منظور از جرم سرقت به عنف چیست و چه مجازاتی دارد؟

5 سال پیش
مشاوره حقوقی سرقت

مشاوره حقوقی سرقت از جمله خدمات حقوقی است که به‌علت رشد روزافزون آمار سرقت، کاربرد زیادی دارد. یکی از انواع سرقت که متأسفانه در جامعه شاهد آن هستیم، سرقت به عنف است که در میان مردم به‌عنوان زورگیری شناخته می‌شود. افزایش وقوع این جرم به‌طور مستقیم در کاهش احساس امنیت افراد جامعه اثرگذار است. به‌همین دلیل، در محاکم قضایی با مرتکبان آن، برخورد قاطعی صورت می‌گیرد. برای آشنایی بیشتر با جرم سرقت به عنف و جزییات مجازات آن مطالعه این مطلب را از دست ندهید.

 

منظور از سرقت به عنف چیست؟

رکن اصلی سرقت به عنف، استفاده از خشونت است. منظور از سرقت به عنف یا زورگیری، گرفتن یا تلاش برای گرفتن مال غیر به‌زور یا با تهدید و ترساندن است. وجود واژه عنف در عنوان این سرقت، برای اشاره به آزار و اذیت، تهدید، یا قهر و غلبه در هنگام انجام سرقت است. این جرم معمولاً به‌طور غیرمنتظره، در اماکن خلوت و با سلاح صورت می‌گیرد و به‌دلیل آشکارا انجام‌شدن سرقت، سارق با قربانی مواجه می‌شود. سرقت موبایل، وجوه نقد، طلا و جواهرات جزء رایج‌ترین موارد است؛ هرچند گاهی سارقان، خودرو و موتورسیکلت قربانی را نیز سرقت می‌کنند.

 

مشاوره حقوقی سرقت

 

مجازات جرم سرقت به عنف چیست؟

سرقت به عنف یا زورگیری، در زمره سرقت‌های تعزیری مشدد قرار می‌گیرد اما قانون مستقلی برای آن وجود ندارد. باتوجه به اینکه معمولاً از سلاح برای ترساندن قربانی و گرفتن مال از او استفاده می‌شود و این کار آزار روحی یا جسمی قربانی را به همراه دارد، می‌توان از مواد قانونی زیر یاد کرد:

مطابق ماده 652 قانون مجازات اسلامی، «هرگاه سرقت مقرون به آزار باشد و یا سارق مسلح باشد، به حبس از سه ماه تا ده سال و شلاق تا 74 ضربه محکوم می‌شود و اگر ‌جرحی نیز واقع شده باشد علاوه بر مجازات جرح به حداکثر مجازات مذکور در این ماده محکوم می‌گردد.»

به‌علاوه در ماده 669 نیز آمده است: «هرگاه کسی، دیگری را به هر نحو تهدید به قتل یا ضرر‌های نفسی یا شرفی یا مالی یا به افشای سری نسبت به خود یا بستگان او کند، اعم از اینکه به این واسطه تقاضای وجه یا مال یا تقاضای انجام امر یا ترک فعلی را کرده یا نکرده باشد، به مجازات شلاق تا 74 ضربه یا زندان از دو ماه تا دو سال محکوم خواهد شد.»

همچنین براساس ماده 617، «هرکس به وسیله چاقو و یا هر نوع اسلحه دیگر تظاهر یا قدرت‌نمایی کند، یا آن را وسیله مزاحمت اشخاص یا اخاذی یا تهدید قرار دهد، ‌یا با کسی گلاویز شود، در صورتی که از مصادیق محارب نباشد به حبس از شش ماه تا دو سال و تا 74 ضربه شلاق محکوم خواهد شد.»

اگر شما هم قربانی سرقت به عنف یا زورگیری هستید‌، می‌توانید از تیم لامینگو مشاوره حقوقی سرقت را دریافت نمایید.

دریافت مشاوره حقوقی سرقت

 

مجازات سرقت به عنف به صورت گروهی و در شب چیست؟

اگر سرقت به عنف مقرون به تمام پنج شرط زیر باشد، براساس ماده 651 قانون مجازات اسلامی مرتکب به پنج تا بیست سال حبس و تا 74 ضربه شلاق ‌محکوم می‌گردد:

 سرقت در شب واقع شده باشد؛ سارقین دو نفر یا بیشتر باشند؛ یک یا چند نفر از آنها حامل سلاح ظاهر یا مخفی بوده باشند؛ در ضمن سرقت کسی را آزار یا تهدید کرده باشند؛ از دیوار بالا رفته یا حرز را شکسته یا کلید ساختگی به کار برده یا اینکه عنوان یا لباس مستخدم دولت را اختیار کرده یا بر خلاف حقیقت خود ‌را مامور دولتی قلمداد کرده یا در جایی که محل سکنی یا مهیا برای سکنی یا توابع آن است سرقت کرده باشند.

