مصادیق قانونی خیانت در امانت چیست؟
در همه جوامع خیانت در امانت علاوه بر این که یک عمل ناپسند برشمرده میشود؛ مطابق با قانون نیز با آن برخورد میشود. کسی که در آنچه به وی سپرده شده است نگهداری نکرده و به خیانت در امانت میپردازد بر خلاف سایر جرائم مربوط به اموال به علت این که موجب شکل گیری بی اعتمادی در سطح جامعهای که در آن این عمل رخ داده است؛ این جرم از لحاظ کیفری پیگیری خواهد شد و برای ان مجازاتهایی در نظر گرفته میشود.بنابر این لازم است برای افراد این موضوع روشن شود که چه مصادیقی را میتوان خیانت در امانت به حساب آورد. در ادامه درباره این موضع صحبت خواهیم کرد.
این مطلب را حتما بخوانید:آنچه درباره خیانت در امانت لازم است بدانید
مصادیق جرم خیانت در امانت در قانون کدام اند؟
مواد 673 و 674 بخش تعزیرات در قانون مجازات اسلامی مربوط به جرم خیانت در امانت است. علاوه بر این در قانون مجازات عمومی نیز در سال 1304 سه ماده 239، 240 و 241 به خیانت در امانت میپردازد؛ هرچند که ماده 240 مربوط به قوانین اسناد سفید امضا است؛ اما این موارد را نیز میتوان مصداق خیانت در امانت به حساب آورد. به همین ترتیب در قانون مجازات اسلامی ماده 673 نیز به استفاده سو از سفید امضا بودن اسناد میپردازد و میتوان این مواد را نیز از مصادیق مربوط به خیانت در امانت به حساب اورد.
موارد خیانت در امانت
مصداق دیگر قانون درباره خیانت در امانت در ماده 674 قانون مجازات اسلامی است که در بخش تعزیرات اینگونه امده است که هر نوعی از اموال چه منقول باشند و چه غیر منقول و یا هر نوعی از نوشتهها اعم از چک، سفته و… اگر به عنوان امانت و یا ضمانت چیزی نزد کسی قرار بگیرد و قرار بوده است که این اموال و یا اسناد در فرایند معینی استفاده شود و یا این که در موعد مشخصی بازگردانده شود؛ اما کسی این اموال در نزد وی به امانت قرار داده شده است باعث تلف شدن آنها شده باشد یا در موارد دیگری آنها را استفاده کرده باشد به حبس از شش ماه تا سه سال محکوم خواهد شد.
سن مالک در خیانت در امانت
همچنین یکی دیگر از مواد که ماده 596 قانون مجازات اسلامی است به این نکته پرداخته است که اگر مالک مالی کمتر از سنی باشد که بتواند تصمیم گیری داشته باشد و تحت شرایط سنین خود توانایی مالکیت صحیح اموال را نداشته باشد و کسی به قصد سو استفاده از اموال وی به نوعی از آنها استفاده کند و یا بر عکس از پیگیری صحیح آن صرف نظر کند میتواند مورد بررسی و پیگیری قانونی در جهت نوعی خیانت در امانت قرار بگیرد.
در صورت نیاز به دریافت مشاوره حقوقی خیانت در امانت میتوانید با مراجعه به لینک زیر از خدمات وکلا پایه یک و کارشناسان حقوقی خبره که در این مرکز حضور دارند استفاده نمایید و مشاوره خودتان را دریافت کنید:
دریافت مشاوره حقوقی خیانت در امانت
مصادیقی که در مواردی متفاوت ظاهر میشوند
بر اساس قانون مجازات عمومی سابقا قانونی در ماده 239 به جرم خیانت در امانت مربوط بود اما از این قانون حذف شد و در قانون مجازات اسلامی در ماده 596 به بخش قانون مربوط به کلاهبرداری اضافه شد.
البته در مواردی نیز میتوان قوانینی که به عنوان خیانت در امانت و مربوط به این موضوع است را به عنوان استنادی برای جرائم دیگر به کار برد. به این شکل که ماده 673 قانون مجازات اسلامی با عنوان خیانت در امانت در قانون آمده است اما میتوان این قانون را به نوعی دربردارنده مفادی دانست که مربوط به فعل جعل باشد. و مطابق با ماده 674 قانون مجازات اسلامی مواردی را میتوان مصداق مادی خیانت در امانت دانست که این تصرف و استعمال و اتلاف مربوط به اموال منقول و غیر منقول باشد.
این مطلب را حتما بخوانید: خیانت در امانت چگونه جرم به حساب می آید؟
ابهاماتی درباره خیانت در امانت
یکی از مواردی که افراد مالک ممکن بود به عنوان فعل خیانت در امانت به آن بپردازند عدم تخلیه پس از موعد اجازه منزل بوده است. این مورد قبل از سال82 یکی از موارد خیانت در امانت به حساب آمد اما پس از آن با استناد به این نکته که عدم تخلیه ملک ضرری به مالک ملک نمیرساند صرف تخلیه نکردن منزل را دقیقا در تاریخ معین شده نمیتوان خیانت در امانت به حساب آورد.
همچنین این نکته مهم است که افراد تنها اگر به انجام اعمالی و تلاشی برای تصاحب مال بپردازند خیانت در امانت رخ نداده است و میتوان مواردی درباره فعل منفی و عدم انجام برخی از اعمال در جهت استعمال و تصاحب را نیز مصداق خیانت در امانت به حساب اورد به عنوان مثال اگر فردی که وظیفه نگهداری از حیوانات مالکی را بر عهده دارد از خرید غذا صرف نظر کند و یا این که به انجام وظایف محوله نپردازد و باعث تلف شدن این حیوانات شود به جرم خیانت در امانت محکوم خواهد شد.
کلام آخر
قوانینی همواره به این مسئله پرداخته اند چرا که این جرم میتواند درباره افراد مختلف و قراردادهایی که بین آنها رخ داده است متفاوت اعمال شود. چه بسا در مواردی که برای یک مالک ضرر و زیانی ایجاد شده است و در مورد متفاوتی اینطور نباشد . بنابراین لازم است که از این قوانین اطلاعات کافی در دست داشت. به علت فراوانی این موضوع لازم است که افراد با مشورت نزد یک وکیل حاذق از چگونگی پیشبرد این پروندهها اطلاعاتی کسب کنند. چرا که تعدد قوانین و موادی که به این مورد میپردازد؛ کمک و علم خاص خود را میطلبد.
ما را در اینستاگرام دنبال کنید
در صورتی که این مطلب برای شما مفید بوده است میتوانید در بخش نظرات دیدگاه خودتان را با ما به اشتراک بگذارید و همچنین با مراجعه به بلاگ لامینگو از سایر مطالبی که وجود دارد استفاده نمایید.
دیدگاه شما