتری، باید عنوانی برای قرارداد خود انتخاب نمایند که هم دربردارنده قالب و نوع قرارداد یعنی قرارداد بیع باشد و هم به مورد معامله یعنی اسب اشاره داشته باشد. در نتیجه، اشخاصی که قصد دارند چنین قراردادی منعقد نمایند، باید عنوان را قرارداد خرید و فروش یا قرارداد بیع اسب انتخاب نمایند.

 

معرفی مورد معامله و مشخصات آن

یکی از مهم‌ترین مندرجات قراردادهای بیع، مورد معامله یا مبیع است. مورد معامله در قرارداد ما یک یا چند رأس اسب است که خریدار قصد دارد با پرداخت مبلغی، آن‌ها را خریداری نماید. در ذیل این بند از قرارداد، مبیع باید به‌تفصیل معرفی گردد و مشخصات دقیق آن ذکر گردد. در ارتباط با قرارداد بیع اسب که مورد معامله اسب است، طرفین این قرارداد باید مشخصاتی از جمله رنگ، نژاد، وزن، سن، مهارت‌های اسب و سایر مشخصات این‌چنینی را ذکر نمایند. علاوه بر این، در بند مربوط به مورد معامله، طرفین قرارداد باید مشخص نمایند اسب مورد معامله برای تربیت یا نمایش یا سوارکاری تربیت شده است.

به هر حال، طرفین قرارداد باید سعی نمایند تا اوصاف دقیقی از اسب را بنویسند و خریدار باید صریحاً مشخص نماید که خرید چه اسبی را مد نظر دارد و ویژگی‌های مد نظر خریدار باید با ویژگی‌های اسب مورد معامله مطابق باشد.

 

قرارداد خرید و فروش اسب

 

خریدار قرارداد بیع اسب چه وظایفی بر عهده دارد؟

تعهد اصلی مشتری در قرارداد خرید و فروش اسب، پرداخت ثمن قراردادی در موعد مقرر است. البته باید توجه داشت که فروشنده و خریدار می‌توانند با توافق یکدیگر، تعهدات دیگری نیز در قرارداد ذکر نمایند. مشتری اسب علاوه بر این، مکلف است در تاریخ تحویل اسب، در مکانی که در قرارداد مشخص شده است حاضر باشد و حیوان را تحویل بگیرد. مشتری اگر در تحویل اسب تأخیر نماید، در این صورت خریدار می‌تواند قرارداد را فسخ نماید.

 

تعهدات فروشنده در قرارداد خرید و فروش اسب

مهم‌ترین تعهد فروشنده در قرارداد بیع اسب، تحویل و تسلیم اسب مورد معامله می‌باشد. فروشنده وظیفه دارد اسبی را که بر اوصاف آن ذیل قرارداد توافق شده است در موعد مشخص به خریدار تحویل دهد و اگر فروشنده در تحویل اسب تأخیر نماید و یا اسب دیگری را برای تحویل آماده کند، خریدار می‌تواند الزام وی به تحویل اسب مورد توافق را بخواهد و یا قرارداد را فسخ نماید. علاوه بر این، وظیفه نگهداری از اسب پیش از تحویل آن به مشتری، به عهده فروشنده است. فروشنده وظیفه دارد اسبی را که قرار است به فروش برساند در شرایط مناسبی نگهداری نماید، آب و غذا به آن بدهد، سلامت حیوان را کنترل کرده باشد و سپس اقدام به فروش و تحویل آن به خریدار کند.

اگر فروشنده اسب این اقدامات را انجام نداده و در نتیجه اسبی که به خریدار می‌فروشد مریض باشد یا پیش از تسلیم تلف شود، در این صورت مسئولیت این موضوع با فروشنده خواهد بود، اما اگر فروشنده قصوری در نگهداری از حیوان نداشته باشد و اسب پیش از تسلیم به مشتری بیمار یا تلف گردد، در این صورت مسئولیت این موضوع با شخصی خواهد بود که طرفین هنگام تنظیم قرارداد بر آن توافق نموده‌اند.

