نمونه قرارداد اعطای سهام تشویقی + آشنایی با سهام تشویقی و کاربردهای آن

2 سال پیش
سهام تشویقی

شرکت‌های بزرگ و کوچک همواره برای پیشبرد اهداف خود برنامه‌هایی را تنظیم و سیاست‌های مختص به خود را در دستور کارشان دارند و بخش بزرگ و پررنگی از این برنامه‌ها باید به مدیریت منابع انسانی شرکت اختصاص یابد. در همین زمینه، یکی از کارآمدترین روش‌های حفظ و مدیریت منابع انسانی شرکت به‌خصوص نیروهای ماهر و متخصص شرکت، اعطای سهام تشویقی به برخی از کارمندان مجموعه می‌باشد. سهام تشویقی را شرکت با اهدافی مانند افزایش بازدهی کاری نیروها، اطمینان از ادامه فعالیت این نیروها در شرکت و افزایش انگیزه و وفاداری به کارمندان شرکت و از طریق عقد نمونه قرارداد اعطای سهام تشویقی اعطا می‌نماید. درصورتیکه شرکت به انجام این امر بی‌توجه باشد و همچنین به‌دنبال راه‌های جایگزین آن نباشد، ممکن است کارمندان خود را از دست داده و ملزم به تحمل هزینه بسیاری به‌تبع آن باشد، زیرا یافتن نیروی شایسته و جذب آن، کار راحتی نبوده و شرکت‌ها باید این موضوع را همواره در نظر داشته باشند.

درصورتیکه به‌دنبال عقد نمونه قرارداد اعطای سهام تشویقی هستید و تمایل به بررسی این قرارداد و مفاد آن دارید، می‌توانید این قرارداد را از طریق لینک زیر از بانک قرارداد لامینگو دریافت نموده و مورد استفاده قرار دهید. این قرارداد توسط متخصصان قراردادنویسی در لامینگو تنظیم شده است و علاوه بر این، شما می‌توانید از همکاران ما درخواست نمایید تا قراردادی مطابق با آنچه مد نظر دارید در اختیار شما قرار دهند. در این مقاله با ما همراه باشید تا با کاربردهای سهام تشویقی و موارد اختصاص آن آشنا شوید.

 

دانلود نمونه قرارداد اعطای سهام تشویقی (ESOP)

 

سهام تشویقی چیست و آشنایی با سهام تشویقی در شرکت‌ها

سهام تشویقی بخشی از سهام شرکت محسوب می‌گردد که مطابق برنامه سهام تشویقی به کارمندان شرکت واگذار می‌گردد، اما در عمل و در بخش مرتبط با امتیازات سهام، تفاوت‌هایی با سهام سهامداران دارد. سهامداران یک شرکت در هنگام تأسیس شرکت هر یک بخشی از سرمایه لازم را فراهم نموده و سپس براساس سرمایه خود در سهام شرکت شریک می‌شوند و در ادامه و براساس اساسنامه شرکت، ممکن است مجوز افزایش یا کاهش سهام خود از طریق خرید و فروش سهام را داشته باشند. اما در کنار سهام اصلی شرکت که مختص به سهامداران است، با سهامی آشنا می‌شویم با سهام تشویقی که با دلایلی مخصوص طرح و به نیروهای شرکت اعطا می‌گردد.

شرکت‌ها برای آنکه بتوانند رو به جلو حرکت نموده و مدیران شرکت برای آنکه بتوانند به اهدافی که از تأسیس شرکت دارند برسند، باید سازوکارهایی را در دستور کاری خود و شرکت داشته باشند. مدیران شرکت باید به کارمندان و کارکنان شرکت توجه ویژه‌ای داشته و از نیازها و سطح حرفه‌ای این اشخاص آگاه باشند. اگر شرکت دارای یک تیم حرفه‌ای و تخصصی نباشد، امکان پیشرفت نداشته و حتی ممکن است متحمل ضررهای بسیار گردد و به همین دلیل، شرکت‌ها همواره در تلاش‌اند تا از طرق مختلف به ایجاد و حفظ این تیم حرفه‌ای دست یابند و یکی از این روش‌ها، واگذاری سهام تشویقی به کارمندان شرکت از طریق عقد نمونه قرارداد اعطای سهام تشویقی می‌باشد.

