راهنمای دریافت خسارت ناشی از افت قیمت خودرو در تصادف

1 سال پیش
افت قیمت خودرو در تصادف

زمانی که تصادف رانندگی اتفاق می‌افتد، هر دو یا چند اتومبیل درگیر در تصادف آسیب می‌بینند. این آسیب در تصادفاتی که شدید نیست، جزئی بوده و با صرف هزینه کم جبران می‌شود. برای مثال در تصادفات با سرعت پایین، ممکن است بدنه ماشین آسیب ببیند و یا چراغ‌ها و آینه‌ها بشکند که این موارد با صرف هزینه‌ای نه چندان زیاد، جبران خواهد شد. اما گاهی تصادف در سرعت بالا اتفاق می‌افتد و سبب ایجاد آسیب جدی به ماشین می‌شود؛ به‌طوری‌ که سبب افت قیمت خودرو می‌شود. در چنین شرایطی، ممکن است این سؤال برای اشخاص ایجاد شود که جبران خسارت ناشی از افت قیمت خودرو در تصادف بر عهده کیست؟ در پاسخ به این سؤال باید بگوییم که جبران خسارت در این مورد بر عهده راننده مقصر است.

با اینکه راننده مقصر در تصادف باید خسارت افت قیمت خودرو را بپردازد، اما بسیاری از افراد از جبران این خسارت خودداری کرده و به راحتی زیر بار پرداخت هزینه نمی‌روند. در این شرایط، شخصی که تصادف سبب کاهش ارزش ماشین او شده است، می‌تواند برای دریافت خسارت به مراجع قانونی مراجعه کند. موضوعی که در این مقدمه درباره آن صحبت شد، یکی از موضوعات رایج در تصادفات رانندگی است که سبب ایجاد اختلاف میان طرفین تصادف می‌شود. به همین دلیل، در این نوشتار قصد داریم تا به بررسی این موضوع بپردازیم که در تصادف رانندگی، چه شخصی مسئول جبران حسارت افت قیمت خودرو بوده و شرکت بیمه در این زمینه چه مسئولیتی دارد.

علاوه بر این در این مقاله به توضیح راه حل قانونی دریافت خسارت افت قیمت خودرو نیز خواهیم پرداخت. در نتیجه پیشنهاد می‌شود که اگر پرسشی در ارتباط با این موضوع دارید، تا پایان این نوشتار با ما همراه باشید و اطلاعات مورد نظر را کسب کنید.

 

دریافت مشاوره حقوقی

 

افت قیمت خودرو در تصادف

همانطور که در مقدمه این مطلب بیان شد، در تصادفات رانندگی خودروها آسیب‌های متفاوتی خواهند دید. این موضوع بستگی به نوع ماشین و همچنین شرایطی دارد که تصادف در آن اتفاق می‌افتد. در مقایسه میان خودروهای ایرانی و خارجی، قطعاً خودروهای خارجی که با استانداردهای بالاتری ساخته شده‌اند، در تصادفات آسیب کمتری می‌بینند تا خودروهای ایرانی. علاوه بر این، اگر تصادف در سرعت کم و در خیابان‌ها اتفاق بیفتد، در این صورت از آنجایی که ضربه وارده شدت کمتری دارد، اتومبیل خسارت کمتری نیز می‌بیند. اما اگر تصادف با سرعت بالا و در جاده‌های میان‌شهری و یا اتوبان‌ها باشد، در این صورت تصادف با شدت بیشتری اتفاق می‌افتد و در نتیجه خودرو آسیب بیشتری خواهد دید. اگر آسیب وارده به اتومبیل جزئی باشد، در این صورت نیازی به پرداخت هزینه زیاد برای جبران نبوده و این آسیب سبب افت قیمت خودرو نخواهد شد.