 

این مطلب را نیز بخوانید: معامله از راه دور چگونه انجام می‌گردد و چه الزامات و جزئیاتی دارد؟

 

ثمن (مبلغ) قرارداد فروش اسب

یکی دیگر از الزامات تنظیم قرارداد خرید و فروش اسب، تعیین ثمن قراردادی است. ثمن قرارداد، مبلغی است که خریدار در ازای خرید اسب به فروشنده اسب پرداخت می‌کند. ثمن قرارداد بیع باید مبلغی مشخص باشد و خریدار در هنگام خرید مبیع (اسب) باید از این رقم مطلع باشد و مجهول بودن رقم ثمن، قرارداد را باطل می‌کند. ممکن است فروشنده، خود اسب را قیمت‌گذاری کرده باشد و تنها به همان قیمت اسب را به فروش برساند و یا ممکن است طرفین قرارداد با یکدیگر بر سر مبلغ ثمن، در حین تنظیم قرارداد توافق نمایند.

 

محل تسلیم اسب را در قرارداد مشخص نمایید!

یکی دیگر از مندرجاتی که باید در قرارداد خرید و فروش اسب ذکر گردد، محل دقیق تسلیم اسب به‌عنوان مبیع است. فروشنده و خریدار اسب باید در هنگام تنظیم قرارداد، بر سر مکانی که قرار است فروشنده اسب را در آنجا تحویل خریدار بدهد، توافق نمایند. اسب مورد معامله ممکن است در اصطبل یا محل درمان یا در پیست مسابقات تحویل خریدار گردد و این موضوع اگر مشخص نباشد، ممکن است طرفین قرارداد را دچار گمراهی کند و اثبات این که توافق بر تسلیم اسب در چه مکانی بوده است نیز در صورت عدم مکتوب بودن این موضوع، غیرممکن خواهد بود.

علاوه بر مکان دقیق تسلیم اسب، طرفین قرارداد باید در هنگام تنظیم قرارداد مشخص نمایند که کدام یک از طرفین، مسئول پرداخت هزینه‌های تسلیم اسب خواهد بود‌. تسلیم مبیع هزینه‌هایی را به همراه دارد که پرداخت این هزینه‌ها ممکن است توسط هر دو طرف یا فروشنده و یا خریدار صورت پذیرد.

 

قرارداد خرید و فروش اسب

 

شرط خیار حیوان در قرارداد بیع اسب

خیار به معنای اختیاری است که به طرفین قرارداد برای فسخ آن داده می‌شود تا آن شخص بتواند معامله را طی مدت زمان مشخصی فسخ نماید. خیار حیوان نیز اختیاری است که قانون به خریدار حیوان می‌دهد تا بتواند تا سه روز قرارداد بیع حیوان را فسخ نماید. مطابق با ماده ۳۸۹ قانون مدنی، «اگر مبیع حیوان باشد، مشتری تا سه روز از حین عقد اختیار فسخ معامله را دارد». بنابراین از روزی که عقد واقع می شود مشتری سه روز وقت دارد که قرارداد را با استناد به خیار حیوان فسخ کند. خیار حیوان به این دلیل برای خریدار حیوان مسلم است که ممکن است حیوان خریداری‌شده دارای مشکلاتی باشد که در هنگام خرید آن مشخص نبوده و پس از تحویل آن مشخص گردد.

توجه داشته باشید که خیار حیوان برای خریدار حیوان در هر حال وجود دارد مگر اینکه خریدار با اراده خود این خیار را ساقط نماید. در قرارداد خرید و فروش اسب نیز خریدار اسب دارای خیار حیوان است و این شخص می‌تواند معاملخ فروش اسب را تا سه روز پس از تحویل اسب بر هم بزند. نکته مهم درباره خیار حیوان این است که این خیار تنها در معاملاتی وجود دارد که مبیع (مورد معامله) حیوان زنده است و در معاملات خرید و فروش لاشه حیوان، خیار حیوان وجود ندارد.

