قرارداد الکترونیکی وکالت چیست و چگونه منقد می‌شود؟

1 سال پیش
قرارداد الکترونیکی وکالت

عمدتاً افراد جهت پیگیری امور حقوقی و حضور در جلسات دادگاه به یکی از وکلای دادگستری که دانش و تخصصی کافی و پروانه وکالت را داراست، وکالت می‌دهند تا از طرف آنان در دادگاه حاضر شده و موضوع را پیگیری نمایند. در گذشته وکالتنامه‌های تنظیمی بین موکلین و وکلای دادگستری به صورت دستی و کاغذی تهیه می‌شد. اما از آذر ماه سال 1399 مقرر شد که قراردادهای وکلا، مشاورین و سردفتران با موکلین یا مشتریان خود بایستی در سامانه عدل ایران ثبت گردد. از این رو بحث قرارداد الکترونیکی وکالت به میان آمده و این موضوع در بین مردم اهمیت یافته است. با توجه به الزام به ثبت الکترونیکی کلیه قراردادهای منعقده میان وکلای دادگستری و موکلین خود، در این مقاله درصدد برآمده‌ایم تا نحوه عملکرد سامانه ثبت قرارداد الکترونیک وکالت را بررسی نماییم.

ما را در اینستاگرام دنبال کنید

 

قرارداد الکترونیکی چیست؟

امروزه بسیاری از قراردادها در بستر فضای مجازی و از راه دور منعقد می‌شوند. این قراردادها که قرارداد الکترونیکی نامیده می‌شوند از همان اعتبار قراردادهای سنتی برخوردار بوده و نقشی پررنگ در زندگی افراد جامعه پیدا نموده‌اند.

موضوع قرارداد الکترونیکی هر امری می‌تواند باشد، از قبیل خرید و فروش مال، اجاره مال، ارائه خدمت و غیره. در همین راستا ممکن است موضوع قرارداد الکترونیکی، اعطای وکالت به یکی از وکلای دادگستری باشد. این موضوع از چنان اهمیتی برخوردار است که به موجب قانون، امروزه بایستی کلیه وکالتنامه‌های وکلای دادگستری به صورت الکترونیکی در سامانه عدل ایران ثبت گردد. تنظیم وکالتنامه در خارج از این قالب فاقد اعتبار قانونی خواهد بود.

جهت کسب اطلاعات بیشتر درباره قرارداد الکترونیکی و احکام آن می‌توانید به لینک زیر مراجعه نمایید: قرارداد الکترونیکی چیست؟ | نحوه انعقاد و قوانین حاکم بر این قراردادها

 

مندرجات قرارداد الکترونیکی وکالت

کلیه قراردادهای ثبت شده در سامانه ثبت قرارداد الکترونیک وکالت بایستی دارای مندرجاتی باشند؛ از جمله مشخصات وکیل، مشخصات موکل، مشخصات طرفین دعوا، موضوع وکالت، حق‌الوکاله و نحوه پرداخت آن، حدود اختیارات وکیل و امضای طرفین قرارداد.

وکلا جهت ثبت اطلاعات موکل و طرفین دعوا تنها کافیست که کد ملی و تاریخ تولد این افراد را در دست داشته و در سامانه درج نمایند، سپس کلیه اطلاعات افراد به صورت اتوماتیک بازیابی می‌شود. همچنین، بایستی توجه داشت که مندرجات قرارداد الکترونیکی وکالت به درستی درج گردند، زیرا پس از ثبت نهایی قرارداد، دیگر امکان ویرایش آن وجود نخواهد داشت.

 

مراحل ثبت قرارداد الکترونیکی وکالت

پس از مراجعه موکلین به وکلای دادگستری و حصول توافق درخصوص وکالت وکیل در پرونده موضوع بحث، وکیل موظف است تا مطابق مراحل زیر قرارداد منعقده فی‌مابین خود و موکل را در سامانه عدل ایران ثبت نماید:

 

قرارداد الکترونیکی وکالت

 

1. ورود وکیل به حساب کاربری خود در سامانه عدل ایران

کلیه وکلای دادگستری در سامانه عدل ایران دارای یک حساب کاربری می‌باشند که می‌توانند با استفاده از نام کاربری و رمز عبور ثبت شده در سامانه ثنا به حساب کاربری خود وارد شوند.

 

دریافت مشاوره حقوقی

 

2. درج مندرجات قرارداد الکترونیکی وکالت در سامانه

مطابق آنچه پیش‌تر بیان شد، وکیل دادگستری پس از ورود به حساب کاربری خود بایستی مندرجات ضروری قرارداد الکترونیکی وکالت را در سامانه درج و ثبت نماید؛ از جمله مشخصات وکیل، موکل و طرفین دعوا، نوع وکالت، حدود اختیارات وکیل، حق‌الوکاله و غیره.

شایان ذکر است که ممکن است در یک پرونده بیش از یک وکیل حضور داشته باشند. در چنین مواردی به هنگام ثبت قرارداد الکترونیکی وکالت، بایستی اطلاعات کلیه وکلا و نحوه کار آنان درج و ثبت گردد.

جهت آشنایی با عقد وکالت و آثار و احکام آن می‌توانید به لینک زیر مراجعه نمایید: قرارداد وکالت چیست؟ شرح جامع انواع قراردادهای وکالت!

