قرارداد خرید دامنه سایت چه نکات حقوقی دارد و چگونه تنظیم می‌شود؟

10 ماه پیش
نمونه قرارداد خرید دامنه

هر سایتی که در فضای اینترنتی مشغول به کار است و افراد می‌توانند با کلیک بر روی آن وارد شوند و محتویات آن را مشاهده نمایند، دامنه دارد. دامنه به آدرس و نشانی یک فضای اینترنتی اطلاق می‌گردد. نام دامنه عنوانی است که بر روی آن سایت است و سبب تمایز آن پایگاه اینترنتی با دیگر پایگاه‌ها می‌شود و شما در سرچ موتورهای جست‌وجوگر عنوان آن سایت و یا نام دامنه سایت را مشاهده می‌نمایید. اشخاص مختلف می‌توانند این دامنه سایت را از شرکت‌هایی که به امر فروش دامنه مشغول می‌باشند خریداری نموده و یا مستقیم از شخصی، دامنه سایت وی را خریداری نمایند. علاوه بر این، اشخاصی که نیاز به دامنه دارند می‌توانند دامنه سایت را از اشخاصی که دامنه داشته و دیگر احتیاجی به آن ندارند بخرند که در این صورت، این اشخاص باید اقدامه به تنظیم قرارداد خرید دامنه نمایند.

قرارداد خرید و انتقال دامنه سایت یکی از قراردادهای جدید می‌باشد و بسیاری از افراد ممکن است جزئیات چگونگی انعقاد این قرارداد را ندانند. به همین دلیل بهتر است در تنظیم قرارداد یا از فرم‌های آماده قرارداد انتقال دامنه استفاده نموده و یا در تنظیم متن این قرارداد که قوانین عقد بیع بر آن حاکم است با متخصصین زمینه قراردادنویسی مشورت نمایند. در نهایت اگر تمایل به دریافت این قرارداد دارید، از طریق ورود به لینک زیر می‌توانید به نمونه قرارداد انتقال دامنه دسترسی یابید و این قرارداد را مورد استفاده قرار دهید. علاوه بر این شما می‌توانید با مطالعه این مطلب، اطلاعات لازم را در ارتباط با تنظیم نمونه قرارداد خرید دامنه کسب کنید و خود اقدام به تنظیم این قرارداد نمایید. تا انتهای این نوشتار را مطالعه کنید و در صورتی‌که پرسش یا ابهامی داشتید، سؤال خود را با ما در میان بگذارید.

دانلود قرارداد خرید دامنه

 

دامنه چیست؟

دامنه‌ها یکی از مهم‌ترین مواردی هستند که در راستای استفاده از اینترنت با آن‌ها برخورد می‌کنیم. اگر بخواهیم به زبان ساده دامنه را توضیح دهیم، باید اینطور بگوییم که شما برای ورود به هر سایتی ابتدا باید آدرس آن سایت را وارد کرده و جست و جو کنید که این آدرس سایت، همان دامنه است. به عبارتی دیگر، دامنه نامی واحد برای هر سایت است که سبب تمایز آن سایت با سایر سایت‌ها می‌شود.

علاوه بر این، شما هر زمان که اقدام به سرچ موضوعی در گوگل و سایر موتورهای جست‌وجو می‌کنید، برای شما لیستی از دامنه‌ها نمایش داده می‌شود که شما می‌توانید سایت مورد نظر را از این طریق انتخاب کرده و وارد آن شوید. یکی از مواردی که باید در زمینه دامنه‌ها به آن توجه داشته باشید این است که صاحب امتیاز دامنه، شخصی است که آن دامنه به نام او ثبت شده است و دامنه را خریداری کرده و مالک سایت است.

