نکات مهم قرارداد پشتیبانی نرم افزار یا قرارداد خدمات نرم افزاری
قرارداد خدمات نرم افزاری یک قرارداد پیمانکاری است که میان ارائهدهنده خدمات نرمافزاری و شرکت یا سازمانی که قصد دارد از این خدمات استفاده کند، منعقد میشود. خدمات نرمافزاری یا خدمات پشتیبانی نرمافزار، خدمات پشتیبانی فنی هستند که برای نرمافزارهای مختلف ارائه میشود. این خدمات شامل مواردی مانند عیبیابی نرمافزار، ارائه کاربرد، نحوه استفاده و نصب میشود و توسط افرادی که تخصص و دانش در زمینه کامپیوتر و آیتی دارند ارائه میگردد.
هر شرکتی که در آن بخشی از سیستم کاری توسط نرمافزارها انجام میشود و به هر صورتی از نرمافزارهای مختلف استفاده میکند، نیازمند دریافت خدمات پشتیبانی نرمافزار خواهد بود. این دریافت خدمات از طریق تنظیم قرارداد پشتیبانی نرم افزار انجام میشود و به همین دلیل در این مقاله قصد داریم تا به بررسی این قرارداد و چگونگی تنظیم آن و بیان نکات و الزامات حقوقی مرتبط با آن بپردازیم.
قرارداد خدمات نرم افزاری چگونه قراردادی است و چه قالبی دارد؟
نمونه قرارداد خدمات نرمافزاری، یک قرارداد پیمانکاری بوده و از قوانین و مقررات حاکم بر قراردادهای پیمانکاری تبعیت مینماید. اگر در فضای کسبوکار باشید، قطعاً با قراردادهای پیمانکاری آشنایی خواهید داشت، زیرا قراردادهای پیمانکاری یکی از رایجترین قراردادهایی هستند که در فضای کسبوکار، میان اشخاص مختلف منعقد میشود. در تعریف قرارداد پیمانکاری باید اینگونه گفت که قرارداد پیمانکاری قراردادی است که در آن کارفرمای قرارداد، انجام کار یا پروژهای را با شرایط مشخص، به طرف دیگر قرارداد که مجری آن است واگذار مینماید. قرارداد پیمانکاری در حوزههای مختلفی مانند امور عمرانی و ساختمانی، حملونقل، خدمات کارشناسی و غیره تنظیم میشود و دایره شمول گستردهای دارد.
یکی از ویژگیهای اصلی قراردادهای پیمانکاری ارائه خدمات (که قرارداد پشتیبانی نرم افزار نیز یکی از همین موارد است) موقت بودن مدت همکاری است. بهعبارت دیگر، در قراردادهای پیمانکاری، کارفرما پروژهای را برای انجام به پیمانکار واگذار میکند و پیمانکار یا همان مجری، وظیفه دارد تا این پروژه را در مدت زمان مشخصی انجام دهد و پس از اتمام انجام موضوع قرارداد، روابط قراردادی طرفین نیز به پایان خواهد رسید. در قرارداد خدمات نرم افزاری نیز مجری قرارداد که متخصص امور نرمافزار است، خدمات مورد نظر کارفرما را در قبال دریافت دستمزد به وی ارائه میدهد و پس از آن قرارداد به پایان میرسد. نکتهای که باید به آن توجه داشت این است که مجری قرارداد باید ارائه خدمات را مطابق با شرایطی که در هنگام قرارداد بر آن توافق شده است انجام دهد و این موضوع یکی از تعهدهای اصلی پیمانکار است.
