تفاوت کارآموزی و کارورزی و بررسی نمونه قرارداد استخدام کارآموز و کارورز

نمونه قرارداد استخدام کارآموز

کارآموزی و کارورزی دو دوره کسب مهارت‌های عملی برای شغل‌های حرفه‌ای موجود در بازار هستند. هرچند در ظاهر این دو دوره کاملاً مشابه به هم پنداشته می‌شوند اما در عمل تفاوت‌هایی میان این دو نیز وجود دارد که دقت به این تفاوت‌ها برای متقاضیان دوره کارآموزی و یا کارورزی کاملاً لازم است. عدم دقت به این موضوع می‌تواند اشتباهات زیادی را برای متقاضیان به دنبال داشته باشد. از این گذشته با مطالعه نمونه قرارداد استخدام کارآموز و کارورز هم می‌توان به مسائل حقوقی مربوط به این استخدام واقف شد. برای کسب اطلاعات دقیق درباره هر دو این دوره‌ها و تفاوت‌های آنها در این مقاله با ما همراه باشید.

موسسه حقوقی لامینگو ارائه دهنده خدمات مشاوره حقوقی در زمینه تنظیم انواع قرارداد حقوقی و استخدام است. از همین رو نمونه قرارداد استخدام کارآموز به‌صورت کاملاً حرفه‌ای و منطبق بر قوانین به‌روز تهیه و تنظیم شده و کاربران می‌توانند برای نیازهای خود از این قرارداد استفاده کنند. در تهیه و تنظیم این قرارداد کارآموزی و کارورزی تمام ملاحظات لازم در نظر گرفته شده تا طرفین با خیالی آسوده و راحت از آن استفاده نماید. پایبندی به تعهدات قرارداد کارورزی می‌تواند یک شروع کار حرفه‌ای و با کیفیت از سوی متقاضیان این دوره‌ها باشد.

 

دانلود نمونه قرارداد استخدام کارآموز

 

کارآموزی چیست؟

کارآموزی معمولاً به دوره‌ای اطلاق می‌شود که در طی آن فرد یا افرادی که در زمینه و حرفه مشخص تجارب حرفه‌ای و عملیاتی ندارند، اقدام به حضور در شرکت‌های مربوطه و فعالیت به‌صورت آزمایشی در آنها می‌نمایند. در این دوره در کنار انجام برخی وظایف ساده، آموزش‌های حرفه‌ای مربوط به شغل مورد نظر نیز به آنها داده می‌شود تا درنهایت پس از اتمام دوره در همان شغل و شرکت استخدام و به ادامه کار مشغول باشند. البته دوره کارآموزی می‌تواند اهداف و تعریف دیگری هم داشته باشد که با توجه به نوع شغل و حرفه باید به آن پرداخت. برخی از رشته‌های تحصیلی به دلیل حساسیت بالایی که دارند این دوره را برای فارغ‌التحصیلان اجباری کرده‌اند. در برخی از رشته‌ها نیز دوره مذکور اجباری نیست.

سیاست‌های شرکت‌ها و کسب‌وکارها هم می‌تواند در تبیین دوره کارآموزی تأثیر داشته باشد. برخی از شرکت‌ها استخدام دائمی افراد را منظور به حضور در دوره‌های کارآموزی قرار می‌دهند. این دوره برای کارهای حرفه‌ای در کشور ما معمولاً 2 تا 3 ماه است. البته کارآموزی در سطح بین‌المللی نیز با تعریف مشابه در عرصه‌های مختلفی رواج دارد. دوره‌هایی با این مضمون برای حضور در شرکت‌های معتبر بین‌المللی و یا حضور در رشته‌های تحصیلی دانشگاه‌های معتبر تعریف می‌شود که کاربران با حضور در آنها می‌توانند آموزش‌های حرفه‌ای خود را پشت سر گذاشته و در این مسیر به موفقیت‌های مورد نظر خود برسند. نمونه قرارداد استخدام کارآموز برای شروع این دوره‌ها در نظر گرفته شده و استفاده از این قرارداد کارآموزی برای حضور جدی و فعال کارآموزان می‌تواند ثمربخش و تأثیرگذار باشد.