انتقال مالکیت دامنه به چه معناست؟

منظور از انتقال دامنه آن است که مالک و صاحب دامنه، تمام امتیازات دامنه را به شخص دیگری منتقل نماید. زمانی که فردی اقدام به انتقال دامنه از طریق انعقاد قرارداد خرید دامنه می‌کند، در واقع قصد این را دارد که سایت خود را به صورت کلی به دیگری انتقال بدهد. به عبارتی دیگر، پس از انعقاد قرارداد فروش دامنه میان شخصی که قصد خرید دامنه را دارد و شخصی که مالک دامنه است، دامنه با تمام اعتباری که دارد به خریدار منتقل خواهد شد.

برای انتقال مالکیت دامنه لازم است تا یک سلسله مراتب از کارها انجام شود تا انتقال مالکیت دامنه با موفقیت به انجام برسد. این کارها شامل اعلام کدها و تأییدیه‌هایی به سازمان‌های مربوطه و سپری شدن مدت زمانی خاص می‌باشد. توجه داشته باشید که انتقال مالکیت دامنه در مورد دامنه‌های ir و بین‌المللی مانند org،com و net روال کاملاً مجزایی داشته و با هم تفاوت‌هایی دارند. در دامنه‌های ir فروشنده باید خود اقدام کرده و کار انتقال مالکیت دامنه به نام صاحب بعدی را انجام دهد. اما در مورد دامنه‌های بین المللی این موضوع کاملاً متفاوت است. وقتی که فروشنده قصد انتقال مالکیت دامنه بین‌المللی خود را داشته باشد، تنها کاری که باید انجام دهد این است که کدهای مربوطه را در اختیار قرار دهد.

اما دو نکته خیلی مهم که باید در انتقال مالکیت دامنه چه به صورت ملی و چه به صورت بین‌المللی در نظر داشته باشید این است که اولاً دامنه باید همیشه قفل باشد، مگر وقتی که صاحب دامنه قصد انتقال آن را داشته باشد و دوم این که صاحب دامنه باید کد انتقال خود را به صورت امن و مطمئن نگهداری کند و آن را در اختیار دیگران قرار ندهد.

نمونه قرارداد خرید دامنه

 

تنظیم نمونه قرارداد انتقال دامنه چه ضرورتی دارد؟

حضور هر شخصی در فضای اینترنتی، مستلزم ایجاد پایگاهی مناسب است. این امر خصوصاً در زمان همه‌گیری ویروس کووید 19 اهمیت بیشتری پیدا کرده و بسیاری از کسب‌وکارها و نهادهای گوناگون مانند مراکز آموزشی به حضور در فضای اینترنت توجه بیشتری نموده و سعی بر این داشتند تا با ارائه خدمات در این فضاهای اینترنتی، به نام و نشانی رسیده و مخاطب خود را جذب نمایند. به همین دلیل است که نمونه قرارداد خرید دامنه قراردادی مهم است و اشخاص پیش از ایجاد فضایی در اینترنت، باید به‌دنبال تهیه دامنه مناسب و انتخاب نام دامنه برای پایگاه خود باشند.

اشخاص مختلف می‌توانند این دامنه سایت را از شرکت‌هایی که به امر فروش دامنه مشغول می‌باشند خریداری نموده و یا مستقیم از شخصی، دامنه سایت وی را خریداری نمایند. حالت دوم زمانی اتفاق می‌افتد که افراد پیش‌تر سایتی داشته که در آن فعالیت داشته‌اند و اکنون دیگر به آن احتیاجی ندارند و تصمیم به فروش دامنه سایت خود دارند. در این صورت، متقاضیان خرید دامنه می‌توانند این دامنه را که همان نام و نشان یک سایت اینترنتی می‌باشد، با عقد نمونه قرارداد خرید دامنه خریداری نمایند.

اما اهمیت انعقاد این قرارداد در جایی مشخص می‌شود که اشخاص از طریق خرید دامنه‌ای مناسب، مخاطبان بسیاری جذب می‌نمایند. دامنه‌های فضاهای اینترنتی با یکدیگر از نظر آدرس و نام دامنه و پسوند، متفاوت می‌باشند. هر چه دامنه‌ای که اشخاص خریداری می‌نمایند در سرچ‌های جست‌وجو رتبه بهتری داشته باشد، امکان بازدید از آن بیشتر است و در نتیجه، اشخاص به هدف خود از ایجاد فضای اینترنتی راحت‌تر خواهند رسید.

