جدیدترین شرایط معافیت خدمت سربازی چیست؟ | شرایط معافیت کفالت و پزشکی

شرایط معافیت خدمت سربازی

بررسی شرایط معافیت خدمت سربازی از آنجا اهمیت می‌یابد که در کشور ما پسران وقتی به سن ۱۸ سال تمام می‌رسند، موظف به گذراندن خدمت سربازی و اخذ کارت پایان خدمت سربازی هستند. با توجه به این وظیفه‌ای که پیش روی آنان است، می‌بایست با مراجعه به دفاتر پلیس به‌علاوه ده و ارائه مدارک مربوطه، مراحل اعزام به خدمت خود را پیگیری نمایند. در این میان، استثنائاتی وجود دارد که مشمولین خدمت سربازی می‌توانند با استناد به آن‌ها از معافیت موقت یا معافیت دائم از خدمت بهره‌مند شوند. استثنائات مذکور، تحت عنوان شرایط معافیت خدمت سربازی شناخته می‌شود. در این نوشتار قصد داریم به شرایط معافیت خدمت سربازی بپردازیم.

 

معافیت دائم

این نوع معافیت به افرادی تعلق خواهد گرفت که دارای یکی از موارد ذکر شده زیر باشند:

 

شرایط معافیت پزشکی

افرادی که دارای مشکلاتی از قبیل بیماری‌های جسمی، ذهنی و روحی باشند می‌توانند نسبت به ارائه درخواست کارت معافیت از خدمت اقدام نمایند. نکته قابل توجه این است که در خصوص شرایط معافیت پزشکی، صرف ادعای دارا بودن مشکلات پزشکی کافی نمی‌باشد و متقاضی معافیت پزشکی تنها پس از انجام معاینات لازم توسط پزشکان نیروهای مسلح و تأیید مدارک پزشکی فرد مذکور در کمیسیون پزشکی سازمان نظام وظیفه، می‌تواند کارت معافیت از خدمت خود را دریافت نماید. مراحلی که جهت دریافت معافیت پزشکی و احراز شرایط معافیت پزشکی باید طی شود به شرح زیر است:

در قدم اول، متقاضی دریافت معافیت پزشکی باید نسبت به تکمیل مدارک مورد نیاز که در دفترچه راهنمای نظام وظیفه عمومی درج شده است اقدام نماید.

در گام بعدی، متقاضی باید معاینات پزشکی اولیه خود را پشت سر بگذارد.

در مرحله بعدی، درخواست دریافت معافیت پزشکی فرد متقاضی باید در دفاتر پلیس به‌علاوه ده به ثبت برسد.

پس از ثبت درخواست، متقاضی دریافت معافیت باید برگه معرفی به بیمارستان مورد تأیید نیروهای مسلح را از سازمان نظام وظیفه دریافت کند. در این گام، متقاضی دریافت معافیت پزشکی مجددا مورد معاینه پزشکان متخصص نیروهای مسلح قرار خواهد گرفت.

در آخرین مرحله، نتایج معاینات پزشکان متخصص به کمیسیون مرکز رسیدگی به درخواست معافیت پزشکی ارسال و جلسه‌ای با عنوان شورای پزشکی جهت تصمیم‌گیری نهایی تشکیل می‌شود. چنانچه متقاضی أخذ معافیت پزشکی دارای شرایط معافیت پزشکی باشد و به عنوان معاف دائم تلقی شود، کارت معافیت او صادر می‌شود، اما در صورتی‌که سرباز یا معاف از رزم شناخته شود، برگه آماده به خدمت برای او صادر خواهد شد.

 

ما را در اینستاگرام دنبال کنید

 

بخشودگی سن

سن قانونی برای اعزام به خدمت از سن ۱۸ سالگی تا ۵۰ سالگی است. افرادی که از سن قانونی اعزام به خدمت می‌گذرند، نیاز به دریافت معافیت خاصی ندارند؛ به‌عبارت دیگر شناسنامه آن‌ها به منزله کارت معافیت از خدمت آنان خواهد بود.

 

شرایط معافیت کفالت

معافیت کفالت از رایج‌ترین انواع معافیت از خدمت سربازی است. با استفاده از شیوه‌های متفاوتی می‌توان از این نوع معافیت استفاده نمود. این شیوه‌ها عبارتند از: کفالت پدر، کفالت مادر، کفالت پدربزرگ، کفالت مادربزرگ، کفالت برادر، کفالت خواهر، کفالت فرزند، کفالت والدین معلول و کفالت اعضای نیازمند به مراقبت خانواده. برای ارائه درخواست أخذ این نوع از معافیت، شروط عمومی و اختصاصی وجود دارد. متقاضی این معافیت باید دارای شروط عمومی و اختصاصی که در ذیل به آن پرداخته می‌شود باشد.

