یک قرارداد کار معین چه معایبی میتواند داشته باشد؟
هر قراردادی علیرغم فواید و مزایای فراوانی که دارد میتواند دربردارنده معایبی نیز باشد. این معایب ممکن است ناشی از ذات و ماهیت قرارداد، ارتباط آن با فعالیت موضوع قرارداد و همچنین شیوه قرارداد نویسی باشد. در این مطلب به بررسی معایبی که ممکن است در یک قرارداد کار معین وجود داشته باشد بپردازیم. برای بررسی معایب قرارداد کار معین پیش از هر چیز باید به تبیین مفهوم قرارداد کار معین بپردازیم، پس از آن دست به تبیین تفاوت آن با سایر قراردادها مشابه زده و درنهایت از اهمیت ویژه بهرهمندی از مشاوران حقوقی در این راستا برای به حداقل رساندن این معایب سخن خواهیم گفت.
قرارداد کار معین چیست؟
برای تعریف و تبیین نمودن مفهوم قرارداد کار معین ابتدا میباید به دستهبندی انواع قراردادهای استخدامی اشاره کرد. قراردادهای استخدامی با توجه به نوع و ماهیت مفاد قرارداد نوع فعالیت و موضوع آن دارای انواع و اقسام مختلفی هستند. این قراردادها شامل قراردادهای استخدامی تحت شمول قانون کار که شامل قرارداد استخدام موقت، قرارداد استخدام آموزشی، قرارداد استخدام آزمایشی، قرارداد استخدام دائم و قرارداد کار معین تقسیم میشود.
از طرفی قراردادهای استخدامی پیمانکاری نیز وجود دارد که تابع قصد و اراده طرفین آن است. قراردادهای استخدامی دائم و موقت قراردادهایی هستند که دارای زمان بوده و شخص کارمند یا بهاصطلاح کارگر برای مدت معینی نزد شخص کارفرما به استخدام درمیآید، اما در مقابل قرارداد کار معین قراردادی است، که محوریت اصلی آن کار و فعالیتی است که توسط شخص کارگر یا کارمند انجام میشود، نه صرفاً مدت آن قرارداد. برای مثال فرض کنید مدیر یک ساختمان برای انجام امور مرتبط با تأسیسات برقی ساختمان نیاز به یک شخص متخصص برقکاری دارد در طول این فرزین شخص میتواند اقدام به انعقاد قرارداد کار معین با موضوع برقکشی ساختمان نماید. در اینجا مدت قرارداد حائز اهمیت نبوده بلکه محوریت اصلی قرارداد بر پایه کار معینی است که شخص برقکار موظف به انجام آن شده است.
مطالعه این مطلب نیز به شما توصیه میگردد: همه آنچه درباره قرارداد کار معین باید بدانید
تفاوت قرارداد کار معین با قرارداد پیمانکاری چیست؟
برای رسیدن به پاسخ این پرسش که معایب قرارداد کار معین چیست، ابتدا باید به مقایسه این قرارداد با سایر قراردادهای مشابه آن بپردازیم. قرارداد پیمانکاری ازجمله شبیهترین و نزدیکترین قراردادها به قرارداد کار معین است. درصورتیکه این دو قرارداد دارای تفاوتهای عمده و اساسی هستند که آنها را از یکدیگر متمایز مینماید. اولین تفاوت قرارداد کار معین با قرارداد پیمانکاری در قانونی است که این دو قرارداد تابع آن هستند. قرارداد کار معین یکی از انواع قراردادهای تحت شمول قانون کار بوده درحالیکه قراردادهای پیمانکاری تابع قصد و اراده طرفین بوده و از قانون کار پیروی نمیکنند.
قانون کار باوجود مزایای فراوانی که برای هر دو طرف قراردادهای کاری به ارمغان میآورد به دلیل سختگیریهای زیادی که در این قانون نسبت به طرفین وجود دارد معایبی را نیز برای این قرارداد ایجاد خواهد کرد. برای مثال یکی از دلایلی که کارفرمایان را به قراردادهای پیمانکاری سوق داده و از انعقاد قراردادهای کار معین دور کرده است بحث بیمه نمودن شخص کارمند یا کارگر است که مطابق ماده ۱۴۸ قانون کار شخص کارفرما به انجام آن ملزم شده است. بیمه نمودن شخص کارمند یا کارگر باوجود مزایای فراوانی که برای شخص داشته برای کارفرمایان بهنوعی محدودیتی سختگیرانه تلقی میشود.