ما را در اینستاگرام دنبال کنید
قانون حاکم بر قرارداد پشتیبانی نرم افزار چه قانونی است؟
همانطور که در قسمت قبل بیان شد، قرارداد خدمات نرمافزاری یکی از انواع قراردادهای پیمانکاری ارائه خدمات است. به همین دلیل این قرارداد از قانون حاکم بر قراردادهای پیمانکاری تبعیت خواهد کرد. قراردادهای ارائه خدمات از جمله عقود نامعین قانونی مدنی هستند. عقود در قانون به دو دسته عقود معین و نامعین تقسیم میشوند. عقود معین قراردادهایی هستند که قانونگذار مستقیماً به احکام انعقاد و اجرای این قراردادها اشاره داشته و چنانه عقدی در زمره عقود معین نباشد، یک قرارداد نامعین است. قانونگذار در ماده 10 قانون مدنی به قراردادهای نامعین اشاره داشته و تنظیم و عقد این قراردادها را مشروط بر تبعیت از مقررات و اصول کلی عقد قراردادها و همچنین تبعیت از مقررات قانونی و شرعی، جایز دانسته است.
از آنجایی که قانونگذار مشخصاً به نحوه تنظیم قرارداد خدمات نرم افزاری اشاره نداشته است، در نتیجه طرفین این قرداد مختارند تا مفاد این قرارداد را مطابق با تراضی و اراده خود تنظیم نمایند. در این قسمت ممکن است از خود بپرسید که قراردادهای خدمات نرمافزاری میان چه اشخاصی منعقد میشود که در ادامه به بیان پاسخ این سؤال خواهیم پرداخت.
قرارداد خدمات نرم افزاری میان چه اشخاصی منعقد میشود؟
نمونه قرارداد خدمات نرمافزاری معمولاً میان کارفرما و شرکت ارائه خدمات نرمافزاری و یا یک شخص حقیقی که اقدام به ارائه این خدمات مینماید، منعقد میشود. شرکتهای زیادی وجود دارند که به ارائه خدمات مختلف از طریق تأمین نیروهای انسانی میپردازند. شرکتهای خدمات نرمافزاری نیز یکی از همین شرکتها است که افرادی که دانش نرمافزار را دارا هستند در این شرکتها مشغول به کار میباشند. پس از عقد قرارداد پیمانکاری خدمات نرمافزاری با کارفرما، شرکت ارائه خدمات، یکی از نیروهای خود را برای انجام موضوع قرارداد مأمور میکند. باید توجه داشت در صورتیکه پیمانکار، شرکت ارائهدهنده خدمات نرمافزاری باشد، کارفرما متعهد به انجام تعهدات قراردادی خود در برابر شرکت است و نه شخصی که کارشناس یا مهندس نرمافزار است.
علاوه بر این، ممکن است ارائهدهنده خدمات نرمافزاری یک شخص حقیقی باشد که با دارا بودن دانش و تخصص لازم در امور نرمافزاری و کامپیوتر، به ارائه خدمات پشتیبانی نرمافزار میپردازد. در این شرایط که مجری قرارداد یک شخص حقیقی است، کارفرما باید قرارداد مزبور را با خود این شخص منعقد نماید و به انجام تعهدات خود در مقابل این فرد بپردازد.
در ارتباط با کارفرمای این قرارداد نیز باید بدانید که کارفرمای قرارداد خدمات نرم افزاری، ممکن است یک شخص حقوقی مانند یک شرکت یا سازمان باشد و یا یک شخص حقیقی، قصد استفاده از خدمات نرمافزاری را داشته باشد.
تنظیم مفاد قرارداد پشتیبانی نرم افزار چگونه است؟
همانطور که پیشتر نیز بیان شد، طرفین این قرارداد باید مفاد و مندرجات قرارداد را با اراده خود و توافق با یکدیگر، تنظیم نمایند. کارفرما و مجری قرارداد باید توجه داشته باشند که لازم است تمام جزئیات این همکاری در متن قرارداد بازتاب داده شود. به عبارت دیگر، در تنظیم قرارداد خدمات نرمافزاری، باید هر آنچه به تبیین بهتر قرارداد و روابط قراردادی طرفین کمککننده است، درج شود. در ادامه مطلب به توضیح بیشتر مفاد و مندرجات این قرارداد خواهیم پرداخت.