همچنین هر سایت عنوانی دارد که متشکل از نام دامنه و پسوند آن می‌باشد. این عنوان نیز هرچه کوتاه‌تر و ساده‌تر باشد در ذهن مخاطب بیشتر و بهتر ماندگار می‌شود.

چرا افراد تصمیم به انتقال دامنه می‌گیرند؟

همانطور که در مقدمه این مطلب بیان شد، اشخاصی که قصد خرید دامنه دارند، هم می‌توانند از شرکت‌های ارائه‌دهنده دامنه این خرید را انجام داده و هم می‌توانند از افرادی که قصد انتقال دامنه خود را دارند آن را خریداری کنند. در اینجا ممکن است از خود بپرسید چرا افراد ممکن است اقدام به انتقال دامنه سایت نمایند. در پاسخ به این سؤال باید گفت که برخی افراد ممکن است که دیگر قصد استفاده از آن دامنه را نداشته باشند و برخی دیگر از افراد نیز ممکن است از خدماتی که شرکت ارائه‌دهنده خدمات دامنه ارائه می‌دهد راضی نباشند. در این مواقع، اشخاص ممکن است تصمیم به انتقال دامنه سایت بگیرند و دامنه سایت را به دیگران بفروشند. در همین راستا اشخاصی که قصد خرید دامنه را دارند می‌توانند با تنظیم قرارداد خرید دامنه، دامنه مورد نظر را از این افراد خریداری کرده و مورد استفاده قرار دهند.

یکی دیگر از دلایلی که ممکن است به موجب آن افراد تصمیم به خرید دامنه سایت دیگران بگیرند این است که برای مثال، تصور کنید که شخصی پیش از این یک دامنه خریده است که صاحب یک برند است و توانسته است مشتری‌های زیادی را کسب نماید و دارای اعتبار است. در این شرایط، اگر صاحبین این برند تصمیم به فروش دامنه سایت خود داشته باشند و از سویی دیگر شخصی قصد داشته باشد که با آن نام تجاری اقدام به فروش محصولات خود کند، در این صورت این موضوع که این شخص دامنه سایت این برند را خریداری کند برایش دارای منافع بیشتری است تا اینکه صاحبین برند جدید اقدام به خرید دامنه سایت از شرکت‌های ارائه‌دهنده این خدمات نمایند. در این شرایط، شخصی که دامنه را در ابتدا تهیه کرده است ملزم خواهد شد که مراتب واگذاری دامنه را به عهده بگیرد.
‌‎ ‌

ما را در اینستاگرام دنبال کنید

 

قانون حاکم برتنظیم قرارداد خرید دامنه چه قانونی است؟

قرارداد انتقال دامنه یا فروش آن یکی از انواع قراردادهای بیع هستند که از قانون مدنی پیروی می‌کنند. اگر بخواهیم به صورت دقیق‌تر بگوییم که قرارداد فروش دامنه تابع چه قواعدی در قانون است، می‌توانیم به ماده 10، 190 و 219 قانون مدنی اشاره کنیم.

با استناد به ماده 10 قانون مدنی، می‌توانیم ادعا کنیم که تنظیم قراردادهای خصوصی میان اشخاص مختلف ایرادی ندارد و معتبر خواهد بود. تنها شرط ماده 10 این است که قرارداد فروش دامنه مغایر با قانون، تنظیم و امضا نشده باشد. از طرف دیگر، به طور حتم لازم است که دقیقاً مشخص شود کدام دامنه به فروش می‌رسد و نام دقیق آن چیست؟ همچنین باید دقت شود که طرفین با قصد و رضایت، این قرارداد را امضا کنند و به‌طور کلی صلاحیت امضای قرارداد را داشته باشند. نکته دیگر برای این قرارداد این است که موضوع قرارداد باید مشروعیت داشته باشد.

