فرار راننده مقصر از صحنه تصادف چه عواقب و مجازاتی به دنبال دارد؟

10 ماه پیش
فرار راننده مقصر

تصادف رانندگی از جمله تلخ‌ترین اتفاقاتی است که ممکن است برای هر فردی پیش بیاید. تصادف رانندگی با آسیب مالی و در برخی از موارد آسیب جانی و حتی مرگ همراه می‌باشد. متأسفانه در برخی از مواقع پس از وقوع یک تصادف رانندگی، راننده مقصر به دلیل ترس و استرس ناشی از تصادف اقدام به فرار و ترک صحنه تصادف می‌نماید. شایسته است که راننده مقصر و زیان‌دیده با عواقب و پیامدهای فرار راننده مقصر از صحنه تصادف آشنا باشند. به همین دلیل در این گفتار به بررسی پیامدهای قانونی فرار از صحنه تصادف و مجازات آن خواهیم پرداخت.

ما را در اینستاگرام دنبال کنید

در صورت فرار راننده مقصر از صحنه تصادف چه باید کرد؟

اولین و مهم‌ترین کار در زمانی که تصادف رانندگی رخ داده و راننده مقصر از صحنه تصادف فرار نموده است به یاد سپردن و یادداشت کردن شماره پلاک خودروی مقصر است تا بعدها بتوان با در دست داشتن شماره پلاک خودرو خاطی، فرآیند تعقیب و پیگیری موضوع را آغاز نمود. امروزه می‌توان به سرعت با استفاده از گوشی‌های موبایل هوشمند از شماره پلاک خودرو عکس گرفت. حتی اگر به عنوان شاهد تصادف نیز در آن صحنه حضور داشتید، سعی کنید تا شماره پلاک خودرو مقصر را یادداشت کرده یا از آن عکس‌برداری نمایید.

در گام بعدی بایستی با حفظ آرامش و خونسردی خود با پلیس 110 تماس گرفت. پس از تماس، مأموران کلانتری و راهنمایی و رانندگی در صحنه تصادف حاضر شده و اقدام به تهیه و تنظیم کروکی و صورت‌جلسه تصادف می‌نمایند. بعد از تهیه صورت‌جلسه، فرد زیان‌دیده یا یکی از بستگان درجه یک او بایستی در کلانتری حاضر شده و با طرح دعوا و تنظیم شکایت‌نامه این موضوع را مورد پیگیری قرار دهند.

برهم خوردن صحنه تصادف پس از فرار راننده مقصر

طبیعتاً هیچ‌گاه تا زمان رسیدن مأمورین کلانتری و راهنمایی و رانندگی، صحنه تصادف ثابت باقی نمی‌ماند. در برخی از موارد به دلیل عدم ایجاد مزاحمت برای سایر رانندگان ناچاراً صحنه تصادف برهم خورده و از بین می‌رود. در چنین مواقعی، مأمور راهنمایی و رانندگی جهت تکمیل صورت‌جلسه تصادف، اقدام به ترسیم مجدد صحنه تصادف می‌نماید. عکس‌برداری از صحنه تصادف پیش از برهم زدن آن نیز در این خصوص به مأمور راهنمایی و رانندگی کمک بسیاری می‌نماید.

 

فرار راننده مقصر

 

مجازات فرار از صحنه تصادف چیست؟

صرف نظر از اینکه تصادف، خسارت مالی به بار آورده باشد یا خسارت جانی، فرار از صحنه تصادف امری است که از نظر اخلاقی ناپسند به شمار می‌آید. چه بسا که کمک به مصدومین و عدم فرار از صحنه تصادف موجب جلوگیری از ورود آسیب‌های بیشتر و یا مرگ مصدومین شود. به همین دلیل قانونگذار برای راننده مقصری که صحنه تصادف را ترک نموده، مجازات سنگین‌تری در نظر گرفته و به دادگاه اجازه نداده است تا از کیفیات مخففه جرم برای این دسته از رانندگان استفاده نماید. ماده 719 قانون مجازات اسلامی برای راننده مقصری که صحنه تصادف را ترک نموده است، حداقل دو سوم حداکثر مجازات قانونی را در نظر گرفته است. این میزان در حالات مختلف متفاوت می‌باشد. به همین دلیل در چند فرض جداگانه به شرح زیر به بررسی این موضوع خواهیم پرداخت.

به منظور آشنایی با موارد پرداخت خسارت توسط بیمه می‌توانید به لینک زیر مراجعه نمایید: بیمه شخص ثالث در تصادف چه خساراتی را پرداخت می‌نماید؟

 

1. مجازات فرار از صحنه تصادف منجر به فوت

در صورتی که تصادف منجر به فوت فرد یا افرادی شود، راننده مقصر مرتکب قتل غیرعمدی شده و مجازات قصاص را به دنبال نخواهد داشت. در چنین حالتی، راننده مقصر به شش ماه تا سه سال حبس محکوم شده و در صورت درخواست اولیای دم مکلف به پرداخت دیه می‌باشد. حال اگر در تصادف منجر به فوت، راننده مقصر فرار نموده باشد امکان استفاده از کیفیات مخففه جرم را نداشته و به حداقل دو سال حبس محکوم خواهد شد، نه شش ماه حبس.

