قرارداد مشارکت در ساخت از مهمترین انواع قراردادهای شراکتی!

4 سال پیش
قرارداد مشارکت در ساخت

این روزها شاهد افزایش چشمگیر ساخت‌وساز و فعالیت‌های مرتبط با آن به نسبت گذشته هستیم. یکی از انواع قراردادهای مرتبط با ساخت‌وساز قرارداد مشارکت در ساخت است. این قرارداد  که با عناوینی همچون قرارداد مشارکت مدنی و یا قرارداد سرمایه‌گذاری در ساخت نیز شناخته می‌شود از توافق بر سر نوسازی یک خانه قدیمی یا کلنگی تا به‌طور کلی توافق بر سر ساخت یک ساختمان را در برمی‌گیرد.

مثال‌هایی از انواع قراردادهای مشارکت در ساخت

چند نمونه از انواع قراردادهای مشارکت در ساخت برای مثال شامل مشارکت در ساخت مجتمع تجاری و خدماتی، مشارکت در ساخت برج و یا مجتمع مسکونی و یا هتل‌های گردشگری، مشارکت در ساخت کارخانه، مشارکت در ساخت سوله، مشارکت در ساخت باغ و باغچه، مشارکت در ساخت پمپ‌بنزین و همچنین مشارکت در ساخت مجتمع مسکونی ساحلی و ویلا می‌شود.

این مطلب را بخوانید: چگونه یک قرارداد مشارکت سودآور برای ساخت ویلا داشته باشیم؟

قرارداد مشارکت در ساخت چه نوع قراردادی است؟

بنا بر ماهیت فعالیت‌های ساخت‌وساز و به‌طور خاص مشارکت در ساخت، این نوع فعالیت‌ها غالباً به‌صورت پروژه‌ای صورت می‌گیرند. روابط همکاری که در غالب پروژه ساخت‌وساز هستند، عموماً از طریق قراردادهای شراکت تنظیم می‌گردند. بنابراین قرارداد مشارکت در ساخت که پرمخاطب‌ترین قرارداد مشارکتی است، یک نوع قرارداد مشارکت مدنی محسوب می‌شود.

ما را در اینستاگرام دنبال کنید

 

مزایای قرارداد مشارکت در ساخت چیست؟

با توجه به آنچه که گفته شد، شاید بتوان اولین فایده این قرارداد را بازسازی بناهای فرسوده، نوسازی و مدرن نمودن آنها دانست. همچنین واضح است که با توجه به شرایط اقتصادی موجود، نگهداری از بناهای قدیمی و فرسوده برای مالک هزینه‌بر خواهد بود و درنتیجه نوسازی آن می‌تواند برای شخص مفید باشد. از دیگر مزایای این قرارداد بالا رفتن کیفیت ساخت با توجه به سپردن امر به شخص یا اشخاص ماهر و متخصص در این زمینه است.

از طرفی اگر شما قصد فروش ملک جدید خود را داشته باشید واضح است که یک ساختمان نوساز بسیار راحت‌تر و سریع‌تر به فروش خواهد رسید، علاوه بر اینکه قیمت سازه نیز بالاتر خواهد رفت و این به نفع هر دو طرف قرارداد خواهد بود. شاید بتوان مهم‌ترین مزیت تنظیم یک قرارداد مشارکت در ساخت را صرفه‌جویی در زمان، انرژی و هزینه مالی صاحب‌ملک دانست.

دریافت مشاوره حقوقی

 

عدم تنظیم حرفه‌ای و تخصصی قرارداد مشارکت در ساخت، زنگ خطری جدی!

اگر شما قصد تنظیم این نوع قرارداد با سازنده را دارید، توجه داشته باشید که حتماً باید از مشورت یک یا چند وکیل و یا مشاور حقوقی متخصص در این زمینه استفاده کنید. مشارکت در ساخت نکات اساسی و حقوقی خاص و ویژه‌ای را دارد که حتماً باید هنگام تنظیم قرارداد موردتوجه قرار گیرد. از طرفی این قرارداد از پیچیده‌ترین مباحث در دعاوی موجود در دادگاه‌ها است. بنابراین هرگونه اشتباه در روند تنظیم این قرارداد می‌تواند علاوه بر بروز خسارات، خطری جدی برای هر دو طرف نیز باشد.

