درمورد جرایم رایانه ای قابل گذشت و غیر قابل گذشت چه می‌دانید؟

2 سال پیش
مشاوره حقوقی جرایم رایانه ای

امروزه حوزه فضای مجازی و شبکه‌های اجتماعی، به‌دلیل افزایش کاربرد آن بین افراد جامعه، به یکی از چالش‌برانگیزترین مسائل موجود در جامعه تبدیل شده است. این رشد و توسعه در زندگی روزمره افراد باعث شده تخلفات و جرائم نیز روزبه‌روز افزایش یابد. حال سؤالی که ذهن افراد را در این خصوص به خود مشغول کرده، این است که آیا قوانین وضع‌شده در این حوزه کامل و جامع هستند؟ با وجود سودجویان در این حوزه، آیا این قوانین می‌توانند با تمامی جرایم رایانه ای تطبیق داشته باشند؟ درصورتی‌که جرمی به وقوع بپیوندد، آیا می‌تواند از آن جرم گذشت کرد؟ دریافت مشاوره حقوقی جرایم رایانه ای، شما را ذر راستای یافتن پاسخ این سؤالات کمک خواهد کرد. در این مطلب، سعی کردیم به انواع جرایم رایانه ای قابل گذشت و غیر قابل گذشت بپردازیم. با ما همراه باشید.

 

جرایم رایانه ای چیست؟

به‌دلیل رشد و پیشرفت لحظه‌ای و سریع جرایم رایانه ای، نمی‌توان تعریف مشخصی را برای آن ارائه کرد. بااین‌حال، در تعریفی کلی، به عملی که با استفاده از سیستم‌های رایانه ای، فضای مجازی و شبکه‌های اجتماعی انجام شود و قانون‌گذار آن را منع کرده باشد، جرم رایانه ای گفته شده و فرد خاطی مجرم شناخته می‌شود.

تیم حقوقی لامینگو به‌همراه وکلا و مشاورین حقوقی خود، آماده خدمات‌رسانی به شما در زمینه مسائل حقوقی و کیفری است. چنانچه نیاز به دریافت مشاوره حقوقی جرایم رایانه ای به‌صورت اختصاصی دارید، می‌توانید از خدمات مجموعه ما استفاده کرده و مشکلات حقوقی خود را رفع کنید. لینک زیر راه ارتباطی شما با متخصصین حقوقی لامینگو می‌باشد:

دریافت مشاوره حقوقی جرائم رایانه‌ای

 

جرایم قابل گذشت

به‌طور کلی در قانون کشور، جرائم به دو دسته قابل گذشت و غیر قابل گذشت تقسیم می‌شوند. جرائم قابل گذشت، جرائمی هستند که در صورت صرف‌نظر شاکی از شکایت خود، قانون از مجازات مجرم نیز صرف‌نظر می‌کند. به‌عبارت‌دیگر، جنبه خصوصی جرم به جنبه عمومی آن غلبه می‌کند. جرایم رایانه ای نیز از این قانون مستثنی نیستند. بااین‌حال، در قانون به‌صورت صریح به قابل گذشت یا غیر قابل گذشت بودن این نوع جرائم اشاره نشده است.

 

نتیجه‌ی گذشت شاکی در جرایم قابل گذشت

گذشت از جرائم، می‌تواند قبل یا بعد از صدور حکم صورت گیرد. چنانچه گذشت شاکی در مرحله قبل از صدور حکم دادگاه باشد، در این حالت، قرار موقوفی تعقیب صادر خواهد شد. چنانچه گذشت شاکی در مرحله بعد از صدور حکم باشد، قرار موقوفی اجرای مجازات صادر خواهد شد.

 

مشاوره حقوقی جرایم رایانه ای

 

جرایم غیر قابل گذشت

در مقابل جرایم قابل گذشت، برخی جرائم مرتبط با نظم عمومی جامعه هستند و در صورت وقوع، این نوع جرایم سبب ایجاد اختلال و هرج‌ومرج در بین اقشار جامعه می‌گردد. در این حالت، جرم به‌وقوع‌پیوسته، جزء جرایم غیر قابل گذشت تلقی می‌شود. در این نوع جرائم جنبه عمومی جرم بر جنبه خصوصی جرم غلبه دارد و حتی با گذشت شاکی خصوصی تغییری در روند رسیدگی به جرم ایجاد نمی‌شود و متخلف مجازات می‌شود. مطابق ماده 103 قانون مجازات اسلامی، «چنانچه قابل گذشت بودن جرمی در قانون تصریح نشده باشد، غیر قابل گذشت محسوب می‌شود؛ مگر اینکه از حق‌الناس بوده و شرعاً قابل گذشت باشد.»

 

نتیجه‌ی گذشت شاکی در جرایم غیر قابل گذشت

گذشت شاکی در جرایم غیر قابل گذشت در هر مرحله از رسیدگی، تأثیری در شروع به تعقیب و رسیدگی و اجرای مجازات نخواهد داشت؛ اما مطابق ماده 38 قانون مجازات اسلامی، می‌تواند یکی از جهات تخفیف مجازات واقع گردد.

 

این مطلب را نیز بخوانید: مشاوره حقوقی جرایم رایانه ای + کلاهبرداری رایانه ای

 

آیا جرایم رایانه ای قابل گذشت است؟

باتوجه به اینکه در متن قانون تصریحی به قابل گذشت بودن یا نبودن جرایم رایانه ای نشده و رأی وحدت رویه‌ای نیز در این باره صادر نشده است، دو رویکرد برای پاسخ به این سؤال وجود دارد:

 

رویکرد اول

برخی از حقوقدانان معتقدند که باتوجه به اصل تفسیر به‌نفع متهم، نباید کلیه جرایم رایانه ای را غیر قابل گذشت دانست؛ بلکه باید آن‌ها را از یکدیگر تفکیک نمود. جرایمی که در عالم واقع و غیرمجازی نیز اتفاق می‌افتد، چنانچه در عالم واقعیت قابل گذشت باشد، در فضای رایانه ای و سایبری نیز قابل گذشت خواهد بود.

 

رویکرد دوم

باتوجه به اینکه قانونگذار در ماده 104 صرفاً شماره ماده را ذکر نموده، قصد این را داشته که جرائم موضوع سایر مواد را از دایره جرایم قابل گذشت خارج نماید. مطابق این رویکرد، تنها آن دسته از جرایم رایانه ای را می‌توان قابل گذشت دانست که وصف و عنوان جرم قابل گذشت شناخته شده باشد؛ نه فقط شماره ماده مربوطه. این رویکرد، در یکی از نظریه‌های مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه منعکس شده است.

 

کانال تلگرام لامینگو

 

در پایان به یاد داشته باشید

در این مطلب سعی کردیم توضیح مختصری درخصوص جرایم قابل گذشت و غیر قابل گذشت و همچنین، تأثیر گذشت شاکی در هرکدام، در اختیار کاربران قرار دهیم. در پایان، دو رویکرد متفاوت را درخصوص قابل گذشت یا غیر قابل گذشت بودم جرایم رایانه ای به‌صورت مختصر بیان نمودیم.

شما می‌توانید برای کسب اطلاعات بیشتر، سایر مقالات ما را در وبلاگ لامینگو دنبال نمایید. همچنین می‌توانید برای رسیدن به پاسخ سؤالات خود نیز از انتهای این مقاله و از بخش نظرات استفاده کنید. مشاورین ما در کمترین زمان ممکن آماده پاسخگویی به نیازهای شما دراین‌باره خواهند بود.

0
برچسب ها :
نویسنده مطلب زهره مدرسی

دیدگاه شما

بدون دیدگاه