در مجموع، زمانی که قراردادی با خواست و رضایت طرفین میان آن‌ها امضا می‌شود، ملزم به رعایت کردن آن هستند و باید به طور کامل تعهدات خود را انجام دهند. با توجه به توضیحاتی که بیان شد، با رعایت این شروط، قرارداد فروش دامنه صحیح و معتبر است و میان طرفین نافذ و لازم‌الاجرا خواهد بود. با توجه به این توضیحات متوجه این موضوع می‌شویم که مقررات قانونی قرارداد بیع بر قراردادهای خرید دامنه نیز حاکم است و طرفین این قرارداد باید از این قانون تبعیت نمایند.

نمونه قرارداد خرید دامنه

 

روش قانونی انتقال دامنه سایت چگونه است؟

در انتقال دامنه سایت، طرفین این همکاری باید نکات زیر را در نظر داشته باشند. یکی از این موارد این است که افراد باید نکات حقوقی را در این زمینه در نظر داشته باشند. اشخاصی که قصد انتقال دامنه را دارند باید مدارک لازم برای انتقال را در اختیار خریدار قرار دهند. فروشنده دامنه باید هر آنچه در استفاده از دامنه مورد نیاز است را در اختیار خریدار قرار دهد. علاوه بر این، برای آن‌که انتقال دامنه به شخص دیگر در صحت و سقم کامل انجام شود، تأیید رسمی و امضاء یکی از مطمئن‌ترین روش‌های موجود ارائه درخواست بنا به نوع مالکیت حقیقی و حقوقی دامنه است.

متن نمونه قرارداد خرید دامنه و نکاتی که باید در آن ذکر گردد

همان‌طور که پیش‌تر بیان شد، فروشنده دامنه سایت ممکن است یک نفر شخص حقیقی و یا یک شرکت به‌عنوان شخص حقوقی باشد. در هر حال، طرفین باید مواردی مانند مشخصات و تعهدات طرفین و شرایط فسخ این قرارداد را به‌طور حتم در قرارداد قید نمایند. در ادامه به توضیح این موارد می‌پردازیم. توجه داشته باشید که محتوای این قرارداد، همان مواردی است که طرفین در روابط و همکاری با یکدیگر در نظر داشته و باید تمام جزئیات این خرید و فروش و انتقال در قرارداد انتقال دامنه ذکر گردد.

مورد معامله

موضوع قرارداد خرید و فروش یا بیع باید در هنگام عقد قرارداد شرایطی را داشته باشد و اگر فاقد این شرایط باشد، آن قرارداد نامعتبر می‌باشد. مورد معامله در قرارداد خرید و فروش که اینجا دامنه اینترنتی است، باید در هنگام عقد قرارداد موجود باشد و ارزش اقتصادی داشته باشد و همچنین مورد قرارداد باید قابل تسلیم و تحویل به خریدار باشد.

این مطلب را نیز بخوانید: نکات مهم قرارداد پشتیبانی نرم افزار یا قرارداد خدمات نرم افزاری

 

مشخصات طرفین و تعهدات این اشخاص

در ذیل این بخش از قرارداد، باید مشخصات خریدار و فروشنده نمونه قرارداد خرید دامنه ذکر گردد. این مشخصات مواردی است از جمله نام و نام خانوادگی، نام پدر، شماره شناسنامه، کد ملی، آدرس محل سکونت، شماره تماس و غیره در صورتی‌که یکی از طرفین شخص حقیقی باشد و مشخصاتی مانند نام شرکت، شماره ثبت، کد اقتصادی، نشانی و شماره تماس، نام و سمت نماینده و سایر اطلاعات در صورتی‌که یکی از طرفین شخص حقوقی باشد.