بحث امکانات و تجهیزات در قرارداد کار معین
بحث دیگری که در قرارداد کار معین وجود دارد، بحث ابزارآلات، ادوات، امکانات و تجهیزاتی است که شخص کارگر از طریق آنها میباید موضوع قرارداد را پیش ببرد. در قرارداد کار معین برخلاف قراردادهای پیمانکاری فراهم نمودن ابزارآلات و وسایل موردنیاز برای انجام موضوع قرارداد وظیفه شخص کارفرما است. این عمل باوجود مزایایی که دارد اما میتواند معایبی را نیز نسبت به این قرارداد ایجاد کند. برای مثال شخص کارفرما ممکن است اقدام به تهیه نمودن ابزاری نماید که چندان مطابق میل شخص کارگر نبوده و بنابراین این مورد را میتوان در برخی موارد یکی از معایب قراردادهای کار معین تلقی نمود.
محل کار در قراردادهای کار معین
از دیگر تفاوتهای قراردادهای کار معین با قراردادهای پیمانکاری بحث محل کار شخص کارگر و تأمین آن است. در قراردادهای پیمانکاری شخص پیمانکار اقدام به انجام موضوع قرارداد در محل کار خود و بهاصطلاح کارگاه فراهمشده توسط خودش مینماید، این در حالی است که در قرارداد کار معین وظیفه فراهم نمودن محل کار با شخص کارفرما است. این امر ازنظر برخی از افراد یکی از فواید قراردادهای کار معین تلقی میگردد، اما ازنظر برخی دیگر یکی از معایب این قراردادها است، زیرا ممکن است شخص کارگر علاقهمند به انجام فعالیت در محل کار تأمین شده توسط خود و مطابق با استانداردها و شرایط خاص خود باشد، درصورتیکه در قرارداد کار معین کارگر ملزم به انجام کار در کارگاهی میشود که شخص کارفرما برای ایشان ایجاد نموده است.
چگونه قراردادی متناسب با نیازمان تنظیم کنیم؟
کلیه قراردادها علاوه بر مزایا و فواید بسیاری که دارند، ممکن است دربردارنده معایبی نیز باشند بهترین راه برای به حداقل رساندن این معایب انتخاب مناسبترین قرارداد با شرایط و نیازهای قراردادی طرفین است. برای انتخاب بهترین قرارداد با توجه به نوع فعالیتی که موضوع قرارداد است از طرفی و همچنین بررسی کلیه شرایط و وضعیت هر یک از کارگر و کارفرما امری کمککننده خواهد بود. برای مثال هنگامیکه شخصی نیاز به خدمات یک فرد برنامهنویس دارد، میباید کلیه شرایط و عوامل را در نظر گرفته و با توجه به آن تصمیم گرفته شود که نمونه قرارداد کار معین برای این فعالیت مناسبتر است یا قرارداد پیمانکاری. اصلیترین راهکار برای انتخاب بهترین نمونه قرارداد، کمک گرفتن از شخص یا اشخاص متخصص حقوقی پیش از تنظیم قرارداد با طرف مقابل خواهد بود.
به یاد داشته باشید
قرارداد کار معین باوجود معایب اندک دارای مزایای فراوانی است و همچنین دارای یک پشتوانهای قوی به نام قانون کار است. درنهایت فراموش نکنید که اگر شما به نمونه قرارداد کار معین نیاز دارید، میباید نمونه قابلاعتماد از آن را دریافت نمایید تا میزان معایب این قرارداد را به حداقل رسانده و ازلحاظ حقوقی و قراردادی کلیه نیازهای خود را برطرف نمایید. شما میتوانید با مراجعه به بانک قراردادهای وبسایت لامینگو، نمونه قرارداد کار معین تنظیمشده توسط متخصصان حقوقی این مجموعه را در سریعترین زمان ممکن و با کمترین هزینه دریافت نمایید.
برای کسب اطلاعات بیشتر نیز میتوانید به مطالب تهیهشده در بلاگ لامینگو نیز مراجعه فرمایید.
2 دیدگاه
-
3 سال پیش
سلام ی سوال داشتم. اشخاصی ک بصورت قرار داد معین در سازمان ثبت اسناد استخدام شده است چقدر احتمال دارد ک از ط ف سازمان برکنار شود؟
دیدگاه شما