به منظور کسب اطلاع از نرخ دیه در سال 1402 می‌توانید به لینک زیر مراجعه نمایید: جدول دیه سال 1402 | نرخ دیه انسان کامل و دیه اعضای بدن

 

2. مجازات فرار از صحنه تصادف منجر به مرض غیرقابل علاج

چنانچه تصادف منجر به مرض جسمی یا دماغی غیرقابل علاج، از بین رفتن یکی از حواس پنج‌گانه، از کار افتادن یکی از اعضای بدن، تغییر شکل دائمی عضو یا صورت و سقط جنین شود، راننده مقصر به حبس از دو ماه تا یک سال و پرداخت دیه در صورت مطالبه مصدوم محکوم خواهد شد. اگر در چنین فرضی، با فرار راننده مقصر از صحنه تصادف روبه‌رو باشیم، راننده مقصر به حداقل هشت ماه حبس محکوم شده و امکان بهره‌مندی از هیچ‌گونه از کیفیات مخففه جرم را نخواهد داشت.

 

فرار از صحنه تصادف

 

3. مجازات فرار از صحنه تصادف غیرجرحی

در صورتی که تصادف با فوت یا آسیب جسمانی همراه نبوده و تنها خسارت مالی به دنبال داشته باشد، تصادف غیرجرحی تلقی می‌شود. در تصادفات غیرجرحی فرار راننده مقصر تأثیری در میزان مجازات نخواهد داشت. در این نوع از تصادفات، در هر صورت راننده مقصر مکلف به جبران خسارات وارده خواهد بود.

چنانچه فردی با خودروی پارک شده در خیابان تصادف نموده و از صحنه تصادف فرار نموده باشد، مالک خودروی پارک شده تنها در صورتی می‌تواند اقدام به پیگیری این موضوع نماید که خودرو در مکانی مناسب پارک شده باشد.

 

دریافت مشاوره حقوقی

 

عوامل موجب تشدید مجازات راننده مقصر

در تصادفات رانندگی، صرف نظر از فرار یا عدم فرار راننده مقصر، وجود برخی از علائم و نشانه‌ها موجب می‌شود تا مجازات راننده مقصر تشدید شود. این عوامل عبارتند از:

  • مستی راننده و استفاده از مشروبات الکلی
  • رانندگی بدون داشتن گواهینامه یا همراه داشتن آن
  • عدم رعایت قوانین و مقررات راهنمایی و رانندگی و حق تقدم‌ها توسط راننده
  • رانندگی با سرعت غیرمجاز
  • رانندگی با خودروی دارای نقص فنی و وجود ارتباط بین تصادف و نقص فنی

 

کانال تلگرام لامینگو

 

کلام پایانی

فرار از صحنه تصادف در هر شرایطی عملی زشت و ناپسند به شمار می‌آید، صرف نظر از اینکه راننده مقصر از صحنه فرار نموده باشد یا راننده غیرمقصر. اما آنچه مهم است این است که فرار راننده مقصر از صحنه تصادف در تصادفاتی که منجر به ایرادات جرحی یا فوت می‌شود، می‌تواند پیامدهای منفی بسیاری برای راننده مقصر به دنبال داشته باشد. از جمله اینکه حداقل مجازات قانونی‌ که برای راننده مقصر در نظر گرفته شده افزایش می‌یابد و شانس بهره‌مندی از کیفیات مخففه جرم را در روند دادرسی از دست خواهد داد.

بدین ترتیب که بیان شد با فرار راننده مقصر از صحنه تصادف، همچنان موضوع قابل پیگیری در مراجع قضایی می‌باشد. در صورت کشف حقیقت و پیدا شدن راننده فراری نیز مجازات سنگین‌تری در انتظارش خواهد بود. با این حال، در صورتی که تصادف رانندگی برای شما رخ داده و راننده مقصر از صحنه تصادف فرار نموده است و نیاز به دریافت مشاوره تخصصی جهت پیگیری موضوع دارید، می‌توانید به قسمت دریافت مشاوره مراجعه نموده و با مشاوران متخصص مجموعه لامینگو در این خصوص مشورت نمایید. علاوه بر این، شما می‌توانید سؤالات خود در این زمینه را نیز به منظور پاسخ‌گویی توسط کارشناسان مجموعه لامینگو در قسمت دیدگاه‌ها درج نمایید. مجموعه لامینگو این امکان را برای مخاطبان گرامی فراهم نموده است تا بتوانند با مراجعه به بلاگ لامینگو مطالب حقوقی گوناگون منتشر شده در سایت را بر حسب نیاز و علاقه‌مندی خود مطالعه نمایند.

0
علی بلوری
نویسنده مطلب علی بلوری
علی بلوری، دانش‌آموخته کارشناسی حقوق دانشگاه علامه طباطبائی و مشغول به تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد حقوق خانواده دانشگاه شهید بهشتی است. او به مسائل حقوقی حوزه خانواده، زن، کودک و اخلاق پزشکی علاقه‌ دارد و تهیه مقالات و محتوای حقوقی یکی از توانمندی‌های اوست.

دیدگاه شما

بدون دیدگاه