اما ممکن است آسیب وارده به اندازه‌ای باشد که سبب افت قیمت خودرو شود. برای مثال اگر ضربه‌ای که به اتومبیل وارد می‌شود سبب آسیب دیدن موتور خودرو شود و یا ضربه طوری باشد که غالب بدنه خودرو آسیب ببیند و از بین برود، در این صورت می‌توان گفت که افت قیمت خودرو در تصادف ایجاد خواهد شد. افت قیمت خودرو به این معنا است که حتی اگر آسیب‌های وارده جبران شود، باز هم تصادف و سانحه رانندگی، سبب کاهش ارزش آن خودرو شده است. در نتیجه در این حالت شخصی که مسئول تصادف است باید علاوه بر جبران خسارت اتومبیل، خسارت ناشی از افت قیمت خودرو را بپردازد. در اینجا ممکن است این سؤال برای شما ایجاد شود که مسئول جبران خسارت، بیمه است یا راننده مقصر که در بخش بعدی این مطلب به این سؤال پاسخ خواهیم داد.

 

مسئول جبران خسارت افت قیمت خودرو در تصادف

 به موجب ماده 1 قانون بیمه اجباری شخص ثالث مصوب 1395، تمام دارندگان و مالکین وسایل نقلیه موظف به بیمه کردن وسیله نقلیه خود هستند. در نتیجه اگر خودرویی که راننده آن سبب ایجاد تصادف شده است بیمه داشته باشد، شرکت بیمه مسئول پرداخت خسارت اتومبیل طرف مقابل است. در همین راستا باید بدانید که اصولاً جبران خسارت در تمام سوانح و حوادث رانندگی به جز آتش‌سوزی عمدی خودرو، بر عهده بیمه است. توجه داشته باشید که این آسیب اعم است از آسیبی که به اتومبیل‌های درگیر در تصادف وارد می‌شود و همچنین خسارات جانی.

در همین زمینه باید بدانید که خسارت افت ارزش ماشین، یک خسارت مالی غیرمستقیم است و در نتیجه شرکت بیمه مسئول جبران آن است. اما چیزی که در واقعیت وجود دارد خلاف این موضوع است و در حال حاضر، تنها برخی از شرکت‌های بیمه جبران این خسارت را عهده‌دار می‌شوند. در نتیجه بر اساس آنچه مشخص است، پرداخت خسارت افت قیمت خودرو در تصادف، بر عهده رانند مقصر خواهد بود. البته باید توجه داشته باشید که بسیاری از افراد حاضر به پرداخت این خسارت نبوده و در نتیجه، شخصی که قیمت اتومبیل او در اثر تصادف کاهش داشته است، باید از طریق مراجعه به نهادهای قانونی برای دریافت این خسارت اقدام نماید.

 

 افت قیمت خودرو در تصادف

 

مرجع صالح رسیدگی به افت قیمت خودرو

همانطور که بیان شد، راننده مقصر در تصادف رانندگی، باید خسارت ناشی از افت قیمت اتومبیل را بپردازد. اما ممکن است راننده مقصر از پرداخت و جبران این خسارت سرباز بزند و دو طرف تصادف با یکدیگر دچار اختلافاتی شوند. یکی از بیشترین سؤالاتی که افراد از کارشناسان حقوقی در زمینه جبران خسارت در تصادف رانندگی دارند این است که اگر راننده مقصر افت قیمت اتومبیل را جبران نکرد، چه راه حل قانونی‌ای پیش روی ماست؟ در پاسخ به این پرسش باید بدانید که شخصی که خودروی او در اثر تصادف دچار کاهش قیمت و ارزش شده است و قصد طلب کردن خسارت ناشی از افت قیمت خودرو را دارد، باید به شورای حل اختلاف مراجعه نماید. توجه داشته باشید که شما زمانی می‌توانید به شورای حل اختلاف مراجعه کنید که درخواست جبران افت قیمت را داشته باشید اما راننده مقصر از پرداخت آن امتناع کرده است.