 

5 دلیل برای استخدام کارآموز در کسب‌وکارها

 

کارآموز کیست؟

کارآموز بودن و سپری کردن دوره کارآموزی ربطی به سن و سال یا سابقه بیمه ندارد. کارآموز اصطلاحاً به کسی اطلاق می‌شود که در حرفه و شغلی تجربیات لازم را نداشته و برای شروع  ورود به جمع حرفه‌ای‌ها نیاز به سپری کردن یک دوره آموزشی و درعین‌حال عملیاتی است. به این معنی که فرد در این دوره باید تمام آموزش‌های تئوری خود را به‌صورت عملیاتی در محیط کار مشاهده نموده و آنها را از نزدیک تجربه نماید. با سپری کردن دوره کارآموزی این افراد آماده ورود به عرصه کار حرفه‌ای خواهند شد. ازاین‌رو ممکن است فردی در حرفه دیگری دارای تجربیات زیادی باشد اما اگر درصدد حضور در شغل جدیدی باشد، می‌تواند به‌عنوان کارآموز در رشته‌های مربوطه عضو شده و با سپری کردم این دوره به‌عنوان یک فرد حرفه‌ای برای شغل مذکور اقدام کند.

 

نمونه قرارداد استخدام کارآموز

 

ویژگی‌های بارز دوره کارآموزی

به بررسی تعریف مربوط به دوره کارآموزی و خود کارآموز پرداختیم و همچنین نکاتی درباره نمونه قرارداد استخدام کارآموز را نیز مرور کردیم. در این بخش قصد داریم برخی از مهم‌ترین و اصلی‌ترین ویژگی‌های مربوط به دوره کارآموزی را مرور کنیم. این دوره می‌تواند ویژگی‌های زیر را داشته باشد:

  • دوره کارآموزی در اکثر رشته‌ها و حرفه‌ها معمولاً اختیاری است و فرد برای حضور در جایگاه حرفه‌ای ملزم به سپری کردن این دوره نخواهد بود.
  • البته در برخی از رشته‌ها نیز دوره کارآموزی به‌صورت اجباری پیش روی کاربران قرار می‌گیرد.
  • در دوره کارآموزی حقوق به‌صورت توافقی میان طرفین تعیین می‌شود. در کارگاه‌های زیر نظر قانون کار این حقوق نباید از حداقل حقوق و دستمزد کارگر کمتر باشد.
  • پرداخت و یا عدم پرداخت بیمه دوره کارآموزی هم معمولاً اختیاری است، به جز مواردی که قانون کار آنها را برای کارفرمایان و شرکت‌های مذکور اجباری کرده است.
  • شرکت‌ها و سازمان‌ها این اختیار را دارند که برای استخدام افراد با تجربه و پرورش نیروهای حرفه‌ای مد نظر خود اقدام به ثبت دوره کارآموزی برای ورود نمایند.

 

نکاتی که در تنظیم قرارداد کارآموزی باید به آنها دقت داشته باشید

 

کارورزی چیست؟

کارورزی هم در عمل تعریف مشابهی با کارآموزی دارد و متمایز کردن این دو از هم به این سادگی‌ها هم نیست. اما با این حال در یک تعریف مشخص می‌توان کارورزی را به دوره‌ای اطلاق کرد که در آن فرد بدون داشتن هیچ مسئولیتی برای انجام کاری، تنها برای مشاهده و استفاده از راهنمایی‌های یک فرد با تجربه در محیط کار حاضر می‌شود. به این معنی که در این دوره برای فرد هیچ مسئولیتی تعریف نشده و وی تنها با مشاهده کارهای انجام گرفته توسط سایر افراد معلومات خود را تکمیل و به آنها اضافه می‌کند. البته استفاده از قرارداد کارورزی هم می‌تواند زمینه‌ساز یک دوره کارورزی جدی و منسجم برای کاربران باشد.

 

کارورز کیست؟

مطابق با تعریف کارورزی، کارورز به کسی اطلاق می‌شود که نیاز به یادگیری بیشتر یک حرفه دارد. هرچند این تعریف شباهت زیادی به تعریف کارآموز دارد اما کارورزی معمولاً برای رشته‌های خاصی تعریف می‌شود که با مشاهده امکان یادگیری عملیاتی کارهای مربوط به آن وجود دارد. برای مثال در رشته‌های مانند کتابداری کارورزان می‌توانند با مشاهده روند کار به‌راحتی مراحل آن را به ذهن سپرده و در صورت نیاز آن را پیاده‌سازی نمایند. در این رشته‌ها معمولاً از دوره‌های کارورزی برای جذب و استخدام استفاده می‌شود. البته در حال حاضر رشته‌های مختلف تفکیک کاملی از یکدیگر در این امر نداشته و تعریف دوره کارورزی و کارآموزی معمولاً به‌صورت سلیقه‌ای صورت می‌پذیرد.

