قرارداد تجارت متقابل چیست و چگونه تنظیم می‌شود؟

قرارداد تجارت متقابل

بعد از انقلاب صنعتی و گسترش جوامع به‌ سوی صنعتی‌ شدن، تولید انبوه محصولات و صنعت باعث پیشرفت کشورها و رقابت برای یافتن نقطه امن تجاری شد. ارتباط میان کشورها بیشتر از قبل ادامه پیدا کرد که این ارتباط شامل ارتباط‌های فرهنگی، اجتماعی و در نهایت اقتصادی می‌باشد. در گذشته ارتباط میان کشورها محدود به کشورهای نزدیک و همسایه با نقاط اشتراک ملیتی و دینی بوده است. اما امروزه به دلیل جهانی‌ شدن، ایجاد هدف‌های مشترک میان تمامی کشورها و بی ‌معنا شدن مرزها در ایجاد اشتراکات و ارتباطات باعث شده است که محصولات یا خدماتی از کشوری دوردست به کشور دیگری صادر شود و ارتباط میان دو کشور به ‌صورت متقابل به شکل گسترده ادامه پیدا کند تا قرارداد تجارت متقابل میان کشورها منعقد شود.

در نتیجه لازم است تمام موارد مهم و احتمالات که ممکن است در این‌ ارتباط برقرار گردد، در قرارداد تجارت متقابل پیش‌بینی شود تا در صورت بروز حادثه یا اختلاف، هر چه راحت‌تر و قانونی‌تر به حل مسائل به‌ وجود آمده پرداخته شود. به همین جهت شما می‌توانید با مراجعه به لینک زیر تنظیم قرارداد تجارت متقابل خود را به‌ صورت سفارشی به گروه حقوقی لامینگو بسپارید. این قرارداد، سند تجارت متقابل شخصی‌سازی شده شما است که می‌توانید آن را بر اساس ارتباط و نوع همکاری خود و شریکتان تغییر دهید:

 

تنظیم قرارداد آنلاین

 

قرارداد تجارت متقابل چیست؟

در قرارداد بیع (خرید و فروش) دو طرف متعهد به انجام تعهدات اصلی برگرفته از قرارداد مذکور هستند. مثلاً فروشنده ملزم است که کالای فروخته شده را در زمان مقرر به خریدار تحویل دهد یا خریدار ملزم به پرداخت هزینه کالا و خدمات خریداری شده است. اما در قرارداد تجارت متقابل دو طرف قرارداد ملزم به انجام تعهداتی جدای از تعهدات اصلی خرید و فروش هستند که گاه ممکن است میان تعهدات جانبی و تعهدات اصلی قرارداد هیچ ارتباطی وجود نداشته باشد. مانند اینکه مطابق قرارداد منعقد شده کشور صادرکننده کالا به کشور دیگر، باید به‌ ازای خریدی که از او انجام شده است، از کشور خریدار، محصولی را خریداری کند. این نوع تجارت از سال 1980 ابداع شده است که قدم بزرگ و تأثیرگذاری در تجارت جهانی بوده است.

 

تعهدات اضافی در قرارداد تجارت متقابل

پس از تعریف تجارت متقابل، باید بیان کرد که تعهدات جانبی یا اضافی که در این نوع قرارداد ممکن است قید شود، انواع مختلفی دارد. رایج‌ ترین آن‌ها خرید کالا و خدمات از کشور مقابل است. انتقال دانش و فناوری به کشور واردکننده، کمک به بازاریابی و یافتن مشتری برای کالای وارد شده در کشور مقابل، سرمایه‌گذاری و مشارکت برای تولید برخی کالاها و خدمات در کشور واردکننده و همکاری‌های علمی و تحقیقاتی در کشور واردکننده از دیگر تعهدات اضافی در قرارداد تجارت متقابل است.

 

قرارداد تجارت متقابل

 

اهمیت تجارت متقابل

از عواملی که از طریق آن می‌توان به اهمیت و کاربرد تجارت متقابل پی برد، وجود مشکلات ارزی در میان معاملات است. به بیان بهتر وجود ارزش نابرابر واحد پول کشورها باعث تأسیس و گسترش این نوع تجارت و تنظیم قرارداد تجارت متقابل شده است. از آن جا که پرداخت معاملات، مطابق قوانین مالی و ارزی صورت می‌گیرد و در کشورها قواعد متفاوتی در این زمینه وجود دارد، با انعقاد قرارداد تجارت متقابل استفاده از پول و پرداخت ارزی به کم‌ترین میزان خود می‌رسد. این نوع از تجارت برای کشورهایی که با موانع تحریم سروکار دارند بسیار کاربردی است. بنابراین بدون پرداخت مستقیم ارزی به تجارت جهانی کشورها رونق بخشیده می‌شود.

از سوی دیگر برخی کشورهای تک‌ محصولی در جامعه جهانی حضور پیدا کرده‌اند، مانند اینکه صرفاً به خرید و فروش قهوه متکی هستند. در این حالت چون خدمات و محصول دیگری برای گسترش و رونق تجاری روابط خود ندارند، وجود قرارداد تجارت متقابل با سایر کشورها برای آن‌ها بسیار حائز اهمیت است.