اگر طرفین تصادف بر سر میزان و مبلغ افت قیمت خودرو در تصادف توافق کرده باشند، همان مبلغ در دعوای مطروحه ثبت می‌گردد. اما اگر طرفین در این مورد اختلاف داشته باشند، شخص متضرر باید دادخواست تأمین دلیل را در شورای حل اختلاف ثبت نماید تا میزان آسیب‌های وارده به خودرو بررسی شده و میزان افت قیمت مشخص شود. زیان‌دیده در تصادف باید هزینه قرار کارشناسی را بپردازد و سپس کارشناس، میزان دقیق کاهش قیمت و ارزش خودرو را برآورد می‌کند. پس از مشخص شدن مبلغ خسارت، اگر تا سقف 20 میلیون تومان باشد، زیان‌دیده باید دادخواست مطالبه خسارت را در شورای حل اختلاف و اگر مبلغ خسارت بیشتر از 20 میلیون تومان باشد، شخص متضرر باید دادخواست مطالبه خسارت را به دادگاه تقدیم نماید و اگر پرونده پیش از این در شورا بوده باشد، شورای حل اخلاف پرونده مزبور را به دادگاه ارجاع خواهد داد.

 

محاسبه خسارت افت قیمت

زمانی‌که یک تصادف اتفاق می‌افتد، دو حالت ممکن است ایجاد شود؛ حالت اول این است که زیان‌زننده و زیان‌دیده بر سر مبلغی به عنوان خسارت توافق کرده و شخص زیان‌زننده می‌پذیرد که این مبلغ را پرداخت کند. حالت دوم اما شرایطی است که طرفین تصادف، بر سر مبلغ خسارت توافق نکرده و در این زمینه دچار اختلاف می‌شوند. اگر شما با چنین مشکلی مواجه شدید و دنبال راه حل قانونی آن هستید، باید شکایتی در راستای دریافت خسارت و افت قیمت خودرو تنظیم کنید. برای این کار شما باید به دفاتر خدمات قضایی الکترونیک مراجعه کرده و شکواییه‌ای تنظیم کنید. پس از این مرحله نیز شما باید به شورای حل اختلاف یا دادگاه عمومی مراجعه کنید. توجه داشته باشید که برای طرح شکایت، شما باید مدارکی مانند کروکی تصادف، گزارش پلیس و مدارک شناسایی به عنوان مالک خودرو را حتماً به همراه داشته باشید.

در مرحله بعد، شکایت شما در شورای حل اختلاف بررسی می‌شود و شورای حل اختلاف نیز پرونده را به کارشناس ارجاع خواهد داد. کارشناس با بررسی تصادف و آسیبی که به خودروی شما وارد شده است، مبلغ دقیق خسارت و افت قیمت ناشی از تصادف را برآورد و به شورا اعلام می‌کند. در مرحله آخر، اگر مبلغ اعلامی از سوی کارشناس تا 20 میلیون تومان بود پرونده در شورای حل اختلاف و اگر بیش از آن بود به دادگاه ارجاع داده خواهد شد.

 

کانال تلگرام لامینگو

 

قانون حاکم بر افت قیمت خودرو در تصادف

توجه داشته باشید که قانون خاصی در ارتباط با محسابه افت قیمت خودرو در تصادف وجود ندارد و کارشناسان مربوطه میزان افت قیمت را بر اساس شدت تصادف تخمین خواهند زد. اینکه کدام بخش از خودرو در تصادف آسیب دیده است تأثیر زیادی در این مبلغ دارد؛ برای مثال آسیب به سقف ماشین، افت قیمت بیشتری در پی خواد داشت نسبت به آسیب به صندوق عقب خودرو. ذکر این نکته نیز ضروری است که میزان افت قیمت خودرو، با توجه به قیمت روز اتومبیل محاسبه می‌شود.

 

خسارت افت قیمت

 

ضمانت اجرای عدم پرداخت خسارت افت قیمت اتومبیل

پیش از این به توضیح این موضوعات پرداختیم که چه کسی مسئول پرداخت خسارت افت قیمت خودرو است و همچنین راه حل قانونی دریافت این خسارت چیست و نحوه محاسبه آن چگونه است. حال ممکن است پس از محاسبه این خسارت توسط کارشناسی و ارجاع پرونده به شورای حل اختلاف، راننده مقصر همچنان از پرداخت مبلغ افت قیمت و ارزش اتومبیل خودداری نماید. در پاسخ به این سؤال که آثار پرداخت نکردن خسارت افت قیمت توسط راننده زیان‌زننده چیست، باید بدانید که اولین ضمانت اجرا، توقیف اموال این شخص است.