 

نتیجه‌گیری

قرارداد خرید و فروش اسب یکی از عقود بیع قانون مدنی است که میان خریدار و فروشنده اسب تنظیم و منعقد می‌شود. این قرارداد یکی از عقود معین قانون مدنی است و به همین دلیل، طرفین این قرارداد باید در تنظیم آن مقررات قانون مدنی را رعایت نمایند و تراضی برخلاف این مقررات جایز نمی‌باشد. طرفین قرارداد بیع اسب، باید در تنظیم قرارداد خود الزامات و نکات حقوقی تنظیم این قرارداد را رعایت نموده و مندرجاتی از جمله عنوان قرارداد، موضوع قرارداد، تعهدات هر یک از خریدار و فروشند، ویژگی‌های مورد معامله، زمان تحویل اسب، شرایط تسلیم مبیع، ثمن قراردادی، شرایط فسخ قرارداد و مرجع حل اختلافات قراردادی را ذکر نمایند. بهتر است قرارداد خرید و فروش اسب به‌صورت مکتوب تنظیم گردد تا این قرارداد حافظ حقوق هر یک از طرفین قرارداد باشد.

 

ما را در اینستاگرام دنبال کنید

 

تنظیم قرارداد بیع را به لامینگو بسپارید!

در ابتدا لازم است ذکر گردد که ضروری است اگر قصد دارید خرید و فروشی انجام دهید، حتماً قراردادی با این هدف تنظیم نمایید. داشتن یک قرارداد مکتوب کمک می‌کند تا شما و طرف قرارداد، جزئیات مربوط به خرید و فروش را در آن درج کنید ‌و این قرارداد در ادامه حافظ منافع و حقوق شما خواهد بود‌. یکی دیگر از ضروریات تنظیم قرارداد مکتوب این است که می‌توانید در مواقع لزوم با استناد به قرارداد از طرف مقابل نزد مراجع قضایی شکایت نمایید. برای مثال اگر طرف مقابل از اجرای تعهدات خود امتناع نمود، شما می‌توانید با استناد به قراردادی که دارید، الزام وی به اجرای تعهدات را بخواهید و این امر در صورت نبود قرارداد امکان‌پذیر نخواهد بود.

در همین راستا، شما می‌توانید اگر قصد تنظیم قراردادی را دارید، آن را به تیم حقوقی لامینگو بسپارید. شما می‌توانید با ورود به سامانه تنظیم قرارداد لامینگو نوع قرارداد خود را انتخاب کرده و با وارد کردن موارد لازم، یک قرارداد قانونی از لامینگو دریافت نمایید. علاوه بر این، شما می‌توانید با برقراری تماس با کارشناسان حقوقی لامینگو، از این افراد درخواست تنظیم قرارداد متناسب با شرایط خود را داشته باشید. لامینگو یک استارتاپ حقوقی است که خدمات مختلفی ارائه می‌نماید و تنظیم و عقد قراردادهای حقوقی مختلف نیز یکی از همین خدمات است.

 

بلاگ حقوقی لامینگو را دنبال کنید!

در پایان، پیشنهاد می‌شود اگر در ارتباط با قرارداد خرید و فروش اسب و الزامات و نکات حقوقی تنظیم این قرارداد سؤالی در ذهن دارید، پرسش خود را با همکاران ما در تیم حقوقی لامینگو در میان بگذارید تا به آن پاسخ دهند. برای مطالعه سایر مطالب حقوقی وارد بلاگ حقوقی لامینگو شوید و ما را در شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید.

0
برچسب ها :
نویسنده مطلب زهرا حامد

دیدگاه شما

بدون دیدگاه