همچنین، تعهدات خریدار و فروشنده دامنه نیز باید ذکر گردد. از جمله تعهداتی که فروشنده دامنه بر عهده دارد، مواردی مانند تحویل و در اختیار قرار دادن دامنه در زمان مقرر شده به خریدار، بازگشایی صحیح رمز دامنه، عدم واگذاری رمز ورود به دامنه خریداری‌شده به اشخاصی غیر از خریدار، انجام پشتیبانی فنی از دامنه و حل مشکلات و ایرادات دامنه می‌باشد. در واقع، تعهد اصلی فروشنده دامنه این است که شرایط را برای استفاده بدون مشکل خریدار از دامنه خریداری‌شده فراهم نماید.

علاوه بر این، خریدار نیز در نمونه قرارداد فروش دامنه تعهداتی بر عهده دارد که اگر این تعهدات را انجام ندهد، فروشنده ممکن است اصلاً دامنه را واگذار نکرده و یا مانع دسترسی خریدار به دامنه گردد. برخی از تعهدات خریدار دامنه به این ترتیب می‌باشد:

1.‌ خریدار وظیفه دارد مبلغ دامنه را در زمان مشخص‌شده به فروشنده بپردازد.

2.‌ خریدار دامنه سایت باید اشتراک خود را در مواعد معین تمدید نماید.

3.‌ خریدار نمونه قرارداد خرید دامنه نمی‌تواند با آن فضایی که دامنه آن را خریداری نموده، اقداماتی خلاف شرع و قانون مانند تولید محتوای مستهجن انجام داده و یا دامنه خریداری‌شده را به سایت قمار و شرط‌بندی اختصاص دهد.

4.‌ در صورتی‌که خریدار دامنه اقداماتی انجام دهد که سایت از دسترس خارج و یا با مشکلاتی روبه‌رو گردد، در این صورت فروشنده مسئولیتی در این مورد نخواهد داشت.

مبلغ قرارداد و شرایط پرداخت

در قرارداد انتقال دامنه، باید هزینه کامل دامنه و جزئیات پرداخت ذکر گردد. این موضوع بر اساس توافق طرفین با یکدیگر تعیین می‌شود و طرفین این قرارداد ممکن است با یکدیگر توافق کنند که نحوه پرداخت به صورت نقدی و یا اقساطی باشد. در هر صورت مبلغ دقیق دامنه و سایر هزینه‌های قراردادی باید در متن قرارداد به صورت کامل درج گردد.

شرایط فسخ قرارداد فروش دامنه

نمونه قرارداد فروش دامنه ممکن است به دلایلی خاتمه یابد. این قرارداد ممکن است به‌دلیل عدم صحت قراردادی باطل شده و یا توسط طرفین قرارداد فسخ گردد. به هر حال، اگر این قرارداد خاتمه یابد، خریدار و فروشنده دیگر در قبال یکدیگر تعهدی نداشته و موضوع قرارداد از بین می‌رود.

اگر خریدار و فروشنده در هنگام انعقاد قرارداد خرید و فروش، الزامات عقد بیع را رعایت نکنند این قرارداد ممکن است باطل شود. به‌طور مثال، اگر یکی از اشخاص خریدار یا فروشنده به‌هنگام عقد قرارداد، قصد امضای قرارداد را نداشته باشد این قرارداد کلاً کأن‌لم‌یکن و فاقد آثار قانونی می‌باشد.

علاوه بر مورد بالا اگر هرکدام از اشخاص خریدار و فروشنده تعهدات قراردادی خود را انجام ندهند، طرف مقابل می‌تواند با پیش‌بینی در متن قرارداد، قرارداد خرید دامنه اینترنتی را فسخ نموده و به قرارداد خاتمه دهد.