در همین راستا راننده زیان‌دیده باید به اجرای احکام شعبه صادرکننده رأی مراجعه کرده و تقاضای استعلام و توقیف اموال راننده مقصر را داشته باشد. پس از صدور اجرائیه، اگر راننده مقصر همچنان اقدام به پرداخت خسارت افت قیمت نکند، در این صورت راننده زیان‌دیده می‌تواند با مراجعه به اجرای احکام، تقاضای صدور حکم جلب راننده مقصر که در این پرونده خوانده است را داشته باشد. پس از رسیدگی به این درخواست خواهان، دادگاه حکم جلب راننده مقصر را صادر خواهد کرد.

 

این مطلب را نیز بخوانید: شکواییه تصادف منجر به آسیب جسمی و شکایت از راننده مقصر در تصادفات!

 

جمع‌بندی

در صورتی که تصادفی اتفاق بیفتد و آسیب وارده به خودرو به اندازه‌ای باشد که سبب افت قیمت خودرو شود، در این صورت راننده مقصر باید خسارت افت قیمت خودرو در تصادف را بپردازد. بسیاری گمان می‌کنند که شرکت‌های بیمه این خسارت را نیز پرداخت خواهند کرد، در صورتی‌که اینگونه نیست. اگر راننده مقصر از پرداخت خسارت افت قیمت خودرو امتناع کند، راننده زیان‌دیده می‌تواند به شورای حل اختلاف مراجعه کند. اگر مبلغ خسارت تا 20 میلیون تومان باشد شورای حل اختلاف به این پرونده رسیدگی خواهد کرد و اگر خسارت بیش از 20 میلیون تومان باشد، پرونده به دادگاه ارجاع خواهد شد. اگر طرفین تصادف بر سر مبلغ افت خودرو با یکدیگر اختلاف داشته باشند، موضوع به کارشناس ارجاع خواهد شد و کارشناسان مربوطه مبلغ خسارت را مشخص خواهند کرد.

اگر راننده مقصر پس از صدور حکم قانونی منوط بر پرداخت و جبران خسارت همچنان از جبران امتناع کند، خواهان می‌تواند تقاضای توقیف اموال و صدور حکم جلب را داشته باشد. نکته‌ای که باید در نظر داشت این است که هر یک از این اقدامات قانونی باید در زمان مشخصی انجام شود. به همین دلیل لازم است تا اگر اطلاعات حقوقی لازم در این زمینه را ندارید، حتماً با مشاوران حقوقی در ارتباط باشید. در همین راستا، شما می‌توانید مشاوره حقوقی لازم را از همکاران ما در تیم حقوقی لامینگو به‌صورت حضوری یا آنلاین دریافت نمایید و سپس اقدام به طی کردن مراحل قانونی دریافت خسارت افت قیمت خودرو کنید.

 

ما را در اینستاگرام دنبال کنید

 

بلاگ حقوقی لامینگو پلتفرم تولید محتوا

اگر تا اینجای مطلب را مطالعه کرده و از مطالعه این نوشته رضایت کافی را داشته‌اید، پیشنهاد می‌شود وارد بلاگ حقوقی لامینگو شده و سایر مطالب این بلاگ را نیز مطالعه نمایید. در نظر داشته باشید که مطالعه محتواهای حقوقی، به افزایش دانش حقوقی شما کمک بسیاری نموده و می‌توانید با داشتن اطلاعات لازم اقدام به انجام امور حقوقی خود نمایید. شما همچنین می‌توانید پس از مطالعه هر مطلب، در صورتی‌که ابهام یا پرسشی در ارتباط با آن مطلب در ذهن دارید، سؤال خود را در انتهای همان محتوا برای ما بنویسید تا همکاران ما به آن پاسخ دهند.

در پایان ضمن تشکر از توجه شما خواهشمندیم تا نظرات و انتقادات خود درباره این نوشتار را در بخش دیدگاه‌های مطلب با ما به اشتراک بگذارید. برای دریافت جدیدترین اخبار حقوقی لامینگو را در شبکه‌های اجتماعی نیز دنبال کنید و ما را به دوستان و اطرافیان خود معرفی نمایید.

2
برچسب ها :
نویسنده مطلب زهرا حامد

دیدگاه شما

2 دیدگاه