 

شرایط معافیت پزشکی

 

شرایط عمومی معافیت سربازی از طریق کفالت

متقاضی معافیت کفالت باید دارای هر سه شرط عمومی زیر باشد:

  •  برای فرد مشمول نباید غیبت ثبت شده باشد.
  •  متقاضی می بایست به سن مشمولیت یعنی 18 سال تمام رسیده باشد.
  •  داوطلب باید تنها مراقب شخص مکفول (پدر، مادر، پدربزرگ، مادربزرگ، خواهر و برادر) باشد. در صورتی‌که فرد دارای برادر دیگر با سن بالای 18 سال باشد، فاقد شرایط معافیت است مگر این که بر اساس رأی شورای پزشکی وظیفه عمومی، آن برادر توانایی لازم برای مراقبت و نگهداری از شخص مکفول را نداشته باشد.

 

شرایط اختصاصی معافیت سربازی از طریق کفالت

متقاضی معافیت کفالت باید متناسب با شیوه کفالتی که خواستار آن است، دارای شروط زیر باشد:

 

نوع کفالت

 

شرایط

کفالت پدر سن پدر مشمول باید بالای 75 سال بوده و یا اگر کمتر باشد باید مطابق با رای شورای پزشکی وظیفه عمومی نیاز به مراقبت داشته باشد.
مادر فاقد همسر پدر مشمول در قید حیات نبوده و مادر مجددا ازدواج نکرده باشد و یا طلاق گرفته باشد.
برادر کمتر از 18 سال تمام (صغیر) پدر در قید حیات نبوده و مشمول تنها برادر و سرپرست برادر کمتر از 18 سال خود باشد.
خواهر فاقد پدر، همسر و فرزند پسر سالم خواهر مشمول باید فاقد پسر باشد و خواهر فرد از همسر خود طلاق گرفته و یا همسرش فوت کرده باشد. همچنین مشمول تنها برادر تنی و سرپرست بالای 18 سال خواهر باشد.
برادر بیش از 18 سال فاقد همسر، فرزند پسر سالم بالای 18 سال فاقد شغل و فاقد پدر نیازمند به مراقبت برادر مشمول فاقد پدر، همسر و فرزند بوده و به علت بیماری یا نقص عضو نیاز به مراقبت داشته باشد.
پدربزرگ فاقد فرزند و نیازمند مراقبت پدربزرگ مشمول، هیچ فرزند دختر یا پسری نداشته و بنا بر رای شورای پزشکی وظیفه عمومی، توانایی اداره امور خود را نداشته باشد.
مادربزرگ فاقد همسر و فرزند مادربزرگ مشمول باید فاقد فرزند اعم از دختر و پسر بوده و همسر وی فوت کرده و یا از او جدا شده باشد.
فوت حین خدمت پدر یا برادر یکی از برادران و یا فرزندان سرباز حین خدمت فوت کرده باشد. فوت کارکنان پایور و پیمانی نیروهای مسلح در حین خدمت نیز مشمول معافیت کفالت می‌شود.
فرزند صغیر همسر مشمول فوت کرده و از وی دارای فرزند صغیر باشد و یا همسر او پس از ازدواج معلول شده و فرزندش نیاز به مراقبت داشته باشد.
برادر در حال خدمت هر دو برادر باید فاقد غیبت نظام وظیفه باشند.

 

این مطلب را نیز بخوانید: چه کسانی می‌توانند معافیت کفالت بگیرند؟

 

معافیت مددجویان

معافیت مددجویان از دیگر روش‌های دریافت معافیت از خدمت سربازی توسط مشمولان است. قوانین و مقرراتی در این زمینه وجود دارد تا افراد واجد شرایط بتوانند نسبت به دریافت کارت معافیت اقدام نمایند. بسته به وضعیت خانوادگی مشمول متقاضی معافیت، باید شرایط زیر احراز شود.

 

مادر فاقد همسر تحت پوشش کمیته امداد یا بهزیستی

بر اساس قوانین نظام وظیفه، اگر مادری همسر او فوت شده باشد یا از او طلاق گرفته باشد و همچنین بیش از دو فرزند پسر داشته باشد، مشروط به آن که قبلاً برادران دیگر از معافیت کفالت مادر استفاده نکرده باشند، فرد مشمول از خدمت می‌تواند نسبت به درخواست معافیت کفالت اقدام نماید.

 

عافیت کفالت سربازی

 

خانواده‌های دارای سه فرزند دختر و یک فرزند پسر

برای احراز شرایط لازم در اینگونه خانواده‌ها و همچنین شرایط معافیت سربازی، باید شروط زیر احراز شود:

  •  مشمول می‌بایست تنها پسر خانواده بوده و هیچ برادری نداشته باشد.
  •  تاهل یا مطلقه بودن خواهران فرد مشمول، مانع معافیت وی نمی‌شود.
  •  در صورتی‌که پدر در قید حیات باشد، وضعیت جسمانی وی ملاک عمل نبوده و تنها تحت پوشش بودن وی یا مادر مشمول در کمیته امداد یا بهزیستی شرط اصلی معافیت می‌باشد. به عبارت دیگر، پدر یا مادر شخص مشمول حتماً باید تحت پوشش کمیته امداد و یا بهزیستی باشند.
  •  استفاده برادر ناتنی از این معافیت صرفاً در صورتی امکان پذیر است که خواهران از طریق پدر یا مادر با مشمول دارای رابطه نسبی باشند.