 

سهام تشویقی

 

نمونه قرارداد اعطای سهام تشویقی

هنگامی که مدیران شرکت تصمیم به اختصاص سهام تشویقی به کارمند یا کارمندانی از مجموعه می‌نمایند، باید این موضوع را تحت چارچوب قراردادی درآورده و آن را مکتوب نمایند. طرفین این قرارداد یعنی شرکت و نیروی کار باید جزئیات مرتبط با رابطه کاری خود را در این قرارداد وارد نموده و هر آنچه به تبیین بهتر این قرارداد کمک می‌نماید را نیز درج نمایند. در این قرارداد باید مواردی ازجمله موضوع قرارداد، عنوان قرارداد، تعهدات هر یک از طرفین قرارداد، ضمانت اجرای عدم انجام تعهدات، مدت قرارداد، میزان سهام انتقالی، حقوق کارمند در پی دریافت این سهام، داشتن یا نداشتن حق رأی و سایر موارد مشابه درج گردد.

 

این مطلب را نیز بخوانید: نمونه قرارداد اعطای سهام تشویقی و چگونگی اعطای آن در شرکت‌ها

 

چرا سهام ؟

و اما در ارتباط با اینکه چرا این سازوکار باید اعطای سهام باشد نیز باید چنین گفت که سهام ارزش خود را در طول مدت حفظ می‌نماید و در مقابل دیگر موارد مانند پاداش نقدی و یا تسهیلات، گزینه مطمئن‌تری برای کارمندی است که قصد دارد از جایگاه شغلی خود اطمینان یابد. علاوه بر این، اعطای سهام برای شرکت‌ها نیز گزینه بهتری است زیرا در اعطای سهام تشویقی به کارمندان، شرکت این سهام را به یک‌باره واگذار نمی‌نماید و در اکثر موارد، در نمونه قرارداد اعطای سهام تشویقی ذکر می‌گردد که این سهام در طول چند سال و به‌صورت تدریجی به کارمند منتقل می‌گردد و هدف از اینگونه اعطای سهام نیز، اطمینان از حضور کارمند در سالیان آتی در شرکت است زیرا اگر اختصاص سهام به کارمند و نیروی شرکت به‌صورت یک‌باره بود، ممکن بود کارمند پس از دریافت سهام مذکور از شرکت خارج شده و از شغل خود استعفا دهد.

علاوه بر این، شرکت به‌دنبال افزایش انگیزه و وفاداری نیروی مرتبط می‌باشد و زمانی که شرکت اقدام به تخصیص سهام به کارمند می‌نماید، اینگونه برداشت می‌شود که کارمند نیز در بخشی از شرکت شریک است و این احساس تعلق به مجموعه، سبب افزایش انگیزه و درنتیجه افزایش تلاش و فعالیت وی می‌گردد. اعطای سهام تشویقی به کارمندان شیوه‌ای نوین در مدیریت منابع انسانی شرکت‌ها است و مشخص است درصورتیکه براساس اصول انجام شود، نتایح بسیار دلخواهی را هم برای شرکت و هم برای نیروهای آن در پی دارد.

 

سهام تشویقی

 

اختصاص سهام تشویقی به کارمندان شرکت چه کاربردهایی دارد؟

واگذاری سهام به نیروهای شرکت براساس اصول خاصی انجام می‌گردد و این سهام به هر کارمندی واگذار نمی‌گردد و کارمند مربوطه باید دارای ویژگی‌هایی باشد. در همین زمینه باید چنین بیان نمود که در واگذاری سهام تشویقی به کارمندان، مواردی مانند مدت همکاری شخص با سازمان، نحوه عملکرد وی در شرکت، سطح تخصص و مهارت نیروی شرکت، میزان انحصاری بودن این سمت شغلی، شرایط جایگزینی نیروی مربوطه، تأثیر این سمت شغلی بر سایر بخش‌های مجموعه و دیگر مواردی اینچنینی مد نظر قرار می‌گیرد و سپس در ارتباط با اعطای سهام تشویقی و عقد نمونه قرارداد اعطای سهام تشویقی با کارمند تصمیم‌گیری می‌شود. در ادامه مطلب، به بیان و شرح و توضیح مزایای تخصیص سهام به کارمندان با هدف تشویق آن‌ها به فعالیت بیشتر و بهتر خواهیم پرداخت.