نمونه قرارداد خرید دامنه

 

 مرجع حل اختلافات قراردادی

طرفین قرارداد خرید دامنه یعنی خریدار و فروشنده، بهتر است در هنگام انعقاد قرارداد بندی درج نموده و در آن بند درباره چگونگی حل اختلافات قراردادی که ممکن است در جریان انجام موضوع قرارداد و اجرای تعهدات قراردادی میان آن‌ها رخ دهد تعیین تکلیف نمایند. البته که باید در صورت بروز اختلاف، ابتدا تلاش گردد اختلاف از طریق مذاکره و سازش حل‌وفصل گردد. اما بهتر است طرفین، مرجعی را مشخص نمایند تا اگر اختلاف از طرق مسالمت‌آمیز رفع نگردید برای حل آن اختلاف به مرجع مذکور در قرارداد مراجعه نمایند. این مرجع حل اختلاف ممکن است مراجع قضایی یعنی دادگاه‌ها بوده و یا مراجع خصوصی مانند مراکز داوری باشد.

کانال تلگرام لامینگو

 

سخن پایانی

در این نوشتار متوجه این موضوع شدیم که اگر شخصی قصد خرید دامنه سایت داشته باشد، می‌تواند از شرکت‌های ارائه‌دهنده این خدمات استفاده کرده و یا از دامنه سایر افراد استفاده کند و دامنه را به انتقال بگیرد. همان‌طور که گفته شد، فروشنده موظف است دامنه اینترنتی را به خریدار واگذار نموده و قفل دامنه را برای استفاده خریدار باز نماید. پس از این دیگر خود خریدار باید امنیت دامنه را حفظ نموده و از استفاده‌های غیرمتعارف پرهیز نماید. همچنین خریدار نباید رمز پسورد دامنه را در اختیار دیگران قرار دهد؛ چرا که ممکن است از این طریق سوء استفاده‌هایی از سایت مذکور انجام شود که سب ورود خسارت و زیان به خریدار دامنه گردد و در این صورت، فروشنده دامنه تعهدی در قبال خریدار نخواهد داشت.

پیش‌تر نیز ذکر شد که بهتر است نمونه قرارداد فروش دامنه با مشورت کارشناسان قراردادنویسی و در فرم‌های صحیح قانونی تنظیم گردد. این موضوع به عدم بروز اتفاقات ناخوشایند در قرارداد کمک نموده و اشخاص را با تعهدات خود آشنا می‌نماید. اگر تا به اینجای مطلب را مطالعه کرده و قصد تنظیم این قرارداد را دارید شما می‌توانید قرارداد انتقال دامنه لامینگو را دریافت کرده و مورد استفاده قرار دهید. علاوه بر این شما می‌توانید با دریافت مشاوره حقوقی لازم از همکاران ما در تیم حقوقی لامینگو با افزایش اطلاعات خود در این زمینه، خود اقدام به تنظیم این قرارداد نموده و در این مسیر از راهنمایی همکاران ما استفاده کنید.

بلاگ حقوقی لامینگو را دنبال کنید!

اگر از مطالعه این مطلب رضایت داشته و تمایل به مطالعه سایر محتواهای حقوقی دارید، می‌توانید وارد بلاگ حقوقی لامینگو شده و سایر مطالب حقوقی را نیز مطالعه نمایید. همکاران ما هر روزه در بلاگ حقوقی لامینگو محتواهایی با موضوعات حقوقی، کیفری، قراردادها و حقوق کسب‌وکارها منتشر می‌کنند که بررسی این مطالب به افزایش دانش حقوقی شما کمک می‌کند. اگر در ارتباط با مطلب فوق سؤال یا ابهامی دارید، شما می‌توانید پرسش خود را در انتهای همین مقاله برای ما بنویسید تا همکاران ما به آن پاسخ دهند. در پایان ضمن تشکر از وقت و توجه شما خواهشمندیم تا نظرات و انتقادات خود درباره این محتوا را با ما به اشتراک بگذارید و به ما در بهبود کیفیت مطالب کمک کنید. لامینگو را به دوستان و آشنایان خود نیز معرفی کنید و ما را در شبکه‌های اجتماعی نیز دنبال کنید.

0
برچسب ها :
نویسنده مطلب زهرا حامد

دیدگاه شما

بدون دیدگاه