 

مشمول دارای فرزند معلول

در صورتی‌که فرد مشمول فاقد غیبت بوده و فرزند وی نیز تحت پوشش بهزیستی باشد، می‌تواند از این نوع معافیت استفاده کند و کارت معافیت از خدمت خود را دریافت نماید.

 

ازدواج با بانوان دارای معلولیت جسمی – حرکتی

مشمولانی که با بانوان دارای معلولیت جسمی–حرکتی ازدواج می‌نمایند، به‌ مدت ۵ سال از معافیت موقت بهره می‌برند و در صورت استمرار ازدواج مذکور می‌توانند برای دریافت کارت معافیت دائم اقدام نمایند. شما می‌توانید با مراجعه به لینک زیر نسبت به دریافت مشاوره از لامینگو در خصوص شرایط معافیت خدمت سربازی اقدام نمایید:

 

دریافت مشاوره حقوقی

 

معافیت ایثارگران

آن دسته از مشمولانی که پدر یا مادر یا فرزند یا برادر یا خواهر آن‌ها شهید یا جانباز یا اسیر یا جاویدالاثر شده باشند، در صورتی‌که یک شرط از شرایط زیر را دارا باشند، به‌صورت دائم از خدمت سربازی معاف خواهند بود:

  •  به ازای هر شهید یا آزاده با حداقل ۲۴ ماه سابقه اسارت یا جانباز با حداقل ۲۵ درصد جانبازی یا مفقودالاثر فاقد فرزند ذکور، یک نفر از برادران آن‌ها از حضور در دوره خدمت سربازی معاف می‌شود.
  •  به ازای هر ۲۴ ماه آزادگی، ۲۵ درصد جانبازی و ۳۰ ماه سابقه حضور در جبهه، یک نفر از فرزندان آزادگان، جانبازان و رزمندگان از انجام خدمت دوره ضرورت معاف می‌شود.
  •  تمام مشمولین جانباز دارای حداقل ۱۰ درصد جانبازی نیز از از انجام خدمت سربازی معاف هستند.
  •  کلیه فرزندان شهدا و مفقودالاثران که به سن مشمولیت می‌رسند، از خدمت دوره ضرورت معاف می‌باشند.
  •  آن دسته از مشمولانی که با بانوان جانباز ۲۵ درصد و بالاتر ازدواج نمایند، تا مدت 5 سال از تاریخ ثبت عقد از معافیت موقت برخوردار می‌باشند و در صورت استمرار ازدواج، پس از گذشت 5 سال می‌توانند از معافیت دائم بهره‌مند شوند.
  •  در صورتی‌که هر یک از شهدا، جاویدالاثران، آزادگان و جانبازان فاقد فرزند ذکور باشند، تنها یکی از برادران آن‌ها طبق قوانین و مقررات می‌تواند از امتیاز معافیت استفاده نماید.
  •  بانوان جانبازی که پیش از این، فرزند یا برادر آن‌ها به موجب جانبازی خواهر معاف شده‌اند نیز می‌توانند همسر مشمول خود را از خدمت سربازی معاف نمایند.

 

معافیت موقت

همانطور که در ابتدای مطلب به آن اشاره شد، سن شروع سربازی ۱۸ سال تمام است. با این وجود، قوانین و مقرراتی وجود دارد که مشمولین پس از سن ۱۸ سالگی بتوانند به‌صورت موقت از گذراندن خدمت معاف شوند و پس از مدت معافیت موقت به سربازی اعزام شوند. معافیت تحصیلی، معافیت بنیاد ملی نخبگان و گواهی اشتغال به خدمت از مواردی است که می‌توان از معافیت موقت استفاده نمود.

 

کانال تلگرام لامینگو

 

از لامینگو مشاوره بخواهید!

بررسی شرایط معافیت خدمت سربازی شما به وضعیت سلامت یا وضعیت خانوادگی شما بستگی دارد. مشاوران ما در لامینگو می‌توانند مشمولین را در این زمینه راهنمایی کنند و پیچ‌وخم چگونگی ارائه درخواست برای معافیت از خدمت سربازی را برای متقاضیان دریافت معافیت از خدمت سربازی شرح دهند. در پایان شما می‌توانید سوالات حقوقی خود را با ثبت در قسمت دیدگاه‌ها با ما در میان بگذارید تا کارشناسان حقوقی لامینگو به پرسش‌های شما پاسخ دهند. برای خواندن مطالب بیشتر به بلاگ حقوقی لامینگو مراجعه کنید.

0
نویسنده مطلب علیرضا نیکخواه

دیدگاه شما

بدون دیدگاه