قرارداد مشارکت در ساخت، قراردادی است که فیمابین سازنده یا سازندگان یک پروژه اعم از مسکونی، اداری یا تجاری و مالک یا مالکین آن منعقد میگردد. این قرارداد به شرح مفصلی از جزئیات و روند اجرای پروژه میپردازد که معمولا تفصیل این مطالب به عنوان ضمیمه به قرارداد پیوست میگردد. ضمائم این قرارداد بخش مهمی از آن را تشکیل میدهند لذا در تهیه آنها دقت لازم را مبذول فرمایید...
احیای بافت فرسوده و نوسازی ساختمانها چندی است که موج عظیمی از فعالیتهای ساختمان سازی کشور را به خود اختصاص داده است. به دلیل هزینه بالای ساخت و ساز و تخصصی بودن این کار افراد معمولا به تنهایی به این کار مبادرت نمیکنند. برای انجام بهتر یک پروژه ساخت و ساز بهترین گزینه پیش روی افراد معمولا انعقاد قرارداد مشارکت در ساخت است. در این نوشتار برآن هستیم از نکات ضروری یک قرارداد مشارکت در ساخت، بیشتر بگوییم.
همانطور که میدانید مبنای حقوقی قراردادهای مشارکت در ساخت همان قرارداد مشارکت مدنی است. قرارداد مشارکت مدنی از اجتماع حقوق مالکین متعدد به صورت شراکت در یک شیء واحد ایجاد میشود. این بدان معنا است زمانی که حقوق مالکانه افراد در یک شیء واحد مثل ساختمان با یکدیگر پیوند میخورد و آنها با هم شریک تلقی میشوند درواقع عقد مشارکت اتفاق افتاده است. قرارداد مشارکت در ساخت هم از همین مبنا نشأت میگیرد. درواقع حقوق مالکیتی سازنده و مالک در ملک مورد نظر با یکدیگر گره میخورد و هر کدام از آنها در قبال انجام وظایفی با یکدیگر شریک میشوند.
برای اینکه یک قرارداد مشارکت در ساخت استاندارد داشته باشیم لازم است به یک سری از نکات مهم حقوق توجه داشته باشیم. در ادامه به شرح این نکات میپردازیم:
در قرارداد مشارکت در ساخت معرفی طرفین باید با دقت و وسواس انجام پذیرد. چون در بسیاری از موارد تعداد مالکین و یا گاهاً تعداد سازندهها بیشتر از یک نفر است. پس لازم است با دقت بیشتری این افراد را معرفی کنیم.
موضوع قرارداد باید دربردارنده نکات مهمی باشد. به عنوان مثال نوع کاربری ساختمان باید مشخص شود و دقیقا به امر مشارکت اشاره شود.
در یک قرارداد مشارکت در ساخت، میزان سهم افراد از مشارکت پیش رو مساله بسیار مهمی است. نیاز است که میزان سهم هر فرد به دقت مشخص و بیان شود.
برای اینکه عمل مشارکت به خوبی اتفاق بیافتد لازم است که هریک از طرفین مسئولیتهای خود را به درستی انجام دهد. از این رو لازم است قبل از هر چیز این وظایف به درستی و روشنی تبیین گردد. البته در یک قرارداد مشارکت در ساخت بار اصلی تعهدات بر عهده سازنده است و تعهدات مالک در مقابل سازنده بسیار ناچیز است. اما شفاف سازی تمام آنها بسیار ضروری و در مواقع اختلاف، بسیار راهگشا است.
style="font-size:medium;">5- ضمایم
قرارداد مشارکت در ساخت از آن جمله قراردادهایی است که ضمایم بسیاری دارد و ذکر تمامی آنها هم واجب است. در ضمیمه یک قرارداد مشارکت در ساخت از تمام مواد سازنده، کیفیت و برندها باید به تفکیک سخن گفته شود تا در صورت تناقض بتوان به آنها رجوع کرد.
یکی از مواردی که در یک قرارداد مشارکت در ساخت بسیار رایج است دریافت تضمین از سازنده است. معمولا تضامین در یک قرارداد مشارکت اینچنینی به صورت مرحلهای اخذ میشود. درواقع کل پروسه ساخت و ساز به چند مرحله اصلی تقسیم میشود و برای حسن اجرای هر کدام از آنها یک تضمین جداگانه اخذ میشود.
معمولا تضامین نزد یک مرجع معتبر بین طرفین که در بیشتر مواقع یک بنگاه معاملات ملکی است، گذارده میشود.
برای اینکه تعهدات حاصل از یک قرارداد مشارکت در ساخت به خوبی اجرا شود لازم است ضمانت اجراهای متناسب با هر تعهد هم در متن قرارداد درج شود. چیزی که به محکم شدن یک توافقنامه این چنینی کمک میکند، ذکر هر تعهد به تفصیل و با جزئیات است. شاید به همین علت باشد که معمولا قراردادهای مشارکت در ساخت بسیار طولانی و مفصل هستند.
شاید نظارت دائمی مالک بر کارهای سازنده در روند کار اختلال ایجاد کند. از طرفی بسیاری از مالکان دید فنی و تخصصی نسبت به امور ندارند. به همین منظور در متن قرارداد مشارکت در ساخت یک نفر به عنوان ناظر مشخص میگردد تا از سوی مالک بر روند کار و اعمال سازنده نظارت داشته باشد.
معمولا مشکلات موجود در یک ساختمان تازه ساخته شده در همان ابتدای ساخت بروز پیدا نمیکنند. به همین دلیل لازم است یک دوره ضمانت مناسب در نظر بگیرید تا در این دوره ایرادات احتمالی خود را نشان دهند.
در یک قرارداد مشارکت در ساخت به دلیل حجم پروژه و تنوع اقداماتی که باید انجام پذیرد از یک سو و از سوی دیگر تفاوت سلیقهها باعث بروز اختلافاتی میان مالک و سازنده میشود. بدین منظور لازم است که در متن قرارداد یک راه حل مناسب برای حل اختلافات میان طرفین درنظر گرفته شود.
تیم متخصصان حقوقی لامینگو با توجه به اهمیت و استقبال روزافزون اشخاص از قراردادهای مشارکت در ساخت، با مشورت افراد خبره در زمینه ساختمان سازی قرارداد استانداردی را تنظیم کرده است که حاصل آن پیش روی شما قرار دارد. در این قرارداد مشارکت در ساخت به تمام نکات و ظریف کاریهای لازم در یک قرارداد مشارکت پرداخته شده است. امیدواریم با استفاده از این قرارداد تجربه مشارکت خوبی داشته باشید.
در صورت داشتن هرگونه سوالی با ما تماس بگیرید
متخصص امور قراردادها و وکیل پایه یک دادگستری
دانشآموخته دانشگاه شهید بهشتی، همبنیانگذار لامینگو
دکتری حقوق از فرانسه، بنیانگذار شرکت دادفلامینگو و همبنیانگذار لامینگو
مدیر دپارتمان خدمات حقوقی دادفلامینگو، دانشآموخته دانشگاه منچستر انگلستان
پژوهشگر دکتری حقوق نفت وگاز، وکیل پایه یک دادگستری
متخصص امور قراردادها و وکیل پایه یک دادگستری
چنانچه به هر دلیلی در انتخاب این قرارداد تردید دارید، میتوانید با ثبت درخواست خود در قسمت تنظیم قرارداد سفارشی ضمن مشورت با مشاورین حقوقی ما، قرارداد مورد نیاز خود را دریافت کنید.
{{item.content}}
سوالات متداول