همچنین براساس ماده 654 «هرگاه سرقت در شب واقع شده باشد و سارقین دو نفر یا بیشتر باشند و لااقل یک نفر از آنان حامل سلاح ظاهر یا مخفی باشد، در‌صورتی که بر حامل اسلحه عنوان محارب صدق نکند جزای مرتکب یا مرتکبان حبس از پنج تا پانزده سال و شلاق تا 74 ضربه می‌باشد.»

 

منظور از سلاح در سرقت به عنف چیست؟

  1. انواع اسلحه گرم از قبیل تفنگ و نارنجک
  2. انواع اسلحه سرد از قبیل قمه، شمشیر، کارد، چاقو و پنجه بوکس
  3. انواع اسلحه سرد جنگی مشتمل بر کاردهای سنگری متداول در نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران یا مشابه آنها و سرنیزه های قابل نصب بر روی تفنگ.
  4. انواع اسلحه شکاری شامل تفنگهای ساچمه زنی، تفنگهای مخصوص بیهوش کردن جانداران و تفنگهای ویژه شکار حیوانات آبزی.

 

این مطلب را نیز بخوانید: سرقت مسلحانه، مجازات و سایر نکات حقوقی پیرامون آن

 

آیا مجرم سرقت به عنف، محارب است؟

براساس ماده 279 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 «محاربه عبارت از كشيدن سلاح به قصد جان، مال يا ناموس مردم يا ارعاب آن‌ها است، به‌نحوي كه موجب ناامني در محيط گردد. هرگاه كسي ‌‌با انگيزه ‌شخصي به‌سوي يك يا چند شخص خاص سلاح ‌بكشد و عمل ‌او جنبه عمومي نداشته باشد و نيز كسي كه به روي مردم سلاح بكشد، ولي در اثر ناتواني موجب سلب امنيت نشود، محارب محسوب نمي‌شود.» ماده 282 حدّ محاربه را يكي از این چهار مجازات معرفی کرده است: اعدام، صلب، قطع دست راست و پاي چپ، نفي بلد (تبعید)

بنابراین، اگر سرقت به عنف در ملأعام انجام شود و نشان‌دادن سلاح و اقدامات مجرمان، موجب رعب‌ و وحشت شهروندان گردد، سارق به عنوان محارب مورد محاکمه قرار می‎گیرد. تشخیص نهایی اینکه آیا سارق پرونده سرقت به عنف محارب است یا نه، برعهده قاضی است. جزییات پرونده، شهادت شهود و عوامل دیگری در تصمیم‌گیری قاضی نقش دارد.

 

مشاوره حقوقی سرقت

 

در هنگام مواجهه با سرقت به عنف چه باید کرد؟

  1. مقاومت نکنید. درمقایسه با از دست دادن سلامتی و جان، از دست دادن مال بهتر است.
  2. تمرکز کنید و هرچیزی را که می‌توانید از مجرمان به‌خاطر بسپارید. جزییات چهره و صدا، نوع لباس پوشیدن، رنگ و مدل یا شماره وسیله نقلیه سارقان و… در شناسایی آن‌ها تعیین‌کننده است.
  3. بعد از اینکه زورگیرها از شما فاصله گرفتند، فریاد بکشید. ممکن است مأموری در آن محدوده مشغول گشت‌زنی باشد و سارق را دستگیر کند.
  4. بلافاصله با پلیس 110 تماس بگیرد و سرقت به عنف را گزارش دهید. صورت‌جلسه پلیس در ثبت شکایت شما نقش مهمی دارد.
  5. در کلانتری محل وقوع جرم ثبت شکایت نمایید. جزییات مال مسروقه را برای پلیس شرح دهید.
  6. در دادسرای محل وقوع جرم شکوائیه تنظیم نمایید. شهادت شهود و فیلم دوربین مداربسته در اثبات سرقت به عنف موثر است. استفاده از مشاوره حقوقی سرقت یا استخدام وکیل، پیگیری شکایت را تسهیل می‎نماید.

 

این مطلب را نیز بخوانید: برای طرح شکایت از سرقت لازم است چه مراحلی طی شود؟

 

ما را در اینستاگرام دنبال کنید

 

سخن پایانی

سرقت به عنف یا زورگیری، جرمی علیه اموال و آسایش و امنیت شهروندان است، به‌همین دلیل برای مرتکبین آن مجازات سنگینی پیش‌بینی شده است. ثبت شکایت جرم سرقت به عنف در دادسرا، اثبات وقوع سرقت، پیگیری پرونده و استرداد مال مسروقه نیازمند دانش حقوقی است. دریافت مشاوره حقوقی سرقت از تیم لامینگو، پیشنهاد ما به شماست.

نظرات و پرسش‌های خود پیرامون این مطلب را با ما به اشتراک بگذارید و سایر مطالب بلاگ لامینگو را نیز مطالعه نمایید.

0
برچسب ها :
نویسنده مطلب مریم زارع

دیدگاه شما

بدون دیدگاه