تفاوت پرداخت مزد، حقوق و حقالسعی چیست ؟
هر سه عبارت مزد، حقوق و حقالسعی به معنی مبلغی است که از طرف کارفرما به کارگر خود پرداخت میشود؛ اما تفاوتهایی نیز بین آنها وجود دارد. این تفاوتها میتواند ناشی از نحوهٔ پرداخت و میزان آن، توافقات بین کارگر و کارفرما و بسیاری موارد دیگر باشد. در ادامه این مقاله از لامینگو، به بررسی تفاوتهای این سه عبارت پرداختهایم. همچنین، با مشاوره حقوق و دستمزد لامینگو مشاوران ما آماده پاسخگویی به تمام سؤالات شما در زمینهٔ مربوطه میباشند. با ما همراه باشید.
تفاوت مزد و حقوق چیست؟
بهتر است برای شناخت تفاوتهای میان مزد و حقوق، از قانون کار کمک بگیریم. مطابق ماده 35 این قانون «مزد عبارت است از وجوه نقدی یا غیر نقدی و یا مجموع آنها که در مقابل انجام کار به کارگر پرداخت میشود.» براساس بند ب ماده 37 همان قانون، چنانچه براساس عرف کارگاه پرداخت مزد بهصورت ماهانه باشد، این پرداخت در آخر ماه صورت میگیرد که در این حالت، مزد مذکور حقوق نام دارد.
بنابراین، حقوق مزدی است که بهصورت ماهیانه به کارگر پرداخت میشود.
تعریف مزد در قانون کار
همانطور که در بخش قبل نیز اشاره شد، بر اساس ماده 35 قانون کار مزد عبارت از وجه نقدی یا غیر نقدی که برای کاری که کارگر انجام داده است به او پرداخت میشود که همان مزد عام میباشد. ولی مزد خاص به مزدی گفته میشود که هیچ مزیتی ندارد و در کارگاههایی که یک طرح برای طبقهبندی مشاغل دارند به کار برده میشود. مزد مبنا نیز پایه میباشد. درواقع این مزد برای محاسبه مزایای پرداختشده به کارگر است.
- تبصره 1 این ماده عبارت است از: چنانچه مزد با ساعات انجام کار مرتبط باشد، مزد ساعتی و درصورتیکه بر اساس میزان انجام کار و یا محصول تولیدشده باشد،کارمزد و چنانچه بر اساس محصول تولیدشده و یا میزان انجام کار در زمان معین باشد، کارمزد ساعتی، نامیده میشود.
- تبصره ۲: ضوابط و مزایای مربوط به مزد ساعتی، کارمزد ساعتی و کارمزد و مشاغل قابل شمول موضوع این ماده که با پیشنهاد شورای عالی کار به تصویب وزیر کار و امور اجتماعی خواهد رسید تعیین میگردد. حداکثر ساعات کار موضوع ماده فوق نباید از حداکثر ساعت قانونی کار تجاوز نماید.
مزد ثابت
مزد ثابت بر طبق ماده 36 قانون کار به مجموع مزدی که کارگر برای انجام کار دریافت میکند و مزایایی که به این واسطه به او تعلق میگیرد، گفته میشود. این ماده تبصرههایی نیز دارد که در ادامه آنها را بیان میکنیم.
- تبصره 1: در کارگاههایی که طرح طبقهبندی و ارزیابی مشاغل در آنها اجرا نمیشود، منظور از مزد ثابت، مزایایی است که بر اساس ماهیتی که شغل یا محیط کار دارد مانند حق سختی کار و دیگر حقوقی که برای ترمیم مزد پرداخت میشود، میباشد.
- تبصره 2: در کارگاههایی که طرح طبقهبندی مشاغل اجرا میشود، مزد مبنا را مزد گروه و پایه تشکیل میدهند.
- تبصره 3: مزایای رفاهی که به کارگران اعطاء میشود مانند، حق مسکن، خواروبار، اولاد و … جزء مزد ثابت و مبنا نیستند و با آن محاسبه نمیشوند.
تعریف حقالسعی
بر طبق ماده 34 قانون کار به تمامی دریافتهای قانونی که کارگر بهواسطه قرارداد کاری که با کارفرما دارد، دریافت میکند، حقالسعی گفته میشود. این دریافتها شامل مزد یا حقوقی است که دریافت میکند و همچنین مزایایی که به او تعلق میگیرد مانند حق ناهار، حق مسکن، حق خواربار، حق اولاد، حق همسر، حق سختی کار، حق سابقه کار، حق ایاب و ذهاب، عیدی، بن کارگری، پاداشهای افزایش تولید، سود سالانه و …. میباشد. به مجموع تمام اینها که در یک ماه به کارگر پرداخت میشود، حقالسعی او در یک ماه گفته میشود.
نتیجهگیری
شاید افرادی که بهتازگی وارد بازار کار شدهاند، اطلاعی از تعاریفی که برای پولی که در قبال انجام کار دریافت میکنند نداشته باشند؛ یا تصور کنند که تفاوتی بین آنها وجود ندارد و تنها نامهای متفاوتی دارند. اما با مطالعه این مطلب به تفاوت مزد، حقوق و حقالسعی پی بردید که هرکدام از اینها چگونه محاسبه و به کارگر پرداخت میشوند. با دانستن این تعاریف، میتوانید قراردادهای کار بهتری را منعقد کنید.
اگر با مطالعه این مطلب باز هم سؤال یا ابهامی ذهن شما را درگیر کرده است، میتوانید با مراجعه به بلاگ حقوقی لامینگو دیگر مقالات مربوط به مشاوره حقوق و دستمزد را مطالعه نمایید. همچنین، میتوانید در صورت داشتن نظر یا پیشنهادی در قسمت نظرات وبسایت ما آن را با ما در میان بگذارید.
دیدگاه شما