 

انواع قرارداد تجارت متقابل

همان گونه که بالاتر توضیح داده شد، تعهدات جانبی و اضافی در قرارداد تجارت متقابل به‌ اَشکال مختلفی بروز پیدا می‌کند. روش هر تجارت متقابل به نوع تعهد، ماهیت، زمان، طول مدت اجرای تعهدات و بازدهی اقتصادی بستگی دارد، ولی به‌‌صورت رسمی، تجارت متقابل به دسته‌های زیر تقسیم‌بندی‌ شده است:

 

ما را در اینستاگرام دنبال کنید

 

1. معامله تهاتری (پایاپای)

این معامله بدون نقل‌ و انتقال پول میان دو طرف قرارداد صورت می‌گیرد؛ یعنی دو طرف قرارداد تجارت متقابل ملزم می‌شوند که در صورت خرید از فروشنده به‌ ازای پرداخت پول، کالا یا خدماتی به فروشنده داده شود.

 

2. معامله موازی (خرید متقابل)

از این نوع معامله می‌توان به ‌عنوان دو قرارداد مستقل نام برد؛ به این معنی که خریدار بعد از خرید کالا و محصول از فروشنده، پول او را پرداخت می‌کند و مبیع را دریافت می‌کند. بعد از آن، فروشنده اول ملزم است محصول یا خدماتی را از خریدار اول، خریداری کند و مستقلاً هزینه آن را پرداخت کند.

 

3. معامله بای بک (بیع متقابل)

این نوع معامله به‌ عنوان سرمایه‌گذاری خارجی یا انتقال فناوری و تکنولوژی در قرارداد تجارت متقابل شناخته می‌شود. بدین صورت که خریداران کارخانه‌ها، تجهیزات و ماشین‌آلات متعهد می‌شوند تا به‌ ازای خرید این تجهیزات، محصولاتی که به‌ صورت مستقیم یا غیرمستقیم از این تجهیزات به دست می‌آید به فروشنده تحویل دهند.

 

قرارداد تجارت متقابل

 

4. معامله افست (مبادله متوازن‌ کننده) در قرارداد تجارت متقابل

این نوع معامله تعیین شرط تعهدی را برای فروشنده ایجاد می‌کند که معمولاً در معاملات تجهیزات نظامی و هواپیمایی اتفاق می‌افتد. بدین منظور که صادرکننده تجهیزات، تعهد می‌نماید که قطعات اولیه این تجهیزات یا سایر محصولات را از کشور واردکننده خریداری کند یا موجبات خریداری آن را فراهم کند. مثلاً ایجاد سرمایه‌گذاری در کشورهای جهان سوم یکی از شرایط این نوع معامله است.

 

این مطلب را نیز مطالعه نمایید: نمونه قرارداد مشارکت در سرمایه‌گذاری و تولید و تأمین کالا چگونه قراردادی می‌باشد؟

 

5. معامله جبرانی

در این نوع معامله در قرارداد تجارت متقابل، خریدار متعهد می‌شود که هزینه بخشی از کالا یا خدمات خریداری شده را به‌‌صورت کالا به فروشنده پرداخت کند.

 

6. مبادله انتقالی

این نوع معامله کمی پیچیده‌تر و وقت‌گیرتر از سایر معاملات در قرارداد تجارت متقابل است، به این منظور که کشورهای کمتر توسعه‌یافته، محصول و خدمات کشور صنعتی را وارد کرده و در ازای آن کالای نامرغوبی را به کشور فروشنده ارائه می‌دهند که در کشور صنعتی و پیشرفته بازار مناسبی برای آن دسته از محصولات وجود ندارد. در این حالت نیازمند کشور سومی هستیم که بازار مناسب این محصولات را فراهم و ارز مناسب را برای کشور صنعتی و پیشرفته تأمین کند.

 

کانال تلگرام لامینگو

 

انتهای کلام

با بررسی مفهوم تجارت متقابل و انواع آن باید اشاره کرد که این نوع از تجارت در قراردادهای کلان مالی و پولی که میان چند کشور اتفاق می‌افتد صورت می‌گیرد. تمامی مباحث مالی، تجاری و بین‌المللی در این نوع تجارت برقرار است. به همین جهت تنظیم قرارداد تجارت متقابل نیازمند استفاده و یاری جویی از متخصصان ماهر و مسلط به مباحث مالی، پولی، قواعد بین‌المللی و تحریم‌ها می‌باشد. لازم است که فرد با اطلاعات و فناوری روز دنیا همگام و همسو باشد تا با تسلط بالا قرارداد مدنظر را با الزام‌آوری و ضمانت اجرای مناسب تنظیم نماید. به همین دلیل با مراجعه به لینک قرارداد سفارشی گروه حقوقی لامینگو تنظیم قرارداد تجارت متقابل خود را به افراد متخصص و کاردان بسپارید.

برای کسب اطلاعات و مشاوره در این خصوص، به صفحه لامینگو و قسمت دریافت مشاوره مراجعه نمایید. همچنین اگر علاقه‌‌مند به کسب اطلاعات و افزایش دانش حقوقی خود هستید به بلاگ حقوقی لامینگو مراجعه کرده و از سایر مطالب حقوقی دیدن نمایید. در صورت وجود هرگونه ابهام و سوال در خصوص متن فوق، سوالات خود را در قسمت دیدگاه‌ها با کارشناسان و متخصصان مجموعه در میان بگذارید. کارشناسان ما در سریع‌ترین زمان پاسخگوی شما عزیزان هستند.

0
برچسب ها :
نویسنده مطلب زهرا طاهرخانی

دیدگاه شما

بدون دیدگاه