تنظیم قرارداد خدمات نرمافزاری
1. مشخصات طرفین قرارداد
در ذیل این بند از قرارداد باید مشخصات کامل طرفین که ممکن است اشخاص حقیقی یا حقوقی باشند، ذکر شود. اگر طرفین این قرارداد اشخاص حقیقی باشند، باید مشخصاتی مانند نام و نام خانوادگی، شماره شناسنامه، کد ملی، آدرس محل سکونت و شماره تماس این فرد قید شود. اما اگر یکی از طرفین این قرارداد؛ یعنی کارفرما یا مجری، یک شخص حقوقی باشد باید اطلاعاتی مانند نام شرکت، نشانی شرکت، شماره تماس، شماره ثبت و سایر اطلاعات اینچنینی ذکر شود. ذکر مشخصات دقیق طرفین قرارداد بسیار حائز اهمیت میباشد، زیرا تنها شخصی که مشخصات وی ذکر شده است در برابر طرف دیگر قرارداد مسئول خواهد بود. توجه داشته باشید که اگر هر یک از طرفین، این قرارداد را توسط نماینده خود منعقد نمایند، باید مشخصات دقیق این نماینده همراه با ذکر سمت نیز نوشته شود.
2. موضوع قرارداد
موضوع قرارداد بیانگر فعالیتی است که در چارچوب این قرارداد انجام میشود. تعیین موضوع دقیق، یکی از الزامات حقوقی و قانونی تنظیم هر قراردادی است، زیرا تعهدات طرفین با توجه به موضوع آن قرارداد مشخص میشود و به همین دلیل، لازم است تا این موضوع بهدرستی تعیین شود. موضوع قرارداد خدمات نرم افزاری عبارت است از پشتیبانی و نگهداری از نرمافزارهای تحویلشده از سوی مجری قرارداد که شامل نرمافزارهای مختلف میشود. بهعبارت دیگر، موضوع قرارداد پشتیبانی نرم افزار، ارائه خدمات پشتیبانی از نرمافزار مانند عیبیابی و یا ارائه چگونگی کارکرد نرمافزار توسط مجری قرارداد در ازای دریافت دستمزد است. بهتر است تا موضوع قرارداد پشتیبانی نرم افزار بسیار کامل و جامع نوشته شود، زیرا موضوع قرارداد بیانگر محتوای آن است.
3. شرح خدمات قراردادی
در ذیل این بند از قرارداد باید خدماتی که مجری قرار است در طی این قرارداد ارائه دهد بهتفصیل بیان شود. از جمله خدمات نرمافزاری که مهندسین نرمافزار و یا شرکتهای ارائهدهنده خدمات نرمافزاری ارائه مینمایند عبارت است از:
الف. پشتیبانی از نرم افزار در صورت بروز اشکالات غیرقابل پیشبینی و ارائه خدمات نرمافزاری در جهت رفع اشکالات نرمافزار
ب. خدمات مشاوره استفاده از نرمافزار و رفع سؤالات کاربران نرمافزار بهصورت تلفنی و حضوری
ج. آموزش راهاندازی و راهبری نرم افزار به کارفرما
د. خدمات مشاوره با هدف افزایش کیفیت بهرهبرداری کارفرما از نرمافزار
ه.تحویل رایگان نسخه اجرایی جدید نرم افزار در پلتفرم موجود پس از عرضه آنها به بازار و آموزش چگونگی بهروزرسانی نرمافزار
ی. پشتیبانی از نرم افزار به صورت آنلاین
این موارد صرفاً بعضی از خدماتی است که در قراردادهای خدمات نرم افزاری ارائه میشود و مشخص کردن دقیق این خدمات، به توافق کارفرما و مجری و نیاز کارفرما بستگی دارد.