قرارداد مشارکت در ساخت

نکاتی که باید هنگام تنظیم این قرارداد موردتوجه باشد شامل قید دقیق موضوع قرارداد و همچنین مشخص نمودن آورده‌های طرفین است. همواره توجه داشته باشید که نقش داور نیز می‌تواند در پیشبرد و حل سریع اختلافات احتمالی آینده میان طرفین نقشی راهگشا و مؤثر داشته باشد، در نتیجه تعیین داور مورد توافق طرفین طی یک ماده در قرارداد لازم و مفید به‌نظر می‌رسد.

با توجه به شراکتی بودن قرارداد مشارکت در ساخت پیش‌بینی دقیق مشکلات و حوادث احتمالی ازجمله خلاف یا دیرکرد در ساخت توسط سازنده و همچنین تعیین ضمانت اجرای مرتبط با آن در قرارداد لازم است. زمان‌بندی پیشبرد کار نیز می‌باید مطابق با عرف موجود و شرایط روشن گردد. درنهایت شاید از مهم‌ترین نکاتی که باید در این قرارداد به نحو کامل و روشنی تبیین گردد بحث میزان سهم هریک از طرفین و چگونگی تقسیم و تعلق گیری آن است.

تنظیم قرارداد سفارشی 

انواع شیوه‌های تقسیم قدرالسهم در قرارداد مشارکت در ساخت

مطابق آنچه که بیان شد در یک قرارداد مشارکت در ساخت، طرفین بر سر ساخت و یا بازسازی ساختمانی با مشخصات معین توافق می‌کنند. در این قرارداد سرمایه مالک زمین یا ملک او و سرمایه سازنده هزینه‌های ساخت ساختمان است. از طریق این قرارداد، مالک برای پیشبرد و اجرای پروژه‌های خود از خدمات سازنده استفاده می‌کند و درنهایت، بخش یا درصدی از پروژه به سازنده تعلق می‌گیرد.

نکته اساسی در رابطه با سهم سازنده، شیوه تقسیم و تعلق گیری سهم به او است. در این نوع قراردادها عموماً دو شیوه برای این کار وجود دارد و انتخاب هر یک از آنها بستگی به شرایط و نیاز قراردادی طرفین دارد. یکی از این شیوه‌ها تعلق گرفتن سهم به‌صورت یکجا و معمولاً بعد از اتمام پروژه است. به عبارت دیگر طرفین، مرحله‌ای از ساخت که عموماً مراحل پایانی آن است را انتخاب، و تمامی قدرالسهم سازنده در آن زمان به او منتقل خواهد شد.

شیوه دیگر انتقال سهم به‌صورت مرحله‌به‌مرحله به شخص سازنده است، یعنی سهم نه به‌صورت یکجا بلکه به شیوه تدریجی و مطابق با ضوابط توافق شده میان طرفین به سازنده انتقال خواهد یافت. انتخاب هر یک از این دو شیوه بستگی به شرایط و خواسته‌های قراردادی طرفین دارد.

کانال تلگرام لامینگو

با توجه به نکاتی که بیان شد قرارداد مشارکت در ساخت، باوجود پرمخاطب بودن یکی از پیچیده‌ترین و حساس‌ترین قراردادها است، که درنتیجه نیازمند تنظیم توسط متخصصان حقوقی خواهد بود. اگر شما متقاضی یک قرارداد حرفه‌ای و تخصصی در این زمینه هستید، می‌توانید برای داشتن تجربه رابطه مشارکتی موفق و باکیفیت به بانک قراردادهای موجود در سایت لامینگو مراجعه و از قرارداد مشارکت در ساخت هوشمند لامینگو استفاده نمایید.

برای مطالعه سایر مقالات ما می‌توانید به مجله حقوقی لامینگو مراجعه بفرمایید.

0
برچسب ها :
نویسنده مطلب حدیث دلبرد

دیدگاه شما

بدون دیدگاه