 

3. امضای قرارداد الکترونیکی وکالت

پس از درج اطلاعات مورد نیاز در وکالتنامه بایستی امضای وکیل و موکل در این وکالتنامه درج گردد. وکیل جهت امضای قرارداد الکترونیکی وکالت کافیست تا گزینه آبی رنگ موجود در صفحه مربوطه را انتخاب نماید تا امضای وی در این قرارداد درج گردد. سپس کدی برای موکل پیامک می‌گردد که بایستی این کد در اختیار وکیل قرار گرفته تا با درج آن کد در سامانه، امضای موکل نیز در ذیل وکالتنامه الکترونیکی درج گردد.

جهت کسب اطلاع از امضای الکترونیکی و قوانین مرتبط با آن می‌توانید به لینک زیر مراجعه نمایید: اعتبار امضای الکترونیکی و اسناد الکترونیکی

 

4. ثبت قرارداد الکترونیکی وکالت

ثبت قرارداد و دریافت کد رهگیری آخرین مرحله جهت ثبت قرارداد الکترونیکی وکالت در سامانه عدل ایران می‌باشد. پس از دریافت کد رهگیری می‌توان قرارداد الکترونیکی وکالت را مشاهده و چاپ نمود. پس از این مرحله، دیگر امکان ویرایش قرارداد وجود نخواهد داشت.

 

کانال تلگرام لامینگو

 

مزایای قرارداد الکترونیکی وکالت

امکان دسترسی به قراردادهای الکترونیکی وکالت در مقایسه با قراردادهای سنتی و کاغذی ساده‌تر می‌باشد. زیرا افراد در هر زمان می‌توانند با ورود به سامانه ثبت قرارداد الکترونیک وکالت، وکالتنامه مربوطه را مشاهده و دریافت نمایند. از طرف دیگر، این قراردادها در شعب دادگاه‌ها و دادسراها نیز قابل استعلام می‌باشند.

علاوه بر این، الزام به درج مبلغ حق‌الوکاله در قرارداد الکترونیکی وکالت موجب می‌گردد تا از بسیاری از اختلافات مالی بین وکلا و موکلین جلوگیری شود. مبلغ حق‌الوکاله و نحوه پرداخت اعم از نقدی یا غیرنقدی بایستی در ضمن قرارداد، مشخص و معلوم گردد.

 

سامانه ثبت قرارداد الکترونیک وکالت

 

ابطال قرارداد الکترونیکی وکالت

پس از آن که قرارداد الکترونیکی وکالت به ثبت نهایی رسیده و کد رهگیری دریافت گردید، علاوه بر آن که امکان ویرایش اطلاعات وجود ندارد، امکان ابطال قرارداد نیز وجود نخواهد داشت. طرفین می‌توانند تا پیش از ثبت نهایی وکالتنامه را ابطال نمایند. اما پس از ثبت نهایی، ابطال وکالتنامه جز از طریق ارسال اظهارنامه به شعبه مربوطه امکان‌پذیر نخواهد بود. ابطال وکالتنامه ممکن است از طرف وکیل از طریق استعفاء و یا از طرف موکل با عزل وکیل رخ دهد.

جهت آشنایی با مراحل و چگونگی دریافت پروانه وکالت می‌توانید به لینک زیر مراجعه نمایید: آیا وکالت و کارمندی همزمان امکان‌پذیر است؟ | شرایط اخذ پروانه وکالت

 

نتیجه گیری

از آذر ماه سال 1399 مقرر شده است تا کلیه قراردادهای منعقده فی‌مابین وکلا، مشاورین و سردفتران با موکلین و مشتریان خود بایستی به صورت الکترونیکی ثبت گردد. به همین منظور سامانه عدل ایران در نظر گرفته شده است تا قراردادهای الکترونیکی وکالت در بستر این سامانه به ثبت برسد. امروزه کلیه وکالتنامه‌ها بایستی در قالب قرارداد الکترونیکی وکالت، تهیه و تنظیم شوند تا از اعتبار قانونی برخوردار باشند.

در این مقاله کوشش شده است تا قرارداد الکترونیکی وکالت و نحوه ثبت آن در سامانه عدل ایران به دقت توضیح داده شود. با این حال، در صورت روبه‌رو شدن با هر سؤال یا ابهامی در این زمینه می‌توانید پرسش خود را در قسمت دیدگاه‌ها درج نمایید تا کارشناسان مجموعه لامینگو در اسرع وقت نسبت به پاسخ‌گویی آن‌ها اقدام نمایند. همچنین، به منظور استفاده از خدمات مشاوره‌ای مشاوران متخصص مجموعه لامینگو در این حوزه نیز می‌توانید به قسمت دریافت مشاوره مراجعه نمایید. در نهایت، شما می‌توانید با مراجعه به بلاگ لامینگو سایر مطالب حقوقی منتشر شده در این سایت را بر حسب نیاز خود مطالعه نموده و دانش حقوقی خود را افزایش دهید.

0
علی بلوری
نویسنده مطلب علی بلوری
علی بلوری، دانش‌آموخته کارشناسی حقوق دانشگاه علامه طباطبائی و مشغول به تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد حقوق خانواده دانشگاه شهید بهشتی است. او به مسائل حقوقی حوزه خانواده، زن، کودک و اخلاق پزشکی علاقه‌ دارد و تهیه مقالات و محتوای حقوقی یکی از توانمندی‌های اوست.

دیدگاه شما

بدون دیدگاه