4. مدت قرارداد خدمات نرم افزاری
یکی دیگر از الزامات حقوقی تنظیم قرارداد خدمات نرم افزاری، تعیین مدت زمان اعتبار این قرارداد است. مدت قرارداد خدمات نرم افزاری از ابتدای تنظیم قرارداد آغاز خواهد شد و تا زمانی که طرفین بهعنوان تاریخ پایان قرارداد اعلام کرده باشند، ادامه خواهد داشت. تعیین مدت قرارداد از این نظر حائز اهمیت است که طرفین؛ یعنی کارفرما و مجری، تنها در مدت اعتبار این قرارداد موظف به انجام وظایف خود هستند و پس از اتمام مدت، روابط قراردادی به پایان خواهد رسید و طرفین دیگر تعهدی در مقابل یکدیگر نخواهند داشت. پس از اتمام مدت، طرفین قرارداد پشتیبانی نرم افزار میتوانند آن را برای هر مدت دیگری که در نظر دارند تمدید نمایند.
5. تعهدات مجری قرارداد
مجری در طی قرارداد، تعهداتی دارد که باید به اجرا و انجام آنها پایبند باشد. اگر مجری، شرکت ارائهدهنده خدمات نرمافزاری است، این شرکت باید نیروی انسانی متخصص و ماهر برای ارائه خدمات نرمافزاری را در اختیار داشته و آموزشهای لازم را به این افراد ارائه نماید. مجری قرارداد وظیفه دارد بهصورت آنلاین از نرمافزار پشتیبانی کرده و به سؤالات کاربران نرمافزار پاسخ دهد. مجری قرارداد همچنین وظیفه دارد عیوب نرمافزار را برطرف نماید و طریقه کارکرد نرمافزار را به کاربران آموزش دهد.
شخصی که بهعنوان شرکت ارائهدهنده خدمات نرمافزاری و یا بهعنوان یک کارشناس یا مهندس نرمافزار اقدام به ارائه خدمات مینماید، باید پس از آغاز مدت قرارداد اقدام به ارائه خدمات نماید و نباید در اجرای تعهدات خود تأخیر کند. یکی دیگر از تعهدات مجری قرارداد، حفظ محرمانگی اطلاعات است. مجری قرارداد بهدلیل دسترسی به نرمافزارهای کارفرما، احتمال دسترسی به اطلاعات وی را دارد و این شخص باید در حفظ این اطلاعات و رعایت محرمانگی تلاش نماید. علاوه بر موارد بالا که تعهدات کلی مجری قرارداد خدمات نرم افزاری است، ارائهدهنده خدمات ممکن است تعهدات دیگری داشته باشد که این موارد تماماً بر اساس توافقی است که میان طرفین قرارداد انجام شده است.
این مطلب را نیز بخوانید: نمونه قرارداد خرید نرم افزار و جزئیات و الزامات این قرارداد کاربردی و مهم
6. تعهدات کارفرمای قرارداد
مهمترین تعهد کارفرما در قرارداد خدمات نرم افزاری، پرداخت دستمزد مجری است. کارفرما باید دستمزد مجری را مطابق با آنچه طرفین بر آن توافق نمودهاند، به مجری قرارداد بپردازد. علاوه بر این، کارفرما وظیفه دارد محل مناسبی برای فعالیت شخص ارائهدهنده خدمات نرمافزاری فراهم نموده و اسناد و مدارک مورد نیاز برای ارائه خدمات را در اختیار این شخص قرار دهد. در قراردادهای پیمانکاری ارائه خدمات، کارفرما تعهدی در برابر بیمه کردن مجری قرارداد نداشته و این موضوع بر عهده شرکت ارائهدهنده خدمات است که نیروهای خود را بیمه نماید. کارفرما باید توجه داشته باشد که پس از اتمام موضوع قرارداد، دیگر حق درخواست دریافت خدمات از مجری را ندارد، مگر اینکه انجام موضوع قرارداد تمدید شود.