 

همه چیز درباره استخدام کارآموز و قرارداد کارآموزی

 

دلیل ارائه دوره کارآموزی توسط شرکت‌ها

یکی از اصلی‌ترین تفاوت‌هایی که می‌توان برای دوره کارآموزی و کارورزی به آن اشاره کرد، اهداف حضور افراد در این دوره‌ها و همچنین اهداف کسب‌وکارها از تعریف آنها است. مواردی که معمولاً در بندهای نمونه قرارداد استخدام کارآموز به‌صورت مشخص تعریف می‌شوند. شرکت‌ها و کسب‌وکارها معمولاً برای استخدام و پرورش نیروهای حرفه‌ای دائمی این دوره‌ها را تعریف می‌نمایند تا از این طریق بتوانند نیازهای خود را برای نیروی کار تأمین کنند. همچنین کاهش هزینه‌ها هم می‌تواند یکی از اهداف کوتاه‌مدت کسب‌وکارها با توجه حقوق پایین‌تر کارآموزان باشد.

 

نمونه قرارداد استخدام کارآموز

 

تفاوت‌های دوره کارآموزی و کارورزی

در بیان تفاوت‌های دوره کارآموزی و کارورزی می‌تواند به چند مورد مهم اشاره کرد. شناخت این نکات برای کسانی که به دنبال استفاده از چنین دوره‌هایی هستند اهمیت بسیار زیادی دارد. دوره کارآموزی معمولاً یک دوره حرفه‌ای و مستقل از محیط آموزش و تحصیل است که در آن فرد برای شروع کار حرفه‌ای آموزش می‌بیند. معمولاً تبیین شرایط مربوط به این دوره اعم از حقوق و دستمزد، حق بیمه و مواردی ازاین‌دست به‌صورت توافقی بین طرفین انجام می‌شود. البته در برخی موارد نیز قانون کار شرایط را از پیش تعیین کرده است که در این مواقع کاربران باید با استفاده از نمونه قرارداد استخدام کارآموز به موارد حقوقی مربوط به کار خود نیز واقف شوند.

دراین‌بین کارورزی دوره‌ای است که در آن تحصیل و آموزش و یادگیری کار به‌صورت توامان بوده و به‌نوعی این دوره نیز یکی از موارد تحصیلی وی محسوب می‌شود. به این معنی که معمولاً برای این دوره موارد حرفه‌ای مربوط به کار مانند ساعت کاری، حقوق و حق بیمه و مواردی ازاین‌دست تعریف نمی‌شود. اما با این حال می‌توان با استفاده از قرارداد کارورزی، از این دوره برای در اختیار داشتن یک رزومه کامل استفاده کرد.

 

نمونه قرارداد استخدام کارآموز و کارورز

کاربرانی که به‌صورت حرفه‌ای به دنبال حضور در دوره‌های کارآموزی و کارورزی هستند بایستی به‌صورت حرفه‌ای این دوره‌ها را با استفاده از نمونه قرارداد استخدام کارآموز و کارورز شروع نمایند. به این معنی که استفاده از قرارداد کارآموزی و کارورزی را جدی پنداشته و از این مهم برای رسمی کردن شرایط کاری خود استفاده کنند.

 

کانال تلگرام لامینگو

 

جمع‌بندی

به بررسی ویژگی‌ها و تفاوت‌های دوره کارآموزی و کارورزی پرداختیم و نکات و مسائل مربوط به هر یک را نیز مرور کردیم. استفاده از این نکات باعث می‌شود تا چنین دوره‌هایی به‌صورت دقیق‌تر و بهینه‌تر توسط افراد تعریف شود. از این گذشته مسائل مربوط به نمونه قرارداد استخدام کارآموز را نیز با هم مرور کردیم. کاربرانی که به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه هستند می‌توانند سایر مقالات مربوط را در بخش بلاگ حقوقی لامینگو دنبال نموده و اطلاعات خود را تکمیل نمایند. همچنین در صورت داشتن سؤال نیز می‌توانید از بخش نظرات در انتهای همین مقاله استفاده کرده و ابهامات خود را با ما در میان بگذارید.

0
برچسب ها :
نویسنده مطلب توحید ره‌گشای

دیدگاه شما

بدون دیدگاه