کروکی تصادف چیست؟ | انواع کروکی و نحوه اعتراض به آن
تصادفات رانندگی به بخشی جداییناپذیر از حیات ماشینی جوامع تبدیل شده است. تصادفات میتوانند خسارات مالی و یا جانی در پی داشته باشند. گاهی در تصادفات جزئی که خسارتی نداشتهاند بدون بروز اختلاف مسأله میان طرفین حل میشود، اما همیشه چنین نیست و تصادفات معمولاً با ورود خسارت همراه است. تعیین میزان خسارات و مقصر در تصادفات جهت پیگیری و جبران ضرر و زیان وارده اهمیت وافری دارد. حتماً اسم کروکی تصادف به گوشتان خورده است. کروکی تصادف که توسط مأمور راهنمایی و رانندگی تهیه میشود به عنوان یک سند در تصادفات مورد استفاده قرار میگیرد. در این گفتار با کروکی تصادف و انواع آن و نحوه اعتراض به کروکی آشنا میشویم.
ما را در اینستاگرام دنبال کنید
کروکی تصادف چیست؟
پس از وقوع تصادف، باید با مأمورین راهنمایی و رانندگی ارتباط گرفته شود تا در صحنه حاضر شوند. گزارشی توسط مأمور تهیه میشود که به آن کروکی تصادف گفته میشود. کروکی، حاوی اطلاعات دقیق و جزییات حادثه است و مواردی مانند میزان خسارات وارد شده و طرف مقصر را تعیین میکند. دریافت کروکی، سند مهمی برای پیگیریهای حقوقی و دریافت خسارات از طرف مقصر و همچنین مراجعه به بیمه است. توصیه میشود حتماً در صورت وقوع تصادف، کروکی دریافت کنید. بهتر است که خودرو پس از تصادف در جای خود باقی بماند، اما در صورتیکه باعث بسته شدن مسیر سایر خودروها میشود، تصویری از صحنه تصادف گرفته و خودرو را به حاشیه مسیر منتقل کنید.
انواع کروکی تصادف
کروکی تصادف به صورت کلی به دو نوع تقسیم میشود. بر اساس شرایط هر حادثه، یکی از انواع کروکی مورد استفاده قرار میگیرد. در ادامه با انواع کروکی آشنا میشویم.
1. کروکی سازشی
برای ترسیم این نوع کروکی، باید ابتدا طرفین سازش کرده باشند؛ یعنی اختلافی بر سر مقصر نداشته باشند. مبلغ خسارت برای ترسیم کروکی باید بیش از 20 میلیون تومان باشد و همچنین از سقف تعهدات بیمه، بیشتر نباشد. کروکی سازشی، در یک صفحه تهیه میشود و تمام اطلاعات حادثه و فرد مقصر و جزییات دقیق در آن ذکر میشود.
2. کروکی غیرسازشی
کروکی غیرسازشی در مقابل کروکی سازشی قرار میگیرد و تفاوتهایی با آن دارد. این کروکی در دو صفحه تنظیم میشود. صفحه اول، مانند کروکی سازشی شامل تمام جزییات حادثه و خسارات و فرد مقصر است. در صفحه دوم، اطلاعات کامل مأمور راهنمایی و رانندگی به همراه شرح و توضیحات بیشتر از تصادف، ثبت میشود که امکان استناد و پیگیری دقیق داشته باشد.
برای تهیه کروکی غیرسازشی ابتدا همانگونه که از نام آن هم مشخص است، نباید توافقی بین طرفین وجود داشته باشد. از دیگر مواردی که موجب استفاده از کروکی تصادف غیرسازشی میشود عبارتند از:
1. اگر خسارت وارد شده بیشتر از سقف تعهدات بیمه باشد.
2. اگر در تصادف، صدمات و خسارات جانی وارد شده باشد. در این حالت باید حتماً از کروکی غیرسازشی استفاده شود و بیمه، بدون داشتن کروکی تصادف غیرسازشی خسارت پرداخت نمیکند.
3. اگر یکی از طرفین، گواهینامه یا بیمهنامه شخص ثالث نداشته باشد.
4. در صورتیکه طرفین قصد پیگیری قضایی جهت دریافت خسارات افت قیمت را داشته باشند.
5. در صورتیکه راننده مقصر از صحنه فرار کرده باشد.