7. مبلغ قرارداد پشتیبانی نرم افزار
مبلغ قرارداد خدمات نرم افزاری، دستمزدی است که کارفرما باید در ازای دریافت خدمات نرمافزاری به مجری پرداخت نماید. این مبلغ با توافق طرفین تعیین میشود و کارفرما وظیفه دارد این مبلغ را مطابق با نحوه پرداخت دستمزد قرارداد به مجری خدمات بپردازد. اگر مجری در ارائه خدمات خود تأخیر نماید و یا از ارائه خدمات امتناع کند، نباید درخواست دریافت دستمزد مطابق با توافق انجامشده را داشته باشد.
8. مسئولیت قراردادی
در ذیل بندی از قرارداد، باید مشخص شود مسئولیت بروز اشکال در زمینه موضوع قرارداد بر عهده چه کسی است. در این زمینه توجه داشته باشید که اگر موضوع قرارداد بهدلیل قصور یا اهمال شخص مجری انجام نشود، مسئولیت آن بر عهده او خواهد بود. اما اگر بروز اشکال در نتیجه عمل کارفرما باشد، مجری قرارداد دیگر در این زمینه مسئولیتی نخواهد داشت. برای مثال، اگر بروز ایراد در نرمافزار در نتیجه عملکرد نامناسب کارفرما مانند خروج غیرعادی از نرمافزار باشد، مسئولیت این مورد با کارفرما است. در همین زمینه اگر عدم انجام موضوع قرارداد ناشی از مواردی باشد که خارج از اراده طرفین است، در این صورت هیچ یک از طرفین قرارداد مسئولیتی نخواهند داشت. برای مثال، اگر نرمافزار بهدلیل حمله ویروسهای کامپیوتری یا قطعی برق از دسترس خارج شود، در این شرایط مسئولیتی بر عهده طرفین نخواهد بود.
9. فسخ قرارداد خدمات نرم افزاری
فسخ یکی از موارد خاتمه قرارداد است و هر یک از طرفین قرارداد میتوانند در شرایطی، اعمال حق فسخ نموده و از قرارداد خارج شوند. در همین راستا کارفرما میتواند در صورتیکه دیگر تمایلی به استفاده از خدمات مجری ندارد، قرارداد را فسخ نماید. در این شرایط، مجری قرارداد موظف است اگر کل مبلغ را دریافت کرده است، باقیمانده را به کارفرما مسترد نماید. همچنین، مجری نیز حق دارد در صورتیکه کارفرما از پرداخت مبلغ قرارداد امتناع میکند، قرارداد را فسخ نماید. در این شرایط، مجری مستحق دریافت دستمزد قراردادی در قبال خدمات ارائهشده پیش از فسخ میباشد.
10. مرجع حلوفصل اختلافات
در طی مدت انجام موضوع قرارداد، ممکن است اختلافاتی میان طرفین به وجود بیاید.در همین راستا طرفین؛ یعنی کارفرما و مجری باید تلاش نمایند تا ابتدا اختلافات قراردادی را از طریق مذاکره و سازش برطرف نمایند. اما اگر اختلاف موجود از طرق مسالمتآمیز برطرف نشد، طرفین میتوانند اختلاف خود را به داوری ارجاع نمایند. داوری، یک نهاد حلوفصل اختلافات قراردادی است که حلوفصل اختلاف از این طریق، سرعت بیشتر و هزینه کمتری برای طرفین قرارداد دارد و به همین دلیل، به شیوهای محبوب و رایج در رفع اختلافات قراردادی تبدیل شده است. اگر کارفرما و شخص ارائهدهنده خدمات قراردادی قصد داشته باشند اختلاف خود را از طریق داوری برطرف نمایند، این اشخاص باید در هنگام تنظیم قرارداد، شخصی را بهعنوان داور مرضیالطرفین انتخاب و نام و مشخصات این شخص را در قرارداد ذکر نمایند.