 

1. حفظ وفاداری نیروهای شرکت و جلوگیری از خروج آن‌ها

شاید بتوان گفت اولین و اصلی‌ترین هدف از اعطای سهام تشویقی، ایجاد انگیزه در کارمندان شرکت برای ادامه دادن به همکاری خود با شرکت و حفظ آن‌ها می‌باشد. اگر شرکت‌ها فضا و امکانات لازم جهت فعالیت و کسب درآمد را برای کارمندان خود فراهم ننمایند و یا در ارتقای بحث شغلی نیروهای خود سازوکارهای لازم را انجام ندهند، این نیروها به‌سرعت جذب شرکت‌ها و مجموعه‌های رقیب خواهند شد. درنتیجه، علاوه بر اینکه شرکت باید حقوق و تسهیلات لازم را به نیروهای خود پرداخت نماید، باید پا را از این نیز فراتر گذاشته و اقدام به ایجاد فضا و امکاناتی نماید که نیروی مربوطه، آنچنان از جایگاه شغلی خود رضایت داشته باشد که تصمیمی به همکاری با سایر مجموعه‌ها نداشته باشد؛ زیرا در هر شرکتی نیروهایی هستند که پیشرفت و مؤفقیت شرکت بیش از هر چیزی به اقدامات و تلاش آن‌ها بستگی داشته و مدیران شرکت باید ارزش همکاری با این نیروها را بشناسند.

 

 

سهام تشویقی

 

2. گسترش استارتاپ‌ها از طریق عقد نمونه قرارداد اعطای سهام تشویقی و تخصیص سهام

بسیاری از اشخاصی که اقدام به راه‌اندازی یک کسب‌وکار می‌کنند و استارتاپ خود را کلید می‌زنند، در ابتدای مسیر سرمایه مالی چندانی نداشته و علاوه بر این، باید مسائل زیادی را در طی مسیر در نظر داشته باشند و برای آن‌ها هزینه نمایند. یکی از این مسائل، کارمندان و نیروهایی هستند که استارتاپ مذکور برای حرکت به جلو و انجام فعالیت موضوع خود، به تخصص و مهارت آن‌ها احتیاج دارد و از آنجایی که برای گسترش یک تجارت نوپا نیاز به تخصص و مهارت بسیار است، درنتیجه صاحبان استارتاپ باید اقدام به جذب و همکاری با نیروهایی خبره و ماهر در زمینه و حوزه مربوطه نمایند.

و اما مشکلی که وجود دارد و پیشتر نیز به آن اشاره شد، این است که صاحبین استارتاپ عموماً سرمایه کافی برای عقد قراردادهای شغلی با مبالغ بالا را نداشته و درنتیجه، باید از دیگر روش‌های ممکن برای جذب نیروهای مد نظر خود استفاده کنند، که یکی از این روش‌ها، اختصاص سهام تشویقی به کارمندان از طریق عقد نمونه قرارداد اعطای سهام تشویقی می‌باشد و اینگونه، نیرویی که شرکت قصد همکاری با وی را دارد می‌داند ممکن است در ابتدای کار حقوق زیادی دریافت نکند اما اگر به‌صورت جدی فعالیت نموده و در گسترش کسب‌وکار تأثیرگذار باشد، سهام خودش نیز رشد نموده و سبب کسب سود می‌گردد.

 

3. افزایش انگیزه در کارمندان و افزایش راندمان کاری

گاهی ممکن است کارمند شرکت به‌دنبال فعالیت در سایر شرکت‌ها نباشد و شرکت نیز حقوق و تسهیلات لازم را در مواعد معین و مقرر به وی پرداخت نماید، در چنین شرایطی موضوع فعالیت شرکت بر اساس ریتم و زمانی ثابت پیش می‌رود اما ممکن است مدیران شرکت بتوانند با انجام اقداماتی، این ریتم را افزایش داده و سب بهبود راندمان کاری شرکت گردند. اعطای سهام تشویقی و عقد نمونه قرارداد اعطای سهام تشویقی یکی از این اقدامات است و اختصاص سهام به نیروهای تأثیرگذار شرکت سبب می‌گردد تا این افراد انگیزه بیشتری برای فعالیت در شرکت داشته و درنهایت، بازدهی شرکت نیز افزایش می‌یابد.