این مطالب را نیز بخوانید: راهنمای دریافت خسارت ناشی از افت قیمت خودرو در تصادف
به صورت کلی، کروکی تصادف سازشی برای تصادفات با پیچیدگی کمتر که مورد اعتراض طرفین هم نبوده و بر سر تعیین مقصر اختلافی ندارند، استفاده میشود. در مقابل، کروکی تصادف غیرسازشی برای مواردی است که مورد اختلاف بوده و یا شرایط خاص و پیچیدهتری که دارد ایجاب میکند از این نوع کروکی استفاده شود. تشخیص این امر و تعیین نوع کروکی با مأمور راهنمایی و رانندگی است.
در چه مواردی نیاز به کروکی تصادف نیست
اگر در یک تصادف رانندگی، خسارت وارد شده کمتر از 20 میلیون تومان باشد، خسارت و صدمه جانی نداشته باشد و شرایط و تعیین مقصر، مورد اختلاف طرفین نباشد، نیازی به ترسیم هیچگونه کروکی نیست. بدون نیاز به ترسیم کروکی، با تعیین مقصر و نظر کارشناسی مأمور حاضر در صحنه، طرفین میتوانند برای دریافت خسارت از بیمه اقدام نمایند.
اعتراض به کروکی تصادف چگونه انجام میشود؟
حال باید دانست که آیا کروکی ترسیم شده توسط مأمور راهنمایی و رانندگی، قابل اعتراض است یا خیر؟ قطعاً این امکان وجود دارد. در کروکی تصادف ممکن است اشتباه رخ داده باشد و یا به هر دلیل، مورد قبول یکی از طرفین قرار نگیرد. در چنین شرایطی حق اعتراض به کروکی برای شخص محفوظ است. البته اعتراض در کروکی غیرسازشی قابل تصور است و در شرایطی که طرفین توافق داشته باشند و کروکی تصادف سازشی ترسیم شده باشد، اعتراض صورت نمیگیرد.
در صورت نیاز به اعتراض به کروکی، باید شخص معترض به همراه کروکی به مراجع قضایی مراجعه کند و اعتراض خود را ثبت کند. رسیدگی به موضوع توسط دادگاه انجام میشود و برای بررسی دقیقتر به کارشناسی ارجاع میشود. هیئتی سه نفره تشکیل میشود که وظیفه بررسی کروکی و تصادف را بر عهده دارند. نتیجه بررسی به دادگاه ارجاع داده میشود تا مطابق با آن رأی صادر شود.
همچنین بخوانید: فرار راننده مقصر از صحنه تصادف چه عواقب و مجازاتی به دنبال دارد؟
جمعبندی و کلام پایانی
تصادفات رانندگی بسیاری روزانه رخ میدهد و ممکن است هر یک از ما نیز در مقطعی آن را تجربه کرده باشیم. دانستن اینکه در این مواقع باید چه کاری انجام دهیم، کمک میکند که بهتر با آن مواجه شده و از استرس و نگرانی آن بکاهیم. در این مواقع نیاز است حتماً با پلیس راهنمایی و رانندگی تماس گرفته شود تا مأمور به صحنه اعزام گردد. با حضور در صحنه و سنجش موقعیت، کروکی تصادف در صورت نیاز به صورت سازشی و یا غیرسازشی تهیه میشود تا ضمن ثبت واقعه، حسب مورد مدرکی برای پیگیری قضایی یا دریافت خسارت از بیمه باشد.
اگر شما یا یکی از نزدیکانتان برای دریافت خسارت از طرف مقصر یا بیمه نیاز به راهنمایی دارید و یا به کروکی تهیه شده توسط مأمور راهنمایی و رانندگی اعتراض دارید، همواره میتوانید با مشاورین حقوقی لامینگو در ارتباط باشید. با ورود به بخش مشاوره حقوقی سایت لامینگو از طریق این لینک میتوانید نسبت به دریافت مشاوره حقوقی اقدام فرمایید. نظرات و سوالات خود را میتوانید با ما در بخش دیدگاهها به اشتراک بگذارید. برای مطالعه بیشتر، با مراجعه به بلاگ حقوقی لامینگو میتوانید از سایر مطالب منتشر شده استفاده نمایید.
دیدگاه شما