دادسرای ویژه جرائم پزشکی چیست و به کدام دسته از جرایم پزشکی رسیدگی میکند؟
دادسرای ویژه جرائم پزشکی از جمله دادسراهای تخصصی است که بهطور خاص به جرائم صورت گرفته توسط پزشکان و کادر درمان رسیدگی میکند. احتمالاً بارها در مورد تخلفات صورتگرفته توسط پزشکان مثل گرفتن زیرمیزی، کلاهبرداری، ادعای دارا بودن تخصص خاص بهطور دروغین و بیاحتیاطیهای صورتگرفته در روند درمان شنیدهاید. به دلیل تخصصی بودن موضوعات مورد بحث و دقیقتر شدن فرآیند رسیدگی، این جرائم در این دادسرای اختصاصی بررسی میشود که در این گفتار آن را به طور کامل مود بحث قرار خواهیم داد.
ما را در اینستاگرام دنبال کنید
دادسرا چیست؟
دادسرا مرجعی است که وظیفه رسیدگی مقدماتی را به عهده دارد و در دعاوی کیفری قبل از آن که پرونده به دادگاه برود و برای آن مجازات تعیین شود، ابتدا در دادسرا مورد رسیدگی قرار میگیرد. وظیفه اصلی دادسرا کشف جرم، انجام تحقیقات مقدماتی و تعقیب فرد متهم است. برای این کار دادسرای عمومی و انقلاب صلاحیت عامی برای رسیدگی به تمام جرائم دارد. اما در مواردی به دلیل تخصصی بودن موضوع مورد رسیدگی، لازم است دادسرای اختصاصی با اعضای متخصص به موضوع رسیدگی کند. از جمله این موارد دادسرای تخصصی ویژه جرائم پزشکی است.
دادسرای ویژه جرائم پزشکی چیست؟
این دادسرا دارای ۹ بازپرس، ۸ دادیار، ۱ دادیار اظهارنظر و ۴۲ کارمند است و به آن دادسرای ناحیه ۲۶ نیز میگویند. این دادسرا بهطور تخصصی به شکایات مردم نسبت به تخلفات پزشکان و کادر درمان بهطور کل رسیدگی میکند. دلیل ارجاع شکایات پزشکی به این دادسرا، تخصصی بودن موضوعات مورد رسیدگی و بررسی هرچه دقیقتر موضوعات است.
جرایم پزشکی شامل چه مواردی است؟
شرط تحقق جرایم پزشکی این است که توسط کادر درمان، پزشکان و دندانپزشکان قصور یا اشتباهی رخ داده باشد. بارها پیش آمده که افرادی در اثر کوتاهی و سهلانگاری پزشکان، متحمل آسیبهای جبرانناپذیر میشوند یا فوت میکنند. قصور پزشکان میتواند به صورت عمدی یا غیرعمدی رخ دهد که مطابق قوانین مربوطه با آن برخورد خواهد شد.
موارد زیادی مثل جعل، رشوه و گرفتن زیرمیزی جزو جرائم پزشکی هستند. از جمله موارد دیگر زمانی است که پزشکی ادعا کند که تخصصی بالاتر از تخصصص فعلی خود دارد یا اقدام به عمل جراحی در امور خارج از تخصص خود نماید. همچنین افشای اسرار بیمار، کلاهبرداری پزشکی، صدور گواهی خلاف واقع و نوشتن نسخهای رمزی میان پزشک و داروخانه از جمله جرائم پزشکی است. لازم به ذکر است افشای اسرار پزشکی، طبق قانون دارای مجازات یک سال حبس است. منظور از قصور پزشک، بیاحتیاطی و بیمبالاتی او در رعایت مقررات است.
این مطلب را نیز بخوانید: مجازات رشا و ارتشا چیست؟
انواع قصور پزشکی
قصور پزشکی در قانون شامل دو قسم بیاحتیاطی و بیمبالاتی است که در ادامه به توضیح مفصل آنها میپردازیم.
۱. بیاحتیاطی
بیاحتیاطی زمانی رخ میدهد که پزشک در انجام وظایف خود سهلانگاری کند و احتیاط لازم را انجام ندهد. این نوع از قصور معمولاً به دلیل بیتجربگی و نبود دانش و تخصص کافی رخ میدهد. برای مثال زمانی که پزشکی یکی از وسایل جراحی را درون بدن بیمار جا میگذارد یا زمانی که یکی از فرآیندهای لازم جراحی را فراموش میکند و بیمار در نتیحه آن آسیب میبیند، بیاحتیاطی رخ میدهد.
این مطلب را نیز بخوانید: شرایط و مراحل شکایت از خطای پزشکی چیست و انواع خطاهای پزشکی کدامند؟
۲. بیمبالاتی
در حالت بیمبالاتی، پزشکی که دچار خطا و اشتباه میشود فرد بیتجربهای نیست. بلکه بسیار فرد متخصص و باتجربهای است، اما در امور پزشکی دچار خطای فاحشی شده و به بیمار آسیب وارد میکند. برای مثال زمانی که پزشک از انجام آزمایشهای لازم قبل از عمل غفلت ورزد بیمبالاتی رخ میدهد.
صلاحیت دادسرای ویژه جرائم پزشکی
مانند سایر دادسراهای تخصصی، حدود صلاحیت این دادسرا توسط رئیس قوه قضاییه مشخص میشود. این دادسرا نه تنها به جرائم مربوط به قصور پزشکان بلکه به جرائم مربوط به امور داروئی، مواد خوراکی و ثبت علائم تجاری دارویی و پزشکی و جرائمی مانند رشوه رسیدگی میکند.