علاوه بر موارد بالا، طرفین قرارداد خدمات نرم افزاری میتوانند اختلاف موجود را از طریق مراجعه به مراجع قضایی عمومی برطرف نمایند. در همین راستا هر یک از طرفین قرارداد میتواند از طرف مقابل نزد مراجع قضایی شکایت حقوقی نموده و درخواست احقاق حق خود را داشته باشد.
جمعبندی
امروزه با گسترش اینترنت در زندگی افراد، بسیاری از امور با استفاده از نرمافزارهای مختلف انجام میشود. در همین راستا اشخاصی که قصد دریافت و استفاده از نرمافزارهای مختلف را دارند، باید خدمات نرمافزاری را از اشخاص ارائهدهنده این خدمات دریافت نمایند. از این رو اشخاصی که قصد اینگونه خدمات را دارند، باید قراردادی با شخص ارائهدهنده خدمات تنظیم نمایند که این قرارداد، قرارداد خدمات نرم افزاری است. قرارداد خدمات نرم افزاری یک قرارداد پیمانکاری ارائه خدمات است که میان کارفرما و مجری تنظیم میشود و طرفین، مفاد آن را متناسب با نوع روابط قراردادی تنظیم خواهند کرد. در تنظیم متن این قرارداد اشخاص باید موارد لازمی را که به توضیح و تبیین روابط کمک میکند، درج نمایند.
در این نوشتار تلاش کردیم تا هر آنچه لازم است درباره این قرارداد بدانید را بیان کنیم. با این وجود اگر همچنان نیاز به کسب اطلاعات بیشتری دارید، میتوانید با همکاران ما در ارتباط باشید.
قرارداد خدمات نرم افزاری را از سامانه تنظیم قرارداد لامینگو دریافت کنید!
چنانچه قصد دارید با عقد قراردادی، خدمات نرمافزاری دریافت کنید و یا خود شما شخصی هستید که به ارائه این خدمات مشغول است، باید توجه داشته باشید که تنظیم این قرارداد نیاز به اطلاعات حقوقی دارد. تنظیم قراردادها بهصورت کلی پیچیدگیهایی دارد و به همین دلیل، تنظیم قرارداد برای اشخاصی که اطلاعات حقوقی کافی ندارند، کمی مشکل است. در همین راستا پیشنهاد ما به شما این است که وارد سامانه تنظیم قرارداد سفارشی لامینگو شوید و با وارد کردن اطلاعات لازم، قرارداد مورد نظر خود را دریافت نمایید. از این طریق، شما میتوانید بهراحتی قرارداد مورد نظر خود را با کمترین هزینه پرداختی در اختیار داشته و مورد استفاده قرار دهید. علاوه بر این، شما میتوانید پرسشهای خود در ارتباط با نحوه تنظیم قرارداد را از همکاران ما بپرسید.
مطلبی که تا به اینجا مطالعه کردید، یکی از مطالب بلاگ حقوقی لامینگو است. بلاگ لامینگو پلتفرم تولید محتوای حقوقی است و همکاران ما در تیم تولید محتوای لامینگو هر روزه مطالبی با محتوای حقوقی، کیفری و کسبوکار در این بلاگ منتشر میکنند. مطالعه محتوای حقوقی به افزایش دانش حقوقی شما کمک میکند و به همین دلیل، توصیه میشود اگر از مطالعه این مطلب رضایت داشتهاید، وارد بلاگ حقوقی لامینگو شوید و سایر محتواهای این بلاگ را نیز مطالعه نمایید. شما میتوانید در صورتیکه پرسش یا ابهامی در ارتباط با این مطلب دارید، پرسش خود را با ما مطرح کرده و منتظر پاسخ خود بمانید.
یک دیدگاه
-
2 سال پیش
سلام ممنون توضیح دادید
دیدگاه شما