به عبارتی دیگر، زمانی ممکن است مدیران شرکت احساس کنند تا شرکت آنطور که باید سوددهی نداشته و گسترش فعالیت‌های شرکت با توقف روبه‌رو شده است و احتیاج است تا محرکه‌هایی وارد سیستم کاری شرکت شوند و از آنجایی که افزایش راندمان کاری بیش از هر چیز به فعالیت نیروهای شرکت بستگی دارد، این محرکه می‌تواند اختصاص سهام تشویقی به کارمندان باشد.

 

نمونه قرارداد اعطای سهام تشویقی

هنگامی که مدیران شرکت تصمیم به اختصاص سهام تشویقی به کارمند یا کارمندانی از مجموعه می‌نمایند، باید این موضوع را تحت چارچوب قراردادی درآورده و آن را مکتوب نمایند. طرفین این قرارداد یعنی شرکت و نیروی کار باید جزئیات مرتبط با رابطه کاری خود را در این قرارداد وارد نموده و هر آنچه به تبیین بهتر این قرارداد کمک می‌نماید را نیز درج نمایند. در این قرارداد باید مواردی ازجمله موضوع قرارداد، عنوان قرارداد، تعهدات هر یک از طرفین قرارداد، ضمانت اجرای عدم انجام تعهدات، مدت قرارداد، میزان سهام انتقالی، حقوق کارمند در پی دریافت این سهام، داشتن یا نداشتن حق رأی و سایر موارد مشابه درج گردد.

 

کانال تلگرام لامینگو

 

جمع‌بندی

سهام تشویقی یکی از امکاناتی است که در اختیار مدیران شرکت است و مدیران شرکت می‌توانند از این طریق، کسب‌وکار خود را در جایگاهی که شایسته آن است، حفظ نمایند. اعطای سهام تشویقی به کارکنان در یک مجموعه، راهی برای جذب نیروهای خبره در حوزه مربوطه و حفظ این کارکنان است زیرا مدیران شرکت به‌خوبی آگاه می‌باشند که تمام کسب‌وکارهایی که امروزه حرفی برای گفتن در عالم تجارت دارند، متشکل از تیمی حرفه‌ای و متخصص هستند که سال‌های زیادی به فعالیت در آن کسب‌وکار و در کنار یکدیگر مشغول می‌باشند. درنتیجه، سهام تشویقی کاربردها و مزایای زیادی برای شرکت دارد که ازجمله این موارد می‌توان به حفظ نیروهای کلیدی شرکت، ذخیره نیروهای ماهر برای آینده کسب‌وکار، ایجاد انگیزه کاری در کارمندان و رسیدن به اهداف برنامه‌ریزی‌شده از طریق مدیریت منابع انسانی و رقابت با سایر کسب‌وکارها اشاره نمود.

در پایان، امیدواریم مطالعه این مطلب برای شما مفید بوده و توانسته باشیم اطلاعات کاملی را در ارتباط با سهام تشویقی شرکت‌ها در اختیار شما قرار دهیم و توصیه می‌گردد درصورتیکه به مطالعه مطالبی با موضوعات مختلف حقوقی و موضوعاتی مرتبط با کسب‌وکار علاقه و تمایل دارید، وارد بلاگ حقوقی لامینگو شده و سایر محتواهایی را که همکاران ما در تیم بلاگ لامینگو تهیه و در آنجا منتشر نموده‌اند را نیز بررسی و مطالعه نمایید و دانش حقوقی خود را از این طریق افزایش دهید. علاوه بر این، شما می‌توانید با ثبت دیدگاه خود در پایان همین مطلب، پرسش‌های خود را با ما به اشتراک گذاشته تا همکاران ما پاسخ این سؤالات را در سریع‌ترین زمان ممکن در اختیار شما قرار دهند.

0
برچسب ها :
نویسنده مطلب زهرا حامد

دیدگاه شما

بدون دیدگاه