مراحل شکایت در این دادسرا
مراحل شکایت در این دادسرا بدین نحو است که پس از ثبت شکایت توسط شاکی، موضوع دعوا به کمیسیونهای پزشکی صالح فرستاده میشود. در این شرایط ۲ حالت قابل تصور است؛ حالت اول زمانی است که نظر کمیسیون بر عدم وقوع تخلف توسط پزشک است. در این حالت قاضی دستور می دهد تا به شاکی ابلاغ شود که میتواند به مدت ۷ روز به نظر کمیسیون اعتراض کند. در صورت موافقت قاضی با اعتراض صورتگرفته، وی پرونده را به کمیسیون تجدیدنظر ارجاع میدهد و اگر این کمیسیون اعتراض را وارد تشخیص دهد و تخلف پزشک را احراز کند، پزشک امکان اعتراض به کمیسیون عالی پزشکی را خواهد داشت.
قرارهای رایج در این دادسرا
قرار تأمین کیفری از جمله احکامی است که بازپرس پرونده برای تضمین حقوق زیاندیده و پیشگیری از فرار متهم آن را صادر میکند. معمولاً این قرار زمانی صادر میشود که متهم تا تعیین تکلیف آزاد است، اما در مواقعی نیاز به جلب او وجود دارد. در دادسرای ویژه جرائم پزشکی صدور ۳ دسته از قرارها رواج بیشتری دارد که بدین ترتیب است:
۱. قرار التزام به حضور با تعیین وجه التزام در دادسرای ویژه جرائم پزشکی
طبق این قرار، پزشک موظف است طبق مقررات در دادسرا یا دادگاه حضور پیدا کند. در غیر این صورت باید مبلغی را به عنوان وجه التزام بپردازد.
۲. قرار کفالت در دادسرای ویژه جرائم پزشکی
در این حالت شخص دیگری مسئولیت حاضر کردن پزشک نزد مرجع قضایی را به عهده میگیرد و اگر آن فرد این کار را انجام ندهد باید مبلغ معینی به نام وجهالکفاله را بپردازد.
این مطلب را نیز بخوانید: با عقد کفالت و انواع آن آشنایی دارید؟
۳. قرار وثیقه در دادسرای ویژه جرائم پزشکی
طبق این قرار، خود شخص پزشک یا فرد دیگری مالی را به عنوان وثیقه معرفی میکند و مقدار این وثیقه توسط مرجع قضایی مشخص میشود که نباید مال معرفیشده از آن کمتر باشد.
مدارک لازم برای شکایت در دادسرای جرایم پزشکی
- شکوائیه و توضیح کامل و دقیق موضوع شکایت در آن
- کارت ملی شاکی
- مدارک ثابتکننده جرایم پزشکی رخدادهشده
- کپی از تمام مدارک پزشکی از قبیل آزمایشات، نسخههای دارویی، رادیوگرافی
- نظریه سازمان نظام پزشکی و یا نظریه پزشکی قانونی
- ارائه نمودن مدارک بیمارستانی و مدارک مربوط به پرداخت وجه
- وکالتنامه وکیل در صورت پیگیری پرونده توسط یک وکیل متخصص
این مطلب را نیز بخوانید: دخالت در امور پزشکی چیست و چه مجازاتی دارد؟ | جریمه مداخله در امور پزشکی
تفاوت شکایت در این دادسرا با شکایت در سازمان نظام پزشکی
دادسرای ویژه جرائم پزشکی یک نهاد قضایی است و زمانی که شکایت در آن مطرح میشود در صورت احراز قصور پزشک، پرونده به دادگاه ارجاع میشود و مجازاتهایی مثل دیه و حبس را به دنبال دارد. اما سازمان نظام پزشکی یک نهاد صنفی است که به تخلفات پزشک رسیدگی میکند و در صورت احراز آن، پزشک را به مجازاتهایی مانند توبیخ، درج در پرونده و حتی ابطال پروانه محکوم میکند.
در پایان
دادسرای ویژه جرائم پزشکی همانند عنوان خود، دادسرایی تخصصی برای رسیدگی به جرائم پزشکان و بهطور کل کادر درمان است. در این دادسرا کمیسیونی تخصصی به شکایات وارده رسیدگی میکند و در صورت احراز قصور پزشک، پرونده به دادگاه عمومی ارجاع میشود. در این گفتار تلاش کردیم تمام نکات مربوط به این دادسرا را بیان کنیم. شما میتوانید سوالات خود را در رابطه با این موضوع در انتهای مطلب بیان کنید. همکاران ما در سریعترین زمان ممکن به پرسشهای شما پاسخ میدهند و ابهامات شما را رفع خواهند نمود. به منظور بهرهمندی از خدمات مشاورهای مجموعه لامینگو و ارتباط با مشاورین حقوقی متخصص نیز میتوانید به قسمت دریافت مشاوره مراجعه نمایید.
بلاگ حقوقی لامینگو را دنبال کنید!
مطلبی که تا به اینجا آن را مطالعه نمودید یکی از هزاران محتوای تولیدی در بلاگ حقوقی لامینگو است. همکاران ما در تیم تولید محتوای لامینگو روزانه مطالبی را در این بلاگ منتشر میکنند که مطالعه آن به افزایش دانش حقوقی شما کمک میکند. در همین راستا پیشنهاد میشود اگر از مطالعه این مطلب رضایت داشته و مطالعه آن برای شما مفید بوده است، وارد بلاگ حقوقی لامینگو شوید و سایر محتواهای این بلاگ را نیز مطالعه نمایید. در پایان، از شما خواهشمندیم تا نظرات و دیدگاههای خود را برای ما بنویسید و از این طریق به ما در بهبود کیفیت مطالب کمک کنید.
دیدگاه شما